کارورزان سلامت (مهر 1397)

امید برهانی

 

شاید مهم ترین تیترهای اخبار سلامت را بتوان اظهارات متفرعنانه، چاله مبدانی و شبه فاشیستی وزیر بهداشت و درمان، قاضی زاده ی هاشمی، در سه تاریخ متوالی و نزدیک به هم از اواخر شهریور تا پایان مهر ماه، و واکنشهای عمومی تند از طریق شبکه های اجتماعی دانست که از فرط فضاحت سیاسی و اجتماعی، داد همه ی خودیها و غیر خودیها را در رسانه های گوناگون و حتی صدا و سیمای حکومتی در آورد.

وزیر بار نخست خطاب به مردم گفت: فعلا مدیریت همین است، رای داده اید، رییس جمهور و مجلس انتخاب کرده اید، آنها هم وزیر معرفی و تایید کرده اند، حالا باید همه تحمل کنیم!

بار دوم خطاب به پیرمرد ناتوانی که به سختی خود را به وی رسانده و از گرانی تعرفه ی فیزیوتراپی گله مند بود گفت: فیزیوتراپی لازم نداری، خودت حوله گرم بذار و بمال !!

و بار سوم در مصاحبه ی تلویزیونی در پاسخ به سوال انتقاد آمیز مجری از کمبود داروهای بیماران خاص، از طرف مردم اظهار داشت: مردم حاضرند برای دو سال بیشتر عمر کردن یک بیمار، میلیاردها تومان هزینه بشه؟ یا پول برای شیر خشک داشته باشیم؟ !!!

به این ترتیب، چکیده و عصاره ی ویژگیهای اصلی نظام جمهوری اسلامی، یعنی عدم پاسخ گویی، عوام گرایی و لمپنیسم، و سر انجام بی اخلاقی و فاشیسم، همه یکجا در وزیر بی شخصیت و نو کیسه به نمایش گذاشته شد.

انتشار عمومی و رسانه ای رفتارهای بالا چندان گسترده بوده و هنوز هم هست که وقت و حجم بیشتری از ماهنامه را فعلا صرف آن نمی کنم و در زمان دیگر به تحلیل آن می پردازم.

 

فاصله نیروی پرستاری در ایران با استانداردهای جهانی

معاون پرستاری وزارت بهداشت، وضعیت نیروی پرستاری در مراکز درمانی کشور را نامطلوب خواند و گفت: آمار نیروی پرستاری در ایران با استانداردهای جهانی فاصله زیادی دارد.

مریم حضرتی در نشست روز سه شنبه 10 مهر، در کمیسیون بهداشت و درمان با دستور کار

بررسی مشکلات جامعه پرستاری گفت: کمبود نیروی پرستاری یک چالش بزرگ است که آمریکا نیز تا سال 2025 حدود 500 هزار نیروی پرستاری کمبود دارد که این کمبود را از سایر کشورها در حال تامین است.

وی اظهار داشت: کف استاندارد جهانی نسبت نیروی پرستاری به تخت  1.8 است اما این رقم در ایران 0.8است  و این آمار با استانداردجهانی فاصله بسیاری دارد.

همچنین در روز یکشنبه 22 مهر، رییس کل سازمان نظام پرستاری با اشاره به وضعیت بحرانی نیروی پرستاری در مراکز درمانی کشور گفت: با توجه به ایجاد تختهای درمانی به 300 هزار پرستار نیازمندیم.

 

برای زنده ماندن دارو می خواهیم

جمعی از خانواده های بیماران مبتلا به SMA از استانهای مختلف کشور به دلیل پیگیری نشدن مطالبات دارویی و درمانی فرزندان شان از طرف وزارت بهداشت، روز دوشنبه 2 مهر مقابل این وزارت خانه تجمع کردند.

مادر یک کودک دو ساله که در جمع معترضان حضور داشت گفت: در حال حاضر تنها داروی اصلی این بیماری استینارزا بوده که نتیجه درمانی آن در استرالیا، ایرلند، ترکیه و تعداد زیادی از کشورهای دیگر مشخص شده است، ولی متأسفانه مسوولان وزارت بهداشت به ما اعلام کرده اند که این دارو هزینه بالایی دارد و امکان ورود آن را به کشور نداریم.

پدر یکی دیگر از معترضان که به همراه فرزند چهار ساله اش با ویلچر در محل حضور دارد، اظهار داشت: من از شهر گنبد جهت نشان دادن اعتراض خود به این محل آمده ام، متأسفانه بیماری SMA  حتی در بیمارستان هم کدی به آن اختصاص داده نشده و فرزند من زمان بستری به اسم عفونت ریه پذیرش می شود. وی گفت: هزینه های ما سرسام آور است و علاوه بر مشکلات درمانی و بی توجهی وزارت بهداشت، بهزیستی و کمیته امداد کمکی برای ما انجام نمی دهند، حتی تأمین ویلچر نیز در این زمینه مستثنا نیست.

این صحبتها و خواسته های خانواده بیماران در حالی است که وزیر بهداشت چندی قبل در یک برنامه تلویزیونی گفته بود که مردم حاضر نیستند این هزینه سنگین را از بیت المال برای افزایش طول عمر دو یا سه ساله بیماران بپرداریم.

 

صدمات اضافه کاریهای اجباری پرستاران

رییس نظام پرستاری دامغان، اضافه کاریهای اجباری پرستاران را موجب برهم خوردن شرایط زندگی آنان دانست و گفت: حجم کاری پرستاران باعث عدم تعادل بین کار و زندگی پرستاران می شود. وی اضافه کرد که: با توجه به کمبود نیروی پرستاری، پرستاران موظف به گذراندن اضافه کاریهای اجباری هستند که این امر به نوعی پرستاران را از کار کردن در حرفه پرستاری دلزده می کند بنابراین پرستاران با این حجم از کار نمی توانند با نقش خود در خانواده و محل کار ارتباط برقرار کنند و دچار استرس شده و این اضطراب به محل کار و خانه آنها نیز رسوخ کرده بنابراین کیفیت ارائه خدمات به بیماران کاهش خواهد یافت

 

انتقاد از طرحهای ضد پرستاری

دبیرکل خانه پرستار، با انتقاد از طراحی طرحهای ضدپرستاری، گفت: انتظار می رفت با تشکیل معاونت پرستاری در وزارت بهداشت، کارها تسهیل شود اما سخت تر شده است.

محمد شریفی مقدم در کنگره خانه پرستار اظهار داشت: این کنگره در راستای اصلاح اساسنامه و مرامنامه خانه پرستار و همچنین انتخابات شورای مرکزی و بازرسان برگزار شده و افزود: خانه پرستار تلاش می کند در چارچوب قوانین، کمک کننده به حل مسائل و مشکلات پرستاری باشد.

وی با انتقاد از جریانی خاص که به دنبال تحقیر و تخریب پرستاری است، افزود: این جریان خاص با عملکرد و تسلط بر وزارت بهداشت، باعث بحرانی شدن شرایط پرستاری در کشور شده است.

شریفی مقدم با عنوان این مطلب که ایران به لحاظ نیروی پرستاری جزو کشورهای عقب افتاده محسوب می شود، گفت: در کشورهایی همچون گرجستان و ارمنستان، به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت، ۶ نیروی پرستاری وجود دارد. در حالی که در کشور ما به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت ۱.۵ نیروی پرستاری وجود دارد و این در حالی است که بیش از ۲۰ هزار پرستار فارغ التحصیل جوان در کشور داریم که بیکار هستند.

 

پرستاران اراکی یک سال معوقه دارند

کمبود نیروی پرستاری یکی از مشکلات همیشگی در حرفه پرستاری بوده است که با توقف جذب و استخدام پرستاران شکل حاد تری به خود گرفته است. محسن غنجی رییس هیات مدیره نظام پرستاری اراک دررابطه با کمبود نیروی انسانی پرستاری ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: کمبود نیرو در همه مراکز درمانی سطح کشور وجود دارد و اراک نیز مانند سایر شهرها با این مشکل دست و پنجه نرم می کند و این مشکل در کنار مشکلاتی نظیر کمبود امکانات و منابع شدت می یابد.

وی با اشاره به بحث معوقات پرستاران اظهار داشت: مزایای ما در طرح قاصدک هم اکنون یک سال است که معوق شده و این موضوع باعث نارضایتی گسترده در بین همکاران پرستار شده است. البته این موضوع در مورد شهرستانهای اطراف شدت می یابد به طوری که مطلع شده ایم پرستاران خمین 15 ماه است که مزایای خود را دریافت ننموده اند.

 

مشکل تامین دستکش یکبار مصرف دچار

کمبود بودجه یکی از مشکلات اساسی این روزهاست که بیمارستانها و مراکز درمانی را دچار چالشهای جدی نموده است. به نحوی که در برخی مراکز درمانی شاهدیم که همکاران پرستار حتی دستکش یکبار مصرف هم برای انجام کارهای مربوط به بیماران ندارند.

 

حرکتهای اعتراضی پرستاران

جنبش پرستاری در حال حاضر مشی آرام و صلح طلبانه ی خود را از طریق نهاد های صنفی خود یعنی خانه ی پرستار و سازمان نظام پرستاری ایران به پیش می برد. تعدادی از پرستاران نیز به علت شرایط سخت کاری و دستمزدها ناچیز راه مهاجرت را انتخاب می کنند. دبیرکل خانه پرستار با تایید اینکه بیشتر کشورهای دنیا نیاز به نیروی پرستاری دارند، گفته است: «در سال حدود ۴۰۰ پرستار از ایران مهاجرت می کنند.»

بی تردید با توجه به ماهیت بوروکراتیک و پتانسیل محدود این نهاد ها در ایجاد، رهبری و ادامه ی یک جنبش تمام عیار عدالت خواهانه و ضد طبقاتی، در نهایت این پرستاران و پیرا پزشکان هستند که باید با اتحاد و همگرایی در داخل، حساب خود را از اصلاح طلبی واداده جدا کرده و در کنار اقشار به پا خاسته کارگران، کامیون داران و معلمان در ماههای اخیر، دست به اعتصابهای فلج کننده ی سیستم بزنند و نفش تاریخی خود در مبارزه ی طبقاتی نوین ایران را به خوبی ایفا کنند.

 

چندین تجمع اعتراضی پرستاران بیمارستان خمینی کرج

چند صد نفر از کارکنان بیمارستان فوق تخصصی خمینی در کرج به همراه تعدادی از قربانیان جنگ 8 ساله در روز شنبه 7 مهر در اعتراض به وضعیت بلاتکلیفی بیمارستان و عدم پرداخت مطالبات مزدی یازده ماهه کارکنان در مقابل بیمارستان تجمع کردند.

قاسم طاهری (نایب رییس شورای اسلامی کار بیمارستان فوق تخصصی امام خمینی کرج) گفت: غیر از کارکنان بیمارستان در حدود ۵۰ نفر از جانبازان و ایثارگران استان البرز نیز در این تجمع حضور یافته اند. همچنین ۴ پزشک که مطالبات بین یک الی دو ساله دارند، در بین تجمع کنندگان هستند.

وی در خصوص مطالبات تجمع کنندگان اظهار داشت: مطالبات مزدی کارکنان بیمارستان اکنون به حدود ۱۱ ماه رسیده است. ما فقط وعده و وعید از مسوولان می شنویم. متاسفانه مسوولان مربوطه در استانداری البرز به مشکلات این بیمارستان توجهی نمی کنند و شرایط بلاتکلیفی برای آن ایجاد کرده اند.

تجمعهای اعتراضی پرستاران در روزهای یکشنبه 8 مهر، دوشنبه 9 مهر، سه شنبه 10 مهر، چهار شنبه 11 مهر، پنجشنبه 12مهر، شنبه ۱۴ مهر برای هفت روز متوالی ادامه پیدا کرد و پرستاران این بیمارستان بار دیگر در روز  یکشنبه 22 مهر در پی برآورده نشدن مطالبات کارکنان بیمارستان دست به تجمع زدند.

چهارشنبه شب 11 مهر، پزشکان  بیمارستان به علت نداشتن مواد مصرفی اولیه برای رسیدگی به بیماران در بیمارستان حاضر نشدند. رییس بیمارستان اعلام کرده بود که این بیمارستان به دلیل نداشتن مواد اولیه مصرفی در رسیدگی به بیماران تعطیل است.

بیمارستان خمینی کرج تحت مالکیت بنیاد شهید، سازمان همیاری شهرداریها و استانداری البرز است. دستمزد کارکنان این بیمارستان طی ۱۱ ماه گذشته پرداخت نشده است. رییس بیمارستان «در شرف واگذاری بودن» را علت تاخیر در پرداخت دستمزدها عنوان کرده است. کارکنان بیمارستان هم گفته اند که مسوولان با عدم پرداخت دستمزد به دنبال «ورشکستگی ساختگی بیمارستان برای واگذاری آن به قیمت ارزان به بخش خصوصی هستند.»

این بیمارستان زیر نظر شورای همیاری شهرداری استان البرز اداره می شود که اخیرا بابت بدهی بیمارستان به تامین اجتماعی ۱میلیارد و دویست هزارتومان به سازمان پرداخت شده است.

 

تجمع پرستاران مقابل تعاونی نظام پرستاری تهران

جمعی از پرستاران شاغل در تهران، بامداد روز شنبه 7 مهر مقابل دفتر تعاونی نظام پرستاری در تهران تجمع کردند. معترضان می گویند: ماههاست در انتظار دریافت وام از این تعاونی هستیم اما نه وام می دهند نه حاضر هستند سپرده های ما را برگردانند.

یکی از حاضران در تجمع می گوید: 80 میلیون تومان به تعاونی پرداخت کرده ام؛ اما بعد ماهها حتی حاضر نیستند اصل پول را به من برگردانند؛ این 80 میلیون را هرجا سرمایه گذاری کرده بودم، امروز چند برابر شده بود ولی با سرمایه گذاری در تعاونیها که باید متعلق به خود پرستاران باشد، گویا اصل پول را هم از دست داده ام.

 

تجمع دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد سنندج

دانشجویان رشته پرستاری دانشگاه آزاد سنندج با وجود پرداخت شهریه و ثبت نام، امکان ادامه تحصیل ندارند. رییس دانشگاه گفته است که وزارت بهداشت و درمان امکان پذیرش دانشجوی پرستاری را به این دانشگاه نداده است.

دانشجویان نیز در واکنش به این تصمیم روز دوشنبه 23 مهر، مقابل ساختمان مدیریت دانشگاه تجمع کردند و خواستار پاسخگویی مسوولان دانشگاه شدند.

وزارت بهداشت و درمان جمهوری اسلامی در راستای اجرای طرح پرستار بیمارستانی، ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته پرستاری را کاهش داده است. نهادهای صنفی پرستاری طرح پرستاران بیمارستانی را «زیانبار» و مشابه طرح کارورزی توصیف کرده اند.

 

تجمع دانشجویان بلاتکلیف رشته های پزشکی دانشگاه آزاد

دانشجویانی که از دانشگاه آزاد در رشته پزشکی و دامپزشکی خبر قبولی گرفته اند و اکنون دانشگاه آنها را ثبت نام نمی کند، روز چهارشنبه 25 مهر دست به تجمع زده و به مقامات این دانشگاه اعتراض کردند.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد گچساران

بامداد روز چهارشنبه ۲۵ مهر، تعدادی از دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد واحد گچساران به دلیل اخراج از دانشگاه، آنهم بعد از یک هفته تحصیل، جلوی فرمانداری گچساران تجمع کردند.

یکی از دانشجویان گفت: در آزمون سراسری ثبت نام کردیم و به عنوان ذخیره در رشته پرستاری انتخاب شدیم و در ادامه  از  دانشگاه آزاد واحد گچساران جهت ثبت نام با ما تماس گرفته شد و ما مراحل ثبت نام، انتخاب واحد، خرید جزوات درسی، کتاب، اجاره منزل و......را انجام دادیم.

این دانشجو در ادادمه افزود: بعداز این که یک هفته در کلاسها شرکت کردیم، در کمال حیرت و تعجب مسوولان دانشگاه به ما اعلام کردند که ظرفیت تکمیل شده و از ورود ما به کلاسها جلوگیری کردند و تا کنون جوابی قانع کننده به ما نداده اند و هیچ مسوولی پاسخگو ما نیست و این موضوع  ضربه روحی شدیدی به دانشجویان وارد کرده است.

 

(منابع: ایلنا، رادیو زمانه، ایرنا، کبنا نیوز، سلامت نیوز، فارس، پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پرستاری)

  

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۴، سه شنبه اول آبان ۱۳۹۷- ۲۳ اکتبر ۲۰۱۸

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول