چالشهای معلمان در مهر ماه

 

حبس و شلاق برای بازداشت شدگان تجمع اردیبهشت معلمان

شش تن از بازداشت شدگان تجمع ۲۰ اردیبهشت معلمان مقابل سازمان برنامه و بودجه در تهران که با قرار کفالت از زندان اوین آزاد شده بودند، به اتهام "اخلال در نظم عمومی از طریق شرکت در تجمعات غیرقانونی" و "تمرد نسبت به مامورین حین انجام وظیفه" هر یک به تحمل ۹ ماه حبس تعزیری و پرداخت جریمه نقدی بدل از ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدند.

دادگاه رسیدگی به اتهامات عالیه اقدام دوست، عضو اتحادیه بازنشستگان، رسول بداقی، بازرس سابق کانون صنفی معلمان تهران، اسماعیل گرامی، جواد ذوالنوری، حسین غلامی و محمد عابدی روز ۱۴ شهریور در شعبه ۱۰۶۰ دادگاه کیفری دو مجتمع قضایی کارکنان دولت کارکنان دولت تشکیل شد.

 

قانون نمایشی و شرایط واقعی آموزشیاران نهضت سوادآموزی

تعدادی از آموزشیاران نهضت سوادآموزی روز دوشنبه 2 مهر در اعتراض به اجرا نشدن مصوبه مجلس درباره به کارگیری در آموزش و پرورش، در مقابل این وزارتخانه تجمع کردند و خواستار پیگیری وضعیت شان شدند.

این آموزشیاران می گویند که آموزش و پرورش درباره به کارگیری آنها در این وزارتخانه به قانون عمل نمی کند. آنها با در دست داشتن پلاکاردهای "علت تبعیض افشا باید گردد" و "نهضتی بیدار است از تبعیض بیزار است" خواستار پیگیری مشکل شان شدند.

یکی از معترضان گفت: "از سال ۹۰ به عنوان آموزشیار نهضت سوادآموزی شروع به کار کردم اما واقعا از بی عدالتی خسته شدم. به قانون عمل نمی شود و ما همچنان بلاتکلیف مانده ایم."

بنا به مصوبه مجلس، وزارت آموزش و پرورش مکلف است که مشمولان قانون اصلاح تبصره ۱۰ ماده ۱۷ قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمان حق التدریسی و آموزشیاران نهضت سوادآموزی را  با شرایطی استخدام کند. 

 

تجمع معلمان بجنورد در اعتراض به وضعیت معیشتی

شماری از معلمان شهر بجنورد در استان خراسان شمالی در اعتراض به وضعیت معیشتی خود روز سه شنبه 10 مهر تجمع کردند. معلمان معترض خیابان را بستند و دست به تحصن زدند.

آنها علت اعتراض خود را پایین بودن حقوق و شرایط بد زندگی و معیشت عنوان کردند.

معلمان ایران تابستان سال جاری در اعتراض به بخشنامه آموزش و پرورش مبنی بر حذف فوق العاده و سختی شغل و واقعی نشدن دستمزدها یک کارزار مجازی تحت عنوان "این فیش حق من نیست" سازمان دادند. در این کمپین مجازی معلمان فیشهای حقوقی خود را آتش زدند.

 

دو فعال زندانی، معلمان را به همبستگی و اتحاد فراخواندند

دو معلم زندانی، اسماعیل عبدی و محمود بهشتی لنگرودی، با ارسال پیامی از زندان اوین، پنجم اکتبر، روز جهانی معلم را به همکاران خود تبریک گفته و شرایط وخیمی که کارورزان فرهنگی ایران در آن بسر می برند را یادآور شدند.

این دو معلم ضمن دعوت به "اتحاد و همبستگی معلمان برای آموزش و پرورش انسانی، برابر و رایگان برای همه"، خطاب به همکاران خود در سراسر جهان نوشتند: "معلمان زندانی چشم به راه همبستگی و پشتیبانی همکاران خود در سرتاسر کرهزمین هستند. اتحاد معلمان و تشکلهای متفاوت معلمان سرتاسر جهان، برای رسیدن به آموزش و پرورشی مستقل و آزاد، امری مهم و ضروری است. دست همگی شما را از درون زندان معروف اوین به گرمی می فشاریم و از همه شما برای حمایتهای بیدریغ تان نهایت تشکر را داریم. زنده باد همبستگی همه معلمان جهان!"

 

تجمع مربیان پیش دبستانی ایذه مقابل استانداری

بیش از چهل مربی پیش دبستانی ایذه روز دوشنبه ۱۶ مهر مقابل استانداری خوزستان تجمع کردند. خواسته این مربیان مشخص شدن وضعیت استخدامی و جذب در سیستم آموزش و پرورش است.

معترضان گفتند: "از بلاتکلیفی به ستوه آمده ایم و توقع داریم که آموزش و پرورش و مقامات استان فکری به حال مربیانی بکنند که چندین سال سابقه کار دارند."

به گفتهآنها، در مجموع ۸۶ مربی پیش دبستانی عشایر در شهرستان ایذه وجود دارد که ۴۰ نفر از این تعداد جذب شدند و ۴۶ نفر دیگر هنوز جذب نشده اند.

آنها می گویند: "از تبعیض خسته ایم. چه فرقی میان ما و آنهایی که جذب شده اند وجود دارد؟ چرا آموزش و پرورش همه را یکسان جذب نمی کند؟"

این مربیان از سال ۱۳۸۹ بدون بیمه مشغول به کار هستند و بارها در اعتراض به وضعیت نامساعد شغلی خود مقابل استانداری خوزستان و نهادهای دیگر تجمع کرده اند.

 

فراخوان شورای هماهنگی تشکلهای صنفی به اعتصاب دو روزه

شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران با انتشار بیانیه ای در اعتراض به گرانی و تورم و کاهش بی سابقه قدرت خرید، فرهنگیان سراسر کشور را به تحصن در روزهای ۲۲ و ۲۳ مهر فراخواند.

در این بیانیه با یادآوری این واقعیت که مسوولان گوش و چشم خود را به روی مشکلات و رنجهای فرهنگیان بازنشسته و شاغل بسته اند، تاکید شده: "حال که گرانی و تورم افسارگسیخته شده و قدرت خرید معلمان چون اکثریت زحمتکشان جامعه بسیار پایین آمده، آموزش هزینه اش گزاف گشته و مجلس و دولت نتوانسته اند برای سفره تقریبا تهی فرهنگیان بازنشسته و شاغل و بهبود وضعیت آموزش چاره ای بیاندیشند، وقت آن رسیده است که ما نیز اعتراض خویش را نسبت به این اوضاع آشفته آموزش و پرورش نشان دهیم."

شورای هماهنگی سپس از معلمان خواسته است روزهای یکشنبه ۲۲ و دوشنبه ۲۳ مهرماه در دفتر مدارس تحصن و از حضور در کلاس درس خودداری کنند.

این شورا در باره واکنشهای امنیتی حکومت به اعتراض معلمان می گوید: "به حراستها و نهادهای امنیتی نسبت به عواقب برخورد پلیسی و امنیتی هشدار می دهیم. ما طعم زندان را نیز چشیده ایم و سالهاست شیردلانی را دربند داریم. پس لطفا شیوه و روش تهدیدی را کنار بگذارید."

آنها در پایان تاکید کرده اند که اعتراضات ادامه خواهد داشت و به حکومت هشدار داده اند: "تحصن مهر آغاز دور جدید اعتراضات ماست و اگر سریعا تغییر مثبت و قابل توجه در فیشهای حقوقی بازنشستگان و شاغلان و سرانهدانش آموزان مشاهده نگردد، اعتراض سراسری خود را در ابعاد گسترده تری در آبان ماه ادامه خواهیم داد."


اعتصاب معلمان در شهرهای مختلف ایران

روز یکشنبه ۲۲ مهر، معلمان در شهرهای مختلف از جمله تهران، سقز، رشت، لاهیجان، یزد، تبریز، بابل، کرمانشاه، بهبهان، سرپل ذهاب، شیراز، سنندج، آمل، مریوان، دیواندره، گرمه، مشهد، خرم آباد، البرز، فیروزکوه، مبارکه، تربت جام، روانسر، شیروان، بابل، اسلام آباد غرب، اصفهان، سبزه وار، زرین شهر (همدان)، بجنورد، جوانرود، ساری، کرج، ایوان غرب، همدان، یاسوج، بهارستان، پاوه، اسلام شهر، پلدختر، سروآباد، امیدیه، کازرون،سمیرم، روستای کمار جلفا، شاهیندژ، قزوین،فیروزآباد،مهاباد، ایوان غرب، شاهین شهر، خمینی شهر (اصفهان)، رومشکان (لرستان)، ایلام، گناباد، تربت حیدریه، لامرد فارس، سروآباد کردستان، باینگان پاوه، تاکستان، زیویه کردستان، پل دختر، اروميه، آستانه اشرفیه، لنگرود و ... کلاسهای درس را تعطیل کرده و دست به اعتصاب زدند.

شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران که فراخوان این تحصن را صادر کرده است،  یک تشکیلات برآمده از ائتلاف تشکلهای صنفی و مجوز دار است.

اعتراض به تورم و گرانی و کاهش قدرت خرید معلمان، آزادی معلمان دربند و مخالفت با پولی سازی آموزش از مطالبات اصلی معلمان است.

معلمان معترض دستنوشتههایی چون "جای معلم زندان نیست"، "ما به تبعیض اعتراض داریم"، "تبعیض حق معلم نیست"، "نه به خصوصی سازی آموزش"، "آموزش به زبان مادری حق است"، "ما خواهان اجرای طرح رتبه بندی هستیم" و … در دست داشتند.

مشارکت معلمان، گسترده و در سراسر ایران بوده است. در برخی از مدارس روستایی و مناطق محروم معلمان به صورت تکنفره تحصن کردند.

 

دومین روز اعتصاب و تحصن سراسری معلمان

اعتصاب و تحصن معلمان و فرهنگیان که از روز گذشته در دهها شهر کشور آغاز شده بود، روز دوشنبه ۲۳ مهر نیز ادامه یافت.

اعتصاب و تحصن معلمان در استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، البرز، بوشهر، اصفهان، کرمان، لرستان، خوزستان، کرمانشاه، کردستان، همدان، فارس، زنجان، قم، مازندران، تهران، خراسان شمالی، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، گیلان و هرمزگان و در شهرهای تبریز، سردرود، جلفا، شاهین دژ، اصفهان، زرین شهر، سمیرم، شاهین شهر، کرج، ایوانغرب، ایلام، بوشهر، تهران، نسیم شهر، شهرکرد، لردگان، مشهد، تربت حیدریه، تربت جام، گناباد، نیشابور، گرمه، بجنورد، کازرون، لامرد، فیروزآباد، شیراز، رزن، تاکستان، سنندج، پاوه، اسلام آبادغرب، روانسر، یاسوج، رومشکان، خرم آباد، الیگودرز، بابل، آمل، ساری، سرخ رود، اراک، همدان، و یزد برای اعتراض به وضعیت معیشتی و زندگی در زیر خط فقر، گرانی، تورم و زندانی بودن گروهی از معلمان برگزار شد.

در حال حاضر، اسماعیل عبدی، محمود بهشتی لنگرودی و محمد حبیبی در حال گذراندن دوره زندان خود به اتهامهای امنیتی هستند.

خواسته های معلمان متحصن در سه دسته بندی از این قرار است:

افزایش حقوق معلمان متناسب با خط فقر

بیمه مناسب معلمان

امنیت شغلی

بازگشت منزلت از دست رفته معلمان

رفع تبعیض از ساختار نظام آموزشی

تحصیل رایگان

افزایش بودجه آموزش و پرورش

افزایش بودجه سرانه مدارس

---------
ایمن سازی مدارس

استانداردسازی مدارس

افزایش سرانه محیط و فضای آموزشی متناسب با استانداردهای بین المللی

جایگزین کردن و ساخت مدارس استاندارد و مناسب به جای مدارس کپری، چادری، خشتی، سنگی و صحرایی

تامین آب و برق و گرمایش مناسب مدارس

حل مساله اسکان بیش از حد دانش آموزان در کلاس درس

---------

توقف خصوصی سازی و پولی سازی مدارس

جلوگیری از اختلاس و دزدی در صندوق ذخیره فرهنگیان

تغییر محتوای کتب آموزشی

آزادی کلیه معلمان زندانی

لغو احکام قضایی معلمین فعال صنفی

کنار گذاشتن برخوردهای امنیتی به اعتراضات صنفی معلمان

به رسمیت شناختن تشکلهای مستقل معلمان

 

حمایت سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه از اعتصاب معلمان

سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه با صدور اطلاعیه ای با معلمان اعتصابی اعلام همبستگی کرد و حمایت خود از خواسته های آنها را اعلام داشت.

در بخشی از اعلامیه بر همبستگی طبقاتی کارگران و معلمان اشاره شده و گفته می شود: "معلمان بخشی از طبقه کارگر ایران هستند. آنان خواستار آزادی معلمان زندانی، اعتراض به تورم، فقر و فلاکت، داشتن زندگی شایسته و مرفه، برخورداری از دستمزد مناسب هستند. همچنین از دیگر خواستهای آنان رایگان بودن تحصیل برای کودکان و همچنین برچیدن مدارس خصوصی می باشد."

کارگران تاکید کرده اند: "داشتن زندگی شایسته و مرفه، تحصیل رایگان، رایگان بودن خدمات درمانی و بهداشتی و خدمات تامین اجتماعی برای آحاد افراد جامعه – حتی مهاجرین ساکن ایران - از حقوق پایه ای مردم بوده و دولت وظیفه دارد بی قید و شرط این خواستها و دیگر مطالبات معلمان را به مرحله اجرا در آورد."

سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه به اعتصابیون پیام داده: "دست تک تک شما معلمان آگاه و مبارز را به گرمی می فشاریم و باور داریم که پیروزی بی شک از آن ماست."

 

بازداشت و احضار معلمان و فرهنگیان در پی تحصن معلمان در ایران

طی روزهای گذشته چند تن از معلمان پس از پایان اعتصاب و تحصن معلمان در روزهای ۲۲ و ۲۳ مهر، در شهرهای تهران، قزوین، بجنورد، سقز، مریوان، کرمانشاه و الیگودرز توسط نهادهای امنیتی احضار شدند.

روز شنبه ۲۸ مهر، شش تن از معلمین مدارس سقز به نامهای طاهر قادر زاده، سلیمان عبدی، سیدعلی حسینی، احمد قادری، حمید یزدانی و خالد عبداللهی به اداره امکان احضار شدند.

محمد صالح شکری، یکی دیگر از معلمان اهل شهرستان سقز، نیز روز ۱۵ مهر، توسط نیروهای اطلاعاتی بازداشت و پس از طی مراحل بازجویی در اداره اطلاعات سقز پس از ده روز به زندان مرکزی این شهر منتقل شد.

همچنین با آغاز تحصن معلمان، محمدرضا رمضانزاده، مسوول شورای هماهنگی تشکلهای صنفی ایران، روز یکشنبه ۲۲ مهر، در بجنورد بازداشت شد و کانال و گروه تلگرامی معلمان که وی مدیریت آن را عهده دار بود، در اختیار نهادهای امنیتی قرار گرفت.

عباس واحدیان، معلم و عضو کانون معلمان مشهد، نیز روز ۱۹ مهر و در آستانه تحصن معلمان بازداشت شده است، ماموران پس از تفتیش خانه و ضبط وسایل، او را به مکان نامعلومی منتقل کرده اند.

با اضافه شدن بازداشتهای اخیر، اکنون دستکم هشت معلم در زندان یا بازداشتگاه به سر می برند. اسماعیل عبدی، محمد حبیبی، محمود بهشتی و روح الله مردانی پیش از این در اوین زندانی شده اند.

 

 

(منابع: هرانا، فارس، صدای امریکا، ایلنا، کانال شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، رادیو زمانه، ایران کارگر، دیده بان حقوق بشر ایران)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۴، سه شنبه اول آبان ۱۳۹۷- ۲۳ اکتبر ۲۰۱۸

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول