زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

محکومیت رویا صغیرى به زندان

رویا صغیری از دختران معترض به حجاب اجبارى است. او در دیماه ٩٦ در تبریز به علت برداشتن روسرى بازداشت شد و در یک دادگاه ناعادلانه به ۲۳ ماه زندان محکوم گردید.

او در اینستاگرام خود نوشته است: "از سوم شهریور به زندان می روم تا همین آزادى کوچکم را هم آشکارا در بی عدالتى تصاحب کنند."

 

یک زن برای نخستین بار رییس دادگاه عالی ایالتی پاکستان شد

"طاهره صفدر" به عنوان نخستین زن در تاریخ پاکستان، برای به عهده گرفتن ریاست دادگاه عالی ایالتی بلوچستان روز شنبه ۱۰ شهریور سوگند یاد کرد.

پیش از این، زنان حقوقدان پاکستان به عنوان رییس دادگاه های این کشور منصوب می شدند.

یازدهم دی ماه سال ۱۳۹۲ بود که "اشرف جهان" در کراچی پاکستان به عنوان قاضی منطقه ای ایالت سند سوگند یاد کرد.

طاهر صفدر پنجم اکتبر ۱۹۵۷ میلادی در شهر "کویته" مرکز ایالت بلوچستان به دنیا آمد، وی سال ۱۹۸۰ میلادی تحصیلات خود را در دانشگاه کویته به پایان رساند و مدرک تحصیلی حقوق دریافت کرد. او در سال ۱۹۸۲ نیز تاریخساز شده بود، زمانی که به عنوان نخستین زن بر کرسی قضاوت در ایالت بلوچستان تکیه زد.

 

برای نخستین بار یک زن برقع پوش در دانمارک جریمه شد

رسانه های دانمارک می گویند یک زن ۲۸ ساله برقع پوش پس از آن که با یک زن دیگر که می خواست حجاب او را بردارد درگیر شد، جریمه شده است.

این اولین جریمه از این دست پس از اجرایی شدن قانون ممنوعیت پوشیدن نقاب و برقع در دانمارک است.

پلیس شهر "هورس هولم" در ۲۵ کیلومتری شمال کپنهاگ، پایتخت دانمارک، پس از باخبر شدن از موضوع و بررسی ویدیوهای موجود به زن برقع پوش خبر داد در صورتی که برقع خود را بر ندارد جریمه خواهد شد. پلیس گفته است هر دو زن درگیر در دعوا جریمه شده اند. زن برقع پوش به دلیل نقض قانون به پرداخت ۱۵۵ دلار جریمه شده است. در صورت تکرار نقض این قانون، مبلغ جریمه به ۱۵۰۰ دلار افزایش خواهد یافت. شماری از زنان مسلمان دانمارک گفته اند به این قانون عمل نخواهند کرد.

تصویب و اجرایی شدن قانون ممنوعیت پوشیدن برقع و نقاب با انتقادهایی همراه بوده است. سازمانهای حقوق بشری آن را "نقض تبعیض آمیز حقوق زنان" خوانده اند.

قانون جدید به پلیس اجازه می دهد به زنانی که صورت شان پوشیده است، دستور دهد مکانهای عمومی را ترک کنند.

 

انتقاد انجمن تنیس زنان جهان از رفتار داور با سرنا ویلیامز

فینال جنجالی رقابتهای تنیس آزاد آمریکا (یواس اوپن) در بخش زنان، واکنشهای گسترده ای را برانگیخت.

در دیدار فینال زنان که شامگاه شنبه ۱۰ شهریور میان "سرنا ویلیامز" ۳۷ ساله و "نائومی اوزاکای" ۲۰ ساله برگزار شد، داور برزیلی فینال، "کارلوس راموش"، در برابر اعتراض ویلیامز وی را جریمه و کسر امتیاز کرد.

زن شماره یک پیشین تنیس جهان یک گیم جریمه اش را مصداق "تبعیض جنسیتی" دانست و گفت: "داور هرگز از یک مرد به دلیل گفتن دزد، یک گیم کم نمی کرد. من شنیده ام که بقیه مردان به سایر داوران چه چیزهایی می گویند. اینجا هستم که برای حقوق زنان بجنگم، برای برابری زنان و مسایلی شبیه به این."

نتیجه این درگیری لفظی تاریخی و احتمالا بی سابقه، فراتر از باخت سرنا ویلیامز، محکومیت وی به پرداخت ۱۷هزار دلار جریمه به دلیل برخورداری از راهنمایی مربی (کوچینگ)، شکستن راکت و توهین به داور بود.

انجمن تنیس زنان جهان (WTA) روز یکشنبه با صدور بیانیه ای از جریمه خانم ویلیامز انتقاد کرد و آن را ناشی از "درجه های متفاوت از مدارا در قبال ابراز احساسات زنان و مردان" توصیف کرد. این نهاد بین المللی در بیانیه خود نوشته است: "واکنش نسبت به ابراز احساسات زنان و مردان باید یکسان و به دور از تبعیض باشد؛ چیزی که در فینال شنبه شب ندیدیم."

"بیلی جین کینگ"، بانوی پیشین تنیس جهان برخورد با سرنا ویلیامز را "سکسیم" لقب داد و توییتر خود نوشت: "وقتی یک زن با انگیزه (برافروخته) و عصبی است، جریمه می شود، ولی وقتی مردی همین کار را انجام می دهد،آدمی جدی به شمار می رود و کاری با او ندارند. تشکر از سرنا ویلیامز که این تفاوت رفتار را علنی کرد."

 

توافق ۱۷ تشکل حرفه ای آلمان برای ایجاد مرکزی علیه آزار جنسی 

یاسمین طباطبایی، هنرپیشه ایرانی تبار آلمان می گوید بحث در مورد آزار جنسی زنان در آلمان تأثیرگذار بوده است. به گفته او ۱۷ نهاد و انجمن حرفه ای در آلمان برای مقابله با آزار جنسی و خشونت علیه زنان با هم به توافق رسیده اند.

او گفت جنبشی که با هشتگ "MeToo" در شبکه های اجتماعی آغاز شد، موفقیتهایی در آلمان داشته است. این هشتگ بحث بر سر آزار جنسی زنان در عرصه فیلم و سینما را به رسانه ها و مطبوعات کشاند.

یاسمین طباطبایی در مراسم معرفی هنرپیشه های برتر سینما و تلویزیون آلمان گفت که با راه افتادن این هشتگ بسیاری از همکاران او از ماهها پیش در فکر یافتن راه حلی پایدار برای مقابله با آزار جنسی و خشونت علیه زنان هستند.

او افزود: "تا کنون ۱۷ نهاد و انجمن حرفه ای در آلمان توافقی را امضا کرده اند که می تواند اساسنامه ایجاد یک مرکز مورد اعتماد همه آنها برای ارایه مشاوره در مورد آزار جنسی و خشونت باشد."

یاسمین طباطبایی تاکید کرد که چنین راهکاری تا کنون در هیچ جای دنیا وجود نداشته است و "پاسخی آلمانی" برای مقابله با آزار جنسی زنان است.

او با اشاره به تفاوت آشکار جنبش "MeToo" در آلمان و آمریکا گفت: "ما آلمانیها علاقه کمتری به جنجال سازی داریم و روحیه مان با آمریکاییها فرق می کند. ما نمی خواهیم از کسی هیولا بسازیم و او را به جهنم بفرستیم."

 

بیانیه فعالان مدنی درباره واقعه اخیر ایرانشهر و نقش قوهقضاییه 

بیش از ۳۰۰ فعال مدنی و اجتماعی با امضای بیانیه ای در حمایت از دختران ایرانشهر که چندی پیش مورد تجاوز گروهی چند فرد وابسته به جناحهای قدرت قرار گرفتند، بر اهمیت پیگیری قضایی این پرونده به صورت شفاف و حمایت اجتماعی و قانونی از این دختران تاکید کردند.

در این بیانیه که تاکنون به امضای ۳۲۳ نفر رسیده، امضاکنندگان بر نقش و مسوولیت قوهقضاییه در جلوگیری از تکرار سیستماتیک چنین اتفاقاتی تاکید کرده اند.

نویسندگان بیانیه مذکور اشاره کرده اند که اعتراضات مردم ایرانشهر در حمایت از دختران ایرانشهر و همچنین اعتراضات مردم اصفهان نسبت به فاجعه اسیدپاشی نمونه هایی از واکنش مردم بومی این مناطق است که بدون حمایت مردمی شهرهای دیگر، به مرزهای جغرافیایی آن مناطق محدود ماندند.

حدود دو ماه پیش موضوع تجاوز یک گروه بزهکار وابسته به جناحهای قدرت به بیش از چهل دختر و زن ایرانشهری افشا گردید. این رخداد اولین بار توسط مولوی طیب ملازِهی، امام جمعه ایرانشهر در مراسم عید فطر عمومی شد. در آن زمان اظهارات این شخصیت اهل سنت با واکنش شدید مقامهای قضایی روبرو شد، به گونه ای که دادستان کل کشور، وی را به شکایت و پیگیری قضایی تهدید کرد و عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، نیز این خبر را "کذب محض" خواند و مدعی شد در این ماجرا "از ابتدا اطلاعات غلط به امام جمعه دادند".

انتشار عمومی خبر تجاوز به زنان ایرانشهر سبب شد که گروهی از مردم در اعتراض به ناامنی اجتماعی در این شهر مقابل ساختمان فرمانداری تجمع کنند. و در جریان تجمع مذکور دستکم پنج نفر بازداشت شدند.

 

زنی که سلسله مردان را در جورجیا تهدید می کند

"استیسی آبرامز" در ایالت جورجیا تلاش می کند تا به عنوان اولین فرماندار زن سیاه پوست آمریکایی در تاریخ ثبت شود. او یک دموکرات ترقیخواه است که در ایالت جورجیا علیه یک رقیب جمهوریخواه به نام "برایان کمپ" که رفتاری شبیه ترامپ دارد، برای به دست آوردن کرسی فرماندار ایالت رقابت می کند.

خانم آبرامز از این جهت مورد توجه قرار گرفته است که تاکنون تمام ۸۲ حاکم ایالت جورجیا مردان سفیدپوست بوده اند. ایالت جورجیا سابقه مناقشه برانگیزی در زمینه بردگی و تفکیک نژادی داشته است.

آبرامز، در منطقه "گلف پورت" میسیسیپی بزرگ شده و در رشته حقوق از دانشگاه "ییل" فارغ التحصیل شده است. افزون بر این، او با نام مستعار "سلنا مونتگمری"، هشت رمان عاشقانه هیجان انگیز به رشته تحریر درآورده و جوایزی هم دریافت کرده است. او روی حمایت مردم آتلانتا، پایتخت ایالت جورجیا، حساب باز کرده است. آبرامز مانند بسیاری از دمکراتهای ترقیخواه، برنامه خدمات درمانی جاه طلبانه ای را وعده داده است.

برخی سیاه پوستان آتلانتا حمایت از آبرامز را وظیفه خود می دانند. "ونی تسا"، یک بازرگان ۳۳ ساله، از او حمایت می کند. تسا گفت: "به عنوان یک زن سیاه پوست وظیفه دارم که به او رای دهم. این راهی برای پیشرفت است. حتی اگر او در انتخابات حضور پیدا نمی کرد، علیه رقیب او رای می دادم."

 

اعتصاب صدها کارگر زن "مک دونالد" در اعتراض به آزار جنسی

صدها کارگر زن "مک دونالد" در اعتراض به آزارهای جنسی در محیط کار، در ده شهر آمریکا دست به اعتصاب زدند.

"تانیا هارل"، زن جوانی از اهالی ایالت لوئیزیانا، یکی از اولین کسانی است که این حرکت اعتراضی را کلید زد و به همراه ۹ تن دیگر علیه "مک دونالد" شکایت کرد.

تانیا تابستان سال گذشته در یکی از شعبه های "مک دونالد" در لوئیزیانا کاری گرفت. تانیا در پایان شیفت کاری، اغلب حاضر می شد یکی از مردان همکار را که مسیرشان یکی بود و اتومبیلی نداشت، به مقصد برساند. مرد بعد از مدتی در محل کار و وقت خدمات دهی به مشتریان شروع کرد به آزار کلامی و بدنی جنسی تانیا.

وقتی تانیا پیش مدیر شعبه رفت و از رفتارهای آزارگر مرد همکار شکایت کرد، مدیر شعبه نه تنها شکایت او را جدی نگرفت، بلکه تانیا را متهم کرد که حتما یک رابطه ای بین آنها هست و با یک "رفتار بچه گانه" نباید از این کار شکایت کرد.

چندی بعد، مرد همکار دیگری در دستشویی مردانه قصد تجاوز به او را داشت. اینبار اصلا دیگر برای شکایت پیش مدیر هم نرفت. چون از همان بار قبلی فهمیده بود که مدیر برای شکایت او اهمیتی قایل نیست.

تانیا به سراغ شبکه های اجتماعی رفت. با نام مستعار از تجربه دردناک خود نوشت تا ببیند آیا زنان دیگری هم تجربه مشابه از نادیده گرفتن آزار جنسی در "مک دونالد" دارند یا نه. خیلی زود ده ها زن دیگر هم پیدا شدند که آنها هم در شعب مختلف "مک دونالد" در سراسر آمریکا تجربه های مشابهی داشتند و هرگز مدیریت برای مقابله با آزارگر کاری نکرده بود.

این اتفاقهمزمان با اوج گرفتن جنبش MeToo# در آمریکا و به ویژه در هالیوود بود. تانیا می گوید: "با خودم فکر کردم ما هم حقی داریم و این جنبش نباید فقط برای زنان ثروتمند و مشهور باشد."

تانیا توانست ۱۰ زن دیگر از کارکنان پیشین و فعلی "مک دونالد" را که تجربهمشابهی دارند راضی کند که با هم علیه این شرکت شکایت کنند. آنها اول به سراغ نهاد حقوقی "Times Up Legal Fund" رفتند که بعد از شروع جنبش MeToo تشکیل شد و به آنها که قصد شکایت علیه آزارگران جنسی را دارند، کمک حقوقی رایگان می کند. با کمک حقوقی مرکز مزبور، این ۱۰ زن توانستند علیه "مک دونالد" اقامه دعوی کنند.

این معترضان همزمان توانستند صدها کارمند "مک دونالد" را بسیج کنند تا به نشانه اعتراض به رواج رفتار آزارگر در این محیط کار و جلب توجه عمومی، دست به اعتصاب بزنند. در ۱۸ سپتامبر این کارکنان در شهرهای لس آنجلس، میامی، دورهام، کانزاس، نیواورلئان، سن فرانسیسکو، سن لوییز، شیکاگو و میلواکی محل کار خود را ترک کردند تا بگویند "دیگر بس است، آزار و اذیت جنسی بس است".

 

 (منابع: ایلنا، هرانا، شبکه جهانی کلمه، دویچه وله، ایرنا، فرارو، یورونیوز، ایسنا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۳، یکشنبه اول مهر ۱۳۹۷  ـ  ۲۳ س‍‍پتامبر ۲۰۱۸

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول