کاهش ارزش حقیقی دستمزد پایه در سال ۹۷

زینت میرهاشمی

 

حداقل دستمزد تعیین شده در شورای عالی کار برای سال جاری در پایان سال ۹۶، حدود یک سوم خط فقر در آن زمان بود. وزیر سابق کار، تعاون و رفاه وقت (علی ربیعی) شیادانه این رقم را بالاتر از نرخ تورم و مزدی خوب برای مزدبگیران اعلام کرد. در آن زمان تعیین دستمزد پایه هیچ خوانایی با رقم ارائه شده از طرف کمیته دستمزد نداشت و مضحک تر از آن این که بازیگران کمیته مزد، با شعارهای پر سر و صدا با ژست دفاع از حقوق کارگران، رقم ناچیز تعیین شده شورای عالی کار را با امضای خود تزیین کرده و به بردگی کارگران و مزدبگیران برای یک سال دیگر کمک کردند.

اکبر علی ‌پور، رئیس انجمن صنفی کارگران معدن چادرملو در روز سه شنبه ۲۳ مرداد امسال گفت: «حداقل دستمزد کفاف یک هفته زندگی یک خانواده سه نفره کارگری را نمی دهد.» وی تاکید کرده که «اگر در مزد ۹۷ بازنگری نشود خانوارهای کارگری دچار فروپاشی خواهند شد» (رادیو زمانه)

روز چهارشنبه ۱۰ مرداد، رسول خضری از مجلس نشینان و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ارتجاع در مورد خط فقر گفت: «در یک‌سال اخیر فقر مطلق در کشور از ۱۲ درصد به ۵۰ درصد افزایش یافته و نرخ خط فقر به نزدیک ۶ میلیون تومان رسیده است.» (خانه ملت)

 

خیزشهای مردمی و اعتصابهای مطالبه محور کارورزان در شهرهای مختلف که بیان خواسته ها و نارضایتیهای مردم در خیابان است و سقوط ارزش ریال همراه با بالا رفتن قیمت کالاها به شمول مواد غذایی و کالاهای اولیه زندگی، بیان این حقیقت است که  افزایش ۱۷ درصدی حداقل مزد تاثیر منفی در وضعیت معاشی نیروهای کار داشته است، چون قدرت خرید مزدبگیران هر روز کاهش پیدا می کند. در رویارویی با وضعیت موجود و فوران خشم مردمی، رژیم دست به عوض کردن یک سری مهره های دولت روحانی زد.

 

وعده های توخالی مانند ارائه بسته مواد غذایی و یا ثابت نگاه داشتن قیمت مواد اولیه مایحتاج مردم، تاکنون سودی برای مردم نداشته است.  موضوع بازنگری و به روز کردن حداقل مزد تعیین شده برای سال ۹۷ یکی از مسایلی است که تا کنون جدی گرفته نشده است.  سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اعلام کرده که از اول شهریور ماه، «سبد غذایی» در بین «اقشار آسیب پذیر» توزیع خواهد شد.

مدیر کل روابط کار و جبران خدمت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وعده داده است که  جلسه دوم کمیته سه جانبه دستمزد، در اواسط شهریور ماه برگزار خواهد شد. احسان سهرابی، یکی از اعضای هیات مدیره نهاد دست ساخت حکومت به نام شوراهای اسلامی کار، از برگزاری اولین «جلسه ترمیم دستمزد» در شورای عالی کار خبر داد. وی با تاکید بر این که قدرت خرید کارگران ۴۸ درصد کاهش پیدا کرده است نیازهای خانواده کارگری را «۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان» برآورد کرد. از قبل می توان تصور کرد که اگر برای ترمیم مزد پایه مانند روال معمول و بدون حضور نماینده مستقل کارگران تصمیم گیری شود، چیزی دست مزدبگیران را نخواهد گرفت. حتا اگر درصدی هم اضافه شود، تفاوت فاحش ۶ ماه نخستین سال بین دستمزد تعیین شده با نرخ تورم چه می شود؟ از سویی دیگر هر نرخی اعلام شود باز با توجه به این که قیمتها پایدار نیستند و ارزش ریال همچنان سیر نزولی خواهد داشت، این فاصله مزد با نیازهای زندگی مزدبگیران افزایش خواهد یافت. اگر به گزارش بانک مرکزی در رابطه با افزایش قیمتها طی چند ماه اخیر هم رجوع کنیم، می توان کاهش قدرت خرید کارورزان را دید. اگرچه داده های آماری بانک مرکزی همواره با واقعیت فاصله زیاد داشته است.

بنا بر گزارش بانک مرکزی:قیمت میوه، تخم مرغ، گوشت قرمز و لبنیات نسبت به سال قبل، به ترتیب ۷۱ درصد، ۴۴ درصد، ۳۵ درصد و ۳۳ درصد افزایش پیدا کرده است.

 

فشار و سرکوب فعالان کارگری

احضار و بازداشت فعالان کارگری و اعتصاب کنندگان در ماه گذشته همچنان ادامه داشت. این شیوه ضد کارگری برای ایجاد ترس و رعب همچنان از طرف رژیم به کار برده می شود.

در بسیاری از حرکتهای اعتراضی حتا شرکت در اعتصاب به قیمت اخراج از کار برای مزدبگیران تمام می شود. اما بر اساس جمع بندی برخی از حرکتهای اعتراضی کارگران که در بخش «برخی از حرکتهای اعتراضی کارگران و مزدبگیران» در همین شماره نشریه آمده است، این شیوه در بازدارندگی کارگران از دست زدن به اعتراض برای دستیابی به مطالبات خود موفق نبوده است.

در ماه گذشته شاهد بودیم:

حکم محمد حبیبی، به ده سال و نیم زندان، ۷۴ ضربه شلاق و ۲ سال ممنوعیت از فعالیت و خروج از کشور، در بیدادگاه رژیم، مورد اعتراض گسترده ای قرار گرفت. جرم این معلم آزادیخواه، طلب خواسته های خود و شرکت در تجمعهای اعتراضی هم صنفان خود است.

روز ۱۴ مرداد، تعدادی از اعضای سندیکای شرکت واحد در تجمع اعتراضی خود برای مطالباتشان دستگیر شدند. این کارگران مدتی بعد آزاد شدند.  

دو فعال کارگری در سنندج، به نامهای، ارسطو مرادی از اهالی روستای سرهویه از توابع سنندج و پیمان عبدی در اواخر تیر ماه دستگیر شده اند، خبری از آنها در دست نیست. (منبع: خبرکزاری مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان پنجشنبه ۴ مرداد ) 

روز ۱۷ مرداد، تعدادی از کارگران گروه ملی صنعتی فولاد اهواز به بیدادگاه انقلاب اهواز احضار شدند. این کارگران قبلا با قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون ریالی آزاد شده بودند. (منبع: اتحادیه آزاد کارگران)

خلیل کریمی از فعالان کارگری سنندج، به شعبه اول بیدادگاه سنندج احضار شد.

بهنام ابراهیم زاده فعال حقوق کارگرن و کودکان، که مدت ۷ سال حبس کشیده است، بار دیگر روز ۲۶ مرداد ۹۷ همراه با تعدادی دیگر دستگیر شده است.

۵ نفر از کارگران در دومین روز اعتصاب کارگران نیشکر هفت تپه در خوزستان، به نامهای  کریم آل کثیر، علی آل کثیر، یحیی سعدی، حمزه آل کثیر، فارس سعدی دستگیر شدند. این افراد در اثر پیگیری همکاران خود با تشکیل پرونده قضایی به اتهام اخلال در نظم موقتا آزاد شدند.

 

کودک کار ۶ ساله

در کنار درج گزارشهای خبری در رابطه با رایج شدن تجاوز به کودکان کار و مرگ و میرهای ناشی از آن، خبر کشته شدن یک کودک کار ۶ ساله هنگام کار در اثر تصادف، پرده ای از فاجعه کاهش سن کودکان کار را نشان داد.

روز ۲۳ مرداد ۹۷، یک کودک کار ۶ ساله از اهالی شهرک طالقانی (کوره) بند ماهشهر، به نام حیدر عسکراوی همراه دو برادرش حین جمع آوری کارتن و پلاستیک در تصادف با اتوبوس جان خود را از دست داد. (ایلنا ۲۳ مرداد ۹۷).

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول