دانشگاه در ماهی گذشت (مرداد۹۷)

کامران عالمی نژاد

 

دانشجویان در مرداد ماه در تقابل با رژیم ددمنش جمهوری اسلامی همچنان دلیرانه در برابر تعرضات دست نشاندگان رژیم در دانشگاهها به شمول روسا و دفاتر بسیج و اطلاعات و در کف خیابانها به همراه دیگر اقشار جامعه، بر خواسته های بر حق خود پا فشرده و قدمی پس نگذاشتند.

رژیم جنایتکار ولی فقیه در ادامه پرونده سازی و صدور احکام سنگین قضایی برای دراویش گنابادی و دانشجویانی که در رابطه با تجمع و اعتراض نسبت به محدود کردن اختیارات رهبر و قطب آنها، نورعلی تابنده، در بهمن ماه ۹۶ در خیابان گلستان هفتم دستگیر کرده بود، شمار زیادی از دانشجویان را به زندان و حبسهای تعزیری طولانی مدت محکوم کرد. هدف از این دستگیریها و محکومیتهای در پی آن، خاموش کردن همصدایی دانشجویان با دیگر اقشار جامعه و نیز القای این پندار است که جای دانشجو در دانشگاه است و نباید اعتراضات صنفی دانشجویان به آنطرف حصار دانشگاهها کشانده شود.

شماری از دانشجویان محکوم شده در بیدادگاههای رژیم از این قرار هستند:

زانیار احمدی نیاز ۱۹ ساله، دانشجوی حقوق و حسابداری دانشگاه آزاد تهران، به اتهام شرکت در تجمعات غیرقانونی و اقدام علیه امنیت ملی: هشت سال حبس تعزیری

کسری نوری، از دراویش گنابادی و دانشجوی حقوق بشر ارشد دانشگاه تهران که در جریان درگیری نیروهای سرکوبگر و امنیتی در بهمن ماه سال ۹۶ دستگیر شده بود: ١٢ سال زندان، ٢ سال تبعید به ثلاث باباجانى، ٧۴ ضربه شلاق، ٢ سال ممنوع الخروجى و ٢ سال ممنوع عضویت در احزاب سیاسى

خشایار دهقان، دانشجوی رشته برق و الکترونیک دانشگاه تهران: اخراج از دانشگاه، ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و ۲ سال تبعید

سپیده مرادی، دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس، به اتهام اجتماع و تبانی جهت اقدام علیه امنیت کشور: ۵ سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوعیت و محرومیت از عضویت در احزاب، گروهها و دستجات سیاسی و فعالیت در فضای مجازی، رسانه ها و مطبوعات و همچنین خروج از کشور

محمد شریفی مقدم، مهندس متالوژی از دانشگاه صنعتی شریف و از فعالان دانشجوی و مدافع حقوق کودکان کار، به اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، اخلال در نظم، فعالیتهای تبلیغی علیه نظام و تمرد در برابر امر پلیس: ۱۲ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال محرومیتهای اجتماعی، ۲ سال تبعید به برازجان و ممنوعیت خروج از کشور

 

وکیل دانشجویان بازداشتی دی ماه: حرفهای مولاوردی نگران کننده است

وکیل دانشجویان بازداشتی با اشاره به اظهارات شهیندخت مولاوردی، دستیار حسن روحانی در امور حقوق شهروندی، گفت: "من دیدم که خانم مولاوردی گفته اند دولت پیگیریهایی انجام داده و ما در مرحله تجدیدنظر نتیجه این پیگیریها را خواهیم دید و این حرف یک مقدار نگران کننده تر است."

امیر رئیسیان توضیح داد: "فرض کنید این پیگیریها در مرحله تجدیدنظر هم هیچ نتیجه ای ندهد و این یعنی ما همه مراحل را به امید پیگیری از دست می دهیم و آنگاه با یک حکم قطعی روبرو خواهیم بود و آن موقع چکار می شود کرد؟"

وی افزود: دولت نمی تواند بگوید که ما پیگیری کردیم، ولی در مرحله بدوی امیدی نداریم و پیگیریها در مرحله تجدیدنظر قرار است نتیجه بدهد. این یعنی ما همه احتمالات و شانسها را برای نهایت پرونده بگذاریم، حال شاید نتیجه نداد آنگاه ما با یک حکم قطعی که هیچ کاری نمی توان کرد طرف هستیم."

وکیل دانشجویان بازداشتی به پاسکاری نهادهای حکومتی اشاره کرد و گفت: "وزارت علوم مدعی است که پیگیری کرده است و با دانشجویان یا نمایندگان تشکلهای دانشجویی هم جلساتی را داشته اند، اما اینکه با قوه قضاییه پیگیری کردند و مذاکرات و جلساتی داشته یا نداشته اند، چیزی است که به خود موکلان یا به بنده مستندی ارایه نشده است. مقامات قضایی هم می گویند وزارت علوم پیگیری نکرده و به آنها اعلام نکرده و یا لیست دانشجویان را خواسته اند و وزارت علوم به آنها نداده است."

رئیسیان گفت: "من در حال حاضر وکالت خانم حسین زاده را به عهده دارم و در برخی پرونده های دیگر در مرحله تجدیدنظر اعلام وکالت خواهم کرد."

 

نایب رییس شورای صنفی دانشگاه تهران به زندان و شلاق محکوم شد

پدرام پذیره، نایب رییس شورای صنفی دانشگاه تهران، که در روزهای اعتراضات دی ماه سال گذشته بازداشت شده بود، در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه به ۷ سال حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.

بازداشت گسترده دانشجویان عضو شوراهای صنفی دانشگاه تهران از جمله پدرام پذیره در پی اعتراضات دی ماه، پس از اتمام جلسه مشترک فعالان دانشجویی با رییس دانشگاه پیرامون دانشجویان بازداشت شده در جریان این اعتراضات صورت گرفت.

آقای پذیره در تاریخ ۲۸ بهمن ماه سال گذشته نیز طی تماس تلفنی جهت تکمیل مراحل بازپرسی به شعبه ۴ دادسرای اوین احضار شده بود. این فعال صنفی روز ۳۰ بهمن۹۶ در شعبه خواسته شده حضور یافت، ولی به دلیل تغییر قرار کفالت وی به وثیقه، دوباره بازداشت و دو روز بعد با قرار وثیقه آزاد شد.

 

تجمع دانشجویان در اعتراض به حذف سهمیه ارزی

روز یکشنبه ۲۱ مرداد جمعی از دانشجویان خارج از کشور در اعتراض به حذف ارز دانشجویی مقابل بانک مرکزی تجمع کردند.

بانک مرکزی اعلام کرده است که دانشجویان ایرانی خارج از کشور دیگر به دلار ۴۴۰۰ تومانی دولتی دسترسی نخواهند داشت.

جمعی از دانشجویان و خانواده های شان یک روز پس از انتشار بخشنامه بانک مرکزی مبنی بر این امر، تکاپو برای برقراری دوباره سهمیه ارزی را شروع کردند. ابتدا در فضای مجازی دیگران را به همراهی خواندند، سپس یک نامه سرگشاده به مسوولان کشور نوشتند و همانجا اعلام کردند که اعتراض خود را تا برقراری دوباره سهمیه ارزی ادامه می دهند.

در نهایت دانشجویان و یا متقاضیان تحصیل در خارج از ایران، مقابل ساختمان بانک مرکزی تجمع کردند و خواستار اصلاح بخشنامه شدند. مقامهای وزارت علوم و بانک مرکزی تا به حال نسبت به اعتراض متقاضیان سهمیه ارز دانشجویی واکنشی نشان نداده اند.

دانشجویانی که مقابل بانک مرکزی جمع شدند، روز دوشنبه، ۲۲ مرداد دوباره در همانجا اقدام اعتراضی خود را تکرار کردند.

دانشجویان ایرانی خارج از کشور می توانستند با ارایه گواهی اشتغال به تحصیل و ثبت در سامانه های "نشا" و "تاک" که زیر نظر وزارت علوم و امور خارجه بود، با واریز مبلغ معادل ریالی، دوبار در سال، ۶ هزار دلار با نرخ مصوب دولتی دریافت کنند.

 

دانشجوی زندانی و درحال اعتصاب غذا لبهایش را دوخت (تصویر۴)

روح الله مردانی، دانشجوی رشته دانشجوی ادبیات دانشگاه تهران، از ۴ اردیبهشت سال جاری در اعتراض به بازداشت خود دست به اعتصاب غذا زده است و اکنون در ادامه این اعتراضات لبان خود را دوخته است.

آقای مردانی معلم مشاور در ناحیه چهارم کرج نیز می باشد. او در تاریخ ۲۸ بهمن سال ۹۶ به دست نیروهای امنیتی و لباس شخصی بازداشت شده است. اتهامی که به وی نسبت داده شده "اقدام علیه امنیت ملی و تبانی علیه نظام" است. وی از سوی قاضی صلواتی به شش سال زندان و دو سال محرومیت اجتماعی محکوم گردیده است.

این دانشجو در اعتراضات قیام دی ماه در مقابل ماموران امنیتی که قصد ورود به دانشگاه را داشتند، همراه با دیگر دانشجویان در برابر این هجوم مقاومت می کرد.

شایان ذکر است روح الله مردانی در پی اعتصاب غذای طولانی به مشکلات جسمی چون سرگیجه، ضعف عمومی و درد کلیه مبتلا شده، اما مقامات امنیتی-قضایی از رسیدگی به اعتراض و فراهم کردن امکانات درمانی مناسب خودداری می ‌‌کنند.

 

مشروط شدن دانشجویان معترض دانشگاه اسلام آباد غرب

از مدتها قبل دانشجویان دانشکده فنی مهندسی رازی واحد اسلام آباد غرب کرمانشاه با مشکلات صنفی متعددی دست به گریبان هستند و همین مساله باعث شد که آنها بارها به این موضوع اعتراض کنند، اما به هیچکدام از خواسته های آنها ترتیب اثر داده نشد.

مسوولان دانشگاه قول دادند که مشکلات را برطرف کنند و شرایط دانشجویان را تا حد ممکن بهبود ببخشند، اما مشکلات ادامه پیدا کرد تا اینکه دانشجویان دست به بایکوت امتحانات زدند.

یک فعال دانشجویی دانشکده فنی مهندسی دانشکده اسلام آباد غرب دانشگاه رازی می گوید: "بعد از گذشت دو ماه از بحران دانشکده فنی مهندسی اسلام آباد غرب با وجود بازتاب رسانه ای شدید و تحریم کلاسهای آموزشی و کارگاهی و در آخر تحریم امتحانات توسط تعداد زیادی از دانشجویان، این انتظار می رفت که مسوولان دانشگاه و مسوولان محلی درصدد برطرف کردن بحران و پیگیری مطالبات به حق و دور از هرگونه بحث سیاسی دانشجویان باشند، اما تاکنون نه تنها هیچ گونه اقدامی از سوی آنها مشاهده نشده، بلکه شاهد بی احترامی از سوی مسوولان محلی هستیم."

این دانشجو افزود: اقدامی که بیشتر از همه به این بحران دامن می زند، مشروط شدن دانشجویانی است که در این دانشکده درس می خوانند. این اقدام نه تنها باعث کاهش مشکلات موجود نشده؛ بلکه دانشجویان را مصر برای برگزاری تجمعات و اعتراضات مقابل فرمانداری اسلام آباد، دانشگاه رازی کرمانشاه و وزارت علوم در تهران کرد."

وی گفت: "این اعتراضات دانشجو یک نتیجه مهم به دنبال داشت و آن هم این بود که رشته های دانشکده فنی و مهندسی اسلام آباد غرب از دفترچه کنکور سراسری ۹۷ حذف شود. در واقع این دانشکده در سال تحصیلی ۹۷-۹۸ شاهد دانشجویان ورودی جدید نخواهد بود."

 

اخراج یک دانشجو از دانشگاه به دلیل باور بهایی (تصویر۵)

رومینا عسگری، شهروند بهایی پس از ۴ ترم تحصیل در دانشگاه آزاد واحد تهران، اخراج شده است. او نامه ای دریافت کرده که در آن دلیل محرومیت از تحصیل را "رفتار ناهنجار اجتماعی و تلاش برای از بین بردن نظم، آرامش و امنیت کشور" قید کرده اند.

عسگری در ۶ ماهه گذشته در دانشگاه نبوده و یک ترم مرخصی تحصیلی داشته است.

در قوانین جمهوری اسلامی قانون مدونی برای ممانعت از تحصیل بهاییان وجود ندارد. به همین خاطر ثبت نام نکردن آنها در مراکز آموزش عالی یا اخراج شان از دانشگاهها زیر عناوین دروغ یا ساختگی انجام می شود. همچنین گاه دانشجویان بهایی تحت فشار گذاشته می شوند تا خودشان فرم انصراف از تحصیل را پر کنند.

پاییز سال ۹۶ منابع نزدیک به بهاییان گزارش دادند که بیش از ۱۰۰ جوان بهایی که در کنکور آن سال قبول شده بودند، در مرحله انتخاب رشته با عبارت "نقص پرونده" روبرو شده ‌‌اند. به آنها پس از مراجعه به سازمان سنجش آموزش کشور گفته بودند که به دلیل بهایی بودن و مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی اجازه تحصیل ندارند مگر اقرار کنند که از دیانت بهایی برگشته و مسلمان شده اند.

 

رهبر از ریاست دانشگاه آزاد برکنار شد (تصویر۶)

جلسه فوق العاده هیات امنای دانشگاه آزاد روز یکشنبه ۲۸ مرداد، به ریاست علی اکبر ولایتی رییس هیات موسس و هیات امنای این دانشگاه و سایر اعضاء تشکیل شد و فرهاد رهبر را از ریاست این دانشگاه برکنار کرد.

به گفته مسوولان این دانشگاه، محمد مهدی طهرانچی با اکثریت آرا جایگزین فرهاد رهبر و سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی شد. وی پیش از این مسوولیت دانشگاه آزاد استان تهران و واحد تهران مرکز را به عهده داشت.

فرهاد رهبر که در دوره محمود احمدی نژاد رییس دانشگاه تهران بود، در حالی از این سمت برکنار شد که تنها یک سال از انتصاب او می گذرد. او در مرداد ماه سال ۹۶ به ریاست دانشگاه آزاد منصوب شده بود.

اعلام خبر برکناری فرهاد رهبر پس از اظهار نظر رییس دفتر نظارت بر امور فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد و مشاور رسانه ای فرمانده سپاه در انتقاد از مدیریت این دانشگاه صورت گرفت.

حمیدرضا مقدم فر، گفته بود: "در خصوص به کارگیری نیروهای جوان و انقلابی با وجود تذکرات مکرر هیات امنا و به خصوص نمایندگی محترم ولی فقیه در دانشگاهها، بی توجهی شده است."

 

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بهشتی

روز دوشنبه ۲۹ مرداد، جمعی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی ساکن در خوابگاههای دانشگاه علوم پزشکی در اعتراض به ارسال پیامک تخلیه خوابگاهها تا اول شهریور ماه، اقدام به تجمع اعتراضی کردند.

در متن این پیامک که از مدیریت امور دانشجویی دانشگاه برای دانشجویان مجرد و متاهل دوره های تحصیلات تکمیلی ارسال شده، آمده است: "با استناد به ماده ۲۵ آیین نامه اسکان و با توجه به کمبود ظرفیت خوابگاهی، مجوز اسکان دانشجویان Ph.D و دستیار لغو می شود. لذا حداکثر تا تاریخ اول شهریور ماه ۱۳۹۷، نسبت به تسویه و تخلیه خوابگاه اقدام کنید."

گفتنی است در پی تجمع دانشجویان، جلسه ای با حضور معاون دانشجویی و فرهنگی و سایر مسوولان دانشجویی دانشگاه با اعضای شورای صنفی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه برگزار و طی آن پیشنهادات دانشجویان و دانشگاه عنوان و بررسی شد. در نهایت مقرر شد تصمیم نهایی در این رابطه روز سه شنبه ۳۰ مرداد درجلسه هم اندیشی معاونت دانشجویی و فرهنگی با اعضای شورای صنفی دانشجویان تحصیلات تکمیلی اتخاذ شود.

 

 

(منابع: ایلنا، هرانا، رادیو فردا، دانشجو آنلاین، خبرگزاری دانشجو، دویچه وله، تابناک، رادیو زمانه)

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول