کارورزان سلامت (تیر۹۷)

امید برهانی

 

مهم ترین سرفصلهای اخبار پرستاران در این ماه، نامه سرگشاده بیش از پنج هزار پرستار به وزارت بهداشت، واگذار شدن اختیار صدور پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاران از وزارت بهداشت به سازمان نظام پرستاری، واکنش شدید جامعه پرستاری به راه اندازی رشته کارشناسی مراقبت سلامت (که گونه ای تداخل حرفه ای در رشته پرستاری محسوب می شود) و ادامه واکنشها به موضوع واردات واکس "اچ پی وی" تا حد کشاندن موضوع به قوه قضاییه رژیم هستند که با هم می خوانیم.

 

نامه اعتراضی پنج هزار پرستار به وزارت بهداشت

بیش از پنج هزار پرستار کشور در نامه ای سرگشاده خواسته های خود را به طور مکتوب به معاون پرستاری وزارت بهداشت اعلام داشتند.

آنها در این نامه که خطاب به معاون پرستاری این وزارتخانه نوشته شده، از جمله می گویند: "متاسفانه در این چند سال اخیر بیشترین بی توجهیها به بزرگترین گروه شاغل در نظام سلامت یعنی جامعه ی پرستاری شده، که هنوز هم با توجه به نوع عملکرد وزارت بهداشت و به خصوص معاونت محترم پرستاری، تشدید شده است."

پرستاران خواسته های خود را به شرح زیر اعلام کرده و به وزارت بهداشت تا پایان تیر ماه برای برآورده شدن آنها مهلت داده اند:

اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری (به عنوان مطالبه عمده و اصلی)

سایر موارد:

۱- حذف طرح غیر شفاف "قاصدک"، تفکیک اضافه کاری و کارانه و به روز شدن پرداخت مطالبات ۲- برقراری عدالت و کاهش اختلاف در پرداختها بین گروه های مختلف پزشکی و پرستاری

۳- تعیین تکلیف تبدیل وضعیت همکاران قراردادی، پیمانی، شرکتی و...

۴- واگذاری سریع صلاحیت حرفه ای به سازمان نظام پرستاری و اصلاح آیین نامه آن

۵- شمولیت اجرای قانون مشاغل سخت و زیان آور در مراکز خصوصی

۶- اجرای کامل و همسان قانون ارتقای بهره وری در تمام مراکز درمانی دولتی و...، و برای تمام گروه ها

۷- اجرای کامل قانون بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور

۸- ایجاد تسهیلات مناسب جهت ارتقای همکاران بهیاری به پرستاری، مامایی، اتاق عمل و...

۹- ایجاد معاونت پرستاری در دانشگاه ها و ارتقا جایگاه مدیران پرستاری بیمارستانها و اصلاح نحوه انتخاب مدیران پرستاری براساس شایسته سالاری

۱۰- ایجاد تسهیلات مناسب جهت ارتفا همکاران بیهوشی و اتاق

۱۱- حذف اضافه کاری اجباری در بخشهای دولتی و کنترل و نظارت بر بخشهای خصوصی

۱۲- برقراری فوق العاده ویژه برای پرستاران شاغل در بیمارستانهای دولتی به مانند کارکنان ستاد که هم اکنون دریافت می کنند.

۱۳- استخدام پرستاران با توجه به اهمیت این حرفه و لزوم حفظ امنیت شغلی

۱۴- لزوم توجه به دانشجویان گروه های پرستاری و تامین خواسته های مشروع آنها

۱۵- ایجاد محیطی امن برای ارایه خدمات مناسب

۱۶- اصلاح سختی کار همکاران اتاق عمل و فوریتها و هوشبری از درجه یک به درجه سه

۱۷- ایجاد سامانه ثبت درخواست کار یا اعلام بیکاری همکاران گروه های مختلف پرستاری

۱۸- نظارت بر تمام مراکز درمانی از بیمارستانهای بزرگ دولتی و خصوصی و درمانگاه ها و مراکز درمان محدود و... از نظر نحوه ی به کارگیری نیروهای مورد نیاز

۱۹- پیگیری مشکلات پرستاران مراکزی که گاه تا ۶ ماه حتی حقوق همکاران را نیز پرداخت نکرده اند و در این مسیر جواب اعتراضات نشان تهدید و... است.

۲۰- به کارگیری نیروهای مرتبط با واحدها مانند منشی و... به اندازه ی کافی و برگشت پرستاری به وظایف اصلی مراقبت از بیماران و رعایت دقیق و کامل شرح وظایف

 

به ازای هر ۵۰۸ ایرانی یک تخت بیمارستانی و هر هزار نفر یک پرستار

یک نماینده مجلس از کمبود شدید پرسنل بیمارستانی خبر داد و علت اضافه کاری اجباری پرستاران را با این امر مرتبط دانست.

اصغر سلیمی گفت: "کشور با کمبود ۱۷۰ هزار پرستار روبرو است. بر اساس استانداردها باید حداقل سه نفر پرستار به ازای هر هزار نفر جمعیت داشته باشیم، اما متاسفانه در ایران به ازای هر یک هزار نفر یک پرستار وجود دارد."

وی افزود: "بر اساس آمارهای مرکز آمار، به ازای هر ۵۰۸ ایرانی یک تخت بیمارستانی وجود دارد. البته وزارت بهداشت در حال ایجاد بیش از ۳۹ هزار و ۸۰۰ تخت بیمارستانی است در این رابطه انتظار می رود همزمان با افزایش تختها جذب پرستار نیز در دستور کار قرار گیرد."

سلیمی با تاکید بر اینکه سازمان امور استخدامی باید مجوز جذب پرستار را صادر کند، گفت: "فارغ التحصیلان پرستاری زیادی در کشور داریم و باید جذب آنها در دستور کار قرار گیرد."

 

صدور پروانه صلاحیت حرفه ای به سازمان نظام پرستاری واگذار شد

رییس کل "سازمان نظام پرستاری ایران"، از موافقت وزیر بهداشت و اعضای شورای صلاحیت با واگذاری صدور پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاری به سازمان نظام پرستاری خبر داد.

دکتر اصغر دالوندی به نشست مشترک با وزیر بهداشت پیرامون "پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاری" اشاره کرد و گفت: "در این جلسه تصمیم گرفته شد کار صدور پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاری، با اولویت به سازمان نظام پرستاری برون سپاری شود."

دالوندی اضافه کرد: "مقرر شد که شورای های هماهنگی پرستاری مرکز استان تشکیل شوند و هدف از اجرای صلاحیت حرفه ای پرستاری، تفکیک خدمات پرستاری حرفه ای از غیرحرفه ای است که سازمان نظام پرستاری در دفاع از سلامت مردم و مراقبت اثر بخش در درون مرکز درمانی و همچنین مراکز خدمات پرستاری جامعه نگر آن را اجرا خواهد کرد."

وی با تاکید بر اینکه سازمان نظام پرستاری مجری صدور پروانه صلاحیت حرفه ای پرستاری خواهد بود، گفت: "با اصلاح آیین نامه های مربوطه، کار صدور پروانه صلاحیت حرفه ای بزودی آغاز خواهد شد."

 

امضای آقای معاون پای پروژه واکسن پرحاشیه

نزدیک یک ماه پیش بود که فردی با نام یاسی اشکی در برنامه تلویزیونی "ماه عسل" اعلام کرد که برای تولید یک واکسن می خواهد پول جمع کند، چرا که این واکسن وارداتی است و برای تولید داخل آن بودجه ای نیاز است که بنا به دلایلی دولت قادر به پرداخت آن نیست.

البته اشکی بعد از این برنامه فاش کرد که شخص وزیر بهداشت بر این پروژه نظارت داشته و شخصا خواسته است که او در این برنامه حضور پیدا کند. وی فاش کرد که یک تفاهم نامه بین انجمن "راه" که وی مدیر آن است و معاونت اجتماعی وزارت بهداشت امضا شده است. طبق این تفاهم نامه، وی برای معرفی و جمع آوری پول برای واکسن hpv مامور می شود و وزیر بهداشت هم قبول میکند که ۶۰ میلیارد تومان به این پروژه کمک کند.

اقدام بی سابقه دولت برای تامین هزینه تولید واکسن که یک پروژه حکومتی محسوب می شود، از طریق جمع آوری اعانه و کمکهای مردمی موجب اعتراضها و سووالات بسیاری شد.

در همین حال منبع موسوم به "خبرگزاری فارس" مدعی شد سند تفاهم نامه مابین موسسه راه که اشکی نماینده و از موسسان آن است و ایازی، معاون وزیر بهداشت، را در اختیار دارد.

به گفته فارس، اشکی ماموریت پیدا می کند تا طی این قرارداد برای پروژه وزارت بهداشت پول جمع کند و تمام جزییات آن به وضوح در قرارداد مطرح توسط وزارت بهداشت تایید و ایازی آن را امضا کرده است.

تاکنون بیش از ۲ میلیارد تومان برای پیشبرد این پروژه جمع آوری شده است، البته این پول در اختیار اشکی و شخص خاصی نیست، اما با توجه به اظهارات ضد و نقیض دولتیها و عدم موفقیت پروژه جمع آوری پول، می توان امیدوار بود که این مبالغ به مردم عودت داده شود؟

در همین رابطه دادستان تهران اعلام کرد تحقیقاتی را به جریان انداخته و ضمن احضار "عوامل مجموعه"، از صدا و سیما نیز توضیح خواسته است.

 

بخشنامه برای استفاده مجدد از برخی وسایل اتاق عمل

به گزارش "فارس"، وزارت بهداشت بخشنامه ای در مورد استفاده مجدد از برخی از تجهیزات و وسایل پزشکی در اتاق عملبه بیمارستانها ابلاغ کرده است. هدف از این کار "صرفه جویی ارزی و ریالی" اعلام شده است.

یک متخصص عفونی در این باره گفت: "عملهایی همچون انواع جراحیهای ارتوپدی، مغز، قلب و انواع پیوندها احتمال بروز عفونت ثانویه در آنها بسیار زیاد بوده و یک اشتباه کوچک ممکن است عواقب زیادی برای بیمار به همراه داشته باشد و این مساله به هیچ عنوان مصلحت نیست."

مسعود مردانی همچنین افزود: "نیروی انسانی کارآزموده در زمینه استریل کردن وسایل در همه بیمارستانها در دسترس نبوده و چه بسا استفاده مجدد از برخی وسایل حتی از هزینه اولیه آن گران تر می شود."

یک کارشناس تجهیزات پزشکی نیز گفت: "البته سالهاست که در برخی از بیمارستانهای کشور وسایل یک بار مصرف بدون مجوز، مجدد استفاده می شود، ولی ابلاغیه جدید وزارت بهداشت تهدیدی برای سلامت بیماران بوده و باید پیشگیریهای لازم از این مساله هر چه سریع تر انجام شود."

سخنگوی وزارت بهداشت در توضیح دستورالعمل مزبور مدعی شد: " این بخشنامه جدید نیست و هیچ اتفاق خاصی رخ نداده است. بخشنامه فعلی نیز، جمع بندی از بخشنامه های چند دهه گذشته است."

دکتر ایرج حریرچی گفت: "وزارت بهداشت در حفظ سلامت مردم به هیچ وجه کوتاهی نخواهد کرد و در زمینه وسایل جراحی نیز این وسایل با ایمن سازی و استریل، مجدد استفاده می شوند."

 

پرستاران شرکتی: بلاتکلیف و بی حقوق

معصومه رنجبر، پرستار شرکتی، که در یکی از بیمارستانهای مشهد مشغول به کار است، از سابقه کار چهار ساله خود و ادامه بلاتکلیفی اش می گوید.

او گفت: "در بیمارستانهای دولتی مشهد ۵۰۰ پرستار شرکتی مشغول به کار هستند. در دولت اسبق تاکید شد که پرستاران قراردادی تبدیل وضعیت می شوند و این اتفاق رخ داد، اما در دولت یازدهم و دوازدهم بار دیگر ما شاهد پرستاران قراردادی بودیم و دیگر از آن تبدیل وضعیتها خبری نبود، حتی قرار بود از سال ۹۵ تبدیل وضعیت صورت گیرد که مدام این مساله را عقب می اندازند."

این پرستار جوان با بیان اینکه پرستاران شرکتی از هیچ خدمات رفاهی برخوردار نیستند، تصریح کرد: "بهطور مثال، به این پرستاران، وام و نامه کسر از حقوق داده نمی شود. همچنین از نحوه محاسبه حقوق خود و اینکه چه میزان برایمان در هر ماه حقوق واریز می شود، بی اطلاع هستیم."

رنجبر با انتقاد از بیعدالتیبین پرستاران رسمی و شرکتی، گفت: "پرستاران شرکتی هنوز کارانه فروردین ۹۶ خود را دریافت نکرده اند و این در حالی است که برای پرستاران رسمی، کارانه اردیبهشت همان سال واریز شده است."

وی نداشتن کارت شناسایی را یکی دیگر از مشکلات پرستاران شرکتی دانست.

 

مقام صنفی خواستار لغو "برنامه آموزشی مراقب سلامت" شد

رییس "انجمن علمی پرستاری ایران" در نامه ای به دبیر شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی، خواستار لغو "برنامه آموزشی رشته مراقبت سلامت در مقطع کارشناسی" شد.

دکتر مسعود فلاحی در این نامه نوشت: "اخیرا برنامه آموزشی رشته مراقبت سلامت در مقطع کارشناسی در آن شورا در حال طرح است که تداخل و همپوشانی بسیاری با کارشناسی پیوسته پرستاری دارد و غیر از نام آن تقریبا بسیاری توانمندیها و مهارتهای آن در کوریکولوم (ضوابط و اهداف آموزشی) پیشنهادی مشابه رشته پرستاری می باشد."

وی با اشاره به این که موارد بسیاری در کوریکولوم وجود دارد که دچار اشکال عمده از نظر علمی و منطقی می باشد، تصریح کرد: "وظایفی که توسط فارغ التحصیلان این رشته انجام خواهد شد، در حال حاضر توسط پزشکان، پرستاران و ماماها در حال انجام است، بنابراین ایجاد چنین رشته ای (موازی) با وجود فارغ التحصیلان کارشناسی پرستاری نیاز به تامل بیشتری داشته و در آینده به ابهام و تداخلات رشته ای دامن خواهد زد و برای فارغ التحصیلان این رشته هم به نوعی سردرگمی ایجاد خواهد کرد."

فلاحی افزود: "رشته کارشناسی پرستاری تقریبا تمام توانمندیهای مورد نیاز این رشته را دارد و از طرفی پرستاران با واحدهای بسیار متعدد و متنوع مربوط به بهداشت و بیماریها، کارآموزیها و کارورزیهای بسیار زیاد در بیمارستانها، مراکز بهداشتی، درمانی و توانبخشی، اقدام به مداخلات مراقبتی درمانی می نماید."

وی تاکید کرد: "بنابراین، این انجمن با ایجاد رشته کارشناسی پیوسته مراقبت سلامت با توجه به دلایل مطروحه فوق الذکر موافق نبوده و تقاضای مسکوت نمودن آن را دارد."

 

تجمع اعتراضی پزشکان متخصص زنان

روز سه شنبه ۱۲ تیر، دهها تن از پزشکان متخصص زنان و زایمان در تهران در اعتراض به بخشنامه وزارت بهداشت، مبنی بر «ترویج زایمان طبیعی ۹۷» مقابل سازمان نظام پزشکی تجمع کردند و خواهان توقف اجرای این مصوبه شدند.

پزشکان متخصص زنان و زایمان معتقدند با اجرای این بخشنامه بخشی از مسئولیتها و اختیارات آنان به ماماها داده می شود و به همین علت تاکنون چند تجمع برپا کرده اند. در این تجمع پزشکان متخصص زنان و زایمان، دست نوشته و شعارهایی با مضمون «سلامت مادران و نوزادان سرزمینم را با هیچ چیز معامله نمی کنم»، «بازگشت به عقب هرگز، روزگاری که متخصص کم بود هرگز»، «نامه

های بی جواب و سوالات مکرر»، «خواستار لغو فوری این بخشنامه هستیم و مخالف عقب گرد در سیستم سلامت مادر و نوزاد هستیم»، به چشم می خورد که از سوی این پزشکان مورد تاکید قرار دارد.

 

تجمع متقاضیان در آزمون دستیاری پزشکی برای چندمین بار

گروهی از متقاضیان در آزمون دستیاری پزشکی روز سه شنبه ۱۲ تیر، برای چندمین بار مقابل ساختمان وزارت بهداشت و علوم پزشکی تجمع کردند. این گروه به اعمال سهمیه ۵ درصدی تازه برای «خانواده شهدا و جانبازان جنگ» اعتراض کردند.

وزارت بهداشت و علوم پزشکی در واکنش به اعتراضها نسبت به اعمال این سهمیه، مجلس شورای اسلامی را مسئول این اقدام دانست. مجلس نیز اعلام کرده که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی که زیر نظر علی خامنه ای است را مسئول تصمیمگیری قرار داده است.

 

تجمع در اعتراض به عدم پرداخت وامها وعده داده شده

شمار زیادی از پرستاران روز شنبه 23 تیر، در اعتراض به عدم تعهد صندوق اعتباری نظام پرستاری و پرداخت نشدن مطالبات و سپرده های خود در مقابل ساختمان این صندوق تجمع کردند و خواستار پرداخت وامها وعده داده شده این صندوق یا بازپرداخت سپرده های خود شدند. یکی از این پرستاران معترض در این تجمع که نخواست نامش ذکر شود گفت: “همیشه شاهد کوتاهی نسبت به حقوق پرستاران در کشور هستیم و این قشر زحمتکش با توجه به مشکلات مختلف کاری، انتظار دارد سازمان نظام پرستاری حمایت بیشتری برای مطالبات معیشتی آنها داشته باشد”.

 

 

 (منابع: مهر، خانه پرستار، فارس، انصاف نیوز، ایسنا، ایرنا، خانه ملت)

 

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۴۰۱، دوشنبه اول مرداد ۱۳۹۷ – ۲۳ ژوییه ۲۰۱۸

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول