دانشگاه در ماهی که گذشت (تیر۹۷)

کامران عالمی نژاد

 

تجمع و اعتراض به احکام سنگین برای شرکت دانشجویان در قیام دیماه ۱۳۹۶

در دی ماه سال گذشته دانشجویان همانند دیگر اقشار جامعه شرکتی گسترده در اعتراضات و جنبشها داشتند. این قشر تحصیل کرده و پیشرو دوشادوش معترضان فریادهای حق طلبانه خود را به گوش حاکمان رژیم جهل و جنایت رساندند و خواهان برآورده شدن مطالبات به حق خود شدند.

از قیام دی ماه سال گذشته تاکنون حدود ۳۰۰ دانشجو به علت شرکت در تجمعات و اعتراضهای خیابانی دستگیر، زندانی و یا کشته شده اند. دانشجویان از اواخر خرداد ماه امسال در تجمعات اعتراضی خود در بسیاری از دانشگاههای سراسر کشور خواهان توقف پرونده سازی و صدور احکام سنگین قضایی و آزادی همکلاسیهای خود شدند.

در روز دوشنبه ۴ تیر، غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم در بین دانشجویان معترض دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران حاضر شد و گفت: "کمیته ای در این راستا تشکیل شده، دادخواستی تنظیم و به شعبه ارایه کرده ایم."

پیشتر نیز منصور غلامی، وزیر علوم گفته بود همکارانش در دانشگاه تهران و ستاد وزارت پیگیر حل مشکلات دانشجویان از راههای قانونی هستند. همچنین او مدعی شده بود شخصا با رییس قوه قضاییه برای رفع مشکلات دانشجویان صحبت کرده است.

با وجود ادعاهای مزبور، روز شنبه ۹ تیر عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران از صدور احکام حبس از یک تا پنج سال برای پنج تن از دانشجویانی که در اعتراضات دی ماه دستگیر شده اند خبر داد. وی گفت این حرف که شرکت در تظاهرات جرم نیست را رد و تاکید می کنم شرکت در آشوب و دعوت به آن جرم است. بروند به محکومیت خود اعتراض کنند."

احکام ناعادلانه علیه دانشجویان و فعالان دانشجویی به این ترتیب است:

- رویا صغیری، دانشجوی دانشگاه تبریز، ۲۳ ماه زندان بعد از تایید در دادگاه تجدید نظر

- علی کامرانی و علی قدیری، دو دانشجوی دانشگاه تبریز، به ترتیب سه ماه و شش ماه حبس تعزیری و یکسال حبس تعلیقی

- صادق قیصری، روزنامه نگار و دانشجوی دانشگاه موسوم به "بهشتی"، ۷ سال زندان، ۷۴ ضربه شلاق، دو سال ممنوع الخروجی و ممنوعیت از فعالیت رسانه ای

- فرشته طوسی، علی مظفری، سینا عمران، لیلا حسین زاده، سینا ربیعی و محسن حق شناس، یک تا هشت سال زندان

- سپیده فرحان، دانش آموخته رشته معماری، شش سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق

- پیام شکیبا فعال پیشین دانشجویی، ۱۱ سال زندان

- مجید اسدی، فعال پیشین دانشجویی، شش سال زندان

 

در واکنش به تیغ کشی قضایی - امنیتی علیه فعالان دانشجویی، دانشگاههای مختلف کشور شاهد سلسله تجمعها و اعتراضهایی به شرح زیر بود:

یکشنبه ۳ تیر:

تجمع دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی

تجمع دانشجویان نوشیروانی بابل

سه شنبه ۵ تیر:

تجمع دانشجویان دانشکده زبان وادبیات خارجی دانشگاه تهران

تجمع دانشجویان پزشکی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تبریز

تجمع دانشجویان دانشکده روان شناسی دانشگاه تهران

دانشجویان  دانشکاه امیرکبیر تهران (پلی تکنیک)

دانشجویان  دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران

دوشنبه 11 تير:

تجمع دانشجویان دانشگاه علم و صنعت تهران

آدینه ۱۵ تیر:

تجمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز

 

این دانشجویان با در دست داشتن پلاکاردهایی اعتراض خود به احکام غیر انسانی قوه قضاییه را ابراز کردند. برخی از این نوشته ها عبارت بودند از:

احکام قضایی تمام دانشجویان باید لغو شود

تمام دانشجویان بازداشتی حق تحصیل دارند

سال آینده تحصیلی با حضور تمامی همدرسان

اساتید سکوت ممنوع

دانشگاه خصوصی شده - زندان عمومی شده

هم دانشگاهیهایمان را آزاد کنید

دانشجوی زندانی آزاد باید گردد

همراه با دانشجو

عدم هرگونه ممنوعیت به روند تحصیلی دانشجویان

دانشجو مجرم نیست

سرکوب دانشجویان را متوقف کنید

برخورد امنیتی محکوم است

دانشجو زندانی - آدمکش آزاد

امروز روز عزای دانشگاه است

جای دانشجو زندان نیست

باز آمدم چون عید نو     تا قفل زندان بشکنم

وین چرخ مردم خوار را    چنگال و دندان بشکنم

 

اعتراض شوراهای صنفی به صدور احکام قضایی برای دانشجویان

شوراهای صنفی دانشجویان کشور در بیانیه ای که تاکنون به امضای ٣۷ دانشگاه رسیده است، ضمن اعتراض به صدور احکام بازداشت و زندان برای دانشجویان و حمایت از دانشجویان معترض دانشگاه علامه، خواستار توقف کامل پیگردهای قضایی علیه دانشجویان شدند.

در این بیانیه از جمله گفته شده: "آنچه که در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران می گذرد، همان اصالت روح اصیل دانشگاه است؛ همصدایی بدنه دانشجویی با همراهی اساتید برای دفاع از ساحت دانشگاه.

"دانشجویانی که فارغ از تفکر و عقاید شخصی خود به دفاع از حریم دانشگاه بپا خواسته اند آن هم نه با برگزاری تجمعی یک روزه و دو روزه، بلکه با آگاهی از آنچه که حق خود می دانند گفته اند تا زمانی که احکام سنگین قضایی لغو نشود، ما پیگیر لغو آن هستیم، در کنار دانشجویان اساتیدی قرار گرفتند که دیگر خود را درگیر مصلحت اندیشی و سکوت برای بقا بر سر کرسی استادی نمی دیدند."

دانشجویان یادآوری کرده اند: "بی شک سرکوب این روزهای مان به بخشی از تاریخ فعالیت صنفی و حق خواهانه بدل خواهد شد که هرگز قابل تحریف نیست. احکام صادر شده برای دانشجویان تنها مختص به دانشگاه تهران نیست و دانشجویان دانشگاه های دیگر نیز با چنین احکامی مواجه شده اند و بیشتر از افرادی هستند که امروزه خبرهایشان را شنیده اید."

شوراهای صنفی دانشجویان کشور در پایان با سپاس از تلاش همصنفان خود در دانشگاه تهران، حمایت قاطع خود را از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی تهران اعلام داشته اند.

 

شرح وظایف روسای دانشگاه آزاد: استقرار مبانی دین، کسب درآمد

فرهاد رهبر، رییس دانشگاه آزاد اسلامی در احکامی جداگانه روسای ۵ استان و مرکز استان این دانشگاه را منصوب کرد.

در این احکام دکتر محمود پوریوسف میاندوآب به عنوان رییس دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی و واحد ارومیه، دکتر مظاهر نیکخواه به عنوان رییس دانشگاه آزاد اسلامی استان چهارمحال بختیاری و واحد شهرکرد، دکتر سیف الله فضل اللهی قمشی به عنوان رییس دانشگاه آزاد اسلامی استان و واحد قم، دکتر سیدعلی طاهری به عنوان رییس دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان و واحد گرگان و دکتر محمدحسن برهانی فر به عنوان رییس دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز و واحد کرج منصوب شده اند.

محورهای کاری تعیین شده برای منصوبین در حکم مزبور از این قرار تعیین شده:

۱- استقرار مبانی دینی و فرهنگی به عنوان اساس سیاستهای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی

...

۵- کسب درآمد در چارچوب رسالت دانشگاه با تاکید بر رعایت قوانین و مقررات از طریق اجرای طرحهای سرمایه گذاری دانش بنیان با هدف توسعه اشتغال دانش بنیان و اشتغال دانش آموختگان

۶- صیانت از سرمایه های دانشگاه با رعایت انضباط مالی و مدیریت هزینه با تاکید بر استفاده از کالای ایرانی به منظور تقویت و حمایت از تولیدات داخلی

 

تجمع دانشجویان دانشگاه اهواز در همبستگی با اعتراضهای مردم خرمشهر

روز شنبه ۹ تیر جمعی از دانشجویان دانشگاه موسوم به "چمران" در اهواز در اعتراض به صدور احکام زندان برای چند تن از دانشجویان دانشگاه تهران و نیز وضعیت آب در استان خوزستان دست به تجمع زدند.

شایان ذکر است که مردم خرمشهر در روز ۹ تیرماه سال ۹۷ در اعتراض به بی آبی دست به تظاهرات زدند. آنان در فلکه الله خیابان نقدی تجمع کرده بودند. ماموران حکومتی به سوی تظاهرکنندگان گاز اشک آور شلیک کردند که باعث مصدوم شدن شماری از معترضان از جمله یک کودک گردید. تظاهرکنندگان شعار می دهند: "آب آب حق مسلم ماست".

 

شورای صنفی دانشگاههای همدان خواستار صفر شدن شهریه نیم سال نهم تحصیلی شد

 اعضای شورای صنفی دانشگاههای همدان خواستار صفر شدن شهریه نیم سال نهم تحصیلی شدند.

آنها در اطلاعیه ای به همین مناسبت هیات امنا خواستند مصوبه قبلی خود را لغو و خدمات تغذیه و خوابگاه را با نرخ عادی به دانشجویان عرضه کند.

شایان ذکر است که موضوع کاهش سنوات دانشجویی از تضادها و مشکلات دانشجویان دانشگاه های کشور می باشد و موجب اعتراضهای گسترده در بسیاری از دانشگاه های کشور شده است.

 

محکومیت استاد دانشگاه علوم پزشکی کاشان به یکسال زندان

روح الله دهقانی، حشره شناس و استاد بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کاشان، در پی انتشار کتابش به یکسال حبس به جرم تبلیغ علیه نظام محکوم شد.

وی در باره موضوع کتابی که محکومیتش منجر شده گفت: "عنوان کتاب منتشر شده "انسان، محیط و بیماری" است که به عوامل محیطی موثر بر سلامت انسان می پردازد که در سال ۹۳ با مجوز وزارت ارشاد چاپ شد، ولی بعدا به مشکل خورد. در این کتاب من عوامل محیطی موثر بر سلامت انسان را جمع آوری کردم که در دنیای امروز و به خصوص در جهان سوم یکی از مهمترین آنها عوامل اجتماعی است."

دهقانی توضیح داد: "واقعیت این است که در وضع کنونی کشوری مثل افغانستان، کرم آسکاریس اهمیت ندارد، بلکه عاملی مثل طالبان اهمیت دارد. در همه جای دنیا بروز جنگها و حوادث سیاسی مهمترین عواملی هستند که سلامت انسان را به خطر می اندازند و این در جهان سوم موثرتر است. من در این کتاب به اینگونه عوامل پرداختم."

دهقانی در مورد فشارهای حکومتی علیه خود گفت: "پس از این جریانات من بازنشستهاجباری شدم و از طرف بعضی همکاران که مسوولیت دارند، جز تحقیر و توهین و ارعاب ندیدم. چهار سال است که پروندهمن در جریان است. به من گفتند می خواهی معروف شوی، سانسور می کنیم و نمی گذاریم معروف شوی. من نه وابسته به حزبی هستم نه تشکیلاتی که از من حمایت کنند، البته دانشجویان و بعضی از همکاران طی نامه هایی از من حمایت کردند."

 

 

 

 

اعتراض بیش از ۱۲۰ استاد دانشگاه به صدور احکام قضایی علیه دانشجویان

۱۲۰ تن از استادان دانشگاه های سراسر کشور روز دوشنبه ۲۵ تیر در نامه سرگشاده ای خطاب به روحانی، خواستار پایان دادن به سرکوب قضایی دانشجویان شدند.

آنها در این نامه به روحانی وعده هایش را یادآور شده و نوشتند: "بازداشتها و اخبار احکام قضایی سنگین علیه دانشجویان، ما را بر آن داشت تا نکاتی را به شما به عنوان رییس جمهور و رییس شورای امنیت ملی یادآور شویم؛ همان نکاتی که شما در سخنرانیهایتان در سالهای گذشته در دانشگاه، در جمع دانشجویان و در رقابتهای انتخاباتی به کرات بیان کرده اید؛ سخنانی که بسیاری از همکاران ما را نیز به حمایت از جنابعالی برانگیخت."

استادان دانشگاه روشن ساختند: "به نظر می رسد که عمده دانشجویان بازداشت شده افرادی هستند که پیش از این در فعالیتهای قانونی شرکت داشته اند و احیانا نسبت به عملکرد دولت شما، در حوزه دانشگاه نیز انتقاداتی مطرح کرده اند. این امر شائبه آن را به وجود آورده است که عده ای در تلاشند تا صدای منتقدان دانشگاهی را خاموش کنند؛ امری که بی شک به زیان آینده کشور است."

استادان اعلام داشتند: "فضای دانشگاه را "امن می خواهیم، نه امنیتی" و خواهان آنیم که به وظایف و وعده های خود در پاسداری از حقوق ملت و حمایت از فضای انتقادی دانشجویی وارد عمل شوید و از دانشجویان حمایت کنید."

آنها تاکید کردند: "با توجه به این که نهاد بازداشت کننده بسیاری از دانشجویان، وزارت اطلاعات دولت شماست و عطف به مسوولیت جنابعالی در شورای عالی امنیت ملی، از شما می خواهیم که بدون فوت وقت دستور فرمایید که روند قضایی پرونده های دانشجویان به طور کامل متوقف شود."

از جمله امضاکنندگان این نامه: دکتر غلامرضا غفاری، دکتر محمد فاضلی، دکتر سید ضیاء هاشمی، دکتر محمود صادقی، دکتر محمدرضا جوادی یگانه، دکتر غلامرضا جمشیدیها، دکتر ابوالحسن ریاضی، دکتر سارا شریعتی، دکتر یوسفعلی اباذری، دکتر تقی آزاد ارمکی، دکتر ناصر فکوهی، دکتر هاشم آقاجری، دکتر رضا قراخانلو، دکتر فرشاد مومنی و دکتر حسین راغفر هستند.

 

 

(منابع: سحبانیوز دانشجو آنلاین، تابناک، امتداد، انصاف نیوز، آنا، بهارنیوز، رادیو زمانه)

 

منبع: نبردخلق شماره ۴۰۱، دوشنبه اول مرداد ۱۳۹۷ – ۲۳ ژوییه ۲۰۱۸

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول