فاجعه بی آبی و خیزش تشنگان در تیر ماه ۹۷

زینت میرهاشمی

 

دامنه فاجعه بی آبی هر روز گسترش می یابد و هر روز آمار تکاندهنده ای در رسانه های حکومتی در این مورد منتشر می شود. ابعاد این فاجعه آنچنان کلان است که رییس سازمان حفاظت محیط زیست به «ورشکستگی آبی» در ایران اعتراف می کند و اعلام می کند که «فاتحه تالابهای کشور خوانده شده است.».

واقعیت آین است که این بحران بدون سرمایه گذاری موثر و هدفمند چشم اندازی جز کویری شدن هرچه بیشتر خاک ایران ندارد. اما جمهوری اسلامی به جای سرمایه گذاری در این حوزه که به حیات تمامی مردم ایران مربوط می شود، درآمدها و ثروتهای کشور را یا چپاول و غارت می کند و یا برای سرکوب و صدور تروریسم و بنیادگرایی هزینه می کند. این چنین است که مردم در حرکتهای اعتراضی خود مشگل آب را با سیاست پیوند می زنند و رژیم را نه جزیی از راه حل که عامل اصلی مشگل اعلام می کنند. حرکتها و خیزشهای مردم تشنه آب این واقعیت را برجسته می کند.

نظر به اهمیت بحران آب، از این شماره نبردخلق به مبارزه مردم ایران برای رهایی از این بحران مرگ و زندگی به طور جداگانه پرداخته می شود. این حرکتهای اعتراضی شامل ۲۳ مورد است.  

 

*آبادان

روز شنبه ۲ تیر، مردم آبادان در اعتراض به نبودن آب شرب در مقابل فرمانداری این شهر تجمع کردند. معترضان شعار می دادند: «دشمن ما همین‌ جاست، دروغ می‌گن آمریکاست».

به گزارش ایرنا، شهروندان آبادان روز چهارشنبه ۶ تیر با تجمع مقابل ساختمان اداره امور آب و فاضلاب آبادان خواستار بهبودی آب شرب در این شهرستان شدند. شهروندان آبادانی در حالی که پلاکاردهایی با عنوان «آبادان آب ندارد ، آبادان – کربلا ، آب شیرین حق ماست، بوی لجن و تعفن حق مردم آبادان نیست و آب قطع است» نسبت به قطع و شوری آب این شهر اعتراض کردند.

روز چهارشنبه ۲۰ تیر، مردم خشمگین آبادان در اعتراض  به کمبود آب آشامیدنی در مقابل اداره آب و فرمانداری شهر تجمع کردند. مردم می‌گویند آب آشامیدنی خوزستان به بصره و کویت صادر می‌شود. به گزارش رادیو زمانه، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان هشدار داده که چنانچه پروژه برداشت ۶ میلیارد متر مکعب از سرشاخه‌‌ های کارون اجرا شود، دیگر هیچ آبی به استان خوزستان نمی ‌رسد.

روز شنبه ۲۳ تیر، مردم بخش اروندکنار آبادان در اعتراض به نبود آب شرب در این منطقه در مقابل بخشداری آن تجمع کردند. به گزارش اتحاد، تجمع ‌کنندگان با در دست داشتن بشکه‌ های خالی آب، خواهان رسیدگی به وضعیت آب شرب این بخش و همچنین تامین آب مورد نیاز خود شدند.

 

*خرمشهر

روز آدینه ۸ تیر، شهروندان خرمشهر در اعتراض به قحطی و شوری آب مقابل مسجد جامع این شهر تجمع کرده و خواستار شیرین شدن و بهبود کیفیت آب آشامیدنی این شهر شدند. خیزش مردم خرمشهر در روز شنبه ۹ تیر ادامه یافت. به گزارش همبستگی ملی در شامگاه روز شنبه تجمع حق طلبانه مردم مورد حمله سپاه پاسداران و گارد ضد شورش قرار گرفت. معترضان با وجود حضور فشرده انواع نیروهای سرکوبگر با سردادن شعارهای مرگ بر خامنه ای، مرگ بر جمهوری اسلامی، مرگ بر روحانی، توپ تانك فشفشه، آخوند باید گم بشه، نترسید نترسید ما همه با هم هستیم، هیهات مناالذله، آب لجن آب شور مسئولین بیشعور به مقابله با سرکوبگران برخاستند.

عوامل اطلاعاتی و آدمکشان لباس شخصی رژیم شنبه شب و یکشنبه صبح در حمله به خانه های مردم در محله‌های مختلف شهر دهها تن را بازداشت کردند.

به گزارش همبستگی ملی، روز یکشنبه ۱۰ تیر، خانواده های بازداشت شدگان در مقابل نیروی انتظامی این شهر تجمع کردند و خواستار آزادی فرزندان و بستگان خود شدند. به هنگام شب مردم و جوانان اهواز، آبادان، ماهشهر، کارون و خورموسی در حمایت از قیام خرمشهر، دست به تظاهرات زدند.

به گزارش شبستان به نقل از ایرنا، تعدادی از شهروندان آبادانی شامگاه یکشنبه در اعتراض به پایین بودن کیفیت آب شرب این شهر در منطقه سلیچ غربی آبادان با ماموران انتظامی حاضر در محل درگیر شدند.

فرماندار جنایتکار خرمشهر معترضان را «عوامل خرابکار و اغتشاشگر» خوانده که به گفته او ساکن خرمشهر نیستند و از شهرهای دیگر وارد منطقه شده ‌اند.

روز دوشنبه 11 تیر، شهروندان خرمشهری برای چهارمین روز در اعتراض به بحران آب در این منطقه به خیابانها آمدند. به گزارش هرانا، در ادامه خیزشهای مردمی در استان خوزستان، مردم چند شهر دیگر این استان از جمله بندر امام، آبادان، کوت عبدالله و اهواز نیز دست به اعتراض زدند.

روز سه شنبه ‍۱۲ تیر، رادیو زمانه در مورد دستگیر شدگان قیام مردم خوزستان گزارش داد که: رسانه ‌های حکومتی ایران همچون دیگر موارد مشابه، اعتراضات مردم خوزستان به وضعیت آب در این استان را به «دشمنان انقلاب» و «تروریستها» نسبت می ‌دهند. خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه نیز به همین سیاق گفته است ۱۰ نفر از معترضان خوزستان که یکی از آنها ادمین سه گروه تلگرامی است بازداشت شده‌ و ۳۵ نفر نیز شناسایی شده ‌اند.

 

*برازجان

در ماه گذشته دو بار مردم ستمدیده برازجان در اعتراض به بی آبی با شعار مرگ بر دیکتاتور اقدام به تجمع و تظاهرات کردند. خیزش مردم دلیر برازجان در غروب روز شنبه ۱۶تیر، در اعتراض به چهار روز قطع آب آشامیدنی و بی اعتنایی کارگزاران فاسد به این وضعیت فاجعه بار طی یک تظاهرات گسترده از میدان بیمارستان شهر شروع شد و تا آخرین ساعات شب ادامه یافت. تظاهر کنندگان شعار می‌دادند: مرگ بر دیکتاتور، دشمن ما همین جاست دروغ میگن آمریكاست، سوریه را رها كن، فكری به‌حال ما كن، دشستانی می ‌میرد، ذلت نمی ‌پذیرد و ...

عصر روز یکشنبه ۱۷ تیر، مردم در برازجان برای دومین روز متوالی در اعتراض به بی آبی در این شهر در مجاور بانک ملت و میدان بیمارستان دست به تجمع و اعتراض زدند. نیروهای سکوبگر امنیتی از صبح این روز در خیابانهای اصلی شهر و میدان بیمارستان مستقر شدند تا از شکل گیری هرگونه اعتراضی ممانعت کنند.

روز یكشنبه ۳۱ تیر، مردم برازجان در اعتراض به بی آبی، بار دیگر دست به اعتراض زدند و با نیروهای سركوبگری كه در صدد پراكنده كردن آنها بودند به مقابله پرداختند.

 

*بوشهر

روز شنبه 23 تیر، مردم بوشهر در اعتراض به وضعیت آب و برق مقابل استانداری تجمع کردند. تعدادی از فرماندهان نیروهای سرکوبگر در این تجمع شرکت کرده و معترضان را به آرامش دعوت کردند، اما مردم بوشهر نسبت به درخواست آنها توجهی نکردند.

به گزارش کانون مدافعان حقوق کارگر، روز آدینه ۲۹ تیر، مردم شهر وحدتیه (استان بوشهر) در اعتراض به بی ‌آبی سه راه وحدتیه را مسدود کردند و به دنبال آن جاده شیراز به بوشهر به دلیل تجمع شهر وحدتیه، بسته شد و عبور خودروها با کندی انجام می شد.

وحدتیه در حدود ۹۰ کیلومتر با شهر بوشهر فاصله دارد و در فاصله ۲۸ کیلومتری شهر برازجان است.

 

*اصفهان

روز شنبه ۲۴ تیر، باغداران غرب اصفهان در اعتراض به عدم توزیع آب بین آنها برای آبیاری درختان‌ شان مقابل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان تجمع کردند. به گزارش  ایلنا، باغداران غرب اصفهان شامل کسانی می‌ شود که در شهرستانهای لنجان، مبارکه، خمینی ‌شهر، نجف ‌آباد و فلاورجان صاحب باغ هستند. آنها معترض این مساله هستند که به دلیل عدم توزیع آب، اشجارشان در حال خشک شدن است. از سال ۱۳۸۶ به این سو، مشکل دسترسی به آب برای باغداران و کشاورزان اصفهان ایجاد شده است. وزارت نیرو حقآبه کشاورزان را به بخش صنعت واگذار کرده است.

روز سه شنبه  ۲۶تیر، کشاورزان و باغداران غرب و شرق استان اصفهان در مقابل شرکت سهامی آب منطقه‌ ای استان تجمع کردند. به گزارش ایلنا، حقآبه ‌های مردم را وزارت نیرو به یغما برده است. نه حاضر است حقآبه آنها را به آنها تحویل دهد و نه خسارتی به آنها پرداخت می‌کند. هر وقت هم کشاورزان اعتراضی می‌ کنند، با قوه قهریه با آنها برخورد می‌شود.

روز آدینه ۲۹ تیر، کشاورزان شرق و غرب اصفهان در براآن شمالی به منظور بررسی مشکلات کشاورزان در گردهمایی که از قبل فراخوان داده شده بود و کارگزاران حکومتی هم حضور داشتند جمع شدند. به گزارش همبستگی ملی، در این جلسه هزاران کشاورز وقتی با توهین استاندار اصفهان نسبت به یکی از اعضای نظام صنفی کشاورزی مواجه شدند، سخنان استاندار را قطع کرده و با سر دادن شعار «دروغگو دروغگو» جلسه را ترک کردند.

دهستان براآن شمالی نام دهستانی در بخش مرکزی شهرستان اصفهان، استان اصفهان در ایران است.

به گزارش اتحاد، روز شنبه ۳۰ تیر، هزاران تن از کشاورزان شرق  و غرب اصفهان در برابر اداره آب تجمع کردند و علیه کارگزاران حکومتی شعار دادند. معترضان خواهان حقآبه دائمی هستند همان چیزی که حق مشروع شان است اما از آنها به عمد گرفته شده است. کشاورزان که به انتقال آب زاینده ‌رود معترضند، تا کنون به روشهای مختلف دست به اعتراض زده‌ اند که اوج آن پشت‌ کردن به امام جمعه اصفهان در آخرین نماز جمعه سال ۱۳۹۶ بود.

روز یکشنبه ۳۱ تیر، جمعی از کشاورزان و باغداران غرب اصفهان برای پیگیری حقابه شان و در اعتراض به کمبود آب و خشک شدن درختان شان در مقابل استانداری اصفهان دست به تجمع اعتراضی زدند

 

منبع: نبردخلق شماره ۴۰۱، دوشنبه اول مرداد ۱۳۹۷ – ۲۳ ژوییه ۲۰۱۸

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول