زنان در مسیر رهایی (خرداد۹۷)

اسد طاهری

 

جایگاه اجتماعی زنان در تهران

تازه ترین آمار سرشماری جمعیت شهر تهران مربوط به سال ۹۵ نشان می دهد حدود ۴ میلیون و ۳۶۴ هزار نفر از مجموع ۸ میلیون و ۶۷۸ هزار نفر جمعیت شهر تهران زنان هستند.

از این جمعیت سهم زنان باسواد معادل ۳ میلیون و ۷۸۷ هزار نفر است. اما جایگاه زنان به لحاظ اجتماعی از آنجا اهمیت بیشتری پیدا می کند که از جامعه زنان شهر تهران، ۱۴۲ هزار و ۳۴۵ نفر بر اثر طلاق و ۳۱۲ هزار و ۸۰۰ نفر به دلیل فوت همسر، سرپرست خانوار و تنها نان آور خانه محسوب می شوند.

از سوی دیگر جمعیت زنان هرگز ازدواج نکرده در پایتخت نیز به حدود یک میلیون و ۵۷ هزار و ۳۲۴ نفر می رسد. در مقابل ۲ میلیون و ۳۴۶ هزار نفر از زنان در شهر تهران دارای همسر هستند.

درحال حاضر بررسیها نشان می دهد مساحت کل مجموعه های اختصاصی زنان در شهر تهران بیش از ۱۱۳ هکتار است که در مقابل جمعیت زنان شهر تهران، بسیار ناچیز است.

 

تعیین جریمه سنگین برای مزاحمان رانندگان زن در عربستان

از روز ۲۴ جون/ ۳ تیر زنان سعودی می توانند به تنهایی پشت فرمان خودرو نشسته و در خیابانها رانندگی کنند. اما خیلی از آنها نگران مزاحمتهای احتمالی مردان و متعصبان مذهبی هستند. به همین دلیل نیز دولت عربستان قانونی را به تصویب رسانده که ایجاد هرگونه مزاحمت برای زنان با جریمه سنگینی کیفر داده خواهد شد.

طبق این قانون، برای فرد خاطی مجازات زندان تا حداکثر ۵ سال و جریمهنقدی تا ۷۰ هزار یورو در نظر گرفته شده است.

از ماهها پیش ویدیوها و جوکهای زیادی در میان کاربران مرد سعودی در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود که در آنها رانندگی کردن زنان به تمسخر گرفته شده است.

از سپتامبر ۲۰۱۷، زمانی که رفع این ممنوعیت اعلام شد، زنان این نگرانی را مطرح کردند که با نشستن پشت فرمان و رانندگی در خیابانها، رانندگان مرد برای آنان مزاحمت ایجاد کرده و هیچ ابزار قانونی نیز برای برخورد با آنان وجود ندارد.

حال "لطیفه الشعلان"، عضو مجلس شورای سعودی، می گوید: "این قانون یک خلاء قانونی بزرگ را پر می کند و ابزاری بازدارنده است."

 

دیوان دادگستری اروپا جریمه نماینده "زن ستیز" را لغو کرد

بنا به رای دیوان دادگستری اروپا در لوگزامبورگ، پارلمان اروپا اجازه ندارد نمایندگان را به دلیل بیان اظهارات زن ستیزانه تنبیه کند. این حکم در راستای پرونده "یانوس کوروین میکه"، نماینده راستگرای لهستانی پارلمان اروپا، صادر شده است.

او در مارس سال ۲۰۱۷ در جریان نشستی در مورد شکاف جنسیتی در میزان دستمزد، اظهاراتی تحقیرآمیز نسبت به زنان بیان کرده بود. این نماینده ۷۵ ساله با قطع سخنان خانم "گارسیا پرز"، نماینده اسپانیایی، گفته بود: "طبیعی است که زنان باید کمتر از مردها حقوق بگیرند. برای اینکه آنان ضعیف تر، کوچک تر و از نظر هوشی پایین تر از مردان هستند، پس باید درآمد کمتری هم داشته باشند."

پس از بیان این اظهارات، ریاست پارلمان اروپا تصمیم گرفت کوروین میکه را به مدت ۳۰ روز جریمه و از دریافت مجموعا ۹۱۸۰ یورو محروم کند. او همچنین به مدت ده روز نیز اجازه شرکت در هیچکدام از فعالیتهای پارلمانی را نداشت. پارلمان اروپا همچنین او را به مدت یکسال از نمایندگی این نهاد در مووسسات و ادارات محروم کرده بود.

نماینده زن ستیز علیه این حکم به دیوان دادگستری اروپا شکایت برده و خواستار دریافت خسارت شد.

دیوان دادگستری اروپا پس از بررسی این پرونده روز پنجشنبه (۳۱ مه/ ۱۰ خرداد) اعلام کرد، هر چند اظهارات این نماینده که در یک جلسه عمومی بیان شده، "شوکه کننده است"، اما تحریم یک نماینده با استناد به قوانین پارلمان قابل اجرا نیست، زیرا اظهارات کوروین میکه موجب "بی نظمی یا توقف جلسه" نشده است.

 

آزادی موقت ۸ فعال حقوق زنان در عربستان سعودی

عربستان سعودی هشت نفر از فعالان حقوق بشر، شامل پنج زن و سه مرد را که پیش از این در ماه مه بازداشت کرده بود، به طور موقت آزاد کرد. اتهام این افراد که بیشتر آنها مدافعان حقوق زنان هستند، همکاری با سازمانهای مخالف پادشاهی سعودی اعلام شده است.

در مجموع در ماه گذشته ۱۷ فعال حقوق بشر در عربستان سعودی بازداشت شدند و به این ترتیب همچنان ۹ کنشگر دیگر شامل پنج مرد و چهار زن در بازداشت هستند.

دادستان عمومی عربستان سعودی در بیانیه ای اعلام کرد که بازداشت شدگان به همکاری و ارتباط با افراد و سازمانهای مخالف پادشاهی سعودی، استخدام نیرو برای جمع آوری اطلاعات محرمانه با هدف ضربه زدن به منافع ملی و کمک به دشمنان و عناصر متخاصم در خارج از کشور اعتراف کرده اند.

بیشتر دستگیرشدگان زنانی بودند که پیش از این برای دریافت حق رانندگی و همچنین پایان دادن به سیستم مردسالارانه اداری و قضایی در این کشور کمپینهایی را راه اندازی کرده بودند.

آزادی موقت این هشت نفر پس از آن میسر شد که سازمان ملل روز سه شنبه از عربستان سعودی خواست تا اطلاعات مربوط به دستگیر شدگان را در اختیار این سازمان قرار دهد و دسترسی آنها به حقوق قانونی شان را تضمین کند.

 

نیمی از مجموع مهاجران زنان فقیر هستند

زنان فقیر نزدیک به نیمی از مهاجرانی را تشکیل می دهند که در جستجوی کار و زندگی بهتر از مرزها عبور می کنند.

به گزارش شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل، در سال ۲۰۱۷ زنان ۴۸درصد مجموع مهاجران بین المللی را تشکیل دادند. شمار مهاجران بین المللی ۲۸۵ میلیون نفر برآورد شده است.

بر اساس این تحقیق که "گزارش مهاجرت بین المللی ۲۰۱۷" نام دارد، نابرابریهای اقتصادی در کشورهای عقب مانده میلیونها نفر را وادار به مهاجرت به کشورهای توسعه یافته می کند. این مهاجران برای گذران زندگی مجبور به قبول کار بدون امنیت شغلی می شوند که در نهایت الگوهای نابرابری جنسیتی را بازتولید می کند. از هر شش کارگر خانگی یک نفر مهاجر است و زنان نزدیک به ۷۰% از کارگران خانگی مهاجر را تشکیل می دهند.

بیشتر زنان فقیر از کشورهای در حال توسعه مجبور به فعالیت در زمینه کارگر خانگی، پرستاری از سالمندان و شغلهایی از این دست می شوند و بسیاری از آنان از حقوق اولیه در محیط کار همچون درآمد مناسب، بیمه و غیره برخوردار نیستند. زنان بسیاری نیز هستند که در محیط کار مورد آزار و اذیت جنسی قرار می گیرند. در کنار این زنان، زنان تحصیل کرده هستند که در کشورهای توسعه یافته به علت تعصب و نژادپرستی نمی توانند مشاغلی در سطح توانایی و تحصیلات شان بیابند.

 

زنان اکثریت کابینه جدید اسپانیا را تشکیل می دهند

"پدرو سانچز"، نخست وزیر جدید اسپانیا روز چهارشنبه کابینه خود را که بیش از نیمی از اعضای آن را زنان تشکیل می دهند، معرفی کرد. از هفده عضو کابینه جدید، یازده پست در اختیار زنان قرار دارد.

کابینه جدید اسپانیا اولین دولتی در این کشور اروپایی خواهد بود که در آن اکثریت با زنان است و وزارتخانه های مهمی مثل دفاع، اقتصادی، امور مالی و آموزشی، اکنون وزیر زن دارند. یک فضانورد سابق هم وزیر علوم اسپانیا شده است.

آقای سانچز که خود را فمینیست می داند و وعده داده بود که به برابری جنسیتی پایبند باشد، دولت خود را نقطه عطفی در جامعه اسپانیا خواند.

کابینه جدید اسپانیا همانند پدرو سانچز، نخست وزیر، برای اولین بار بدون انجیل و صلیب و در مقابل قانون اساسی سوگند یاد کرد.

پدرو سانچز، نخست وزیر و رهبر حزب سوسیالیست، هفته گذشته و پس از آن که پارلمان به "ماریانو راخوی"، نخست وزیر سابق، رای اعتماد نداد، به این مقام رسید.

کابینه آقای سانچز برخلاف دولت راست میانه آقای راخوی است که اکثر پستها در اختیار مردان بود.

 

زنان مهاجر موضوع کنفرانسی در بروکسل

کنفرانس "روزهای توسعه اروپایی»" روز پنجشنبه ۷ جون/ هفده خرداد در بروکسل برگزار شد. در این کنفرانس موضوع زنان مهاجر و آسیب پذیری ویژه این قشر مورد بررسی قرار گرفت.

فعالان مدنی از سراسر دنیا در این کنفرانس شرکت داشتند و سیاست گذاران را به چالش کشیدند. یکی از این فعالان "استر ناکاژیگو" از اوگاندا است. این زن ۲۲ ساله که دانشجوی رشته مددکاری اجتماعی است، می گوید: "در کشور من ۷۰ درصد جمعیت زیر سی سال بیکار هستند، درآمدی ندارند و در نتیجه ناامیدند. کسانی که قدرتش را دارند، اسلحه دست می گیرند تا پول و قدرت به دست بیاورند. اما زنان و کودکان راه سخت و خطرناک مهاجرت غیرقانونی را در پیش می گیرند."

مقامات سازمان ملل هشدار می دهند که تغییرات بافت جمعیتی و تاثیرات تغییرات آب و هوایی، منجر به افزایش مهاجران در سالهای آینده خواهد شد. "لارا تامسون"، معاون مدیر سازمان بین المللی مهاجرت می گوید: "در سالهای گذشته زنان هر چه بیشتر به عنوان سرپرست خانواده مهاجرت می کنند. بنابراین باید برای بخش غیررسمی اقتصاد یعنی کارگران خانگی و پرستاری از سالمندان، قوانین حمایتی طرح و اعمال کرد."

 

مردم، قاضی سهل گیر "تجاوز استنفورد" را برکنار کردند

یک قاضی در ایالت کالیفرنیا پس از رای گیری مردمی از ساکنان محل ماموریت خود از پست اش برکنار شد. حدود ۶۰ درصد رای دهندگان شهرستان "سانتا کلارا" در جنوب غربی ایالت کالیفرنیا روز سه شنبه ۵ ژوئن (۱۵ خرداد) خواستار کناره گیری "آرون پرسکی"، قاضی ۵۶ ساله این شهرستان، از پست خود شده بودند.

این قاضی باسابقه، سال ۲۰۱۶ میلادی مجرم یک پرونده تجاوز را به مجازاتی اندک و غیرمعمول یعنی تنها شش ماه زندان محکوم کرده بود. فرد مجرم، دانشجو و شناگر نامدار دانشگاه استنفورد بود که به دلیل سوواستفاده جنسی از یک دانشجوی دختر بیهوش محکوم شده بود.

پرونده این تبهکاری جنسی بازتاب گسترد‌‌ه ای در رسانه ها و افکار عمومی آمریکا داشت. دادستان پرونده خواستار صدور حکم دستکم شش سال زندان برای فرد متجاوز بود. حداکثر مجازات برای جرمی که او مرتکب شده بود در آمریکا ۱۴ سال زندان است.

تصمیم قاضی آرون پرسکی برای صدور حکمی غیرمعمول برای فرد متجاوز به جنجالی بزرگ تبدیل شد و بیش از یک میلیون نفر با امضای طوماری در اینترنت خواستار برکناری او شدند.

در بسیاری از ایالتهای آمریکا انتخاب قاضی با رای مردم روندی معمول است. در این شرایط قاضی منتخب تنها با رای مردم در پست خود ابقا می شود. حال مردم شهرستان سانتا کلارا برای نخستین بار از سال ۱۹۳۲ میلادی تاکنون، یک قاضی را از مقام خود برکنار کردند.

 

انصراف استاد بزرگ زنان شطرنج هند از حضور در ایران به دلیل حجاب اجباری

"سومیا سوامینتان"، استاد بزرگ شطرنج و عضو تیم ملی هندوستان از حضور در مسابقات آسیایی در همدان ایران انصراف داد. این بازیکن هندی دلیل انصراف خود را قانون جمهوری اسلامی مبنی بر الزام استفاده از حجاب مطرح کرده است.

وی در صفحه فیس بوک خود نوشت: "نمی خواهد با قانون کس دیگری بازی کند."

او گفته که بازیکنان نمایندگان ملتهای خود هستند و باید لباس ملی خودشان را بپوشند. سومیا سوامینتان نوشت: "من نمی خواهم به زور روسری با برقع بپوشم. به نظر می رسد تحت قوانین کنونی تنها راه حفظ حقوقم، خودداری از سفر به ایران است."

او افزود: "در مسابقاتی شبیه به این، جایی برای اجبار به پوشش مذهبی خاص نیست. من از اینکه می بینم حقوق و رفاه بازیکنان از درجه اهمیت کمی برخوردار است، ناامید شدم."

او از اینکه نمی تواند تیم ملی هند را همراهی کند معذرت خواهی کرده و گفته: "برای من همواره افتخار بزرگی است که نماینده هند باشم. از اینکه نمی توانم در این مسابقات مهم شرکت کنم، عذر خواهی می کنم. در حالیکه ما ورزشکاران همیشه ورزش را اولویت اصلی زندگی خود می دانیم، اما برخی مسایل قابل چشم پوشی نیستند."

 

 

(منابع: یورو نیوز، ایلنا، دنیای اقتصاد، دویچه وله، بهارنیوز)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۰، آدینه اول تیر ۱۳۹۷ - ۲۲ ژوین ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول