کارورزان سلامت (خرداد ۹۷)

امید برهانی

 

رویدادهای این ماه کارورزان سلامت حاوی اخبار مهمی همچون تغییرات نرخ ارز و تاثیر آن بر داروها و تجهیزات پزشکی، کلاهبرداری رسانه ای گسترده وزارت بهداشت در توجیه تولید و مصرف واکسن غیر ضروری اچ پی وی، تشدید خشونت علیه پرستاران و انفعال و حتی تلاش وارونه وزارت بهداشت در ساکت کردن پرستاران و بحران در بازار کالاهای پزشکی است. توجه خوانندگان نبرد خلق را به مطالعه دقیق این اخبار جلب می کنیم.

 

هشدار تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی نسبت به خطر ورشکستگی

مریم قاسمی، دبیر انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی، آزمایشگاهی و ملزومات دارویی، نسبت به خطر ورشکستگی اعضای این انجمن هشدار داد.

او گفت: "تولیدکنندگان سه مساله مهم یا به تعبیری سه مشکل عمده دارند: یک، دریافت مطالبات با تاخیر یا معوقه ها از وزارت بهداشت. دوم، مشکل اصلاح قیمت گذاری و سوم موانع توسعه تولید."

به نظر می رسد طلبهای دو سه ساله از وزارت بهداشت و اصلاح نشدن قیمتها با توجه به نوسانات نرخ ارز و تورم، تولید کنندگان را جان به لب کرده است. آنها به عنوان یک تولید کننده و اینکه باید نقدینگی داشته باشند ملتمسانه از وزارت بهداشت می خواهند پرداخت پول شان را به دو، سه سال بعد حواله نکند تا آنان نیز جوابگوی مراکز درمانی مثل بیمارستانها باشند.

کاهش هزینه های تولید، مدون شدن ضوابط اداری، اصلاح قانون ارزش افزوده، اصلاح بوروکراسی موجود در گمرک، اصلاح قوانین تعرفه ای و اینکه ادارات تجهیزات پزشکی، ضوابط دست و پا گیر وضع نکنند، از جمله خواسته های تولید کنندگان تجهیزات پزشکی است.

 

تجمع کارکنان طرح تحول سلامت در کرمانشاه

کارکنان طرح تحول سلامت کرمانشاه در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در روز شنبه 12 خرداد تجمع کردند. یکی از حاضران در این تجمع گفت: علیرغم گذشت بیش از سه سال از اجرای طرح تحول سلامت، هنوز وضعیت شغلی پرسنل این طرح مناسب نیست. او اعتراض خود و همکارانش را متوجه پایین بودن دستمزدها و عدم پرداخت به موقع آن میداند و میگوید:  قراردادهای مان موقت است و هر لحظه احتمال دارد بیکار شویم، بنابراین نگران آینده شغلی مان هستیم.

 

تجمع شرکت کنندگان در آزمون دستیاری پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی

شرکت کنندگان آزمون دستیاری پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی مقابل دانشگاه علوم پزشکی تهران، اهواز، اصفهان، یزد، رشت و مشهد تجمع کردند.

بر اساس رویه سال جدید آزمونهای دستیاری و دوره های تخصص، مقرر شده که مازاد ۲۵ درصدی سهمیه خانواده شهدا از این پس به خانواده رزمندگان اختصاص یابد و دیگر در اختیار داوطلبان آزاد قرار نگیرد. معترضان به سهمیه بندی جدید در تجمع روز یکشنبه ۱۳ خرداد روی پلاکاردهای خود نوشتند: ما نیز فرزندان این مرز و بوم هستیم. یکی از شرکتکنندگان در تجمع مقابل دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام کرد که در آینده تجمعات دیگری نیز از سوی معترضان به سهمیه پنج درصدی خانواده های ایثارگران و جانبازان زیر ۲۵ درصد انجام خواهد شد.

 

درآمد اختصاصی بیمارستانها در جیب پزشکان

رییس سازمان نظام پرستاری برخی از مشکلات پرستاران را برشمرد و از جمله آنها به توزیع ناعادلانه درآمد بیمارستانها اشاره کرد.

اصغر دالوندی گفت: "با اجرای طرح سلامت، درآمد بیمارستانها تا 64 درصد به پزشکان اختصاص یافت و 25درصد دیگر به پرستاران و غیر پرستاران رسید و این مساله شکاف درآمدی را به همراه داشته است."

وی همچنین گفت: "اجرای طرح قاصدک که مرتبط با کارانه و اضافه کار اجباری پرستاران بود، یکی از غیرشفاف تـرین طرحهایی بود که اجرا شد و هنوز خودمان نیز گرفتار پیچیدگیهای این طرح هستیم." وی افزود: "پرستاران امروزه به کشورهای عربی، کانادا و اروپا مهاجرت میکنند و این در حالی بود که آموزش ما در حوزه پرستاری خوب بوده، ولی به دلیل نبود برنامههای حمایتی این انتقال صورت میگیرد."

این مقام صنفی گفت: "تعرفه خدمات در منزل نیز برای پرستاران بسیار پایین بوده و این خدمات علاوه بر اینکه باید بازتعریف شود، تعرفه آن نیز نیاز به اصلاح داشته و باید اقدامات لازم در این راستا صورت گیرد."

 

تداوم ضرب و شتم پرستاران در بیمارستانها

کمتر روز و هفته ای است که به پایان برسد، بدون اینکه یک یا چند پرستار، از سوی بیماران و یا همراهان بیماران، مورد تعدی کلامی و فیزیکی قرار نگیرند. این در حالی است که کادر پرستاری، بیشترین خدمات مراقبتی و درمانی را به بیماران ارایه می دهند.

سید رضا مظلوم، رییس نظام پرستاری مشهد، با اشاره به حادثه ضرب و شتم پرستار بیمارستان هاشمی نژاد مشهد، از دستگیری ضارب و معرفی او به کلانتری خبر داد.

دوشنبه گذشته بود که پرستار اورژانس به نام سید مهدی موسوی که مشغول ارایه خدمات پرستاری به بیمار بود، به یکباره بدون هیچ درگیری یا درخواست اجابت نشده ای مورد ضرب و جرح ناگهانی بیمار قرار گرفته که متاسفانه منجر به شکستگی سینوس گونه و تیغه بینی و کبودی چشم و صورت شده است."

آمارهای سازمان نظام پرستاری نشان می دهد در سال ۹۶ شاهد افزایش ضرب و شتم کادر پرستاری در مراکز درمانی بوده ایم، به طوری که ۲۸ مورد ضرب و شتم فیزیکی پرستاران در کشور گزارش شد، ضمن اینکه ۱۵ پرستار نیز در حین انجام وظیفه فوت شدند.

در همین حال، ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت، علت ضرب و شتم پرستاران را "خرده فرهنگها در بعضی استانها" و تقاضای خانواده بیمار برای ماندن در کنار وی معرفی کرده. وی توضیح نداده که چرا کسی در گذشته به پرستاران و کادر درمان تعرضی نمی کرده است، و آیا این پدیده محصول گفتار و رفتار خشونت آمیز از سوی پایوران و ماموران حکومت و وزارت خانه ها و رسانه عمومی نیست؟ تا جایی که خود وزیر بهداشت بارها در برنامه های تلویزیونی یکسویه خود زبان به توهین و تهدید منتقدین و حتی مجری برنامه می گشاید.

حریرچی در عوض خواهان پنهان نگه داشتن این پدیده شده و در توجیه آن می گوید: "موارد باید سبک و سنگین شود. در برخی موارد شخصی که مضروب شده میخواهد اتفاق اعلام عمومی شود، در حالی که ممکن است قبح شکنی یک اتفاق باعث رواج آن شود. بنابراین اعلام در رسانه به معنی رسیدگی و عدم اعلام در رسانه به معنی عدم رسیدگی نیست."

به این ترتیب سخنگوی وزارت بهداشت نه تنها از پرستاران حمایت نمی کند، بلکه آنها را از طرح شکایت و رسانه ای کردن خشونت علیه پرستاران نیز بر حذر می دارد .

 

صنعت داروی "خصولتی" خواهان افزایش قیمتها

رییس هیات مدیره سندیکای تولیدکنندگان داروی انسانی می گوید صنعت دارو وضعیت خوبی ندارد و اگر از این صنعت استراتژیک حمایت نشود، به مشکل برخواهد خورد.

دکتر احمد شیبانی گفت: "الان بعضی از خطوط تولید دارو تعطیل شده و صنعت دارو به شدت مشکل کمبود نقدینگی دارد. زمان تسویه مطالبات ما از ۸۰ روز به ۳۰۰ تا ۴۰۰ روز رسیده است و این بدهیها روز به روز انباشته تر می شود." شیبانی ادامه داد: "قیمت دارو غیر واقعی است و واقعی شدن قیمتها از مطالبات صنعت داروست، زیرا این صنعت باید حاشیه سود واقعی و مناسب داشته باشد تا بتواند ادامه حیات دهد."

در همین راستا، محمد نعیم امینی فرد، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، گفت: "ما در دو قسمت مشکل داریم، یکی ساختار نامناسب کارخانجات و شرکتهای دارویی ما که اغلب "خصولتی" هستند و به بازار اهمیت نمی دهند و دیگر کمبود نقدینگی."

 

تجمع اعتراضی پرسنل بیمارستان کرج

پرسنل "بیمارستان خمینی" کرج روز یکشنبه 20 خرداد در اعتراض به پرداخت نشدن معوقات مزدی خود برای دومین بار تجمع کردند. پرسنل این بیمارستان می گویند از ابتدای سال جاری فقط یکبار مبلغی به عنوان علی الحساب به حساب شان واریز شده و مشخص نیست چه زمانی قرار است باقیِ مطالبات مزدی آنها پرداخت شود.

یکی از معترضان گفت: "هیچکس صدای ما را نمی شنود. همه ما به اطرافیان و بانکهای مختلف مقروضیم. هر ماه زمان بازپرداخت وامهای ما می رسد، اما پولی در بساط نیست که بپردازیم، در نتیجه بیشتر بدهکار می شویم. به همه نهادهای ذیربط هم مراجعه کرده ایم، اما پاسخی نگرفته ایم." وی تاکید کرد: "تاخیر در پرداخت مطالبات، حدود ششصد خانواده را با مشکل مواجه کرده است."

روابط عمومی بیمارستان ضمن تایید خبر تجمع گفت: "بیمارستان بدهی دارد و کمبود نقدینگی دلیل تاخیر در پرداخت مطالبات پرسنل شده است."

چندی قیل در روز سه شنبه 8 خرداد نیز پرستاران و پزشکان بیمارستان خمینی در اعتراض به بی توجهی مقامات رژیم در خصوص خواسته های شان دست از کار کشیدند.

 

کدام پزشکان درآمدهای چند ده میلیونی دارند؟

انتقاد تند و صریح پزشکان از افزایش ۵ درصدی تعرفه ها در سال ۹۷، با واکنش مقامات مجلس شورای اسلامی روبرو شده است.

در همین رابطه محمدحسین قربانی، نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس می گوید: "در مقطعی تعرفه ها ۲۰۰درصد افزایش پیدا کرد. چرا همین منتقدان در آن زمان نسبت به افزایش ۲۰۰ درصدی تعرفه ها منتقد نبودند؟ در آن زمان با اقدامات کارشناسی تعرفه ها تا آن میزان افزایش پیدا کرد و در شرایط فعلی نیز با بررسیهای کارشناسی ۵درصد اضافه شد."

از سوی دیگر، سیامک مره صدق، عضو همین کمیسیون، به اختلاف درآمد بین پزشکان اشاره می کند و می گوید: "تنها وضعیت درصد محدودی از پزشکان که شاید ۵درصد آنها هم نشوند، به دلیل درآمدهای خاص و بالایی که دارند، باعث تفکر وجود درآمدهای غیر طبیعی برای تمام پزشکان می شوند."

وی افزود: "اکثر پزشکان عمومی، به ویژه پزشکانی که به تازگی فارغ التحصیل شده اند، حتی متخصصان رشته هایی که عمومی تر هستند از جمله زنان و زایمان، جراحی عمومی، داخلی و اطفال، برای پیدا کردن کار و کسب معیشت دچار مشکل هستند، چرا که در مراکز دولتی برای جذب متخصصان ظرفیت وجود ندارد و از سوی دیگر هزینهتاسیس یا اجاره مطب و استخدام پرسنل به اندازه ای بالا بوده که درآمد پزشک متخصص پاسخگوی اداره مطب نیست، به همین دلیل در این بحران اقتصادی، تنها پیراپزشکان با مشکل عدم اشتغال مواجه نیستند و بخش قابل توجهی از پزشکان نیز در این مورد درگیر هستند."

مره صدق یادآور شد: "اگر تعداد محدودی از پزشکان که در رشته های فوق تخصص جراحی فعالیت می کنند را کنار بگذاریم، سایر پزشکان از درآمد رضایت بخشی برخوردار نیستند."

رییس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران نیز می گوید: "درآمد پزشکان با اجرای طرح تحول سلامت و به دنبال افزایش هزینه های آن، آب رفت. در این بین، ۱۰درصد جامعه پزشکی از درآمد بالایی برخوردار است و این شامل برخی رشته های خاص می شود. این عده از محل کارانه ماهانه بین ۵۰ تا ۸۰ میلیون تومان درآمد دارند که بیشتر جراحان قلب، پیوند و مغز هستند."

دکتر ایرج خسرونیا ادامه داد: "در حدود ۵۰ تا ۶۰درصد جامعه پزشکی درآمد مناسبی ندارند و بعضا با مشکلات زیادی مواجه اند. این دسته مجبورند شبها در درمانگاه ها کشیک باشند. متاسفانه، کسی این پزشکان را نمی بیند و فقط همان ۱۰درصد که درآمد بالایی دارند را می بینند."

 

تجمع پزشکان خانواده استان فارس در اعتراض به پرداخت نشدن مطالبات

معوقات مزدی پزشکان خانواده استان فارس در ماههای گذشته پرداخت نشده است. روز یکشنبه ۲۰ خرداد، این دسته از پزشکان در اعتراض به پرداخت نشدن حقوق شان برای دومین روز متوالی مقابل ساختمان علوم پزشکی شیراز تجمع کردند.

یکی از این پزشکان می گوید: "پرداخت نشدن مطالبات مزدی، مشکلات بسیاری را در زندگی روزمره ما به وجود آورده است، معوقات مزدی ما از ابتدای سال جاری پرداخت نشدهو باوجود دوندگیهای بسیار هنوز به نتیجه نرسیده ایم." او می گوید: "در این تجمع درنهایت توانستیم در نشستی با مسوولان این نهاد، مطالبات و خواسته هایمان را مطرح کنیم. امیدواریم این دیدار و مذاکرات مطرح در آن نتیجه بخش باشد و بتوانیم به نتیجه مناسب دست پیدا کنیم."

وی تاکید می کند: "باوجود همه انتقاداتی که به طرح پزشک خانواده و نحوه اجرای آن مطرح است، ما پزشکان نباید قربانی کمبود بودجه و بلاتکلیفی شویم و بایستی معوقات مزدی ما را بپردازند."

 

پروژه ابهام آمیز واکسن HPV

تبلیغ دارویی که "واکسن ضد سرطان دهانه رحم" خوانده شد در یک برنامه زنده تلویزیونی، موجب جنجال شده است.

معترضان می گویند چرا یک شخص غیر کارشناس باید در یک برنامه زنده تلویزیونی درباره سونامی سرطان هشدار بدهد و ایجاد نگرانی و تشویش جامعه، آنها را به سمت تزریق یک واکسن خاص و پرحاشیه سوق دهد.

موج این فشارها آنچنان بر روی عوامل این برنامه تلویزیونی زیاد شد که مجری آن مجبور به لو دادن سناریو و پشت پرده اصلی ماجرا و دلیل تبلیغ این واکسن شد. وی در آنتن زنده اعتراف کرد که از این ماجرا بی خبر بوده و پروژه تماما از طرف وزارت بهداشت هدایت شده و شخص وزیر بهداشت در جریان ریز مسایل مطرح شده است.

در پی آن قاضی زاده روز 14 خرداد با انتشار یادداشتی مسوولیت این قضیه را پذیرفت.

وزیر بهداشت گفت: "اینجانب ضمن تشکر از سازمان صداوسیما و برنامه ماه عسل که به سلامت مردم توجه کرده اند، تنها به این نکته بسنده می کنم که امروزه واکسن پیشگیری از این بیماری نیز با کمترین عارضه در دنیا استفاده می شود."

وی منتقدان را متهم کرد اقدامات شان "تنها کند کردن حرکت نظام و تلاشی ابتر برای مقاصد زودگذر است".

در مقابل، رییس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو با انتقاد از "اظهارات غیر تخصصی" در این حوزه گفت: "واردات این واکسن به کشور بین 10 تا 15 هزار مورد در سال است تا افراد اولویت دار بتوانند از آن استفاده کنند. ما نمی خواهیم اجازه دهیم که بیش از اندازه واکسن وارد کشور شود و تقاضای القایی ایجاد کرده و با تبلیغات مردم را به سمت مصرف واکسن بی رویه سوق دهند."

سهیلا آسوده، فوق تخصص ژنتیک، نیز در واکنش به این موضوع گفت:"جای این سوال وجود دارد که انستیتو پاستور و وزارت بهداشت با کدام مجوز و توجیه منطقی، یک فرد غیر علمی و غیر پزشک را به یک برنامه زنده پرمخاطب فرستاده اند تا خبر از در پیش بودن سونامی سرطان دهد و از مردم درخواست کمک نقدی برای ساخت واکسن کند. علاوه بر اینکه هیچ مستندی مبنی بر در پیش بودن سونامی سرطان دهانه رحم وجود ندارد."

واکسن وارداتی HPV اکنون در کشور وجود دارد و سال گذشته با قیمت حدود 260 تا 290 هزار تومان فروخته می شده است.

 

تعیین سقف برای پذیرش بیمار با بیمه دولتی

دکتر بابک خطی طبیب کودکان طی یادداشتی در مجله "مدیریت بهداشت و درمان ایران" نوشت: "به تازگی نامه هایی از بیمه سلامت به بیمارستانها دیده شده است که برای تعداد افراد بیماری که طی ماهبه خدمات ویزیت و عمل جراحی و... نیاز پیدا می کنند، سقف تعیین کرده است.

"یعنی اگر بیمار بیمه شده تحت پوشش بیمه سلامت پس از پر شدن این سقف به مراکز درمانی مراجعه کند و نیاز به ویزیت، اقدامات سرپایی یا عمل جراحی داشته باشد، باید به طور آزاد هزینه ها را پرداخت نماید. این سقف برای بیماریها و اعمال جراحی و تخصصهای مختلف، متفاوت است.

"این بخشنامه های خلق الساعه که بیماران بیمه شده را به خوش شانسهایی که اول ماه وقبل از اتمام سقف افراد تحت پوشش بیمه و بدشانسهایی که بعدا بیمار می شوند تقسیم می کند، حاصل کدام نبوغ و استعداد عجیب است؟

"این نامه ها با حقوق اولیه انسانی ،ساده ترین منطقها و بدیهی ترین اصول قانونی در تعارض است. به طور موکد از مدیران و مسوولان نگارش شان درخواست می شود با پس گرفتن آنها به اشتباه خود اذعان نموده و به حقوق مردم احترام بگذارند."

 

بوی احتکار در بازار تجهیزات پزشکی

یکی از فروشندگان کالاهای پزشکی پیرامون وضعیت بازار می گوید طی یکی دو ماه گذشته بازار شاهد افزایش قیمت این کالاها و همچنین کمبود برخی از تجهیزات برای بیماران قلبی بوده است.

وی دلیل این امر را اختلالات ارزی و بالا رفتن قیمت دلار معرفی کرده و می افزاید: "برخی از شرکتهای وارد کننده اعلام می کنند که به دلیل طلبهای خود از مراکز درمانی و بالا رفتن قیمت دلار، توان خرید و واردات مجدد این کالاها را ندارند."

این فروشنده گرانی را مختص کالاهای پزشکی وارداتی ندانست و گفت: "در حال حاضر به دلیل این نوسانات ارزی، شاهد گران شدن محصولات تولید داخل نیز هستیم، به طور مثال قیمت آب مقطر نیز طی روزهای اخیر افزایش پیدا کرده است و زمانی که به شرکت تولید کننده اعلام می کنیم که این محصول تولید داخل است و افزایش قیمت آن معنایی ندارد، بیان می کنند که تغییرات قیمت ارز بر افزایش قیمت این کالا نیز اثر گذاشته است."

یکی دیگر از فروشندگان نیز گفت: "برخی از شرکتهای تجهیزات پزشکی اعلام می کنند که تجهیزات مورد نظر موجود است، اما به دلیل تغییرات قیمت حاضر به فروش نیستند. این شرکتها با احتکار برخی دستگاه ها مانند دستگاه های اکسیژن ساز به دنبال سود بیشتر هستند."

حمیدرضا کوهی، مسوول خرید تجهیزات پزشکی بیمارستان قلب رجایی، نیز در همین رابطه گفت: "برخی از تولید کنندگان داخلی ویلچر نیز اعلام می کنند که به دلیل اینکه در تبادلات ارزی با مشکل مواجه شده ایم، توان تولید ویلچر را نداشته و تولیدات مان را نیز نمی توانیم تا مشخص نشدن قیمت ارز در بازار بفروشیم."

 

مشکلات کارشناسان اتاق عمل

عضو شورای عالی نظام پرستاری یکی از مشکلات جامعه پرستاری را استفاده از اشعه ایکس دانست و اظهار داشت: "این اشعه باید در بین پرسنل به درستی استفاده شود و پروتکلی در نظر گرفته شود، زیرا در حال حاضر غیر اصولی استفاده شده و به سلامتی همکاران آسیب می رساند."

حسین علی نسائی به مشکل دیگر این پرسنل اشاره کرد و گفت: "هزینه اشعه ایکس برای پرسنل طرحی اتاق عمل پرداخت نمی شود و برای هر فرد ۵ بار در نظر گرفته می شود که برخی از همکاران بیش از ۵ بار در اتاق عمل حضور پیدا می کنند."

وی یک مشکل دیگر کارشناسان اتاق عمل را سیستم نامطبوع تهویه هوا در اتاقهای عمل عنوان کرد و توضیح داد: "سیستم تهویه هوا در اتاقهای عمل به درستی کار نمی کند، زیرا ۱۵ بار در ساعت هوای اتاق عمل باید تهویه شود که متاسفانه در بیمارستانهای قدیمی انجام نمی شود و سلامت پرسنل با خطر جدی مواجه می شود، زیرا در اتاق عمل گازهای بیهوشی متساعد می شود و این بسیار مضر است."

علی نسایی سومین مشکل را تعلق نگرفتن سنوات ارفاقی به اتاق عمل و هوشبریها نامید. او تاکید کرد: "فوق العاده ویژه ای که در برخی دانشگاه ها قرار است اجرایی شود، تمامی مشاغل به جز اتاق عمل و هوشبریها را شامل شود. به فرض این که زیر اتاق عمل و هوشبری زیر مجموعه پرستاری محسوب می شود، اما در عمل برای پرداخت سنوات ارفاقی به شغل نگریسته می شود و در حکم کارگزینی کارشناس اتاق عمل و یا بیهوشی قید شده است و به همین دلیل این دو رشته از این گونه مزایا مستثنی شده اند."

  

 (منابع: بهداشت نیوز، فارس، مهر، ایسنا، نظام پرستاری، ایلنا، خانه پرستار)

  

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۰، آدینه اول تیر ۱۳۹۷ - ۲۲ ژوین ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول