زنان در مسیر رهایی (اردیبهشت۹۷)

اسد طاهری

 

تظاهرات هزاران نفر در اسپانیا در اعتراض به تبرئه ۵ مرد از اتهام تجاوز گروهی

دادگاهی در اسپانیا روز پنجشنبه ۲۶ آوریل/ ۶ اردیبهشت، پنج مرد را از اتهام تجاوز به یک زن ۱۸ ساله تبرئه کرد اما به دلیل آزار جنسی گناهکار شناخت.

در اعتراض به حکم این دادگاه، هزاران نفر در میدان شورای شهر "پامپلونا" در شمال اسپانیا تجمع کرده و خشم خود را از برائت ۵ متهم ابراز کردند.

دادگاه این پنج مرد که متهم هستند در سال ۲۰۱۶ در فستیوال سالانه گاوبازی در اسپانیا به دختر ۱۸ ساله ای تجاوز کرده اند، به علت نبود خشونت یا عدم ایجاد وحشت در زن قربانی، از اتهام تجاوز تبرئه کرد. بر اساس حکم دادگاه مزبور هر کدام از پنج متهم به اتهام سبک تر آزار جنسی به ۹ سال حبس و پرداخت غرامت محکوم شدند.

طرفداران حقوق زنان در سالهای گذشته بارها روند رسیدگی قضایی به چنین پرونده هایی را مورد انتقاد شدید قرار داده و اعلام کرده اند که گویی این قربانی است که در دادگاه مورد قضاوت قرار می گیرد.

فیلم آزار و اذیت جنسی این زن جوان، از طریق پیام رسان "واتس آپ" و از سوی متهمان، به اشتراک گذاشته شده بود.

حکم دادگاه پامپلونا باعث شد که بسیاری خواستار اصلاح قوانین شوند تا به این ترتیب تجاوز هرگونه ارتباط جنسی بدون رضایت را شامل شود؛ صرف نظر از اینکه همراه با خشونت و ارعاب باشد یا خیر.

تعریف عفو بین الملل از تجاوز، مبتنی بر قوانین بین المللی حقوق بشر است و ریشه آن به کنوانسیون استانبول برمی گردد. این کنوانسیون، تجاوز را رابط جنسی بدون رضایت تعریف می کند و اعلام می دارد که "رضایت باید داوطلبانه داده شود" و همه امضا کنندگان این کنوانسیون نیز باید تجاوز را در قوانین خود اینگونه تعریف کنند.

اگرچه بیست کشور اروپایی کنوانسیون استانبول را تصویب کرده اند، اما بسیاری از آنها هنوز قوانین خود را بر اساس این کنوانسیون تغییر نداده اند.

 

تعیین شروط ازدواج زنان بدون اجازه ولی

بنا به پیشنهاد مجلس شورای اسلامی، زنان در صورتی که ۲۸ سال سن داشته باشند و دارای مدرک کارشناسی ارشد، پنج سال سابقه کار و بیمه بازنشستگی نیز باشند، نیازی به اجازه ولی و یا دادگاه برای ازدواج با مرد دلخواه خود ندارند.

مبنای تعیین این شرایط برای ازدواج مشخص نیست. آیا بلوغ فکری یک زن بر اساس سن تعیین می شود؟ اگر چنین است چرا زنان برای انجام تکالیف شرعی و قانونی در کودکی بالغ تشخیص داده شده اند و حتی ازدواج آنها پس از ۱۳ سالگی (با اذن پدر) قانونی تشخیص داده می شود و قانونگذاران حاضر نیستند ازدواج کودکان در ایران را ممنوع اعلام کنند؟ چرا مردان به صرف مرد بودن در ۱۵ سالگی بالغ و بی نیاز از اجازه پدر تشخیص داده شده اند؟

همچنین این پرسش مطرح می شود کهاگر برای رسیدن به بلوغ فکری و تشخیص مصلحت خود، کسب مدرک کارشناسی ارشد ضروری است، پس چرا جنس مذکر از این شرط مثتثنی هست و می تواند حتی در ۱۵ سالگی و حتی بدون به پایان رساندن تحصیلات مقطع دیپلم، مصلحت خود را تشخیص دهد؟

همچنین معلوم نیست که تفاوت مدرک کارشناسی با کارشناسی ارشد در کسب صلاحیت برای انتخاب همسر چیست و اینکه در اساس آیا داشتن سابقه کار و بیمه بازنشستگی، شرطی برای ازدواج به حساب می آید یا نه و اگر چنین است، چرا در مورد مردان چنین شرطی در نظر گرفته نشده است؟

پرسش دیگر در مورد این اصلاحیه پیشنهادی این است که آیا در صورت تصویب آن یک زن ۳۵ ساله دارای مدرک لیسانس و سابقه کاری ۱۰ ساله، فاقد تشخیص لازم برای ازدواج تلقی خواهد شد و پسر ۱۵ ساله از نظر قانون از او بالغ تر و عاقل تر است؟

 

قهرمانی تیم ملی فوتسال زنان ایران در سایه سکوت و سانسور

تیم ملی فوتسال زنان ایران برای دومین بار برنده رقابتهای جام ملتهای آسیا شد.

این تیم روز شنبه (۱۲ مه/ ۲۲ اردیبهشت) برابر ژاپن به میدان رفت و با نتیجه ۵ بر ۲ آن را شکست داد. این رقابتها در تایلند برگزار شد.

در نیمه اول بازی ژاپن بر دروازه ایران فشار آورد، اما ضربات این تیم گل ساز نبودند. رفته رفته تیم ملی ایران توانست کنترل بازی را به دست گیرد و چند موقعیت را نیز به دست آورد با این حال نیمه نخست بدون گل به پایان رسید.

در نیمه دوم اما حملات تیم ایران افزایش یافت و در دقایق ۲۸ و ۳۰ و ۳۱ سه گل پی در پی وارد دروازه ژاپن کرد. تنها چند ثانیه پس از گل سوم، سارا شیربیگی گل چهارم تیم را وارد دروازه حریف کرد. گل پنجم ایران را نیز فهیمه زارعی در دقیقه ۳۶ به ثمر رساند

ملی پوشان ایران با کسب عنوان قهرمانی آسیا توانستند سهمیه حضور تیم ملی فوتسال جوانان ایران را برای شرکت در مسابقه های المپیک جوانان نیز کسب کنند.

تیم ملی زنان در حالی قهرمان آسیا شد که صدا و سیمای جمهوری اسلامی حاضر به پخش هیچیک از مسابقات آن نشد و حتی در بخشهای خبری خود شور و شادی بازیکنان در لحظه قهرمانی را نیز سانسور کرد.

 

اعتراض داور سرشناس جشنوار کن به اجبار کفش پاشنه بلند برای زنان

کریستن استوارت داور جشنواره کن ۲۰۱۸ با درآوردن کفش خود و پابرهنه راه رفتن روی فرش قرمز به مقررات پوشیدن کفش پاشنه دار برای زنان اعتراض کرد.

"کریستن استوارت"، که امسال از اعضای گروه داوری بخش اصلی جشنواره فیلم کن است، در اعتراض به مقررات یاد شده، در حضور عکاسان کفشهای پاشنه بلند خود را درآورد و با پای برهنه روی فرش قرمز رفت.

این بازیگر سرشناس با این کار بیانیه ای سیاسی علیه کن و مقررات آن صادر کرد.

وی در مراسم فرش قرمز فیلم جدید "اسپایک لی" که با عنوان "مرد کوکلوس کلان سیاه" اکران شد، دست به اعتراض زد.

استوارت پیشتر نیز به این قانون کن اعتراض کرده و سال ۲۰۱۶ با درآوردن کفشهایش گفته بود: "اصلا نمی توانم باور کنم که من روی فرش قرمز دارم راه می روم و کسی جلوی مرا بگیرد و خیلی محترمانه بگوید شما کفش پاشنه دار نپوشیده اید و من هم مجبور شوم به او بگویم بله دوست عزیز نپوشیده ام. اما مگر مجبورم بپوشم؟"

بازیگر "گرگ و میش" افزود هر وقت دلش بخواهد کفش پاشنه بلند می پوشد و هر وقت نخواهد، نمی پوشد.

 

سکوت اعتراضی هنرمندان زن روی فرش قرمز کن

هشتاد و دو نفر از سینماگران زن به حضور کمرنگ زنان در هفتاد و یکمین دوره جشنواره کن اعتراض کردند.

"کیت بلانشت"، رییس هیات داوران بخش رقابتی جشنواره کن، "آنیس واردا"، چهره پیشگام موج نو سینمای فرانسه، "ماریون کوتیار"، "کریستین استوارت"، "اوا هاسون"، "لئا سیدو"، "آوا دو ورنای" و "پتی جنکینز" از جمله هنرمندانی بودند که بیشتر آنها با لباسهای مشکی روی فرش قرمز جشنواره کن رفتند و با سکوت خود اعتراض شان را به نادیده گرفتن زنان در سینما نشان دادند.

پس از آن کیت بلانشت و آنیس وردا بیانیه ای را در توضیح این حرکت اعتراضی به زبانهای انگلیسی و فرانسوی خواندند. در این بیانیه گفته می شود: "ما همگی با چالشهایی روبه رو هستیم، اما امروز روی پله های جشنواره کن به عنوان نمادی از عزم و تعهدمان به پیشرفت ایستاده ایم. ما نویسنده، تهیه کننده، کارگردان، بازیگر، تصویربردار، تدوین گر، توزیع کننده و ... هستیم و همه ما در هنرهای سینمایی نقش داریم و امروز در اینجا در اتحاد با همه زنان فعال در همه صنایع ایستاده ایم."

بیانیه هنرمندان معترض ادامه می دهد: "عدد ۸۲ تعداد زنان کارگردانی را نشان می دهد که در طول تاریخ جشنواره کن و از سال ۱۹۴۶ تاکنون در جشنواره حضور داشته اند. در همین دوره زمانی ۱۶۸۸ کارگردان مرد از همین پله ها که روی آن ایستاده ایم بالا رفته اند. در طول ۷۱ سال برگزاری جشنواره کن تنها ۱۲ زن به عنوان رییس هیات داوران انتخاب شده، همچنین ۷۱ جایزه نخل طلای به مردان رسیده و تنها دو جایزه نخل طلا یکی به "جین کمپیون" و دیگری به "آنیس واردا" اعطا شده است. این حقایق مطلق و غیرقابل انکارند."

 

هزاران زن در شیلی خواستار پایان آزار جنسی در کشورشان شدند

هزاران زن در شیلی علیه آزار و خشونتهای جنسی در این کشور دست به تظاهرات زدند. سازمانهای دانشجویی گزارش داده اند که در تظاهرات شهر "سانتیاگو"، پایتخت شیلی، ۱۵۰ هزار نفر شرکت کردند. شعار تظاهرکنندگان در مخالفت با خشونتهای جنسی و آموزشهای سکسیستی در این کشور بود.

از ماه آوریل سال جاری میلادی (۲۰۱۸) جنبشی علیه آزار و خشونتهای جنسی در شیلی آغاز شده و در حال گسترش است. نخستین مبارزه علیه آزار جنسی در یکی از دانشگاههای این کشور آغاز شد و دانشجویان چندین دانشگاه نیز همبستگی خود را با این مبارزه اعلام کردند.

شیلی در پایان ماه آوریل با بحران دیگری از این دست روبه ‌‌رو شد؛ علت این امر کشته شدن یک دختربچه ۳۰ ماهه در پی تجاوز جنسی احتمالی بود.

نتایج تحقیقی از طرف دادستانی شیلی نشان داده است که در سال گذشته میلادی آمار خشونت علیه زنان ۹ درصد افزایش یافته و بیش از نیمی از ۲۲ هزار و ۵۰۰ قربانی خشونتهای جنسی ثبت شده، کودکان و نوجوانان بوده اند

 

برای نخستین بار یک زن، رییس سازمان سیا شد

سنای آمریکا روز پنجشنبه صلاحیت «"جینا هاسپل"، گزینه پیشنهادی ترامپ را به عنوان رئیس سازمان سیا تایید کرد و به این ترتیب به یک فرآیند پر تنش که موضوع آن نقش هاسپل در استفاده از شکنجه غرق مصنوعی و دیگر فنون بی رحمانه در بازجویی از متهمان بود، پایان داد. هاسپل، ۶۱ ساله، نخستین زنی است که به ریاست سیا می رسد.

مجلس سنا که ۱۰۰ عضو دارد شب گذشته با ۵۱ رای موافق در برابر ۴۳ رای مخالف، به وی رای اعتماد داد. جان مک کین، سناتور ارشد جمهوریخواه، از سنا خواسته بود صلاحیت او را تایید نکند.

بلافاصله پس از تایید صلاحیت جینا هاسپل، ترامپ در صفحه توییتر خود انتصاب او را به ریاست سازمان جاسوسی سیا تبریک گفت.

رسانه های آمریکا از او به عنوان چهره مناقشه برانگیزی یاد می کنند، چرا که گفته شده او از حامیان شکنجه در بازجوییهای سیا است و همچنین این سازمان تحت نظر او یک زندان مخفی در تایلند دایر کرده بود.

این گزارشها مربوط به سال ۲۰۰۲ (یکسال پس از حملات ۱۱ سپتامبر) است که طی آن ادعا شده بود سیا با دایر کردن یک زندان مخفی در تایلند، بازداشت شدگان و مظنونان عضویت در گروه القاعده را شکنجه می کرده است.

بنابر این گزارشها، ماموران سیا در این زندانهای مخفی که به "مراکز سیاه" شهرت یافته بودند، از "روشهای پیشرفته بازجویی" استفاده می کردند؛ روشهایی چون ایجاد غرق مصنوعی با ریختن آب به روی صورت زندانی. خانم هاسپل بعدا در عملیات از بین بردن نوارهای ویدیویی که از این جلسات بازجویی خشن و وحشیانه ثبت و ضبط شده بود، شرکت کرده بود.

 

(منابع: دویچه وله، ایسنا، یورونیوز، شبکه ایران زنان، صدای امریکا، ایرنا)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۹، سه شنبه اول خرداد ۱۳۹۷ - ۲۲ مه ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول