دانشگاه در ماهی که گذشت (اسفند ۹۶)

کامران عالمی نژاد

 

تجمع اعتراضی در دانشگاه علامه برای بازگشت اساتید اخراجی

دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه در یک تجمع اعتراضی خواستار بازگشت اساتید اخراجی شدند.

در این تجمع که روز شنبه ۵ اسفند برگزار شد، تعداد زیادی از دانشجویان علوم اجتماعی و ارتباطات حضور داشتند. آنها با در دست داشتن پلاکاردهایی خواستار بازگشت اساتید اخراجی و بازنشسته این دانشکده از جمله پرویز پیران، شیرین احمدنیا، ابراهیم توفیق، شهلا اعزازی، نعمت الله فاضلی و حسن نمکدوست شدند.

بر پلاکاردهای دانشجویان خوانده می شد: "دانشگاه پادگان، تدبیر امید چاخان"، "تدبیر این وزارت، علم است یا تجارت؟"، "مدیر امنیتی نمی خوایم نمی خوایم".

اعتراضات دانشجویان همچنین متوجه حسین سلیمی، رییس دانشگاه علامه طباطبایی، و شیوه مدیریت او بود. سلیمی که برای عوامفریبی و گمراه سازی در جمع دانشجویان حاضر شده بود، مدعی شد: "هیچ دانشجوی دانشگاه علامه دچار مشکلات سیاسی نیست، به خصوص دانشجویانی که اعتراض دارند و با چهره گشاده، اندیشه باز و زبان روشن اعتراض خود را بیان می کنند روی چشم ما قرار دارند و بسیار برای ما محترمند و ما آماده ایم سخن آنها را بشنویم."

سخنان او بلافاصله با افشاگری یکی از دانشجویان معترض پاسخ گرفت که گفت: "۱۴ نفر از دانشجویان این دانشگاه پس از گفتگو با شما بازداشت شدند."

 

پنج فعال دانشجویی دانشگاه "بهشتی" از تحصیل محروم شدند

دبیر شورای مرکزی صنفی دانشگاه علوم پزشکی "بهشتی" ضمن تایید خبر محرومیت خود از تحصیل به مدت دو سال، از محرومیت چهار دانشجوی دیگر این دانشگاه از تحصیل به مدت یک سال خبر داده است. به گفته داود نعمتی، او به دلیل پیگیری مطالبات صنفی دانشجویان به دو سال محرومیت از تحصیل محکوم شده است.

داود نعمتی گفت: "حکم بدوی در حال حاضر به ما اعلام شده که بر اساس آن بنده دو سال و چهار نفر دیگر یک سال از تحصیل محروم شده ایم."

این فعال دانشجویی پیرامون دلیل صدور این حکم گفت: "در تاریخ ۱۹ تیر سال جاری تجمعی صنفی در اعتراض به افزایش ظرفیت غیرمنطقی پرستاری در مدیریت قبلی رخ داد و من را به علت نمایندگی دانشجویان و چهار نفر دیگر را از روی عکسهایی که گرفته شده، به عنوان برگزار کنندگان تجمع از تحصیل محروم کرده اند. به دنبال اعتراض ما اما قرار است پرونده در شورای تجدیدنظر مجددا مورد بررسی قرار گیرد، منتها از زمان تشکیل این جلسه اطلاعی نداریم."

 

احضار دانشجوی بازداشت شده در قیام سراسری دی ماه

میکائیل قلیراد، دانشجوی بازداشت شده در اعتراضات سراسری دیماه سال جاریکه با سپرده وثیقه از زندان اوین آزاد شده بود، روز ۶ اسفند ماه ۹۶ به دادگاه شعبه ۱۱۷۱ احضار شد.

وی به اتهام "برهم زدن نظم عمومی" و همچنین "شرکت در تجمعات غیر قانونی" بازداشت شده بود.

 

نامه ۲۲ تشکل دانشجویی به منصور غلامی پیرامون پیگرد دانشجویان

۲۲ انجمن اسلامی در نامه سرگشاده ای خطاب به وزیر علوم، خواهان دخالت این وزارتخانه برای متوقف کردن پیگرد دانشجویان شدند.

در این نامه نوشته شده شمار قابل توجهی از دانشجویان بازداشتی در جریان اعتراضات دی ماه طی روزهای گذشته جهت تفهیم اتهام به دادسرا احضار شده و اتهاماتی سنگین به آنان تفهیم شده است.

دانشجویان افزوده اند: "تعدادی از پرونده ها به سرعت راهی دادگاه انقلاب شدهاند و روند پیگیری قضایی آنان در جریان است و بر اساس اخبار واصله، تعدادی از دانشجویان به زودی باید در دادگاه حاضر شوند."

آنها تاکید کرده اند: "با توجه به اینکه اتفاق اخیر درون فضای دانشگاه رقم خورد، مطابق قانون انتظار میرفت خود دانشگاه و وزارت علوم در مدیریت آن ایفای نقش کنند و اجازه دخالت نهادهای بیرونی را ندهند. اما متاسفانه چنین نشد."

نویسندگان نامه خواستار "ورود سریع" وزارت علوم به این مساله شده اند و از آن خواسته اند: "با انجام رایزنیهای لازم با مسوولان قضایی کشور، روند تشکیل و پیشبرد پرونده های قضایی را متوقف سازد."

 

صدور حکم پنج سال برای یک دانشجوی کُرد در ارومیه

دادگاه انقلاب ارومیه یک دانشجوی سردشتی را که در جریان برگزاری اعتراضات سراسری در ارومیه بازداشت شده بود، به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به پنج سال حبس محکوم کرد.

روز شنبه ۶ بهمن ماه، شعبه ۲ دادگاه انقلاب ارومیه به ریاست قاضی شیخلو، ابراهیم خالیدی، دانشجوی کُرد بازداشتی را به اتهام "اقدام علیه امنیت ملی از طریق شرکت در اعتراضات شهر ارومیه" به پنج سال حبس تعزیری محکوم کرد.

این حکم به طور رسمی به وکیل این زندانی ابلاغ شده است و پرونده دیگر این دانشجوی زندانی که به اتهام "سب نبی" برای وی تشکیل شده، به دادگاه کیفری ارومیه ارسال شده است.

ابراهیم خالیدی در هنگام بازداشت به دلیل داشتن مطالبی علیه اسلام در موبایلش به "سب نبی" متهم شده و خطر صدور حکم سنگین برای وی وجود دارد.

او روز یکشنبه ۲۳ دی ماه در جریان اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی در ارومیه بازداشت و به بازداشتگاه امنیتی اداره اطلاعات این شهر منتقل شد. خالیدی بعد از دو هفته بازجویی در این بازداشتگاه امنیتی به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد و هماکنون در بند ۱۳، بند جوانان، بدون حق داشتن تخت و امکانات اولیه در شرایط سختی بسر میبرد.

 

بازداشت پریسا رفیعی دانشجوی دانشگاه هنرهای زیبای تهران

از سرنوشت پریسا رفیعی، فعال صنفی و دانشجوی هنرهای زیبای دانشگاه تهران که روز ۶ اسفند ماه مقابل درب قدس دانشگاه تهران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد، اطلاعی در دست نیست.

در چهارمین روز بازداشت پریسا، نگرانی خانوادهاو افزایش یافته است. پدر این دانشجوی بازداشتی در یادداشتی کوتاه نوشته است: "از ارگان/نهاد بازداشت کنندهاو بیاطلاعیم. به طور شفاهی و از این طرف و آن طرف شنیده ایم که اطلاعات سپاه او را بازداشت کرده، اما به طور رسمی با ما تماس گرفته نشده و بیان نشده کجا و برای چه اتهام یا اتهاماتی او را بازداشت کرده اند؟!

"اجازه داده نشده وکیلش او را ببیند و وکالتنامه را به امضایش برساند، در جریان اتهام یا اتهاماتش قرار بگیرد و نکات لازم را یادداشت نموده و ارایه کند. حق قانونی اوست که از اولین دقایق تحت نظر قرار گرفتن و یا بازداشت شدن درخواست وکیل کند، وکیل داشته باشد و با خانواده اش تماس بگیرد و بازداشتش را به اطلاع خانواده برساند، اما مظلومانه از این حقوق مسلم خود محروم شده و شدهایم. ما اعتراض شدید داریم به این روند و مانده ایم که شکایت مان را به کجا ببریم؟"

 

تجمع اعتراضی دانشجویان علوم آزمایشگاهی

جمعی ازدانشجویان رشتههای علوم آزمایشگاهی روز چهارشنبه 9 اسفند، مقابل ساختمان اصلی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تجمع کردند. یکی از دانشجویان درباره علت تجمع اعتراضی شان گفت: به دلیل کمبود پزشک علوم آزمایشگاهی وزارت بهداشت با اقدامات غیرکارشناسی تصمیم گرفت به جای راه اندازی مجدد دکترای حرفهای علوم آزمایشگاهی از phd های علوم پایه مسوول فنی تربیت کند.

سوال این دانشجویان از مسوولان وزارت بهداشت این است که اگر نظارت بر علوم آزمایشگاهی زیر نظر وزارت بهداشت است، چرا بر خلاف قوانین جهانی حق این گروه از بین رفته است.

 

 

تجمع چند باره دانشجویان دانشگاه هنر تهران

دانشجویان دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر تهران در اعتراض به سیاستهای دانشگاه، مشکلات آموزشی، مشکلات رفاهی، شهریه های سر سام آور دانشجویان شبانه و... ظهر روز شنبه 5 اسفند تجمع کردند.

این دانشجویان در تجمع اعتراضی خود خواستار افزایش و به روز رسانی امکانات و تجهیزات، تغییر و بهروز رسانی طرح درس کارشناسی و کارشناسی ارشد با نظرخواهی از نمایندگان دانشجویان و کاهش هزینهسرسام آور شهریهدانشجویان شبانه شدند.

روز چهارشنبه 9 اسفند، دانشجویان دانشگاه هنر در ادامه اعتراضات وتجمعات خود بار دیگر در اعتراض به بی اعتنایی مسوولان به مطالبات صنفی و آموزشی، دست به تجمع زدند و با نصب روبانهای مشکی اعتراض خود را بیان کردند.

نماینده مجلس خبر داد: پنجاه فعال دانشجویی محاکمه می شوند

محمود صادقی نماینده تهران در مجلس روز جمعه ۱۱ اسفند گفت مطلع شده که برای حداقل ۵۰ دانشجوی بازداشت شده پرونده قضایی تشکیل شده است.

وی همچنین افزود ۱۷ تن از دانشجویان بازداشت شده در اعتراضهای دی امسال به تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی متهم شده اند. صادقی افزود از محاکمه لیلا حسنزاده، یکی از فعالان دانشجویی بازداشت شده دانشگاه تهران در روز چهارشنبه ۹ اسفند اطلاع دارد.

لیلا حسنزاده به همراه تعدادی دیگر از فعالان صنفی دانشجویی دی امسال به دنبال اعتراضهای سراسری بازداشت شدند. او چهارشنبه ۹ اسفند به همراه سینا مریدی، دیگر دانشجوی دانشگاه تهران، محاکمه شد.

به گفته صادقی جلسه رسیدگی به اتهام دیگر دانشجویان در روزهای آینده برگزار خواهد شد. منصور غلامی وزیر علوم جمهوری اسلامی پیشتر گفته بود که تمامی دانشجویان بازداشت شده بدون تشکیل پرونده آزاد شدند.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری مقابل خوابگاه

دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری در اعتراض به سرعت اینترنت در روز شنبه 12 اسفند، دست به تجمع مقابل خوابگاه زدند. دبیر شورای صنفی دانشگاه حکیم سبزواری با اشاره به تجمع دانشجویان این دانشگاه در اعتراض به سرعت اینترنت گفت: مسوولان دانشگاه قول دادند که تعداد ۱۰ دستگاه مودم برای خوابگاه خریداری کنند تا مشکل سرعت اینترنت حل شود.

 

نامه سرگشاده شوراهای صنفی دانشجویان کشور به روحانی

شوراهای صنفی دانشجویان کشور در نامه ای به حسن روحانی، رییس جمهور حکومت، به بازداشت و دادگاهی شدن دانشجویان و امنیتی شدن دانشگاه ها اعتراض کردند.

در این نامه گفته شده: "گویا اتفاقات اخیر در کشور فرصتی فراهم کرده برای سرکوب و تسویه حساب با فعالین صنفی-دانشجویی که هرچند همواره به سیاستها پولی سازی دانشگاه و عملکرد نظام آموزشی معترض بوده اند، اما سنگرشان دانشگاه و ابزارشان قانون است و موضع شفاف خود را اگر گوش شنوایی باشد، در بیانیه ای که به امضای شوراهای صنفی دانشگاه کشور رسیده است، اعلام کرده اند."

دانشجویان متذکر شده اند: "در دو ماه گذشته مدام تعداد دانشجویان بازداشتی و یا در کلام آزاد شدگانی که با توجه به قرارهای صادر شده در واقع نه آزاد و تکریم شده که زیر تیغ و در بند روانی نهادهای امنیتی تان هستند، رو به افزایش بوده است."

تشکلهای دانشجویی با اشاره به اشاره به بندهای قانونی "حقوق دانشجویان"، حسن روحانی و اعضای کابینه اش را فراخوانده اند: "بر حسب وظیفه و سوگندتان اقدام کنید و جدا از شعارهای زیبا، در عمل اقدامی قاطع برای توقف این بی قانونیها، توقف روند بازداشتهای غیر قانونی و آزادی واقعی بدون پرونده سازی و هرگونه قید و شرط دانشجویان بازداشت شده و رسیدگی به پرونده ی تخلفات احتمالی دانشجویان در دانشگاه ها انجام دهید."

شوراهای صنفی دانشجویان دانشگاه های کشور در پایان تاکید کرده اند: "به عنوان نماینده دانشجویان هرچند زیر بار فشارهای امنیتی شما اما با عزمی راسخ تر از همیشه اعتراض خود را نسبت به کالایی سازی آموزش، برخوردهای امنیتی، افت کیفیت تغذیه و آموزش دانشجویان و افت کیفیت خوابگاه ها به دنبال واگذاری به بخش خصوصی، وجود تبعیضهای مختلف در عرصه دانشگاه و… اعلام می کنیم."

 

بنفشه چراغی، دانشجوی دانشگاه تهران بازداشت شد

بنفشه چراغی، دانشجوى علوم اجتماعی دانشگاه تهران، روز سه شنبه ۱۵ اسفند توسط نیروهای امنیتی در منزل خود بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.

هنوز از دلایل و اتهامات احتمالی وارده برای بازداشت این شهروند اطلاعی در دست نیست.

 

لیلا حسین نژاد به شش سال حبس و ممنوع الخروجی محکوم شد

یک دادگاه جمهوری اسلامی لیلا حسین نژاد را به اتهام "اجتماع و تبانی علیه امنیت داخلی و خارجی" و "تبلیغ علیه نظام" به ۶ سال حبس تعزیری و دو سال ممنوع الخروجی از کشور محکوم کرد.

لیلا حسین نژاد، دانشجوی انسان شناسی دانشگاه تهران، در جریان قیامهای سراسری دی ماه ۹۶ بازداشت شده بود.

وی پس از دو هفته با قرار وثیقه آزاد شد، اما پس از چندی دوباره توسط وزارت اطلاعات دستگیر شد.

 

محکومیت سینا ربیعی به حبس و ممنوع الخروجی

سینا ربیعی دانشجوی علوم اجتماعی دانشگاه تهران به حبس و ممنوع الخروجی از کشور محکوم شد.

دادگاه بدوی این فعال صنفی را به یکسال حبس تعزیری و دو سال ممنوع الخروجی محکوم کرد.

 

تجمع دانشجویان پلی تکنیک در اعتراض به دستگیری و محاکمه دانشجویان

دانشجویان پلی تکنیک (امیرکبیر) روز یکشنبه ۲۰ اسفند، در اعتراض به دستگیری و احکام سنگین دانشجویان در محوطه دانشگاه پلی تکنیک دست به تجمع اعتراضی زدند. دانشجویان شعار می دادند: "دانشجوی زندانی آزاد باید گردد" و "زندانی سیاسی آزاد باید گردد".

اوباش بسیجی مستقر در دانشگاه پلی تکنیک به قصد برهم زدن تجمع دانشجویان معترض با پرچم و چوب وارد این تجمع شده و شروع به زد و خورد با دانشجویان کردند.

دانشجویان در واکنش به حمله و وحشیگری بسیجیها آنها را هو کرده و شعار می دادند: "بی شرف بی شرف"، "بی حیا برو بیرون" و "مدعیان قانون، چرا شدن بی قانون".

دانشجویان معترض پلی تکنیک همچنین با شعار "دانشجوی با غیرت، حمایت حمایت" از سایر دانشجویان دعوت می کردند تا به این حرکت اعتراضی بپیوندند.

در بیانیه پایانی این تجمع که ماموران امنیتی مانع خواندن آن شدند، دانشجویان تاکید کرده اند: "ما در کنار یاران دبستانی خود می مانیم تا آزادی را پاس بداریم و به یاد بیاوریم که ناگزیر زمستان جای خود را به بهار خواهد داد و حبس کردن دانه در خاک، درختی راست قامت و سربلند را نوید خواهد داد. و اکنون خواهان آزادی دانشجویان دربند، پریسا رفیعی، مرضیه امیری و زهرا احمدی و رفع احکام ناعادلانه فعالین صنفی دانشجویی لیلا حسین زاده، سینا ربیعی و محسن حق شناس و هم چنین خواهان رفع هر نوع پیگیری قضایی برای سایر دانشجویان بازداشت شده در چند ماه اخیر هستیم."

 

تجمع دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته های مهندسی ناپیوسته

روزیکشنبه 20 اسفند، جمعی از دانشجویان و فارغ التحصیلان رشتههای مهندسی ناپیوسته در اعتراض به تبصره ماده ۷ قانون نظام مهندسی مقابل استانداری خراسانرضوی تجمع کردند. دانشجویان رشتههای مهندسی دانشگاههای کشور که به صورت ناپیوسته تحصیل کرده اند، چند وقتی است در اعتراض به تبصره ماده ۷ قانون نظام مهندسی اعتراضات مختلفی را آغاز کردند.

تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی که آبان امسال به تصویب رسید، محدودیتهایی را برای فارغ التحصیلان ناپیوسته رشته های هفت گانه مهندسی ایجاد میکند.

همزمان فارغالتحصیلان رشته مهندسی کارشناسی ناپیوسته در تجمعی مقابل مجلس خواستار حذف واژه علمی و کاربردی از مدرک تحصیلی این رشته شدند.

این تجمع کنندگان تاکید داشتند وجود این کلمه در مدرک تحصیلی شان باعث نامعتبر شدن مدرک مهندسی آنان می شود.

 

اعتراض به احکام قضایی علیه دانشجویان در چهار دانشگاه تهران

*روز سه شنبه ۲۲ اسفند دانشجویان دانشگاه علم و صنعت به بازداشت گسترده و احکام قضایی دانشجویان اعتراض کردند. آنان در پلاکاردهایی که در دست داشتند، نوشته بودند: "روح جمعی نمرده است"

*در دانشگاه علامه، دانشجویان دریک حرکت نمادین، پیکر جنبش دانشجویی را تشییع کردند.

*دانشگاه علم و صنعت تهران شاهد اعتراض دانشجویان به احکام ظالمانه علیه فعالان دانشجویی بود. دانشجویان دست به تجمع زدند و خواسته خود مبنی بر پایان دادن به این رویه را اعلام کردند.

دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در یک اعتراض گسترده خواهان لغو احکام قضایی علیه دانشجویان شدند.

 

 

(منابع: رادیو زمانه، دانشجو آنلاین، انصاف نیوز، فارس، شبکه حقوق بشر کُردستان، هرانا، ایران ما)

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۳۹۶، چهارشنبه اول فروردین  ۱۳۹۷ - ۲۱ مارس ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول