کارورزان سلامت (آبان ۹۶)

امید برهانی

 

جهش بودجه ای با صرفه جویی در پرسنل و کاهش هزینه های مزدی

رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان روز دوشنبه ۱ آبان در جمع مدیران پرستاری و سوپروایزران مراکز درمانی دولتی استان اظهار کرد: "در سال ۹۵ علیرغم انباشت بدهیهای سالهای گذشته، با اجرای برنامه راهبردی، جهشی بودجه ای ارزشمندی ایجاد شد و توانستیم برخی از مطالبات را با مدیریت هزینه و افزایش درآمد، پرداخت کنیم."

دکتر یوسف زاده چابک افزود: "توانسته ایم در سال گذشته ۲۰درصد و در شش ماه اول سال جاری، ۵۰ درصد صرفه جویی و کاهش هزینه داشته باشیم."

وی همچنین اعتراف کرد: "از زمان اجرای طرح تحول نظام سلامت، فشار و استرس مضاعفی بر بدنه پرستاری کشور وارد شد و تاخیر در پرداختها و افزایش انتظارات مردم در پی اجرای این طرح، موجب پیدایش اثرات نامطلوب شغلی در این قشر دانشگاهی شد."

معصومه شیشه گران، مدیر اداره پرستاری و مامایی دانشگاه نیز از قشر پرستار علیرغم مشکلات مالی و تاخیر در پرداختها به عنوان "قشری وفادار" یاد کرد و گفت: "برای کمک رسانی به این قشر پرتلاش، تنها پرداخت معوقه های جاری کار ساز نیست، در این خصوص افزایش جذب نیروی غیر حرفه ای مانند منشی و کمک پرستار میتواند بسیار موثر باشد، زیرا پرستار می تواند به دور از دغدغه ها، به حرفهاصلی خود بپردازد."

 

احضار و تهدید مانع تجمع پرستاران بیمارستان خمینی نشد

ساعت هفت صبح سه شنبه ۲ آبان، تجمعی در محوطه بیمارستان خمینی توسط پرستاران این بیمارستان به همراه پرستاران مرکز طبی اطفال دانشگاه تهران صورت گرفت که در جریان آن تعداد زیادی از آنها با به دست گرفتن پلاکارد و تحصن چند ساعته به تاخیر حدود ۱۰ ماهه در پرداخت کارانه های خود از طرف دانشگاه واکنش نشان داده و اعتراض کردند.

به گفته یکی از مطلعان، پرستاران برای سازماندهی این اعتراض یک گروه تلگرامی ایجاد کرده و پرستاران طلبکار از دانشگاه را به آن دعوت کرده بودند. حراست بیمارستان خمینی و حراست مرکز طبی اطفال دانشگاه تهران به شناسایی ادمینهای این دو کانال پرداختند و بعد از شناسایی، آنها را همچون مجرمان به حراست مرکزی برده و تهدید کردند و سرانجام موفق به بستن گروه مربوط به مرکز طبی اطفال دانشگاه علوم پزشکی تهران شدند، اما این گروه مجددا به فعالیت خود ادامه داد و همه اعضا در این گروه تجمیع شدند و قرار بر این شد که تجمع فقط در محوطه بیمارستان خمینی انجام شود.

یکی از پرستاران پیرامون مطالبات معترضان گفت: "کارانه پرستاران تقریبا بخش زیادی از حقوق دریافتی آنها را شامل می شود؛ بهعنوان مثال، در یک دریافتی ۱.۵ میلیون تومانی، حدود یک میلیون تومان مربوط به کارانه است که متاسفانه این حجم وسیع از دریافتیهای پرستاران حدود ۱۰ ماه است پرداخت نشده و برای این پرستاران که هر یک به نوبه خود درگیر مشکلات و پرداختیهای گوناگونی در زندگی شان از قسط و اجاره تا خرجروزمره هستند، مشکلات عدیده آی ایجاد کرده و کارد را به استخوان رسانده است."

 

جامعه پرستاری در آستانه انفجار است

قائم مقام سازمان نظام پرستاری با اشاره به وضعیت پرستاران بیمارستان خمینی تهران، گفت: "۹ ماه است که کارانه ای به آنها نپرداخته اند. این مشکل در مراکز دیگر مانند گیلان نیز وجود دارد. متاسفانه مراکزی داریم که کارانه پرستاران از ۹ ماه تا یک سال معوقه است."

محمد شریفی مقدم تاکید کرد: "وضعیت پرستاران در چهار سال گذشته نه تنها بهتر نشده، که بدتر هم شده است. متاسفانه معوقه چند ماهه در پرداخت کارانه پرستاران وجود دارد. برخی از مراکز مشکل پرداخت کارانه پرستاران تا ۱۱ ماه را دارند و می توان گفت در دوران آقای روحانی رضایت پرستاران جلب نشده و به خصوص وضعیت در یکسال گذشته با توجه به مشکلات مالی دولت بدتر بوده و کارانه ها عقب افتاده و می توان گفت جامعه پرستاری در آستانه انفجار است."

اعتصاب وتجمع کارکنان بیمارستان امینی لنگرود

روز یکشنبه 7 آبان، کارکنان بیمارستان امینی لنگرود در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات شان، روز یکشنبه 7 آبان دست از کار کشیده و در محوطه این بیمارستان تجمع کردند. یکی ازکارکنان معترض این بیمارستان اظهار کرد: درآمد علوم پزشکی استان از بیمارستانها بوده ولی علت عدم پرداخت مطالبات برای هیچ کدام از کارکنان روشن نیست و موجب مشکلاتی در وضعیت زندگی کارکنان شده است.

 

تامین کسری بودجه طرح تحول سلامت از جیب مردم/ کنار گذاشتن مطبهای غیردولتی از پوشش بیمه ای

در روزهای اخیر طی یک مصوبه جنجالی، داروخانه ها از پذیرش نسخه های تجویز شده در خارج از مراکز دولتی منع شدند.این در حالی است که مردم بیش از ۸۰درصد خدمات سرپایی را از مطبهای پزشکان دریافت می کنند و از این پس تمام هزینه نسخه به عهده بیماران است.

براساس ابلاغیه وزارت بهداشت پیرامون مراجعه دارندگان دارای دفترچه بیمه سلامت همگانی به مراکز دولتی، از این پس داروخانه های خصوصی نمی توانند با دفترچه بیمه سلامت به مردم خدمات ارایه دهند.

در راستای طرح بیمه همگانی در دولت روحانی، حدود ۱۰ میلیون از اقشار مختلف جامعه که تحت پوشش بیمه قرار نداشتند، با مبلغ اندکی صاحب دفترچه بیمه سلامت شدند. اما از آنجا که جایگاه بودجه ای مشخصی برای تامین هزینه درمانی این افراد در نظر گرفته نشده بود، سرانجام دولت این گروه را که تا قبل از ابلاغ بخشنامه مزبور می توانستند اعم از بخش خصوصی یا دولتی خدمات دریافت کنند، به بخش دولتی منتقل کرد

 با اجرای این ابلاغیه، مردم فقط می توانند از بخش دولتی خدمت بگیرند و حجم عظیمی از خدمات درمانی بر دوش دولت گذاشته می شود. با گشتی در سطح شهر و مراکز درمانی و بیمارستانهای دولتی ازدحام جمعیت در این مراکز به راحتی قابل مشاهده است.

از آنجا که طبق اعلام کارشناسان حدود ۸۰درصد مردم خدمات سرپایی را از بخش خصوصی دریافت می کردند، باید دید با اجرای این طرح مراکز درمانی دولتی چگونه ارایه خدمات را انجام خواهند داد؛ مراکزی که همواره به اعتراف مسوولان وزارت بهداشت با کمبود نیرو مواجه بوده اند.

 

۱۴ هزار پرستار جویای کار شایسته هستند

رییس سازمان نظام پرستاری خبر داد: "طبق آخرین اطلاعات آماری جمع آوری شده در سازمان نظام پرستاری، هم اکنون ۱۴ هزار پرستار جویای کار در ایران هستند و این در حالی است که طبق آخرین اطلاعات، بیمارستانهای کشور ۱۰۰ هزار نیروی پرستار کم دارند اما به علت وضعیت جذب شرکتی و مشکلات مالی و نبود جاذبه های شغلی، پرستاران تحصیل کرده کشورمان تمایلی به جذب در مراکز درمانی به صورت شرکتی ندارند.

علی محمد آدابی با اشاره به علت بی تمایلی پرستاران بیکار برای استخدام در قالب شرکتی بیان کرد: "به قطع و یقین کار شرکتی بدون وجود حداقل امنیت شغلی، داشتن حداقل میزان دستمزد و مسایل بیمه در شان پرستارانی که چندین سال درس می خوانند و دوره های تئوری و عملی را با همه سختیها و دقتهایش می گذرانند، نیست."

وی تاکید کرد: "با ایجاد جاذبه های شغلی پرستاری در بیمارستانها علاوه بر مشغول به کار شدن پرستاران جویای کار، می توان سالانه با آموزش و جذب ۸ الی ۱۰ هزار دانشجوی پرستاری، هم مشکل کمبود نیروی متخصص پرستاری در بیمارستانها را رفع کرد و هم نگرانی از کمبود نیروهای جوان و پر انرژی را از میان برد."

 

تهدید و بازخواست؛ پاسخ معترضان به سوومدیریت دانشگاه علوم پزشکی لرستان

بعد از گذشت چند هفته از تجمع اعتراضی کادر درمان دانشگاه علوم پزشکی لرستان در اعتراض به مطالبات معوقه و سوومدیریت رییس دانشگاه در مقابل ساختمان استانداری و مجموعه دانشگاه، رییس و مسوولان دانشگاه علوم پزشکی لرستان به جای شنیدن مطالبات و سخنان معترضین و تلاش برای حل مشکلات آنها، به بهانه هایی نظیر "تخریب شخصیت مدیران" و زیر سوال بردن حوزه مسوولیتی آنها، به شکایت، تهدید و بازخواست منتقدان و معترضان حاضر در تجمع روی آورده و تعدادی از ایشان را به دادگاه و هیات رسیدگی به تخلفات اداری کشانده اند.

چند هفته قبل از تجمع یاد شده، اسناد و اخبار زیادی از سوومدیریت و آلودگیهای مالی در مورد مدیران این دانشگاه در فضای رسانه ای مطرح شد؛ مواردی نظیر خرید ساختمان استانداری به مبلغ ۳۵ میلیارد تومان بدون کاربری درمانی آنهم در فاصله ۵۰۰ متری بزرگترین بیمارستان استان، خرید مرکز رادیوتراپی با هزینه ۱۳ میلیارد تومان به ۴ برابر قیمت واقعی و با تجهیزات دست چندم و بعضا غیرقابل استفاده، خرید ساختمان مسکونی خیابان بعثت با هزینه ۱۵ میلیارد تومان با هدف تبدیل کاربری به مجتمع درمانی که با شکایت همسایگان تغییر کاربری انجام نشده و به منزل مسکونی لوکس تبدیل شد، جابجایی اعتبارات طرح تحول و پزشک خانواده جهت هزینه های جاری، آمارسازی در مورد کمکهای خیرین سلامت، تخریب اورژانس بیمارستانها با هدف بازسازی که البته بعد از تخریب به دلیل عدم پیش بینی اعتبار هیچ بازسازی ای انجام نشده و... .

وقتی مسوولان و مدیران ارشد وزارت بهداشت، به جای برخورد با مدیران متخلف و کار نابلد به حمایت کورکورانه از آنها روی می آورند، تهدید و بازخواست کارمندانی که ماههاست حقوق حقه خود را دریافت نکرده و برای اعتراض به وضعیت اسفناک مدیریتی موجود چاره ای جز تجمع و اعتراض دسته جمعی را پیش روی خود نمی بینند، دور از انتظار نیست.

 

فراخوان سازمان نظام پرستاری برای کمک به مناطق زلزله زده

سازمان نظام پرستاری با صدور فراخوانی از کلیه اعضای جامعه پرستاری داوطلب حضور در مناطق زلزله زده غرب کشور دعوت کرد که برای کمک به زلزله زدگان این مناطق ثبت نام کنند. در این فراخوان گفته شده: "اخبار منتشر شده از مناطق زلزله زده حاکی از آن است که بسیاری از زیر آوار ماندگان و مجروحان زلزله، زنان و کودکان بیگناه هستند که باید هر چه سریع تر خدمات پرستاری دریافت کنند."

 

پاسکاری تعرفه های پرستاری ادامه دارد

قائم مقام سازمان نظام پرستاری کشور روز سه شنبه ۲۵ آبان از همراهی وزارت بهداشت در ارسال تعرفه های پرستاری به شورای عالی بیمه خبر داد و گفت: "انتظار می رود این شورا به آرزوی ۱۰ ساله پرستاران پاسخ مثبت دهد."

محمد شریفی مقدم افزود: اخیرا با دستور معاون اول رییس جمهوری بر روند پیگیری و رفع موانع اجرای قانون تعرفه های خدمات پرستاری، دوباره این قانون روی ریل حرکت قرار گرفت. بطوریکه توانستیم جلسات مشترکی با کمیسیون بهداشت و درمان مجلس داشته باشیم".

وی ادامه داد: "در این جلسه مقرر شد تعرفه های پرستاری در قالب بسته های خدماتی در اسرع وقت از وزارت بهداشت به کمیسیون اجتماعی دولت ارسال و از این کمیسیون به شورای عالی بیمه ارجاع شود."

به گفته شریفی مقدم، ارسال تعرفه های پرستاری از وزارت بهداشت به شورای عالی بیمه پس از گذشت نزدیک به ۱۰ سال، گام مثبتی است که اتفاق افتاده و حالا پرستاران باید منتظر تصمیم وزارت رفاه و شورای عالی بیمه باشند که این تعرفه ها را تایید کند و برای تصویب به هیات دولت بفرستد.

 

حضور پر رنگ پرستاران در مناطق زلزله زده

معاون وزیر بهداشت روز یکشنبه ۲۸ آبان گفت: "پرستاران از همان ساعات اولیه زلزله حضور پر رنگی برای خدمت رسانی به آسیب دیدگان زلزله داشتند و همه پرستاران شهر کرمانشاه باوجود اینکه خانواده های شان را از دست داده یا خانواده های شان آسیب دیده و یا در معرض زلزله بودند، ساعتهای متوالی در محل کار حاضر شده و به حجم انبوهی از بیماران خدمت رسانی می کردند."

مریم حضرتی افزود: "علاوه بر آن، پرستاران زیادی برای خدمت رسانی در شرایط بحران از استانهای مجاور از جمله همدان نیز فراخوانده شدند و تیمهای پرستاری برای وضعیت بحران تشکیل شدند."

وی گفت: "حدود ۱۲۰ پرستار از دانشگاههای علوم پزشکی تهران، بهشتی، ایران و البرز به سرپرستی مدیرکل دفتر ارتقای سلامت معاونت پرستاری به منطقه زلزله زده غرب کشور اعزام شدند و تیمهایی نیز از پرستاران استان گیلان و اصفهان به کرمانشاه آمدند."

حضرتی افزود: "در مجموع علاوه بر پرستاران کرمانشاه، حدود ۲۰۰ پرستار نیز از استانهای دیگر به منطقه حادثه اعزام شدند و از بعد از ظهر روز اول حادثه در منطقه بودند. در کنار این تیمهای سازماندهی شده، تعدادی پرستار هم به صورت خودجوش در منطقه زلزله زده حاضر شدند."

معاون وزیر بهداشت گفت: تعداد پرستاران در بیمارستانهای کرمانشاه و نیز بیمارستانهای استان تهران و همدان که پذیرای تعدادی از مصدومان زلزله بودند، بیش از حد انتظار بود، به طوری که هیچ کمبودی از نظر پرستار نداشتیم . حتی پرستاران فرصت کافی برای جا به جایی و تغییر شیفت داشتند و نیروهای پشتیبان و آماده برای مراقبت از مصدومان حاضر بودند."

 

تجمع کارکنان بیمارستان خمینی اهواز

روز سه شنبه 30 آبان، جمعی از کارکنان بیمارستان خمینی اهواز در اعتراض به عدم پرداخت ماهها حقوق وحق بیمه در محل دانشگاه علوم پزشکی اهواز تجمع کردند.

یکی از کارکنان معترض بیمارستان خمینی اهواز گفت: تعدادی از کارکنان پیمانکاری این مرکز با هشت تا 12 سال سابقه بین پنج تا 10 ماه حقوقی دریافت نکرده و وضعیت آنها مشخص نیست و بیمه کارکنان نیز به موقع پرداخت نمی شود و ما سالی 2 بار حقوق می گیریم.

وی با اشاره به این که تاکنون هیچ جوابی از مسوولان مربوطه دریافت نکرده اضافه کرد: در مواقع بحران ما را نیروی دانشگاه می نامند اما وقتی طلب حقوق می کنیم به عنوان نیروی خصوصی قلمداد می شویم.

 

(منابع: نظام پرستاری، فرهیختگان، ایلنا، فارس، لنگر خبر، باشگاه خبرنگاران جوان، مهر، ایرنا)

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۱، چهارشنبه اول آذر ۱۳۹۶ - ۲۲ نوامبر ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول