دانشگاه در ماهی که گذشت (آبان۹۶)

کامران عالمی نژاد

 

افزایش اعتراضها علیه روحانی در دانشگاه

حسن روحانی منصور غلامی را به عنوان وزیر پیشنهادی علوم معرفی کرد. در اعتراض به این گزینه ۱۴۲ تشکل دانشجویی هوادار دولت نیز بیانیه ای منتشر ساختند.

روز شنبه ۲۹ مهر، حسن روحانی در نامه ای رسمی، منصور غلامی و رضا اردکانی را به عنوان وزیران پیشنهادی علوم و نیرو به مجلس معرفی کرد. ساعاتی پیش از این معرفی نامه، دهها تشکل دانشجویی هوادار دولت بیانیه ای اعتراضی خطاب به روحانی نوشته بودند. یک روز قبل نیز کاربران شبکه های اجتماعی در واکنش به گزینش احتمالی غلامی، هشتگ #دانشگاه_تنهاست را در مخالفت با این انتخاب به راه انداختند.

تشکلهای دانشجویی با یادآوری وعده های روحانی برای تغییرات ساختاری در دانشگاهها و گلایه مندی از معرفی رییس دانشگاه بوعلی سینای همدان برای تصدی مقام وزارت علوم گفته اند: "باید پرسید مدیریت وعده هایتان را به چه کسانی می سپارید؟ به آنهایی که در کارنامهخود برخوردهای سلبی با دانشجویان داشته اند و در آزمون دانشگاه مردود شده اند؟ به آنهایی برای کسب این جایگاه هر دم به رنگی درمی آیند؟ مرتجعانی که هرچند با ظاهری مقبول، در پی آرامش پادگانی و محدودیت نهادن بر آزادی در این نهاد حیاتی اند؟"

امضاکنندگان این بیانیه گفته اند که با وجود ناملایمتهایی چون احضار و بازداشت فعالان دانشجویی، تعطیلی نهادهای اصیل و باسابقه، بستن راه بر فعالان دانشجویی و سنگ اندازی در مسیر تحقق آرمانهای جنبش دانشجویی، جذب غیرعلمی و غیراستاندارد هیاتهای علمی، خانه نشین کردن اساتید برجسته، تلاش در جهت انحراف مسیر آموزش عالی با رویکرد پولی کردن آن و گسترش قارچ گونه مراکز پولی غیراستاندارد، به وعده های او خوشبین بوده اند.

دانشجویان در این بیانیه خواهان زدودن فضای امنیتی از دانشگاهها، دادن مجوز فعالیت به تشکلهای دانشجویی، لغو محرومیتهای تحصیلی دانشجویان ستاره دار، حفظ استقلال دانشگاه، مقابله با پولی شدن آموزش عالی و کالایی شدن دانش و مبارزه با مدرک گرایی شده اند.

 

منصور غلامی؛ یک پیشینه سرکوبگرانه

منصور غلامی که در آغاز قدرت گیری رژیم جمهوری اسلامی در جهاد سازندگی فعالیت داشته، در رشته باغداری تحصیلات خود را به پایان رسانده و همواره در دانشگاه بوعلی همدان مشغول کار بوده است؛ ابتدا به عنوان رییس دانشکده کشاورزی و از سال ۹۳ تاکنون هم به عنوان رییس این دانشگاه. سابقه او در دانشگاه بوعلی باعث بدگمانی و نگرانی دانشجویان شده است.

در پیشینه کاری او می توان به این موارد برخورد: مانع تراشی بر سر راه تشکلهای صنفی دانشجویان، آزار دانشجویان به خاطر پوشش، احضار و توبیخ دانشجویان تحول خواه به کمیته انضباطی و تهیه فهرست نام آنان، تفتیشهای بی ضابطه و فراقانونی، سختگیری و اعمال سانسور بر کانون فیلم و تئاتر دانشگاه بوعلی و ممیزی برنامه های انجمن علمی و علوم سیاسی در این دانشگاه، برخوردهای سلیقه ای و توقیف نشریات دانشجویی.

به این سوابق می بایست مرگ مشکوک سحر چوینی، دانشجوی ١٩ سالە اهل مریوان، در خوابگاه دانشگاه بوعلی همدان در سال ۹۲ را هم افزود. در آن زمان دانشجویان در اعتراض به این مرگ مشکوک تجمع کرده بودند.

 

اعتراض همزمان در سه دانشگاه به انتخاب منصور غلامی

دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی و پلی تکنیک در تهران و دانشگاه بین المللی قزوین روز سه شنبه ۱ آبان در اعتراض به معرفی منصور غلامی به مجلس به عنوان گزینه پیشنهادی برای تصدی وزارت علوم تجمع کردند. یکی از شعارهای دانشجویان معترض این بود: "آقای روحانی! وزارت علوم جای مردودین دانشگاه نیست."

 

تجمع اعتراضی در دانشگاه تهران و اعلام مطالبات

دانشجویان دانشگاه تهران درپی فراخوان به تجمع در روز ۶ آبان، در مقابل دانشکده فنی گرد آمدند. دانشجویان شعار می دادند: "تشکل وابسته، نمی خوایم نمی خوایم"، "احضار دانشجویان محکوم است، محکوم است"، "دانشجوی زندانی، آزاد باید گردد"، "تدبیر این وزارت، علم است یا تجارت"، "دولت اعتدالی، سفره ما شد خالی".

دانشجویان در پایان این گردهمایی بیانیه ای منتشر کرده و خواسته های خود را به این صورت اعلام داشتند: 

۱- تلاش وزارت علوم در جهت الغای سریع و بی چون و چرا "طرح کارورزی فارغ التحصیلان دانشگاهی"

۱- افزایش ظرفیت روزانه، توقف گسترش ظرفیتهای دانشگاه ها و انحلال پردیسهای بین الملل

۳- بازگرداندن فضاهای دانشگاهی به دانشجویان و دانشگاهیان و توقف واگذاری این فضاها به بخش خصوصی

۴- پوشش کامل خدمات و یارانهدولتی در بخش غذا و اسکان دانشجویان

۵- بازگرداندن نمره پایان نامه های دانشجویی در مقطع کارشناسی ارشد

۶- افزایش سنوات مجاز تحصیلی و بازگرداندن آن به وضعیت پیشین

۷- حذف برخوردهای امنیتی در پاسخ به مطالبات و اعتراضات دانشجویان

۸- اعطای مجوز به ایجاد تشکلهای دانشجویی دگراندیش و مستقل از جناحهای قدرت

۹- بازگشت دانشجویان ستاره دار و محروم از تحصیل به دانشگاهها

۱۰- بازگرداندن حق تحصیل برای همه قومیتها و مذاهب

۱۱- از بین بردن تبعیضهای جنسیتی و جغرافیایی در گزینش دانشگاهی

۱۱- تصحیح آیین نامه های تشکلها و به ویژه شوراهای صنفی و حذف موادی که در سالهای اخیر به آیین نامه اضافه شده و تضعیف قدرت شوراها را در پی داشته

۱۳- ارایه مجوز برای "اتحادیه شوراهای صنفی کشوری" در جهت افزایش توان مداخله گری شوراهای صنفی و هماهنگی بیش تر در طرح مسایل صنفیِ دانشجویان

 

تجمع دانشجویان در اعتراض به عقبماندگیهای دانشکده فنی فومن

جمع زیادی از دانشجویان دانشکده فنی فومن برای دومین روز متوالی در اعتراض به عقب ماندگیهای دانشکده و پاسخگویی نبودن مدیران به مطالبات دانشجویان تجمع کردند. این تجمع روز یکشنبه ۷ آبان برگزار شد.

از جمله موارد اعتراضی دانشجویان رفتار توهین آمیز با برخی دانشجویان و اساتید، رسیدگی نکردن به مشکلات زیرساختی دانشکده، تخصیص ندادن بودجه مالی مناسب برای فعالیت تشکلها، نادیده گرفتن تشکلهای دانشجویی، استقلال نداشتن آموزش دانشکده از آموزش پردیس مرکزی، پایین آمدن سطح علمی اساتید و نداشتن توانایی در جذب است.

روز چهارشنبه 10 آبان، دانشجویان دانشکده فنی فومن در اعتراض به وضعیت اسفبار آموزشی و اجرایی ،برای بار سوم در این دانشکده تجمع کردند.

 

دو دانشگاه وابسته به سپاه پاسداران در لیست تحریمهای امریکا

خزانه داری آمریکا، روز سه شنبه ۹ آبان شماری از مقامها و شرکتهای متعلق یا مرتبط به سپاه پاسداران را در فهرست تحریم قرار داد. این تحریمها بر اساس "قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریمها" (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act)، مشهور به "کاتسا" اعمال شده است.

بنا به قانون مزبور، داراییهای این افراد و شرکتها در آمریکا بلوکه شده، شرکتها و افراد آمریکایی امکان معامله با آنها را نداشته و افراد مزبور امکان ورود به آمریکا را نخواهند داشت. در کنار ۱۹ شرکت و موسسه وابسته به این نیروی نظامی و امنیتی که شامل تحریمهای آمریکا شده اند، نام "دانشگاه امام حسین" و "دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله" نیز به چشم می خورد.

 

انحلال واحد دانشگاهی به دلیل نداشتن نمازخانه آقایان

ظهر روز سه شنبه ۹ آبان، شماری از دانشجویان واحد "تیبا" دانشگاه علمی کاربردی با تجمع در مقابل وزارت علوم، نسبت به انحلال این مرکز اعتراض کردند.

یکی از شرکت کنندگان در این تجمع گفت: "در حالی که بیش از یک ماه از آغاز سال تحصیلی جدید گذشته، دانشگاه علمی کاربردی بدون اطلاع قبلی حکم انحلال واحد "تیبا"ی این دانشگاه را صادر کرده و به همه دانشجویان واحد اعلام شده که برای ادامه تحصیل به دانشگاه علمی کاربردی واحد "مو" منتقل شوند."

وی افزود: "دانشگاه علمی کاربردی به دلایل غیر منطقی نظیر نبود نمازخانه آقایان، نبودن کیفیت آموزش، مهارت نداشتن اساتید و نداشتن کد مدرسی این واحد را منحل کرده و کد مدرسی اساتید را غیرفعال کرده است."

نماینده دانشجویان معترض یادآور شد: "در حال حاضر تعداد ۱۵۰ دانشجوی در رشته های آرایش، پیرایش و پوست و مو در مقطع کاردانی مشغول به تحصیل هستند."

 

اخراج استاد دانشگاه آزاد اراک به جرم "زیر سووال بردن سخنان رهبر"

یکی از اساتید دانشگاه آزاد اراک پس از پرونده ساری از این دانشگاه اخراج شد.

علیرضا مشیدی، از بسیجیان دانشگاه اراک، در این رابطه گفت: "پس از دریافت اطلاعاتی از دانشگاه آزاد اسلامی اراک مبنی بر اینکه یکی از اساتید این دانشگاه در هنگام تدریس و در حضور دانشجویان به پیامبر اسلام و سایر مقدسات اسلامی اهانت کرده، علی اکبر ولایتی، رییس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد، طی نامه ای به رییس واحد اراک از او خواست "بدون درنگ" نسبت به اخراج این فرد اقدام شود."

مشیدی کمی جلوتر علت اصلی اخراج این استاد را لو داده و گفت: "این استاد دانشگاه بر سر کلاسهای درس به صورت کاملا واضح به "رهبر معظم انقلاب" توهین کرده که مخالفت و زیر سووال بردن سخنان رهبری در مورد سند آموزشی ۲۰۳۰ یکی از کوچکترین موارد آن می باشد."

 

تجمع اعتراضی در دانشگاه فردوسی مشهد

دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد روز ۱۴ آبان در اعتراض به نبود نظارت بر غذاهای سلف مقابل ساختمان امور دانشجویی این دانشگاه تجمع کردند.

طی چند روز گذشته انتشار عکسی مبنی بر وجود کرم در غذای سلف موجی از اعتراضات را از سوی دانشجویان این دانشگاه در فضای مجازی به راه انداخت.

در ادامه این اعتراضات، حدود ۱۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در واکنش به نظارت نکردن مسوولانامور تغذیه بر کیفیت غذاها، مقابل ساختمان امور دانشجویی این دانشگاه تجمع اعتراضی برگزار کردند.

 

محکومیت سه جوان محروم از تحصیل بهایی به تحمل ۱۵ سال حبس

روحیه صفاجو و تارا هوشمند ۲۱ ساله و سرمد شادابی ۲۲ ساله، سه جوان محروم از تحصیل بهایی، هر کدام به تحمل ۵ سال حبس محکوم شده اند.

این سه نفر در سال ۹۳ پس از دادن کنکور از ادامه مسیر یعنی دیدن رتبه خود و انتخاب رشته تنها به دلیل باورمند بودن به آیین بهایی بازماندند. آنها به این اتفاق و نقض اصلهای ۱۹ و ۲۰ و ۲۳ قانون اساسی اعتراض کرده و به نهادهای دولتی متفاوت از جمله دفتر ریاست جمهوری و وزارت علوم و سازمان سنجش و دیگر نهادهای مرتبط با موضوع نامه نوشتند که از هیچکدام پاسخی دریافت نکردند. آنها سپس مشکل خود را با نماینده اصلاح طلب مجلس، علیرضا محجوب در میان گذاشتند که وی با توهین و تحقیر این سه نفر و دیگر دوستان شان را از دفتر خود بیرون کرد.

در اسفند سال ۹۴، یکسال پس از این تلاش بی نتیجه، روحیه صفاجو، تارا هوشمند و سرمد شادابی بازداشت و در فروردین سال ۹۵ با قید وثیقه آزاد شدند.

در تاریخ ۴ مهر۹۶، دادگاه با حضور قاضی مقیسه و متهمین و وکلای آنان و بدون حضور نماینده دادستان برگزار شد و یک ماه بعد، در آبان ماه، قاضی مقیسه هر کدام از آنها را به ۵ سال زندان به اتهام "اقدام علیه امنیت ملی از طریق عضویت در فرقه ضاله بهاییت" (بهایی بودن) محکوم کرد.  

 

فارغ التحصیلان نزدیک به نیمی از آمار دولتی بیکاران را تشکیل می دهد

بر اساس آمار رسمی وزارت کار که به تازگی منتشر شده، نرخ بیکاری جمعیت تحصیلکرده کشور در دوره های عالی به ۲۰ درصد رسیده است، به طوری که در حال حاضر حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از جمعیت فارغ التحصیل یا دانشجوی کشور، بیکار هستند.

در حال حاضر، بیکاری گریبانگیر بیش از ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از جمعیت کشور است که طبق جدیدترین آمار یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از این جمعیت را فارغ التحصیلان یا دانشجویان تشکیل می دهند.

نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل دوره های عالی کشور در سال ۹۵ به ۲۰درصد رسیده که نسبت به سال ۱۳۹۴ معادل ۱.۵درصد رشد دارد. این نرخ برای فارغ التحصیلان یا افراد در حال تحصیل نیز در گروه مردان ۱۴.۱درصد و در گروه زنان ۳۱.۱درصد اعلام شده است.

همچنین بر اساس این آمار رسمی، در حال حاضر حدود ۱۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از جمعیت کشور، "فارغ التحصیل" یا "در حال تحصیل در دوره های عالی" هستند که ۴۵درصد از این افراد در جمعیت غیرفعال اقتصادی قرار دارند به عبارتی، در هیچیک از گروه شاغلان و بیکاران قرار نمی گیرند.

در بین گروه های عمده رشته تحصیلی، بیشترین نرخ بیکاری به ترتیب مربوط به گروه های علوم کامپیوتر با ۴۱.۱۴درصد، حفاظت محیط زیست با ۳۷.۶درصد، هنر با ۲۸درصد و علوم فیزیکی (طبیعی) با ۲۷.۸درصد و کمترین نرخ بیکاری فارغ التحصیلان نیز مربوط به گروه دامپزشکی است.

از کل جمعیت زنان فارغ التحصیل یا دانشجو در دوره های عالی کشور، ۶۸.۹درصد شاغل و۳۱.۱ درصد بیکار هستند.

 

اعتصاب دانشجویان دانشگاه نفت

دانشجویان دانشگاه صنعت نفت که طی ماههای گذشته نسبت به زیرپا گذاشته شدن تعهد وزارت نفت برای استخدام آنها در وزارت نفت اعتراض داشتند، روز سه شنبه ۱۷ آبان دست به اعتصاب زده و کلاسهای درس را بایکوت کردند.

دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت ماه ها است که به بدعهدی وزارت نفت برای جذب فارغ التحصیلان این دانشگاه اعتراض می کنند.

آنها در ماه های گذشته بارها در برابر وزارت نفت و مجلس شورای اسلامی تجمع کرده و خواستار رسیدگی به وضعیت خود شده اند.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان علوم آزمایشگاهی واحد کازرون

دانشجویان علوم آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون در اعتراض نسبت به حذف رشته دکتری حرفه ای در روز سه شنبه 23 آبان تجمع کردند.

دانشجویان دوره کارشناسی علوم آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون در راستای برطرف شدن مشکلات خود از جمله احیای رشته دکتری حرفهای علوم آزمایشگاهی با تجمع در محل دانشکده علوم پزشکی و نیز کلاس درس خود خواستار بررسی بیشتر و تجدیدنظر مسوولان شدند.

 

اعتصاب سراسری دانشجویان دانشگاه صنعت نفت

دانشجویان دانشگاه صنعت نفت به دنبال تجمعات اعتراضی روزهای گذشته، در اعتراض به لغو استخدامیهای وزارت نفت در روز شنبه 27 آبان، اعتصاب کرده و در دانشکده های نفت اهواز و آبادان تجمع کردند. اولین روز از اعتصاب سراسری در دانشگاه صنعت نفت با عث شد تا هیچ کلاسی تشکیل نشود.

دانشجویان دانشگاه صنعت نفت در ادامه اعتصاب شان، روز دوشنبه 29 آبان به صورت نمادین پیکر این دانشگاه را تشییع کردند.

دانشجویان معترض ضمن تعطیلی کلاسهای درس اعلام کردند تا زمانی که پاسخی کتبی مبنی بر اعلام وضعیت استخدامی خود از سوی وزارت نفت دریافت نکنند به اعتصاب شان خواهند داد.

 

تجمع اعتراضدانشجویان خوارزمی 

جمع کثیری از دانشجویان دانشگاه خوارزمی در اعتراض به عدم احداث ایستگاه مترو در جوار دانشگاه در روز سه شنبه 30 آبان دست به تجمع زدند. این دانشجویان با دادن شعارهایی نظیر «دانشجو میمیرد؛ ذلت نمیپذیرد» اعتراض خود را به گوش مسوولان مترو رساندند.

دانشجویان، استادان و کارکنان دانشگاه خوارزمی همه متفق القول از مسوولان مربوطه می خواهند با احداث ایستگاه مترو، از ایجاد بحران در دانشگاه جلوگیری کنند.

یکی از دانشجویان گفت؛ در حالی که بخشی از زمینهای دانشگاه در اختیار مترو قرار داده شده و وزیر راه نیز با احداث ایستگاه مترو در محدوده دانشگاه خوارزمی موافقت کرده، تصمیمات مسوولان شهری مبنی بر انتقال محل ایستگاه به نقطهای دورتر از دانشگاه منطقی نیست.

 

 

(منابع: ایسنا، خبرگزاری هرانا، دانشجو آنلاین، آنا، روزنامه تجارت، دویچه وله، خبرگزاری مهر)

  

منبع: نبردخلق شماره ۳۹۱، چهارشنبه اول آذر ۱۳۹۶ - ۲۲ نوامبر ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول