یادداشت سیاسی نبرد خلق شماره ۳۸۶  اول تیر ۱۳۹۶

 

بلوای خامنه ای پیرامون سند ۲۰۳۰

مهدی سامع

 

در بحبوحه کشاکش میان باندهای رژیم در نمایش انتخابات و در مناظره های تلویزیونی، خامنه ای برای ضربه زدن به روحانی بلوای جدیدی را با موضوع سند ۲۰۳۰ به راه انداخت. او اندکی قبل از دور سوم مناظره ها در روز یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ طی یک سخنرانی به مسایل فرهنگی پرداخت و در فرازی از سخنان خود دولت روحانی را در مورد پذیرش سند آموزشی ۲۰۳۰ یونسکو مورد حمله قرار داد.

خامنه ای گفت: «این سند و امثال آن، مواردی نیستند که جمهوری اسلامی ایران تسلیم آنها شود و امضای این سند و اجرای بی سر و صدای آن قطعاً مجاز نیست و به دستگاههای مسئول نیز اعلام شده است.» وی اضافه کرد: «به چه مناسبت یک مجموعه به اصطلاح بین المللی که تحت نفوذ قدرتهای بزرگ نیز قرار دارد، به خود حق می دهد که برای ملتهایی با تاریخ و فرهنگ و تمدن گوناگون، تکلیف معین کند.» وی سپس از شورای عالی انقلاب فرهنگی که چندین نماینده از جانب او در آن حضور دارند را سرزنش کرد و گفت: «این شورا باید مراقبت می کرد و نباید اجازه می داد که کار تا جایی پیش برود که اکنون ما مجبور به جلوگیری از آن شویم..... اینجا جمهوری اسلامی ایران است و در این کشور مبنا اسلام و قرآن است. اینجا جایی نیست که سبک زندگی معیوب و ویرانگر و فاسد غربی بتواند اعمال نفوذ کند. در نظام جمهوری اسلامی پذیرش چنین سندی، معنا ندارد.» خامنه ای رهنمود داد که «اگر چنانچه با اصل کار نمی‌توانید مخالفت کنید، صراحتاً اعلام کنید که جمهوری اسلامی ایران در زمینه آموزش و پرورش، دارای اسناد بالادستی است و احتیاجی به این سند ندارد.»

در همان زمان اغلب مفسران و تحلیلگران سیاسی طرح این موضوع را یک شگرد انتخاباتی به منظور راندن روحانی به گوشه رینگ ارزیابی کرده و آن را به مثابه نقض بی طرفی ولی فقیه و قرار گرفتن او در راس جبهه رییسی دانستند. هرچند خامنه ای و نزدیکان او از شروع مبارزات انتخاباتی یک خط در میان روحانی را مورد حمله قرار می دادند، اما طرح مساله سند ۲۰۳۰، از جانب خامنه ای، آن هم پس از مناظره دوم که رییسی و قالیباف به شدت به روحانی تاخته بودند، می توانست هزینه زیادی را به روحانی تحمیل کند.

کارگزاران دولت روحانی در مقابل تعرض خامنه ای، مساله «تحفظ» را پیش کشیده و اعلام کردند که به رهبر گزارش صحیح داده نشده است. با حمله روحانی به باند رقیب در روز بعد (دوشنبه 18 اردیبهشت) در همدان و طرح موضوع ۳۸ سال کشتار، تا آن جا که به رقابتهای انتخاباتی مربوط می شد، روحانی را از موضع دفاعی خارج کرد اما مساله سند و بلوایی که خامنه ای به راه انداخته بود، همچنان جریان داشت.

عَمَلِه و اَکَرِه ولی فقیه که بسیاری از آنان اصل سند و یا خلاصه آن را هم مطالعه نکرده بودند با مشتی اراجیف مبتذل، امضای سند یونسکو را اقدامی کفرآمیز که موجب نَشر فحشا می شود، خواستار ابطال این سند شدند. 

 

با مشخص شدن نتیجه نمایش انتخابات، خامنه ای برای کُند کردن روند پذیرش برجامهای دیگر موضوع سند یونسکو را به شکل حادتری مطرح کرد. در روز چهارشنبه 17 خرداد که عملیات تروریستی در تهران انجام گرفت، در دیدار با دانشجویان بسیجی، ضمن انداختن مار جدیدِ «آتش به اختیار» در میانه مَعرِکه ولایت، با حالت عصبی گفت: «بعضی می ‌آیند می‌ گویند ما تحفظ دادیم، یا گفتیم فلان چیزش را قبول نداریم؛ نه، بحث سر اینها نیست. فرض کنیم در این سند هیچ ‌چیز واضحی هم که مخالف اسلام باشد وجود نداشته باشد، که حالا وجود دارد. من حرفم این است که نظام آموزشی کشور نباید بیرون کشور نوشته شود.» سپس با طعنه خطاب به روحانی گفت: «آنها که خیال می ‌کنند ما گزارش درست نگرفتیم، نه، گزارشهای ما گزارشهای درستی است....شما می ‌گویید این سند مثلاً خلاف اسلام ندارد، داشته باشد یا نداشته باشد، اینجا ایران است، اینجا جمهوری اسلامی است. نظام آموزشی ما را چهار نفر بنشینند در یونسکو بنویسند؟»

روحانی در مقابل این تعرض خامنه ای، نامه ای که نشان می دهد خامنه ای از موضوع تصویب سند اطلاع داشته را منتشر کرد. سپس در جلسه روز سه شنبه 23 خرداد، شورای عالی انقلاب فرهنگی با «اجماع» اعضای این شورای ارتجاعی تصویب شد که: «مبنای عمل در کشور اسناد بالادستی مصوب در شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجلس شورای اسلامی و سایر مراجع قانونی بوده و در حوزه آموزش و پرورش و تعلیم و تربیت، سند اساسی و ملی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش خواهد بود که این سند در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است و هر سند، بیانیه و یا موضوع دیگری که مغایر با این سند باشد، ملغی است. ».

بدین ترتیب بلوایی که خامنه ای به راه انداخته بود تا در نمایش انتخابات، روحانی را در موضع ضعف قرار دهد، در این مرحله برای کشیدن ترمز پذیرش برجامهای دیگر، از طریق شورای ارتجاع فرهنگی حکم به لغو سند ۲۰۳۰ داد.

اما این سند به چه مسایلی می پردازد که خامنه ای این گونه به آن می تازد. برای اطلاع خوانندگان نبردخلق از مضامین اصلی سند و دیدگاه ارتجاعی و ضد بشری خامنه ای، در پایان چکیده این سند به نقل از کانال تلگرام «انجمن پاژین بانه» منتشر می شود. این که کدام یک از 17 هدف اصلی این سند مُرَوِج و مُبَلِغ فحشا و کفر است، سوالی است که مرتجعان و در راس آنها خامنه ای باید بدان پاسخ گویند.

خامنه ای که از پیشرفته ترین دستاوردهای جهان و به خصوص کشورهای غربی برای سرکوبی مردم استفاده می کند، وقتی پای تعهد به برخی مسایل مربوط به توسعه پایدار پیش می آید، فریاد وا اسلاما و استقلال سر می دهد. این رفتار مستبدانی است که حاکمیت آنها فقط با سرکوبی می تواند ادامه داشته باشد.

 

سند ۲۰۳۰ چیست؟

سند آموزشی یونسکو با عنوان «دگرگون ‌ساختن جهان ما: دستور کار ۲۰۳۰ برای توسعه پایدار» هدف خود را چنین بیان می‌کند: «تضمین آموزش با کیفیت برابر و فراگیر و ترویج فرصتهای یادگیری مادام العمر برای همه و اهداف وابسته به آن.».

این سند در ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۵ در نیویورک به تصویب کشورهای عضو یونسکو رسید.

مقدمه سند:

«ما بار دیگر بر اهمیت بیانیۀ جهانی حقوق بشر و سایر اسناد بین المللی مربوط به حقوق بشر و حقوق بین الملل تأکید می ‌کنیم.

 ما در راستای منشور سازمان ملل متحد، بر مسئولیتهای همۀ کشورها در ترویج، حفظ و احترام به حقوق بشر و آزادیهای بنیادین برای همه، به دور از هر گونه تبعیض از لحاظ نژاد، رنگ، جنسیت، مذهب، دیدگاه سیاسی یا غیره، خاستگاه ملّی یا اجتماعی، مالکیت، تولد، معلولیت و یا هر وضعیت دیگری تأکید می کنیم.»

در این سند ۱۷ هدف تعیین شده که امضا کنندگان متعهد شده ‌اند تا سال ۲۰۳۰ به آنها دست یابند، از این رو است که سند به «سند ۲۰۳۰» شهرت یافته است.

اهداف هفده‌گانه از این قرار هستند:

۱. پایان دادن به فقر در همۀ اشکال آن و در همه جا

۲. پایان دادن به گرسنگی، تحقّق امنیّت غذایی و تغذیۀ بهتر و توسعۀ کشاورزی پایدار

۳. تضمین دارا بودن زندگی توأم با سلامت و ترویج رفاه برای همه و در تمامی سنین

۴. تضمین آموزش با کیفیت، برابر و فراگیر و ترویج فرصتهای یادگیری مادام العمر برای همه

۵. دستیابی به تساوی جنسیتی و توانمندسازی همۀ زنان و دختران

۶. تضمین دسترسی به آب و مدیریت پایدار آب و بهداشت برای همه

۷. تضمین دسترسی به منابع انرژی مقرون به صرفه، مطمئن، پایدار و نوین

۸. ترویج رشد اقتصادی ماندگار، فراگیر و پایدار، اشتغال کامل و بهره‌ور، و اشتغال شرافتمندانه برای همه

۹. ساختن زیربنای مقاوم، ترویج صنعتی‌‌سازی پایدار و فراگیر و ترویج نوآوری

۱۰. کاهش نابرابری در درون و میان کشورها

۱۱. تبدیل شهرها و سکونتگاههای انسانی به مکانهای همه‌ شمول، امن، مقاوم و پایدار

۱۲. تضمین الگوهای پایدار تولید و مصرف

۱۳. اقدام فوری برای رویارویی با تغییر اقلیم و آثار آن

۱۴. حفاظت و استفادۀ پایدار از اقیانوسها، دریاها و منابع دریایی برای توسعۀ پایدار

۱۵. پاسداشت، احیاء و ترویج استفادۀ پایدار از بوم‌ سازگانهای زمینی، مدیریت پایدار جنگلها، مبارزه با بیابان زایی و توقّف و معکوس‌ سازی روند تخریب (یا فرسایش) زمین و همچنین متوقف ساختن تخریب‌

۱۶. ترویج جوامع صلح جو و فراگیر برای توسعۀ پایدار، برقراری امکان دسترسی به عدالت برای همه و ایجاد مؤسسات مؤثر، پاسخ گو و فراگیر در همۀ سطوح

۱۷. تقویت ابزار اجرا و احیای همکاریهای جهانی برای تحقّق توسعۀ پایدار

 

منبع: نبردخلق شماره ۲۸۶، پنج شنبه اول تیر ۱۳۹۶ - ۲۲ ژوئن ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول