رویدادهای هنری ماه (خرداد۹۶)

فتح الله کیاپیها

 

موسیقی!

 

"ساز مخالف" دولت تدبیر و امید در همدان

آیا این پیش درآمد سمفونی "زدودن امید" در قلب خوش باوران است؟

حسین پرنیا (آهنگساز و سرپرست گروه همایون) به سیاستهای محدودگرانه وزارت ارشاد "دولت تدبیر و امید اعتراض کرده است. او می گوید: "تا دیروز برخی نهادها نمی گذاشتند کنسرت دهیم، امروز ارشاد و انجمنهای موسیقی نمی گذارند. آنها محترمانه وادارمان می کنند کنسرتها را لغو کنیم."

پیرنیا ضمن انتقاد شدید از عملکرد انجمن موسیقی همدان در زمینه صدور مجوز کنسرتش گفت: "به دنبال بدرفتاریهایی که مسوولان انجمن موسیقی همدان با ما داشتند، کنسرتم را لغو کردم و تا زمانی که چنین افرادی در راس امور این انجمن هستند، در همدان کنسرتی برگزار نخواهم کرد."

آهنگساز قطعه "گلپونه ها" در ادامه افزود: "رفتارهای به شدت عجیبی در همدان و بسیاری از شهرهای دیگر در بحث صدور مجوز کنسرتها دارد اتفاق می افتد که به شدت به آنها اعتراض دارم و از دولت تدبیر و امید که بنده هم مانند سایر هنرمندان از آن در انتخابات حمایت کردم، می خواهم این مشکلات را حل کند."

او در ادامه گفت: "آنها برای صدور مجوز برگزاری از ما فیلم با کیفیت از اجرا خواسته اند. ما که نمی توانیم بیست سی میلیون تومان هزینه ساخت فیلم کنیم، آن هم برای یک مجوز! متاسفانه خبر دارم که این رفتار در بعضی جاهای دیگر و با اساتید دیگری نظیر کیهان کلهر و حسین علیزاده هم شده است."

 

محمد جواد لاریجانی هم مفتی شد

وقتی پای دین به سیاست کشیده می شود و سیاست چماقی برای حذف، محمد جواد لاریجانی هم مفتی شهر می شود و فتوا می دهد.

او با وارد شدن به مشاجرات بر سر پخش "ربنا" (یک دعای مذهبی با صدای شجریان) حکم داده: "ار آنجا موضوع دفاع از ایشان یک مناقشه سیاسی شده است، لذا در تلاوت مذکور توجه به آیت تحت الشعاع قرار می گیرد و این امر خلاف موازین شرعی تلاوت است."

 

شاهین نجفی با رادیکال در صحنه

در ساعات اولیه شروع خرداد ماه شاهین نجفی با "رادیکال" بروی صحنه رفت. بنا به گفته بی بی سی، سالن برگزاری کنسرت که در منطقه "تاتنهم" در شمال شرقی لندن بود، مرکزی است برای ایجاد موقعیت و معرفی هنرهای مطرح حاشیه نشینان لندن. این واقعیت که جمهوری اسلامی برای سر شاهین نجفی جایزه گذاشتهاست، مسوولان سالن را به جنب و جوش خاصی برای حمایت از او انداخته بود؛ نورپردازها و صدابرداران خبره هم داوطلبانه کارهاى کنسرت را انجام دادند.

شاهین نجفی بعد از خواندن ترانه "نقی" با فتوای مرگ مراجع دولتی ایران روبرو شد و ناچار گردید به طور مخفی به زندگی شخصی و هنری اش ادامه دهد، بدون شک این دوران باعث توجه و حمایت جامعه هنری غرب شده است.

 

تروریستهای بنیادگرا توان برهم زدن فستیوال موسیقی آلمان را نداشتند

فعالیت یکی از بزرگترین فستیوالهای موسیقی در آلمان بار دیگر از سر گرفته شد.

سازمان دهندگان فستیوال "راک ام رینگ (Rock am Ring) که در پی یک مورد مشکوک از شرکت کنندگان خواسته بودند تا محل فستیوال را ترک کنند، حال اعلام کرده اند که پس از بازرسیهای دقیق پلیس، اجرای برنامه های این فستیوال از سر گرفته شده است.

انتظار می رود که حدود نود هزار نفر در روز پایانی این فستیوال حضور داشته باشند.

 

ترانه ای که نخست وزیر انگلیس را دروغگو خطاب کرد، پر شنوده شد

آهنگی که در آن "ترازا می" دروغگو خوانده می شود، به سکوی سوم جدول رسمی تک آهنگهای بریتانیا راه یافت. گروه "کپتین اسکا" (Captain Ska)، اجرا و تهیه این آهنگ را برعهده دارد. در این آهنگ بخشهایی از سخنرانیها و مصاحبه های خبری نخست وزیر بریتانیا هم آورده شده است و موضوعهایی چون خدمات بهداشت ملی بریتانیا، آموزش، انتخابات و فقر مطرح می شود. در بخشی از آهنگ در باره ترزا می گفته می شود: "او یک دروغگو است، دروغگو... نمی توانید به او اعتماد کنید."

این آهنگ (Liar Liar GE2017) نام دارد و از جمعه گذشته در دسترس عموم قرار گرفته، اما رادیوهای مهم از پخش آن خودداری کرده اند. رادیو بی بی سی نیز اگرچه این ترانه را به دلیل آنچه که "همزمانی با انتخابات" خوانده پخش نکرد، اما در باره آن گزارش فوق را با آب و تاب منتشر کرد.

 

ترامپ مورد خطاب موسیقی: دیوار را فرو ریز!

به گزارش دویچه وله، در منطقه مرزی میان مکزیک و آمریکا شمار زیادی از هنرمندان محلی، آلمانی و آمریکایی با اجرای کنسرت به تفرقه و ملی گرایی اعتراض کردند.

اعتراض به برنامه های ترامپ و نیز به تمامی دیوارکشیهای سراسر دنیا، این هنرمندان را به هم پیوند داده است. هنرمندان مکزیکی ادوات ضربی شان را به حصار مرزی آویخته بودند، به گونه ای که حصار تبدیل به آلت موسیقی شده بود. تماشاگران و اعضای ارکستر سمفونیک شهر "درسدن" آلمان که برای اجرای کنسرت مشترک به منطقه مرزی مکزیک و آمریکا سفر کرده بودند، با مسرت به حصار پوشیده از ادوات ضربی نگاه می کردند.

ایده اجرای این کنسرت غیرمعمول از آن "مارکوس رینت"، بنیانگذار و رییس ارکستر سمفونیک درسدن، بوده که با شعار "دیوار را فرو ریز" توجه عموم را به خود جلب کرده است. مارکوس رینت خود متولد آلمان شرقی است و در سن ۲۱ سالگی به آلمان غربی آن دوره فرار می کند و البته مدت زمانی پس از فرارش، دیوار برلین که دو بخش غربی و شرقی آلمان را برای سالها جدا کرده بود، فرو می ریزد.

 

ادبیات

 

فصلنامه آوای تبعید منتشر شد

نخستین شماره نشریه "آوای تبعید" در گستره ادبیات و فرهنگ در ۳۵۰ صفحه منتشر شده است. این فصلنامه با مدیر مسوولی اسد سیف در فضای مجازی انتشار می یابد.

این نشریه در معرفی خود می گوید: "تبعیدی فقط آن کس نیست که از زادبوم خویش تارانده شده باشد. تبعیدی می تواند از زبان، فرهنگ و هویت خویش نیز تبعید گردد. آن کس که شعر، داستان، هنر، فکر و اندیشه اش در کشور خودی امکان چاپ و نشر نداشته باشد، نیز تبعیدی است. این نشریه می کوشد تا زبان تبعیدیان باشد. تبعید را نه به مرزهای جغرافیایی، و تعریف کلاسیک آن، بلکه در انطباق با جهان معاصر می شناسد."

 

تاوان سنگین صلح منتشر شد

"بازگشت به کیلی بگز" رمانی است در باره ایرلند و جنبش جدایی طلبانه جمهوری خواهان  ایرلند؛ جنبشی که در اوایل دهه دوم قرن بیستم شکل گرفت و حدود ۸۰ سال زنده و فعال بود.

"سورژ شالاندن"، روزنامه نگار و نویسنده فرانسوی، که در سالهای دهه ۹۰ میلادی گزارشهای فراوانی از مذاکرات صلح ایرلند با بریتانیا در روزنامه "لیبراسیون"، مهم ترین ارگان روشنفکران چپ لیبرال در فرانسه منتشر می کرد، نویسنده این رمان است.

پیش از این هم رمان دیگری با نام "افسانه پدران ما" از همین نویسنده و به اهتمام مرتضی کلانتریان منتشر شده است.

 

پس از صد سال کتابی از جی آر آر تالکین منتشر شد

کتاب جدیدی از "جی آر آر تالکین" که يک قرن پیش آن را نوشت، روز پنجشنبه ۱۱ خرداد منتشر شد. عنوان کتاب "برن و لوثین" و حوادث دهشتناک جنگ جهانی اول که نویسنده شاهد آن بوده، الهام بخش قسمتهایی از این داستان است.

این کتاب را "کریستوفر تالکین"، فرزند نویسنده فقید مجموعه "ارباب حلقه ها"، ویراستاری کرده و دو شخصیت اصلی دارد، یکی انسان و دیگری جن است که از فضای تخیلی "میان زمین" که او در داستانهایش خلق کرده بود، وام گرفته شده است.

تمرکز داستان روی مجموعه ای از سفرهای اکتشافی پر مخاطره و عشق ممنوعه است که به گفته موسسه انتشاراتی "هارپر کالینز" ناشر کتاب، در واقع چکیده یک رمان طولانی تر است که جی آر آر تالکین چند بار آن را بازنویسی کرده و بسط داده بود.

"جان گرت"، یکی از پژوهشگران آثار جی آر آر تالکین، در مصاحبه ای با شبکه خبری بی بی سی گفت این کتاب که نویسنده پس از بازگشت از جبهه های جنگ جهانی اول در فرانسه آنرا نوشته، در حقیقت نوعی "جن گیری" از تجارب تلخ او در جبهه های جنگ است.

 

سینما

 

فیلم محمد رسول اف برنده جایزه «"نوعی نگاه" جشنواره کن

فیلم "لرد" (Lerd) ساخته محمد رسول اف، فیلمساز ایرانی، برنده جایزه "نوعی نگاه" در جشنواره کن امسال شد.

این فیلم با بازیگری رضا اخلاقی راد و سودابه بیضایی، داستان زندگی مرد جوانی را به تصویر کشیده که تلاش می کند به دور از هیاهوی زندگی شهری، در دل طبیعت و از راه پرورش ماهی امرار معاش کند.

محمد رسول اف که در سال ۱۳۸۸ به دلیل فیلمبرداری بدون مجوز به همراه جعفر پناهی، فیلمساز برجسته ایرانی، دستگیر و زندانی شد، در لرد تلاش کرده است فساد اقتصادی و اداری در ایران را نشان دهد. این فیلم به همین دلیل از شرکت در جشنواره فیلم فجر در ایران محروم شد.

آقای رسول اف پیشتر گفته بود مجوز ساخت فیلم لرد را در ازای سپردن تعهد کتبی به مقامهای وزارت ارشاد، مبنی بر این که حد و مرزها را رعایت کند، کسب کرده است. با این حال مقامات ایران این فیلم را به سی و پنجمین جشنواره فیلم کن معرفی نکردند.

محمد رسول اف پس از دریافت این جایزه به خبرنگاران در کن گفت: "این جایزه، کارها را از این به بعد آسان تر خواهد کرد.

فیلمهای قبلی آقای رسول اف از جمله "دستنوشته ها نمی سوزند" که موضوع آن درباره قتلهای زنجیره ای بود، هیچکدام باوجود داشتن پروانه ساخت، در ایران اجازه اکران نیافتند.

"نوعی نگاه"، یک بخش جانبی جشنواره کن است که در آن از فیلمسازان جوان و خلاق سراسر جهان حمایت و تقدیر می شود.

 

مستند سازان معترض در مقابل خانه سینما

مستند سازان پس از ۲۵ سال هنوز نمی توانند انجمن خود را به ثبت رسانند، بهانه ای که برای خودداری از به رسمیت شناختن آنها آورده می شود، ثبت نکردن این انجمن در ابتدای شروع به کار است.

این هنرمندان اکنون برای دستیابی به حقوق خویش، به تجمع اعتراضی در مقابل "خانه سینما" دست زده اند. آنها پیشتر در اطلاعیه ای از کلیه هم صنفان خود خواسته بودند به صفوف آنان به پیوندند.

"ناهید رضایی" به عنوان یکی از حاضران در این تجمع بیان کرد: "مجمع عمومی ۲۲ خرداد ماه در محلی خارج از خانه سینما یعنی در یک گالری برگزار می شود، چون به ما اجازه داده نشد تا مجمع خود را در خانه سینما برگزار کنیم."

او با دعوت از همکاران خود تاکید کرد که در صورت به نتیجه نرسیدن موضوع، تجمع بعدی در وزارت ارشاد و پس از آن در مقابل مجلس شورای اسلامی خواهد بود.

حضور پلیس اگرچه به دخالت منجر نشد، اما با این کنایه مستند سازان همراه بود: "از حضور پلیس تشکر می کنیم اما دعوایی نداریم و آنها را هم خبر نکرده ایم." همایون اسعدیان، یک مقام خانه سینما، در این رابطه گفت: "خانه سینما هم با پلیس تماسی نگرفته است."

 

"روبن اوستلند" سوئدی، شگفتی آفرین فستیوال کن

نخل طلای هفتادمین دوره جشنواره فیلم کن به فیلم "مربع" ساخته "روبن اوستلوند"، فیلمساز سوئدی رسید و به این ترتیب یکبار دیگر این جشنواره سینمایی در اروپا نشان داد که شگفتی آفرین است. او که انتظار این اقبال بلند را نداشت، از دریافت نخل طلای کن غافلگیر شد.

"مربع"، نخستین فیلم انگلیسی زبان اوستلند، یک کمدی است. یک مدیر موزه با بازی "کلس بنگ"، چیدمانی با عنوان "مربع" در فضای عمومی برگزار کرده که بسیار موفق بوده و با استقبال شهروندان مواجه شده. همزمان با این موفقیت، تلفن همراه او را می دزدند و او که در پی دزد است، موقعیتهای عجیبی برایش پیش می آید و سرانجام به یک بحران عمیق روحی با سویه های اگزیستانسیالیستی دچار می شود.

 

آیا روحانی و ولایتی سر "رهبر" کلاه گذاشته اند؟

این موضوع مستندی است بنام "فروشنده" که محصول مووسسه "فانوس فردا"، از شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران است. این فیلم در آمفی تیاتر دانشگاه پلی تکنیک با حضور سعید جلیلی به نمایش درآمد.

این مستند نگاهی متفاوت به انتخابات دوره اول ریاست جمهوری حسن روحانی داشته و معتقد است که قدرتهای جهانی انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۹۲ را طراحی کرده بودند که تا حکومت را وادار به پذیرش برجام کنند.

محسن حاج کرمی، تهیه کننده این مستند، به گونه ای وانمود می کند که گویا در این ماجرا علی اکبر ولایتی (مشاور امور بین الملل رهبر جمهوری اسلامی) و حسن روحانی در یک اقدام هماهنگ در سال ۹۲، با تاکید بر تحریمها به عنوان مهم ترین عامل بحران اقتصادی ایران، زمینه های پیروزی روحانی در انتخابات ریاست جمهوری را فراهم کردند. در ادامه این فیلم گفته می شود که "بنیاد راکفلر" دست به کار شد و با همکاری محمد جواد ظریف، وزیر خارجه، "برجام" را به ایران تحمیل کرد.

سازندگان این مستند هرچند به نقش علی خامنه آی در برجام به طور مستقیم اشاره نمی کنند، اما چنین القا می ‌‌‌‌کنند که حسن روحانی و علی اکبر ولایتی دست در دست هم و با کمک محمد جواد ظریف، رهبر جمهوری اسلامی را فریب دادند و توافق هسته ای را روی دست "رهبر" گذاشتند. به روایت این فیلم، آنها تاریخ اجرای برجام را هم به مهر ۹۴ موکول کردند که "اصلاح طلبان" در انتخابات مجلس پیروز شوند.

 

شعر ماه!

شعر کوتاهی از شاعر جوان با نام مستعار "بلوط"

 

پرچم های سیاه

ازدواجهای سپید

انقلابهای نارنجی

اعتراضهای سبز

سیلیهای سرخ

جیغهای بنفش

آینده های خاکستری

گذشته های طلایی

در اجتماع نیرنگ و رنگ

آبی اما اسیر فراموشی ست

آسمان

که پاک خودش را باخته

و دریا

که سیاهپوشِ نهنگهای مایوس است

«بلوط»

 

(در تهیه این مجموعه از سایتهای خبری صدای آمریکا، بی بی سی، دویچه وله، رادیو زمانه، رادیو فردا و یورونیوز بهره گرفته شده است)

 

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۶، پنج شنبه اول تیر ۱۳۹۶ - ۲۲ ژوئن ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول