کارورزان سلامت (خرداد۹۶)

امید برهانی

 

مهم ترین تیتر رویدادهای این ماه اعلام ۱۱ هزار پزشک خارج از شغل پزشکی، تصویب طرح پرستاری در منزل و رونمایی از "چادر پرستاری " در یکی از دانشگاههای علوم پزشکی بود که با هم می خوانیم.

 

طرح تحول سلامت اصلاح نشود، شکست می خورد

مهر، ۱ خرداد - یک متخصص پزشکی اجتماعی گفت: "اگر وزارت بهداشت به سمت اصلاح طرح تحول سلامت نرود، به زودی در تمام فازها شکست می خورد."

کامبیز عباچی زاده، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی، اظهار داشت: "طرح تحول سلامت را نمی توان به این اسم خواند، بلکه این طرح صرفا طرح تحول بیمارستانها است."

این متخصص پزشکی اجتماعی افزود: "یکی از اصلی ترین مشکلات طرح تحول سلامت، رشد تقاضای القایی است که این موضوع باعث افزایش هزینه های طرح و افزایش فشار به بیمه ها شده است." وی افزود: "توزیع ناعادلانه کارانه در بیمارستان سبب کاهش کیفیت خدمات شده است. برای مثال در بیمارستانی از حراست تا کادر پرستاری و جراحی برای درمان بیمار به کار گرفته می شوند، ولی با اختلاف زیادی بیشترین کارانه را پزشک می گیرد و این موضوع سبب نارضایتی پرسنل بیمارستانها شده که نتیجه آن کاهش سطح کیفی بیمارستانهاست."

 

روحانی شعارها و برنامه های خود را اجرا کند

نظام پرستاری، ۲ خرداد - عضو شورایعالی نظام پرستاری کشور گفت: "رییس جمهور بدهکار مطلق جامعه پرستاری است، زیرا در دور اول بی مهریهای زیادی علیه جامعه پرستاری در وزارت بهداشت ایشان صورت گرفت." علی اشرف رحمان پناه افزود: "بنده از رییس جمهور منتخب ملت می خواهم شعارها و برنامه های خود را مطابق اختیارات قانون اساسی اجرا کند و اگر جایی هم موانعی هست، بدون مصلحتهایی که در مناظرات اعلام می کردند، به ملت بگویند تا خود ملت راه اجرای آن را پیدا کنند."

وی افزود: "ما هنوز باوجود توان و ظرفیت بالای علمی و عملی و اجرایی، در سیاست گذاریها دخالت داده نمی شویم. ما سنگ زیرین آسیاب برنامه ها و مشکلات نظام سلامت هستیم، ما تابلوی تمام نمای عملکرد سلامت هستیم، اما هنوز دیده نشده ایم."

عضو شورایعالی نظام پرستاری کشور یادآور شد: "ما معتقد به اصلاحاتیم و برای اصلاح امور تلاش می کنیم. ما مطالبه گریم و همه بدانند ما برای پیش نیامدن برخی چیزها از خود گذشتیم به نفع ملت و دولت. از دولت هم جز قانون و اجرای قانون نمی خواهیم."

رحمان پناه تصریح کرد: "در انتخاب وزیر باید با اکثریت اعضای یک سیستم همفکری شود. اگر فقط از یک گروه خاص نظرخواهی بشود، همان می شود که تمام منافع یک طرح زیربنایی تحتتاثیر گرایش صنفی به یک گروه خاص و محدود می رسد و همه و بدتر از همه دولت و ملت زیانش را و بار مسوولیتش را بردوش خواهند کشید."

 

هشدار نسبت به تعطیلی انبوه آزمایشگاهها پس از قرارداد با ترکیه

مهر، ۳ خرداد - جمعی از نمایندگان انجمنهای علوم آزمایشگاهی کشور، نسبت به قرارداد یک شرکت ترکیه ای با وزارت بهداشت برای تاسیس شبکه آزمایشگاهی در ایران، انتقاد کردند.

دکتر فرید کرمی، نایب رییس انجمن آسیب شناسی ایران، از قرارداد یک شرکت ترکیه ای برای ساخت "مگالب" در کشور خبر داد و افزود: "مگالبها ار تجمیع چند آزمایشگاه بزرگ تشکیل می شود و اگر قرار است این الگو در کشورمان اجرا شود، می بایست به وضعیت موجود آزمایشگاه های تشخیص طبی نگاه کنیم."

وی ادامه داد: "آزمایشگاههای ما هیچ کمبودی به لحاظ فنی و علمی ندارند، مشکل در مدیریت کلان حوزه سلامت است، زیرا طرز تفکر غالب بر وزارت بهداشت این است که آزمایشگاههای ما این توان را ندارند و خارجیها بهتر می توانند کار کنند."

همچنین دکتر سید مهدی بوترابی، رییس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران، با اشاره به بحران مالی آزمایشگاههای بخش خصوصی گفت: "با تاسیس مگالب در کشور، سرنوشت آزمایشگاههای بخش خصوصی چه می شود و چه آینده شغلی برای شاغلین در این مراکز متصور است؟ تاسیس مگالب در کشور منجر به تعطیلی و نابودی آزمایشگاه های کوچک می شود."

دکتر میرمجید مصلایی، عضو انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی، با اشاره به بازدیدی که از آزمایشگاههای ترکیه داشته گفت: "در این کشور قبل از ایجاد مگالب که به ۱۰ سال قبل باز می گردد، در حدود دو هزار آزمایشگاه تشخیص طبی وجود داشته است که در حال حاضر به پانصد آزمایشگاه رسیده است."

وی ادامه داد: "از پانصد آزمایشگاه فعال در ترکیه، در حدود ۶۰ تا ۷۰ آزمایشگاه مگالب فعالیت دارد و مابقی همان آزمایشگاه های قبلی هستند."

 

مهاجرت پرستاران ۳۰۰ برابر شده است

شرق، ۴ خرداد - دکتر ژاله عزتی، معاون فنی، آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پرستاری و عضو هيات علمی دانشگاه علوم پزشکی بهشتی به افزایش میزان مهاجرت میان پرستاران و تمایل فارغ‌‌ التحصیلان این رشته به خروج از کشور اشاره کرد و از ٣٠٠ برابر شدن مهاجرت پرستاران - چه مشغول به کار و چه فارغ التحصیلان - در سالهای اخیر خبر داد.

به گفته وی این مهاجرتها بیشتر به این دلیل است که شرایط جذب برای این پرستاران در وزارت بهداشت وجود ندارد و وقتی شرایط کار را با کار در خارج از کشور مقایسه می کنند، ترجیح می دهند کشور دیگری را انتخاب کنند.

این درحالی است که وعده های کارانه های پرستاران از سوی دولت نیز عمدتا محقق نشده و فشار کار بر پرستاران را دوچندان کرده است. وزیر بهداشت نیز خود در نشستی در روز پرستار از پرستاران به دلیل بدهیها معذرت خواهی کرد و وعده تحقق وعده ها را داد.

براساس گزارشها و آمارهای سازمان نظام پرستاری، تعداد پرستاران در ایران برخلاف استاندارد های بین المللی، یعنی به ازای هر صد بیمار، حداقل سه پرستار یا حتی در شرایط ایران ١,٥ پرستار بوده است. این فشار در دوران اجرای طرح تحول سلامت بیشتر نیز شده است.

 

تجمع کارکنان بیمارستان امام سجاد یاسوج

فارس، 9 خرداد - جمعی از پرستاران و کارکنان بخش سرپایی بیمارستان امام سجاد یاسوج در اعتراض به عدم پرداخت 6 ماه حقوق و دیگر مطالبات شان مقابل استانداری کهگیلویه و بویراحمد تجمع کردند. یکی از این پرستاران به نمایندگی از دیگر پرستاران گفت: 6 ماه است که حقوق، بیمه و مزایای ما پرداخت نشده و وقتی به مسوولان بیمارستان مراجعه میکنیم میگویند دانشگاه متولی است و دانشگاه علوم پزشکی عدم تعیین پیمانکار را دلیل پرداخت نشدن مطالبات ما عنوان کرده است.

 

۱۱ هزار پزشک گمشده: پزشکانی که طبابت نمی کنند

مهر، ۱۲ خرداد – آنطور که رییس سازمان نظام پزشکی کشور عنوان داشته، در سالهای اخیر ۱۱ هزار فارغ التحصیل پزشکی، هنوز برای دریافت شماره نظام پزشکی به این سازمان مراجعه نکرده اند.

اصغر سلیمی، نماینده سمیرم در مجلس و دارای مدرک دکترای پزشکی، در واکنش به این اظهارات گفت: "بحث پزشکی در کشور کلاف سردرگم شده و هنوز برای حمایت از پزشکان و استفاده درست از ظرفیت آنها در حوزه بهداشت و درمان برنامه ریزی نشده است."

وی ادامه داد: "تعدادی از پزشکان که جذب حرفه پزشکی نشده و در واقع انگیزه لازم را نداشتند که به نظر می رسد باید مشکلات پزشکان جوان بیش از گذشته رسیدگی شود تا انگیزه بیشتری برای ورود در عرصه سلامت بین پزشکان شکل گیرد."

وی یادآور شد: "باید تمهیداتی اندیشیده شود تا حداقل نیازهای مالی پزشکان جوان فراهم شود. البته با طرح پزشک خانواده وزارت بهداشت قاعدتا نباید مشکلی در زمینه عدم به کارگیری پزشکان عمومی داشته باشیم، اما به نظر می رسد اغلب مراکز خالی از پزشک در مناطق محروم وجود دارد که بسیاری از این پزشکان تمایلی برای ارایه خدمت در مناطق محروم ندارند."

 

تجمع اعتراضی شرکت کنندگان در آزمون دستیاری تخصصی پزشکی

فارس، ۱۳ خرداد - تعدادی از شرکت کنندگان آزمون دستیاری تخصصی پزشکی سال ۹۶، مقابل وزارت بهداشت تجمع کردند.

تجمع کنندگان نسبت به عدم مطابقت کارنامه با نمره ها و رتبه ها و لو رفتن سوالات این آزمون اعتراض دارند.

یکی از متقاضیان آزمون دستیاری گفت: "تعدادی از افراد با نمره های بالاتر، ضرایب درسی کمی به آنها تعلق گرفت و برعکس بودند افرادی که نمره کمتری داشتند، اما ضرایب درسی بالاتری داشتند."

وی ادامه داد: "همچنین سووالات آزمون قبل از برگزاری لو رفته بود و تعدادی از دانشجویان از سووالات خبر داشتند. تعدادی از دوستان قبل از شروع امتحان سووال و جوابها را به هم می گفتند."

تجمع کنندگان گفتند اعتراض شان به لو رفتن سوالات و عدم تطابق کارنامه و رتبه افراد را به سازمان سنجش پزشکی اعلام کرده اند، اما آنها این موضوع را نپذیرفتند به همین دلیل برای اعلام اعتراض خود مقابل وزارت بهداشت تجمع کردهاند. آنها افزودند در صورتی که به وضعیت شان رسیدگی نشود، هفته آینده مقابل مجلس جمع خواهند شد.

 

تجمع اعتراضی نیروهای آموزش دیده کمک پرستاری

فارس، 16 خرداد -  نیروهای آموزش دیده بهیاری (کمک پرستاری) در اعتراض به بلاتکیلفی شغلی مقابل وزارت بهداشت تجمع کردند. به گفته تجمع کنندگان، دو سال پیش که به دلیل کمبود نیرو، کمک پرستار در بیمارستانها جذب شد، دوره آموزشی با عنوان بهیاری یکساله ( که بعداً این نام به کمک پرستاری تغییر کرد) توسط وزارت بهداشت برگزار شد و به افراد شرکت کننده قول جذب ده هزار نیروی بهیار داده شد، اما متاسفانه پس از اتمام دوره تنها 120 نفر از این افراد به عنوان بیماربر و چند نفر به عنوان کمک بهیار جذب و بقیه بلاتکلیف رها شدند.

 

تشکلهای پرستاری خواستار توقف طرح تربیت پرستار بیمارستانی شدند

نظام پرستاری، ۱۷ خرداد - مجمع تشکلهای مردم نهاد پرستاری شامل انجمن علمی پرستاران قلب ایران، انجمن علمی پرستاری ایران، انجمن پرستاری ایران، خانه پرستار و سازمان نظام پرستاری در نامه ای به معاونت آموزشی وزارت بهداشت و درمان خواستار کاهش ظرفیت پذیرش دانشجوی پرستاری و توقف تربیت پرستار بیمارستانی شدند.

در این نامه آمده است: "مجمع تشکلهای مردم نهاد پرستاری بر این باور است که سپردن تربیت پرستار به بیمارستانها گامی به عقب محسوب می شود و حرفه پرستاری را از مسیر آکادمیک خارج می سازد. این اقدام با اصل لزوم رجوع و توجه به نظر خبرگان هر رشته که در سیاستهای دولت تدبیر و امید مورد تاکید جدی قرار دارد نیز در تضاد است."

نامه ارسالی می افزاید: "تاریخچه حرفه پرستاری در ایران و جهان نشان دهنده حرکت آموزش پرستاری بیمارستان محور به آموزش پرستاری آکادمیک است و لذا عقب گرد و حرکت در خلاف مسیر تکاملی حرفه پرستاری که هدف غائی آن حفظ و ارتقای سلامت آحاد جامعه است، امری منطقی نبوده و نخواهد بود."

تشکلهای یاد شده خواستار شده اند: "درباره مفاد ابلاغیه وزارت بهداشت مبنی بر تربیت پرستار در بیمارستانها و افزایش ظرفیت رشته پرستاری که در برخی قسمتها مغایر با "آیین نامه توسعه همکاری بیمارستانها و مراکز بهداشتی درمانی با دانشکده پرستاری و مامایی در آموزش دانشجویان پرستاری" است، ملاحظاتی همچون استفاده از نظر خبرگان، انجام تحقیقات میدانی و التزام به اجرای آیین نامه توسعه همکاری مورد توجه قرار گیرد."

 

چادر سیاه بر سر سفید پوشان

به دنبال رونمایی از چادر مخصوص پرستاران در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، وزارت بهداشت لباس جدید نمایش داده شده را با مبانی علمی و کارشناسی پوششهای پزشکی و پرستاری مغایر خواند.

محمد میرزا بیگی روز ۱۹ خرداد در مصاحبه ای گفت: "این تصمیم در سطح وزارت بهداشت به هیچ عنوان مورد تایید نیست و توصیه می شود که از این گونه تصمیمات شخصی و سلیقه ای در مسایلی با ابعاد کشوری پرهیز شود."

مسوولان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفته بودند دانشجویان پزشکی و طراحان لباس به طور مشترک این پوشش را پیشنهاد داده اند.

برخلاف پوشش پرستاری مرسوم در جهان، این لباس سیاه رنگ است و از چادر سیاه رنگ و روپوش سفید ترکیب شده است.

آیت الله سلیمانی، نماینده ولی فقیه در استان سیستان و بلوچستان و امام جمعه زاهدان، هفته گذشته به طور رسمی از این پوشش رونمایی کرد. (تنظیم و ویرایش:نیرد خلق)

 

خودداری بیمارستانهای گلسار و قائم رشت از پذیرش بیمار

فارس، ۲۸ خرداد – مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران با اشاره به عدم پذیرش بیمه شدگان بیمه سلامت ایران در دو بیمارستان خصوصی گلسار و قائم رشت گفت: "تلاش کردیم تا مطالبات این دو بیمارستان را تا حد امکان پرداخت کنیم و آنها حق ندارند که از پذیرش بیماران خودداری کنند."

محمد جواد کبیر، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت، اظهار کرد: "اقدام این دو بیمارستان خصوصی، از نظر حقوق بیمار و حقوق سلامت جامعه اخلاقی نبود و در همین راستا دستور دادیم که قرارداد بیمه سلامت با آنها لغو شود زیرا نمی توانیم بپذیریم که واحدهای درمانی یکسویه قرارداد خود را لغو کرده و از پذیرش بیماران خودداری کنند، چراکه در این صورت، در کشور شاهد بی نظمی و به خطر افتادن حقوق بیماران خواهیم بود."

وی در باره میزان بدهی بیمه ایران به بیمارستانهای مزبور سکوت کرد اما گفت: "در حال حاضر حدود ۷ ماه است که مطالبات بیمارستانهای دولتی را هم نتوانسته ایم پرداخت کنیم، اما آنها به ارایه خدمات به بیمه شدگان ادامه می دهند."

 

دولت قانون "پرستاری در منزل" را تصویب کرد

تسنیم، ۳۰ خرداد - هیات وزیران با تصویب تعرفه خدمات تشخیصی و درمانی در سال ۱۳۹۶، تعرفه خدمات پرستاری در منزل را نیز تعیین کرد.

در این رابطه محمد شریفی مقدم، معاون سازمان نظام پرستاری، با اشاره به اینکه خدمات پرستاری در منزل، ۶۰ سال قبل در آمریکا و اروپا وجود داشته و تحولی عظیم برای نظام سلامت این کشورها به همراه داشته، عنوان کرد: "مهمترین موضوع، کاهش هزینه های نظام سلامت و بیمه ها به ۳۰درصد است، ضمن اینکه کیفیت خدمات پرستاری در منزل به مراتب بهتر از بیمارستان خواهد بود. این خدمات در منزل باعث کاهش عفونتهای بیمارستانی و از همه مهم تر، کمتر شدن مرگ و میر بیماران خواهد شد، کما اینکه با توجه به روند سالمند تر شدن جامعه ایرانی، مسلما مردم به خدمات پرستاری در منزل، نیاز مبرم و بیشتری خواهند داشت."

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۶، پنج شنبه اول تیر ۱۳۹۶ - ۲۲ ژوئن ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول