رویدادهای هنری ماه (اردیبهشت ۹۶)

فتح الله کیاییها

 

ادبیات

 

استفن کینگ و رییس جمهور وحشتناک

"استفن کینگ"، جنایی نویس مطرح آمریکایی، در جدید ترین حمله خود به رییس جمهور کشورش، او را از تمام داستانهای ژانر وحشتش، ترسناک تر خوانده است.

در این مورد "گاردین" نوشت: "استفن کینگ، نویسنده رمانهای ترسناکی چون "درخشش" و "مه" که از منتقدان سرسخت دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، به حساب می آید، به تازگی در توییتر خود باز هم به او تاخته است.

کینگ چند پست توییتری درباره مقایسه ترامپ با داستانهای خود منتشر کرده است. او نوشته است: "این آدمی که انگشتش را روی ماشه اتمی گذاشته، بدتر از هر داستان وحشتی است که من تا به حال نوشته ام."

نویسنده "مسیر سبز" همچنین توییت کرده: "توییتهای ترامپ در صد روز اول، پرتره شفافی ترسیم کرده است: او کاملا یک مورد مطالعاتی اختلال شخصیتی خود شیفته است."

کینگ که جزو پرطرفدارترین نویسندگان حال حاضر آمریکاست و کتابهایش هربار صدرنشین فهرست پرفروش ترینها می شود، ماه گذشته نیز پیامی را خطاب به هواداران ترامپ منتشر کرد: "این را مهربانانه و آرام می گویم: اگر شما به ترامپ رای دادید و هنوز هم فکر می کنید او دارد کارش را خوب انجام می دهد،معلوم است که توجه نکرده اید."

 

انتقاد رییس جدید انجمن قلم از جمهوری اسلامی

"آزادی بیان در خطر است"، این جمله ایست که خانم "رگولا ونسکه"، رییس جدید انجمن قلم، بر زبان رانده است. او که وظیفه اصلی خود را پشتیبانی از نویسندگان در بند و همچنین مبارزه علیه پوپولیستهای راست گرا در آلمان می داند، دولت ایران را به عنوان کشوری که آزادی بیان را زیر پا می گذارد، مورد انتقاد شدید قرار داده است.

ونسکه که علاوه بر نویسندگی به عنوان کارشناس ادبیات نیز فعالیت دارد، وضعیت آزادی بیان در ایران را "وخیم" ارزیابی کرد. این نویسنده۶۲ ساله که از سال ۲۰۱۳ به عنوان دبیرکل انجمن قلم فعالیت دارد، مسوول بخش "دفاع از حقوق بشر در بخش ادبیات" بود. او در آلمان با رمان "جشن اپرا" به شهرت رسید. دستمایهاصلی این رمان حملهراست گرایان افراطی به "خانهاپرا" در شهر وین است.

 

موزه و نمایشگاه

 

موزه تاریخ اروپا در بروکسل

بالاخره پس از ده سال برنامه ریزی و تلاش، سرانجام اتحادیه اروپا در بروکسل (مرکز این اتحادیه ) صاحب موزه تاریخ شد. در این موزه می توان فراز و نشیبهای این اتحادیه را در طول زمان و به بیست و چهار زبان رسمی این اتحادیه مرور کرد.

این موزه با صدها عکس، مقاله، تابلو و یادگارهای تاریخی در ۷ طبقه افتتاح شده است. بازدیدکنندگان می توانند با تبلتی که هنگام ورود دریافت می کنند، تاریخ سده‌‌ های ۱۹ و بیست قاره اروپا را مرور کنند و توضیحات تابلوها و عکسها و چیدمانها را هم از راه گوشی و هم از طریق صفحهتبلت به ۲۴ زبان رسمی کشورهای عضو اتحادیه اروپا بخوانند و بشنوند.

 

نمایشگاه بزرگ ایران در آلمان

نمایشگاهی با تیتر "ایران، تمدن باستانی میان بیابان و آب" بیش از ۴۰۰ اثر و یافته باستانی را در تالار هنر شهر بن (بوندس کونست هاله) به نمایش گذاشته است.

تاکید نمایشگاه بر تمدنهای کهن و سرآغاز یکجانشینی در فلات ایران است. به گفته برگزارکنندگان، مردم کشورهای غربی به ویژه آلمان، با تمدن پارسیان که نخستین پادشاهی بزرگ دوران باستان را پایه گذاشتند، کمابیش آشنا هستند، اما این فلات پهناور جولانگاه تمدنهایی کهن تر بوده که پیشینه شهرنشینی در این دیار را به بالای ۱۱ هزار سال می رساند.

نمایشگاه با نمایش پیوستهده ها فیلم و عکس و سند و دیوار نوشته همراه با آثار مالتی مدیا، اطلاعات وسیعی درباره تمدنهای باستانی مستقر در فلات ایران عرضه می کند که هم برای کارشناسان و هم برای بازدیدکنندگان معمولی بی نهایت جالب است.

نمایشگاه، توالی تمدنهای فلات ایران را در گستره زمانی شش هزار ساله نشان می دهد. در چهار سالن بزرگ با رنگهای متفاوت و ویترینهای متعدد، آثاری متنوع عرضه شدهاند، از نخستین آثار یکجانشینی در هفت هزار سال پیش از میلاد مسیح تا عروج هخامنشیان در هزاره اول قبل از میلاد.

 

نمایشگاه "بینابین" و آثار هنرمندان ایرانی در نیویورک

در نمایشگاه "بینابین" که طراحی آنرا شهرام کریمی، نقاش مقیم نیویورک به عهده دارد، آثار هنرمندان دیوید آبیر، افروز آمیغی، شجاع آذری، رضا درخشانی، فریدون غفاری، هادی هزاوه ای، سارا عیسی خاریان، طلا مدنی، شیرین نشاط، نیکی نجومی، رها رییس نیا، فرشید شفیعی و منوچهر یکتایی به نمایش گذاشته شد.

در سالهای اخیر آثار تجسمی هنرمندان ایرانی مورد توجه موزه ها، نگارخانه ها و کلکسیون داران جهان قرار گرفته است. پرسش کانونی نمایشگاه بینابین چنین است: ویژگیها و مختصات هنر معاصر ایران چیست که آنرا از گذشتگان ما متمایز می کند و نقش هنرمندان ورای مرزها در آن چیست؟

طراح نمایشگاه، شهرام کریمی، تلاش دارد برای پاسخ به این پرسش از کلیشه های رایج خودداری کند. وی معتقد است در نمایشگاه "بینابین" گزینه ای از آثار متفاوت هنرمندان انتخاب شده که فردیت هنری خود هنرمند محور آن است.

 

سینما

 

تهران تابو، تابو شکن می شود

علی سوزنده با فیلم "تهران تابو" در بخش منتقدان جشنواره سینمایی کن ظاهر می شود. بنا بر گزارش روابط عمومی جشنواره کن، اثر این سینما گر مقیم آلمان در بخش منتقدان به مصاف شش فیلم دیگر می رود.

این فیلمساز جوان ایرانی در این درام اجتماعی به تابوهای جامعه ایران پرداخته و می خواهد صدای بخشی از جوانان هموطنش باشد.

درام اجتماعی "تهران تابو" که ۳۲ بازیگر در آن نقش ایفا کرده‌‌اند، داستان پنج جوان ساکن تهران را به تصویر می کشد که هر کدام با مشکلی درگیر هستند، اما سرنوشت آنها به هم گره خورده است.

این فیلم هنری در استودیویی در شهر وین اتریش و با بازیگران واقعی فیلمبرداری و در کامپیوتر به صورت انیمیشن مونتاژ شده است.

 

توافق نویسندگان و تهیه کنندگان هالیوود را نجات داد

تهیه کنندگان سینما و تلویزیون آمریکا سرانجام با نویسندگان به توافق رسیدند و تولید فیلم و سریال که در غیر این صورت فلج می شد، ادامه پیدا خواهد کرد.

این توافق سه ساله که باید توسط اعضای اتحادیه نویسندگان آمریکا به امضا برسد، روز سه شنبه دوم ماه می و درست در همان روزی که قرارداد پیشین به پایان می رسید، به دست آمد. اتحادیه نویسندگان آمریکا در نامه ای به اعضای خود گفته است که در توافق جدید سهم بیشتری به خدمات درمانی و بازنشستگی اختصاص خواهد یافت.

در صورتی که این توافق به دست نمی آمد، پخش بسیاری از برنامه های تلویزیونی از جمله تاک شوهای پربیننده آخر شب مانند برنامه های "جیمی کیمل"، "جیمی فلن" و "استیون کولبر" که نویسنده – محور هستند، متوقف می شد.

در ماه آوریل، اعضای اتحادیه نویسندگان آمریکا اعلام کردند که در صورت حاصل نشدن توافق دست به اعتصاب خواهند زد.

 

جشنواره "ترایبکا" رکورد شکن شد

برای نخستین بار در ۱۶ سال اخیر، جشنواره فیلم "ترایبکا" نیویورک موفق شد از طریق پخش مستقیم در اینترنت، شمار شرکت کنندگان در برنامه های کنسرت موسیقی، نمایش فیلم و بحث و سخنرانی را به ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر افزایش دهد.

بنا به گزارش روابط عمومی جشنواره ترایبکا، با پخش مستقیم ۱۵ برنامه کنسرت، مصاحبه و سخنرانی از طریق "فیسبوک لایو"، شمار تماشاگران غیرحضوری این جشنواره نسبت به سالهای قبل که فیلمها از طریق تلویزیون کابلی توزیع می شد، به طرز قابل ملاحظه ای افزایش یافت. همچنین بیش از ۱۵۳ هزار نفر بلیتهای ۵۳۱ جلسه نمایش فیلم این جشنواره را خریدند.

جشنواره ترایبکا که "رابرت دونیرو" هنرمند نیویورکی، و "جین روزنتال"، شریک تهیه کننده او، ۱۶ سال پیش در واکنش به فاجعه تروریستی ۱۱ سپتامبر بنیان گذاشتند، طی ۱۲ روز، ۹۸ فیلم سینمایی و مستند نشان داد که ۷۷ عدد آنها، برای نخستین بار رونمایی می شد.

 

جوایز "ام تی وی" این بار بدون تفکیک جنسیتی

مراسم اهدای جوایز سینمایی و تلویزیونی "ام تی وی" که از ۱۹۹۲ تاکنون هر سال برگزار می شود، امسال برای اولین بار برای قدردانی از هنرمندان، جوایز خود را بدون تفکیک جنسیت اهدا کرد.

"اما واتسون" که اولین بار برای بازی در مجموعه فیلمهای "هری پاتر" نامش بر سر زبانها افتاد، در شب مراسم، جایزه بهترین بازیگر را فارغ از جنسیت خود دریافت کرد و به عنوان بهترین بازیگر در میان همه نامزدهای زن و مرد معرفی شد.

او این جایزه را برای بازی در فیلم سینمایی 'دیو و دلبر ' کسب کرد و هنگام دریافت جایزه گفت: "اولین جایزه بازیگری که نامزدها را بر اساس جنسیت آنها تفکیک نمی کند، برای هرکس یک معنایی دارد، اما برای من به این معناست که بازیگری نشان دهنده توانایی شما برای ایفای نقش یک شخصیت دیگر است و احتیاجی به تفکیک آن به دو بخشمختلف نیست."

اما واتسون توانست با پیشی گرفتن از "هیو جک من" و "جیمز مک اووی"، دیگر نامزدهای دریافت جایزه بهترین بازیگر، برنده این جایزه شود.

 

موسیقی

 

تاجیکستان میزبان جشنواره بین المللی موسیقی جاز

اردیبهشت ماه در شهر دوشنبه جشنواره بین المللی "اتنیک جاز" با حضور بیست گروه موسیقی از تاجیکستان و برخی از کشورهای دیگر برگزار شد.

این سبک موسیقی این اواخر در تاجیکستان طرفداران زیادی پیدا کرده است.

دفتر همکاریهای سوییس در تاجیکستان مبتکر و سرمایه گذار اصلی این جشنواره بوده است.

 

"رولینگ استونز" این بار در اروپا

گروه "رولینگ استونز" تاریخ تور کنسرتی جدیدش را اعلام کرد. اعضای گروه راک بریتانیایی، "میک جگر"، "کیت ریچاردز"، "چارلی واتز" و "رانی وود" که همه حدود هفتاد سال سن دارند، پاییز امسال در اروپا روی صحنه می روند.

این تور کنسرتی در پی تور موفق گروه در آمریکای جنوبی برگزار خواهد شد که شامل یک کنسرت تاریخی در کوبا بود. تور جدید شامل ۱۳ برنامه است که از هامبورگ در نهم سپتامبر شروع می شود و در شهرهای بزرگ مانند مونیخ، بارسلونا، استکهلم و کپنهاگ ادامه خواهد داشت و ۲۲ اکتبر در پاریس به پایان می رسد.

جدیدترین اثر گروه رولینگ استونز آلبوم "Blue and lonesome" سال پیش منتشر شد و در ۱۵ کشور مختلف به شماره یک رسید.

 

"پینک فلوید" خاطره ای فراموش ناشدنی

"پینک فلوید" بدون شک یکی از اثرگذارترین گروههای موسیقی است که شهرتش فراتر از چندین نسل پاییده است. نمایشگاهی در لندن نگاهی به ۵۰ سال فعالیت پرفراز و نشیب این گروه داشته و آثاری به یادماندنی اش را به نمایش گذاشته است.

پینک فلوید چیزی بیش از یک گروه موسیقی ساده بود. "راجر واترز"، "نیک میسون"، "دیوید گیلمور" و "ریچارد رایت" با خلق اثرگذارترین ملودیهای تاریخ نه تنها انقلابی در موسیقی راک رقم زدند، بلکه از نظر هنری هم استانداردها را جابه جا کردند.

جلوه های بصری بی نظیر کنسرتها، تصاویر روی جلد آلبومها و همچنین تکنولوژی نوآورانه ضبط صدا همه دستبهدست هم دادند تا محبوبیت این گروه بریتانیایی فراتر از نسلها برود.

 

پرتقالیها برنده نهایی "یوروویژن" ۲۰۱۷

نماینده پرتغال در مرحله نهایی مسابقه آواز "یوروویژن" ۲۰۱۷ با تصنیف عاشقانه "Amar Pelos Dois" که ترانه آن را خواهرش لویزا نوشته، برنده شد. او ۷۵۸ امتیاز کسب کرد. این اولین بار در تاریخ ۶۱ ساله یوروویژن است که پرتغال برنده می شود. این کشور با وجود اینکه از ۵۳ سال پیش در این رقابتها شرکت می کند، تاکنون حتی به جمع ۵ کشور برتر هم راه نیافته بود.

"سالوادور سابرال" در کنار "کریستین کوزتف" بلغاری از همان ابتدا یکی از امیدهای قهرمانی بود. کوزتف که فقط ۱۷ سال دارد، با ۶۱۵ امتیاز دوم شد. گروه "سان ستروک پراجکت" (Sunstroke Project) از مولداوی هم سوم شد.

 

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۵، دوشنبه اول خرداد ۱۳۹۶ - ۲۲ مه ۲۰۱۷

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول