دانشگاه در ماهی که گذشت (فروردین۹۶)

کامران عالمی نژاد

 

انتقاد ۳۵ تشکل دانشجویی از انفعال دولت در برابر فشارهای فزاینده امنیتی

۳۵ تشکل دانشجویی در بیانیه ای مشترک نسبت به افزایش فشارهای امنیتی در جامعه و دانشگاه هشدار داده و از بی عملی دولت در برابر آن به انتقاد پرداختند. در بیانیه مزبور از جمله آمده است: "خبرهای نگران کننده روزهای پایانی سال مبنی بر فشارهای فزاینده امنیتی و بازداشت تعدادی از فعالان مدنی، روزنامه نگاران، فعالان حوزه رسانه و شبکه های مجازی، علاوه بر ایجاد ارعاب در میان فعالان، بسیاری از شهروندان را نیز آزرده است. این در حالی است که به جز ابراز نگرانی در قبال این اتفاقات هیچ اقدام عملی، از سوی دولت و نمایندگان در مجلس صورت نمی گیرد."

دانشجویان افزوده اند: "وضعیت دانشگاهها به مراتب بغرنج تر است. ماههاست فعالان دانشجویی حوزه های مختلف، از فعالان حوزه نشریات تا فعالان صنفی و تشکلهای دانشجویی، تحت فشارهای مختلف، خارج از سازوکارهای داخلی دانشگاهها قرار دارند و متحمل هزینه های گوناگون شده اند."

بیانیه تاکید کرده است: "جای نگرانی است که دولتی که شعارش "دانشگاه امن" بود، می تواند در قبال این اتفاقات تا این حد منفعل و نظاره گر باشد به گونه ای که وزارت علوم و بهداشت این دولت عملا دانشگاهها را به حال خود رها کرده."

در پایان دانشجویان ابراز امیدواری کرده اند "تلنگر اخیر و به خطر افتادن منفعت دولت در نزدیکی انتخاباتهای پیشِ رو، از طریق بازداشت ادمینهای کانالهای تلگرامی، این دولت را وادار کند بالاخره به مساله ورود کرده و جلوی این رویه های خطرناک بایستد". (دانشجو آنلاین، ۷ فروردین)

 

ابلاغیه جدید برای پولی سازی از دانشجویان دکتری

با وجود اینکه تمامی دانشگاههای کشور در تعطیلات آغاز سال نو قرار دارند، روز پنجشنبه ۳ فروردین، وزارت علوم در یک اقدام عجیب آیین نامه جدیدی برای دانشجویان دکتری ابلاغ کرد. دستورالعملهای این آیین نامه که در سایت این وزارتخانه منتشر شده، برای دانشجویان ورودی سال ۹۵ به بعد اعمال خواهد شد.

نگاهی به بندهای این آیین نامه مشخص می کند که خیز وزارت علوم برای تبدیل دانشگاهها به دکانهای آموزشی باوجود اعتراضات گسترده دانشجویان شتاب گرفته و در این میان از فرصت تعطیلات دانشگاهها و دانشجویان استفاده کرده است تا با اعتراضات دانشجویان مواجه نشود.

دانشجویان مقطع دکتری که در این سالیان به رباتهایی برای تحقیقات اساتید تبدیل شده و تمامی دستاوردهای علمی شان به جیب اساتید ریخته می شود، در کنار نبود رسیدگی و حمایتهای مالی و رفاهی و نبود امکانات و تجهیزات کافی برای تحقیقات در دانشگاهها، با ابلاغیه جدیدی که آینده تحصیلی و شغلی آنها را تهدید می کند، مواجه شده اند.

تغییرات اعمال شده در این ابلاغیه، در جهت هر چه گسترده کردن و پیشروی سیاست پولی سازی آموزش و نادیده گرفتن حق آموزش رایگان و اعتراضات دانشجویان است.

 از جمله تغییرات اعمال شده در این آیین نامه عبارت است از:

۱- در ماده ۹ آیین نامه با کاهش یک ترم نسبت به قبل، حداکثر دوره مجاز تحصیل۳ تا ۴ سال اعلام شده است و ترم مجاز اضافه شده به این سالها دو ترم است که دانشجویان ترم ۹ را رایگان و ترم ۱۰ را با پرداخت هزینه ای که هیات امنا تعیین کند، می گذرانند. به هزینه های رفاهی و غذا و غیره هیچ اشاره ای نشده است و این یعنی باز گذاشتن دست دانشگاه برای تحمیل هزینه های هرچه بیشتر به دانشجویان.

۲- ماده ۱۱ آیین نامه از تحمیل هزینه دیگر بر دانشجویان خبر می دهد و آن هم پرداخت هزینه برای دروس افتاده و حذف شده توسط دانشجویان است؛ ماده ای که در ابلاغیه سنوات دانشجویان ارشد هم اعمال شده و در سال گذشته با اعتراضات گسترده دانشجویان روبرو شد.

اکنون شاهد هستیم که با اعمال چنین ابلاغیه هایی، تحصیل رایگان به "خاطره" تبدیل می شود و دانشگاهها دیگر جای فرزندان طبقه مرفه جامعه خواهند شد و استعداد و علاقه هیچ تاثیری در آینده جوانان نخواهد داشت. (من یک دانشجو هستم، ۹ فروردین)

 

اعتراض در جندی شاپور نسبت به اسکان افراد متفرقه در خوابگاهها

امسال عید در نبود دانشجویان، عده ای غیر دانشجو را به خوابگاه دانشجویی علوم پزشکی جندی شاپور اهواز آورده بودند که همه وسایل دانشجویان را برهم زده و وسایل آنها را در انبار ریخته بودند.

در همین رابطه یکی از دانشجویان این خوابگاه می گوید: "قرار نبود برای عید در نبود ما کسی وارد خوابگاه شود، ولی بعد از عید که وارد خوابگاه شدیم، دیدیم که همه وسایل مان را جمع کرده اند و بدون اجازه همه چیز را در انبار ریخته اند! و این نفرات غیر دانشجو، بالش و تشکهای ما را هم برداشته بودند. اکنون هیچکس پاسخگوی این وضعیت نیست که بالاخره آیا اینجا خوابگاه دانشجویی است و یا مسافرخانه؟" (دانشجو آنلاین، ۱۵ فروردین)

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل

جمعی از دانشجویان دانشگاه نوشیروانی بابل در برابر آمفی تیاتر این دانشگاه نسبت به بدعهدی مسوولان و برخوردهای امنیتی صورت گرفته و همچنین در اعتراض به نقض تفاهم نامه شورای صنفی با مسوولان دانشگاه دست به تجمع اعتراضی زدند.

در پلاکاردهای دانشجویان از جمله نوشته شده بود:

"مسوولان محترم لطفا از مسوولیتهای خود فرار نکنید"

"ما در مقابل کارشکنیهای نهادهای امنیتی و انضباطی سکوت نمی کنیم"

"دانشجو می میرد، ذلت نمی پذیرد"

"از دفترهای خود بیرون بیایید و برای فرار از پاسخگویی، دانشجویان را تهدید نکنید"

"ما از وعده های دروغین خسته شده ایم"

در این تجمع، شورای صنفی دانشجویان اعلام کرد: "ما از ریاست دانشگاه نوشیروانی درخواست داریم تا در جمع تجمع کنندگان حاضر شود و نسبت به سووالات دانشجویان پاسخگو باشد. بی شک دانشجویان این عدم پاسخگویی در بدنه وزارت علوم را از یاد نخواهند برد، کما اینکه وزیر علوم نیز چند سالی است در برابر اعتراضات، نامه ها و درخواستهای صنفی دانشجویان سکوت کرده است."

بنا بر توافق انجام شده میان شورای صنفی و هیات رییسه دانشگاه، برگزاری جلسه علنی از اختیارات شورا و مسوولان می باشد که تا این لحظه از انجام آن خودداری ورزیده و سعی در امنیتی کردن فضا در جهت سرکوب صدای دانشجویان دارند."

در این تجمع دبیر شورای صنفی دانشجویان پیرامون مسائل موجود سخنرانی کرد. (من یک دانشجو هستم ، 21 فروردین)

 

جلوگیری از ورود ۲۰ دانشجوی دختر به خوابگاه توسط حراست

حدود ۲۰ تن از دانشجویان دختر دانشگاه حکیم سبزواری در مقابل درب دانشگاه توسط نیروهای حراست اجازه ورود به دانشگاه را نیافتند. نیروهای حراست با این دختران دانشجو با لحن تند و توهین آمیزی رفتار و برخورد کردند.

دلیل این اقدام سرکوبگرانه و اجازه ندادن نیروهای سرکوبگر حراست به دختران دانشجو برای ورود به دانشگاه، قانونی است که رییس دانشگاه برای مسوولان حراست وضع کرده است. بر اساس این قانون دانشجویان دختر از ساعت ۹ شب به بعد حق ورود به دانشگاه را ندارند و باید شب را بیرون از خوابگاه به سر برند.

این ۲۰ تن از دانشجویان دختر فقط به خاطر پنج دقیقه دیر رسیدن از موعد مقرری که رییس دانشگاه برای دانشجویان دختر وضع کرده، به خوابگاه رسیده بودند که با ممانعت حراست مواجه شدند. (دانشجو آنلاین، ۲ ۲ فروردین)

 

احضار ۵۰ فعال دانشجویی به مراجع قضایی و تعلیق ۷ انجمن اسلامی

۷۲ انجمن اسلامی دانشجویان در بیانیه ای از احضار ۵۰ فعال دانشجویی به مراجع قضایی و تعلیق ۷ انجمن اسلامی خبر دادند و از "فشار و ایجاد محدودیت" بر سر راه فعالیتهای دانشجویی توسط نهادهای داخل و خارج دانشگاه انتقاد کردند.

به گفته این انجمنهای اسلامی، هیاتهای نظارت بر تشکلهای دانشجویی در دانشگاهها با "چینش سخنرانان مراسمها یا دخالتهای فراقانونی در روند برگزاری برنامه های انجمنها، با بهانهمصلحت اندیشی، به صورت سیستماتیک به نقض آشکار قانون روی آوردهاند".

در این بیانیه بدون اشاره به تاریخ مشخصی اعلام شده که ۵۰ نفر از فعالان دانشجویی انجمنهای اسلامی و نشریات دانشجویی به مراجع قضایی احضار شده اند.

در این بیانیه ۲۳ مورد از مشکلات انجمنهای اسلامی ذکر شده که از جمله آنها "تهدید و احضار فعالان به نهادهای امنیتی و عدم حمایت از آنها از سوی دانشگاه و وزارتخانه های علوم و بهداشت"، "عدم اعطای مجوز به برنامه های انجمنها بدون کوچکترین توضیح"، "لغو ناگهانی مجوز صادر شده برای برنامه ها در دقایق آخر، بدون توضیح"، "دخالت نهادهای مختلف دانشگاه از جمله حراست در امور داخلی انجمنها" و "نظارت پیش از چاپ بر نشریات و پوسترهای مربوطه" است. (رادیو فردا، ۲۷ فروردین)

 

تجمع دانشجویان دانشگاه صنعتی سهند تبریز در اعتراض به وضعیت اینترنت

شمار زیادی از دانشجویان خوابگاه امیرالمومنین در دانشگاه صنعتی سهند تبریز در اعتراض به وضعیت نامناسب اینترنت دست به تجمع اعتراضی زدند.

در این تجمع دانشجویان خواستار این شدند که هر چه سریع تر این وضعیت پایان پذیرد.

لازم به یادآوری است که دانشجویان در این دانشگاه با مشکلات زیادی مواجه هستند، از جمله برای چند روز امکان دانلود مقالات از سایت اصلی دانشگاه فراهم نبوده است.

از دیگر مسایل مورد اعتراض دانشجویان، ریزش آب از سقف کلاسهای درس و همچنین خرابی آسانسور است که باعث مشکلات فراوانی برای دانشجویان شده. مسوولان دانشگاه هم هیچگونه رسیدگی برای برطرف کردن این وضعیت انجام نداده اند. (دانشجو آنلاین، ۲۹ فروردین)

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۳، آدینه  ۱ اردیبهشت  ۱۳۹۶ - ۲۱ اوریل ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول