یادداشت سیاسی ....

مردم در اعتراض، خامنه ‌ای در کابوس فتنه، خاتمی در توهم آشتی

مهدی سامع

 

در سال گذشته تضادهای مهم جامعه ایران در ابعاد کلان تشدید شد و روابط بین نیروهای تعیین کننده در این تضادها چیزی کمتر از ستیز نبود. تضاد اکثریت مردم با استبداد دینی و ولایت فقیه و تضاد باندهای درونی هِرم قدرت و ثروت، نه یک مساله کلی و عمومی و بر روال معمول، که یک موضوع مشخص و به طور روزانه قابل دیدن بود. میوه اقتصاد مقاومتی برای سهامداران قدرت شیرین و برای توده های به فلاکت کشیده شده بسیار تلخ بود. قابل پیش بینی بود که آثار عقب نشینی «قهرمانانه» ولی فقیه نمی تواند مَرهَمی بر زخمهای عمیق اقتصاد ایران، که در اساس برای امنیت ولایت طراحی شده، باشد.

 

خاصیت پیام بی معنی، طلبکارانه و با کِبر و ریای ولی فقیه در روز دوشنبه 30 اسفند به مناسبت تحویل سال جدید پیرامون بحران اقتصادی نمک پاشیدن بر زخمهای چرک کرده اقتصاد بود و تردیدی نباید کرد که بر اساس اقتصاد مقاومتی خامنه ای، زندگی مردم  در سال 1396 فلاکتبار تر خواهد شد. این واقعیت تلخ یک امر پنهانی و ناشناخته برای فرودستان نیست. سفره خالی و غارت شده تهیدستان اکنون در جلوی چشم همگان است. برای بی چیزان که اکثریت جامعه را تشکیل می دهند، حتی رمق سیلی زدن بر صورت خود برای حفظ آبرو نمانده و به همین خاطر است که در سالی که در روز دوشنبه 30 اسفند 1395 پایان یافت، شاهد حدود دوهزار حرکت اعتراضی از جانب نیروهای کار بودیم.

اگر مدیای تحت امر خامنه ای (صوتی، تصویری، چاپی و اینترنتی) به تمامی حرکتهای اعتراضی کارگران، مزدبگیران، معلمان، پرستاران، دانشجویان و جوانان در جستجوی کار پوشش خبری می دادند، معلوم می شد که تعداد اعتراضات بسی بیش از آن است که برخی از رسانه ها بدان اشاره کرده اند. اما همین میزان آگاهی از کمیت و کیفیت حرکتهای اعتراضی، که در 12 شماره ماهنامه نبردخلق در سال 1395 منتشر شد، نشان می دهد که پایینیها نمی خواهند زیر بار ظلم و ستم سرفرود آورده و تسلیم شوند. فرودستان در حرکتهای اعتراضی خود، سیمای ننگین رژیم ولایت فقیه را در کوی و بَرزَن نقاشی کرده و می کنند.

 

مساله حاد دیگر در سال گذشته، تشدید بی سابقه تضاد در درون هِرَم قدرت بود. مسایل اجرایی برجام، صعود ترامپ در آمریکا، نمایش انتخاباتی پیش رو، مداخله گری بی دنده و ترمز سپاه پاسداران در تمامی عرصه های حیات کشور و ... موضوعات مهم مورد مناقشه بین باندهای درون ولایت خامنه ای بود.

خامنه ای در روز دوشنبه 16 اسفند، در دیدار با گروهی از دست اندركاران راهیان نور گفت: «احساس ضعف شما موجب تشویق دشمن به حمله به شماست، سعی كنید اظهار ضعف نكنید، نمی گم دروغی بگیم قوی هستیم، می گم قوت خودمان رو آشكار كنیم...ما امروز دچار چالش اقتصادی هستیم...اشتباه برخی در چالش بزرگ اقتصادی كه كشور اكنون دچار آن است، این بود كه در زمینه اقتصادی اظهار ضعف شد و دشمن دید كه اینجا می ‌توان فشار آورد و فشار را زیاد كردند.»

از همین چند جمله می توان فهمید که ولی فقیه در چه تَنگه ای گیر افتاده است. نباید تردید کرد که او می داند در عصر اطلاعات و ارتباطات، مخفی کردن نقاط ضعف و قوت حکومتها غیرممکن است. برای همین او با دروغ گویی از جمله معترضه «نمی گم دروغی بگیم قوی هستیم» استفاده می کند. اما اگر او بخواهد حقیقت بیان کند و «قوت» خود را به رُخ کِشَد، تنها می تواند به قدرت سرکوبی، چوبه های دار، ساخت موشک، دخالت آشوبگرانه در سایر کشورها، ترویج خرافات و مهمتر از همه قدرت و قوت اختلاس و چپاول بپردازد.

خامنه ای همچنین در این سخنان و به طور کلی در تمامی سخنرانیهای خود در سال 1395 به چالشهای درون حکومت می پردازد. او در این مورد به شدت از باز شدن هر شکاف جلوگیری می کند، زیرا خوب می داند و به چشم خود دید و با گوش خود شنید که مردم از شکاف ایجاد شده در حکومت در سال 1388 چگونه خیابانها را فتح کردند و فریاد «مرگ بر اصل ولایت فقیه، مرگ بر خامنه ای و زنده باد آزادی» سر دادند. 8 سال است که این کابوس او را رها نمی کند و هر صدایی از درون قدرت و پیرامون آن، حتی صداهای ذلیلانه برخی از اصلاح طلبان حکومتی، که از آن بوی باز شدن شکاف تراوش کند را بر نمی تابد.

وقتی محمد خاتمی در یك سخنرانی در تهران به مناسبت سالگرد انقلاب بهمن 1357،

با طرح تهدید ترامپ گفت: «معتقدم الان بهترین موقعیتی است كه می توان فضای آشتی ملی را در كشور حكم فرما كرد» و حسن روحانی در سخنرانی ساده لوحانه اش در روز 22 بهمن گفت: «ما همه در پیروی از رهبر معظم انقلاب، در پی اجماع و آشتی و انسجام ملی هستیم»، خامنه ای به شدت در مقابل درخواست شراکت خاتمی و پرتاب توپ در زمین خامنه ای از جانب روحانی واکنش نشان داد.

خامنه ای در روز چهارشنبه 27 بهمن، از اسم مستعار «مردم و ملت» برای «ولایت» استفاده کرد و گقت: «مگر مردم با هم قهر هستند که بخواهند آشتی کنند؟ قهری وجود ندارد، بله، بله مردم ما با آن کسانی که به روز عاشورا اهانت کردن، با آنها قهرند، آنهایی که آمدند وسط خیابان روز عاشورا با قساوت، با لودگی با بی حیایی، جوان بسیجی رو تو خیابان لخت کردن و کتک زدن، بله ملت با اینها قهرند، با اینها آشتی هم نمی کنیم، آن کسانی که با اصل انقلاب بدند، اصل نظام میگن هدف ماست، انتخابات رو میگن بهانه ماست، بله، البته آنها عده معدودی اند.»

او البته فراموش نکرد که پای «دشمن» را با بیان «این عناصر همان کسانی هستند که خودشان به دشمن، گرای تحریمها را داد‌اند» را به میان آورد تا شدت خشم خود را بهتر بروز دهد.

پس از این تیغ کشی بدون محابا، حمله دسته جمعی عَمَله و اَکره ولی فقیه به درخواست عاجزانه خاتمی شروع شد.

روز جمعه ۲۹ بهمن، كاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران گفت: «عده ای كه در فتنه حضور داشتند و هنوز هم می خواهند اعلام موجودیت كنند، باز هم زبان شان دراز شده و از آشتی ملی می گویند».

در همین روز احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد گفت: «عمله فتنه ۸۸ می گوید آشتی ملی، آشتی ملی یعنی چی؟ مگر ملت باهم قهرند؟».

روز جمعه 13 اسفند، احمد خاتمی در نماز جمعه تهران گفت: «كیست كه از آشتی بدش بیاد تمام وجودمون پر می كشه برای آشتی، اما آشتی ملی یك بار داره، بارش اینه كه دعوای ملی تو این كشور هست. این دروغه دعوای ملی تو این كشور نیست....در فتنه سال 88 ....هشت ماه كه بعضی از فرمانده ها گفتند این هشت ماه از هشت سال جنگ برای ما سخت تر گذشت، این ملت از این جماعت دل پر خون داره تا توبه نكردند با اینها آشتی نخواهد كرد.».

و بالاخره مجلس خبرگان تحت امر خامنه ای در روز چهارشنبه ۱۸ اسفند 1395 در بیانیه پایانی دومین اجلاس سالانه خود اعلام کرد: «مردم با فتنه گران وكسانی كه به بهانه انتخابات درصدد براندازی نظام و انقلاب اسلامی برآمده به نمادهای عاشورای حسینی اهانت كرده و دشمن را به تشدید تحریمها امیدوار كرده  و مرتكب ظلم بزرگی به نظام و مردم شدند، آشتی نخواهد كرد.».

معنی این لشگر کشیهای کم سابقه فقط می تواند ترس خامنه ای از شکاف منجر به خیزش باشد. خامنه ای قادر است در مقابل شرق و غرب جهان «نرمش قهرمانانه» نشان دهد و دل هر بیگانه ای را به دست آورد. اما او بیش از همه به این امر آگاهی دارد که «تهدید» در «خانه» کمین کرده و برای همین در مقابل هر راهکاری که شکاف درون ولایت اش را غیر قابل کنترل کند، به شدت مقابله خواهد کرد. رفتار خامنه ای به ویژه پس از برجام در مورد تضادهای درون قدرت مبتنی بر همین راهکار است و اگر دچار یک خطای راهبردی در ارزیابی از شرایط نشود، باید در نمایش انتخابات آینده از همین راهکار استفاده کند.

 

منبع: نبردخلق شماره ۳۸۲، سه شنبه  ۱ فروردین  ۱۳۹۶ - ۲۱ فوریه ۲۰۱۷

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول