رویدادهای هنری ماه

فتح الله کیائیها

 

موسیقی

 

با لئونارد کوهن تا پایان

تا پایان عشق با ما رقصید و هنگام فرو رفتن به بستر هرگز فراموش نکرد یادآوری چهار بنفشه سفید را که بر روی یقه ی ژاکت سبز مان نهاده بود.

"نزدیک بود به بستر بروم/ بدون یاد آوری چهار بنفشه سفیدی/ که در گل یقه ژاکت سبزت گذاشتم/ و بعد چقدر بوسیدم تو را/ و بوسیدی مرا/ با شرمی چنان/ که گویا هرگز عاشقت نبوده ام"

بله "لئونارد کوهن" را می گویم که بنا بر گزارش مبسوط "یورونیوز" تا سن ۸۴ سالگی و بدون آنکه لحظه ای از شعر و موسیقی و آواز غافل بماند، با ما رقصید و رقصید و رقصید و هنگام ترک صحنه، از خود ۱۴ آلبوم استودیویی و ۸ آلبوم ضبط زنده برجای گذاشت.

او که در سال ۱۹۵۵ به خاطر نوشته های ادبی خلاقانه اش جایزه "Mc. Naughton" را دریافت کره بود، در سال ۲۰۱۱ و به پاس دهه ها تلاش هنری اش هم موفق به دریافت جایزه "پرنسس آستوریاس" اسپانیا شد.

در سال ۲۰۰۷ میلادی آهنگساز شهیر آمریکایی "فلیپ گلس" مجموعه اشعار "کتاب اشتیاق" او را آهنگین کرد و در آخرین روزهای زندگی اش آخرین آلبوم خود با نام "تو این ار تلخ تر می خواهی" را به مشتاقان صدا و اشعارش تقدیم نمود.

او تنها آوازه خوانی خوش صدا نبود، بلکه در شعر و نقاشی هم سرشار از قریحه و استعداد بود. اشعارش با چاشنی شوخ طبعی و طنز، مذهب، مسیح، رسومات یهودی، عشق، سکس و سیاست را در بر می گرفت.

 

آلبوم جدید آلیشیا کیز با مضمون زنان و نابرابری اجتماعی

"آلیشیا کیز" ششمین آلبوم خود به نام "اینجا" (HERE) را منتشر کرد. آلبوم جدید او از تلاطمهای سیاسی و اجتماعی سال ۲۰۱۶ در آمریکا و اختلافهای نژادی الهام گرفته است.

"اینجا" بازتاب تکامل شخصیت زنی ۳۵ ساله و قوی است که ترانه های عاشقانه می خواند و بر مشکلات زنان و نابرابری اجتماعی انگشت می گذارد.

 

کیهان کلهر تور کنسرتهایش را از سر می گیرد

اما بازار خبری موسیقی در ایران حکایت از آن دارد که بالاخره بعد از مدتها وقفه و بنا به خبری از رادیو زمانه، کیهان کلهر تور کنسرتهایش را از سر می گیرد. این آهنگساز و نوازنده برجسته کمانچه، در تهران و ۱۲ شهر دیگر از جمله در سنندج کنسرت برگزار می کند. نیشابور در میان این شهرها نیست.

در اردیبهشت سال جاری قرار بود کیهان کلهر با گروه "پردگیان باغ سکوت" در شهر نیشابور روی صحنه برود که دادستان این شهر دستور لغو کنسرت را داد. سپس کنسرت شهرام ناظری در نیشابور و کنسرت سالار عقیلی در سبزوار لغو شد، احمد علم الهدی در یکی از خطبه های نماز جمعه در مشهد اعلام کرد که مشهد شهر عیاشی و گردشگری نیست و سرانجام دادستانی استان خراسان به دلیل "اتفاقات ناگوار اخلاقی" برگزاری هرگونه کنسرت در این استان را ممنوع اعلام کرد.

 

جشنواره موسیقی سبز ایران

بر اساس گزارش رادیو زمانه قرار است که جشنواره موسیقی سبز ایران به نام "موسیقی برای محیط زیست" که در بر گیرنده موسیقی کلاسیک ایران تا موسیقی پاپ، راک می باشد، در اردیبهشت ۹۶ برای اولین بار در ایران برگزار شود. اولین روز برگزاری این جشنواره همزمان است با روز زمین پاک در تقویم ایرانی.

در اعلانی که در سایت سازمان محیط زیست ایران منتشر شده، از همه گروههای موسیقی، دانشجویان و افراد حقیقی و حقوقی که آثاری در زمینه موسیقی با درونمایه حفاظت از محیط زیست پدید آورده اند، دعوت شده است که آثارشان را برای دبیرخانه جشنواره موسیقی سبز بفرستند.

 

سینما

 

بالاخره جکی جان صاحب اسکار افتخاری شد.

اخبار سینمایی حکایت از آن می کند که "جکی چان"، بازیگر فیلمهای حادثه ای پس از پنج دهه بازیگری در سینما و بازی در بیش از ۲۰۰ فیلم، به خاطر یک عمر دستاورد هنری اسکار افتخاری گرفت.

او دریافت این جایزه را مانند "رویا" دانست و خطاب به تماشاگران فیلمهایش گفت: "به خاطر شماست که به بازیگری ادامه می دهم٬ از پنجره بیرون می پرم٬ مشت و لگد می زنم و استخوانهایم را می شکنم."

 

شهر ایتالیایی از مهاجرت دنیرو استقبال می کند

در همین حال بنا به گزارش بی بی سی، شهرک "فراتسانو" در ایتالیا که جد پدری "رابرت دنیرو"، ستاره مشهور هالیوود در آنجا زندگی می کرد، گفته است که آماده است تا با "دستانی گشاده" از این هنرپیشه استقبال کند.

رابرت دنیرو که شهروندی آمریکا و ایتالیا را دارد، پیشتر گفته بود در صورتی که دونالد ترامپ به ریاست جمهوری برسد، به شهرک فراتسانو در استان "کامپوباسو" نقل مکان خواهد کرد.

 

دنیای ادبیات و بازار نشر

در ماه گذشته دو خبر ادبی داشتیم از ایران و جهان که در تضاد کامل با یکدیگر بودند. اولین خبر آنکه لوموند اعلام کرد، جایزه ادبی "گنکور"، مهم ترین جایزه ادبی فرانسه، به خاطر رمان "ترانه شیرین" به لیلا سلیمانی، نویسنده و روزنامه نگار مراکشی، تعلق گرفت.

"ترانه شیرین" دومین رمان لیلا سلیمانی است. او در این اثر داستان زن و مرد جوانی را روایت می کند که دو فرزند دارند و خدمتکاری هم از آنان نگهداری می کند، تا اینکه یک روز خدمتکار دو کودک را به قتل می رساند. این اثر بر شخصیت خدمتکار و رابطه بین طبقه متوسط مرفه با خدمتکاران و خشونت پنهانی که در این رابطه وجود دارد استوار است.

و خبر دوم حکایت از سقوط وحشتناک تیراژ کتاب دارد. رادیو زمانه در این مورد گزارش کرده است که با تشدید بحران اقتصادی، تیراژ کتاب در ایران حتی بین ناشران معروف سقوط کرده است.

قاسم یاحسینی، نویسنده ادبیات جنگ، در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران گفت که تیراژ کتاب "سقوط آزاد" کرده است. به گفته او، بحران اقتصادی به خارج شدن کتاب از سبد خرید خانوار انجامیده است.

یاحسینی تیراژ کنونی ناشران معروف در بازار کتاب ایران را بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ نسخه عنوان کرد. این تعداد به باور او برای ایران با ۸۰ میلیون نفر جمعیت بسیار ناچیز است. او در این زمینه از "فسادهای پنهان و آشکار حوزه نشر" انتقاد کرد.

 

شعرهای انتخابی ماه

زیبایی شعر در هم آمیختگی زمانی و مکانی ست و پر از راز و کنایه و سرشار از گفتنیهای ناگفته. بخوانید:

 

از محبوبه ابراهیمی

 

جنگل جنگل ستاره ..غم ..گین..ام ...این جمله خبری نیست ...پیش درآمدی است سمت سماعی در گورهای گود ...گریزان از مرکزی بی محور...

به سیصد و شصد درجه تاریخِ تاریک ...به چهار جهت مربع چهار گوش انفرادی...رو به مثلث سربی یادهای بر باد رفته ...برسم ذوزنقه ای با زوایایی تند و تیز...فلاش بک نه ...فستیوال فست بک ...باز گشت جوجه ها به تخم مرغ های شانسی ...درد ِ مُردد مَردود..مردانه بایستد ..مریدانه برود ...چهل گیس ریسمان و آسمان ..بافته ..چهل ستون سیمان به تیزاب ..ضِبح ..شاخه ها از برگها آویزان ...وزن زمین از تلاطم این تعادل نامتعادل ...تلاشی نا موزون ...توبورگی به سلامتی توموری گستره ...شیمی درمانی به کَتش نمی رود...گاو های اسپانیا مدینه ی فاضله شان هند...در تناسخی بعد جنگ با ماتادور ها ...واین ..سان به انسان قدرت چرخش دادیم‌‌...چر..خشی ..مسالمت آمیز ...به گرد کعبه نه ...چرخان همراه بادهای خزیده بر خاور ..آن ..سو ..تر ..خشک..چِرت بگویی...چُرت بزنی... سوز سکوت ...فشار اکلوژن فک را فِ..فُ ..شرد ...فررریااادِ ارتودنسی برای اصلاح ...فستیوال.. فستیوال فست بک...نه تا بیگ بنگ...تا ونسان ونگوگ...آفتاب گردان های پژمرده بر بوم..با نوای آفتاب کاران ...با ضرب جان ..جان ..در سماع..اند ..در گورهای بی نام

 

از رضا بهادر

 

با مشتی ماه

به آب می زند

لبخندی که در دهان اسب

خرد می شود

تصویر سربازی ست

سوار بر شب

که خاطراتش را

غرق می کند...

  

منبع: نبردخلق شماره 377، دوشنبه اول آذر ۱۳۹۵ – 21 نوامبر ۲۰۱۶

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول