رویدادهای هنری ماه

فتح الله کیائیها

 

سخن ماه:

رژیم "قدر قدرت" و وحشت از برگزاری کنسرت موسیقی

در خبرهای ماه اخیر خواندیم که با ممانعت علم الهدی، امام جمعه مشهد، از برگزاری کنسرتهای موسیقی در این شهر و عقب نشینی فضاحت بار وزیر "دولت تدبیر و امید"، بالاخره دولت چاره نهایی را در آن دید که با برنامه ای مشخص و از پیش تعیین شده و با قدرت کامل به صف کانون نویسندگان ایران حمله کرده و مانع از برگزاری نشست سالانه آنها شود.

روز جمعه پنجم شهریور ماه ۱۳۹۵، ماموران امنیتی با حضور در محل برگزاری مجمع عمومی سالانه کانون نویسندگان ایران مانع برگزاری این مجمع شدند. رژیم بدین ترتیب در صدد بود که با یک تیر دونشان بزند:

۱- ناتوانی خود در مقابل امامان جماعت را لاپوشانی کند ۲- با سرکوب نویسندگان و قلم به دستان، "قدر قدرتی" خویش را به نمایش بگذارد.

ترس و وحشت رژیم از شادمانی و نشاط و همچنین آگاهی مردم مختص دیروز و امروز نبوده و نخواهد هم بود. بگذریم از این که مردم شهرستان تفت در استان یزد، در تب و تاب همین کش و قوسهای رژیم و دولت و امامان جماعتش که گویا به یک ملوک الطوایفی پنهان روی آورده اند، گوشمالی جانانه ای به آنها داده و با پافشاری و اصرار در کنسرت شهرام ناظری و حافظ ناظری شرکت کرده و کفن پوشان نوحه خوان ولایت را عقب زدند و بار دیگر بر این باور مهر تایید زدند که هرجا مردم پافشاری و اصرار کنند، رژیم چاره ای جز عقب نشینی ندارد.

 

در جهان موسیقی

 

هنرمند آمریکایی به کودکان افغان، گیتار آموزش می دهد

از این مقدمه که بگذریم، موسیقی را با موسیقی ادامه می دهیم. آنچه در ماه گذشته بر این هنر ارزشمند ایران و جهان گذشت از جمله آن بود که بنا بر گزارش "یورو نیوز"، مدرسه موسیقی "لنی کوردولا" (Lanny Cordola)، گیتاریست آمریکایی در کابل تشکیل شده است. براساس این گزارش، قدم زدن تا بالای تپه های کابل و نواختن گیتار با معلم موسیقی، به بهترین لحظه روز برای گروهی از دختران افغان تبدیل شده است که نزدیک به پنجاه کودک از خانواده های کم درآمد هستند. آنهادر مدرسه موسیقی لنی کوردولا گیتار یاد می گیرند.

 

هنرمندان علیه سرطان

در همان حالی که لنی مشغول آموزش به کودکان افغان می شود، "صدای آمریکا" گزارش کرد که جمعی از خوانندگان آمریکایی در کنسرتی زیر نام "در مقابل سرطان بایستیم"، تعدادی از ترانه های "دیوید بووی"، خواننده فقید انگلیسی، را روز سه شنبه ۱۹ شهریور در تالار "رایمن" در "نشویل" اجرا کردند که این کنسرت از شبکه های مختلف پخش شد.

در این کنسرت "کیت اربن"، گروه Little Big Town و "دیرکس بنتلی" از جمله ترانه "قهرمانان"، از آثار معروف و بیاد ماندنی دیوید بویی، را اجرا کردند.

همه این هنرمندان، نزدیکان خود را به دلیل ابتلا به سرطان از دست داده اند. کیت اربن پدرش را و یکی از اعضای گروه Little Big Town خواهرش را از دست داده است و خود دیوید بووی هم در زمستان گذشته به دلیل ابتلا به سرطان در گذشت.

 

لغو کنسرت در کرمانشاه به خاطر سوریه

اگر چه جهان در ماه گذشته چون همه ماههای دیگر در بطن موسیقی زیست، اما از ایران همچنان خبر لغو کنسرتهاست که می شنویم، به طوری که طبق گزارش "رادیو زمانه" قرار بود یکشنبه ۲۱ شهریور کنسرت "گروه پالت" در بیستون در استان کرمانشاه برگزار شود، اما به بهانه برگزاری مراسم پاسداران کشته شده از این استان در سوریه، کنسرت مزبور لغو شد.

 

ترویج حجاب اجباری در کانادا توسط گروه پاپ اعزامی از ایران

رادیو زمانه همچنین در گزارش دیگری می گوید گروه موسیقی "چارتار" از زنانی که در کنسرت این گروه در شهر "کلگری" کانادا شرکت کرده و خواسته بودند با آنها عکس یادگاری بگیرند، تقاضا کرده که حجاب داشته باشند و برای این کار روسریهایی را هم به این زنان داده است.

این اقدام گروه موسیقی مزبور واکنشهایی را در شبکه های اجتماعی ایجاد کرده و گروهی از کاربران، هم تقاضای گروه و هم پذیرفتن این خواسته را از سوی زنان مورد انتقاد قرار داده اند.

گروه چارتار داده شدن روسری به زنان هنگام عکس گرفتن را انکار نکرده است، اما می گوید این پیشنهاد از سوی "دیگر برگزارکنندگان کنسرت" داده شده نه از سوی آنها.

اما یکی از زنانی که در کنسرت این گروه در شهر کلگری کانادا با آرمان گرشاسبی، خواننده چارتار، عکسی به یادگار گرفته، تاکید کرده روسری را خود اعضای گروه چارتار آورده بودند.

 

انقلاب؛ موضوع جشنواره امسال موسیقی بتهوون

قبل از گذار از خبرهای موسیقی بد نیست گزارش جالب و کوتاهی هم داشته باشیم از "دویچه وله" که در آن آمده است که موضوع جشنواره امسال موسیقی انقلاب خواهد بود.

هر سال جشنواره ای برای بزرگداشت "لودویگ فان بتهوون" در شهر بن آلمان برگزار می شود. فستیوال بتهوون امسال از روز نهم سپتامبر آغاز شده و طی آن برنامه های متنوع موسیقی با حضور ارکسترهای گوناگون از سراسر جهان به اجرا درمی آید. در برنامه امسال جشنواره بتهوون، ارکستر فیلارمونیک "اورال" از "یکاترینبورگ" روسیه طی دو شب آثاری از موسیقیدانان پیش و پس از انقلاب روسیه اجرا میکند.

همچنین سمفونی شماره ۳ بتهوون "اروئیکا" توسط ارکستر سمفونیک WDR به رهبری مارک یانوفسکی Marek Janowsky اجرا می شود. Eroica بارزترین انعکاس آوایی انقلاب کبیر فرانسه به شمار می رود.

بخش دیگر به "بهار عرب" اختصاص دارد که در آن "سدا رودر" (Seda Roder)، پیانیست ترک تبار، در یک اجرای رسانه ای تحت عنوان "آوازهای بهاری"، قطعاتی از موسیقیدانان دنیای عرب را معرفی خواهد کرد. در این اجرا انقلابهای دنیای عرب که پیامدهای آن در حال حاضر اروپا را تحت تاثیر قرار داده، از طریق موسیقی، ترانه و رقص بیان خواهند شد.

 

سخن سینما

 

تقدیر از لیلی امیرپور در ونیز

در ماه گذشته اخبار زیادی از سینما و موفقیت سینماگران و هنرپیشه های ایرانی داشتیم که به خلاصه ای از آنها بسنده می کنیم.

اولین خبر آن است که بر اساس گزارشات خبری، فیلم "دسته بد" ساخته انا لیلی امیرپور، برنده جایزه "ویژه هیات داوران" جشنواره ونیز شد.

فیلم "دسته بد" با شرکت "جیم کری"، "کیانو ریوز" و "سوکی واترهاوس" مدل ۲۴ ساله انگلیسی، تماشاگر را به دنیای وهم انگیز و خشونت آمیزی می برد؛ به آرامش یک شهر خیالی در تگزاس که در آن رهبری خودپسند و مردم فریب، اهالی وازده ی شهر را که آوارگان، یتیمان و بیماران روانی هستند، تشویق می کند که رویاهای خود را پیگیر باشند.

 

تایید حکم شلاق و زندان یک سینماگر

اما خبر بد سینمایی آن که بر اساس گزارش خودنویس، شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر دادگاه انقلاب تهران، حکم ۲۲۳ ضربه شلاق کیوان کریمی، فیلمساز کرد را تایید و محکومیت پنج ساله او را به ۵ سال تعلیقی و یکسال تعزیری تغییر داد.

به گفته امیر ریيسیان، وکیل مدافع کیوان کریمی، این حکم قطعی است و روز شنبه، یکم اسفندماه به او ابلاغ شده است. کریمی، پیشتر در دادگاه بدوی از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به تحمل ۶ سال حبس و ۲۲۳ ضربه شلاق محکوم شده بود.

وی در آذر ماه سال ۹۲ در پی ساخت فیلم "نوشتن بر شهر" بازداشت و بعد از ۱۲ روز با قرار وثیقه آزاد شد. این فیلم، یک مستند ۶۰ دقیقه ای است که به بررسی سیر تحولات اجتماعی سیاسی ایران پس از انقلاب ایران می پردازد.

 

نمایش فیلم "اسنودن" در جشنواره تورنتو

فیلم "اسنودن"، ساخته الیور استون Oliver Stone پس از مدتها انتظار در جشنواره تورنتو به نمایش در می آید. این فیلم بر اساس ماجرای ادوارد اسنودن، افشاگر برنامههای جاسوسی سایبری آمریکا ساخته شده است.

"اسنودن" که اولین بار در ماه ژوییه در نمایشگاه فیلم "کمیک کن" سن دیگو حضور داشت، قرار است در سپتامبر ۲۰۱۶ در تمام سینماهای جهان به نمایش درآید. قرار است که تصویر این افشاگر مشهور نیز پیش از نمایش فیلم در جشنواره تورنتو روی پرده بیاید.

جشنواره بین المللی فیلم تورنتو یک جشنواره فیلم عمومی غیررقابتی است که هر ساله در ماه سپتامبر در تورنتوی کانادا برگزار می شود. این جشنواره طی دهه های گذشته به یکی از معتبرترین رویدادهای هنری و سینمایی جهان تبدیل شده است.

 

در جهان ادبیات

 

کانون نویسندگان: حقوق ما سلب می شود

ماه گذشته را همانگونه که در خبرها خواندید با حمله نیروهای امنیتی به خانه یکی از نویسندگان و جلوگیری از گردهمایی سالیانه کانون نویسندگان آغاز کردیم که در این رابطه کانون نویسندگان ایران در اطلاعیه به شرح ذیل خواهان احقاق حق خود در برگزاری مراسم و گردهمایی شد:

"ما بارها اعلام کرده ایم نویسنده ایم و ما را با قدرت سیاسی کاری نیست، اما مخالف سانسور و خواهان آزادی بیان و اندیشه بی هیچ حصر و استثنا برای همگان هستیم و بدیهی است مجامع عمومی کانون نیز هدفی جز این را دنبال نمی کنند. اما طی ده روز اخیر سه تن از اعضای هیات دبیران کانون، فاطمه سرحدی زاده و اکبر معصوم بیگی، علی رضا عباسی و منشی کانون، قارن سوادکوهی و یکی دیگر از اعضای کانون، رضا خندان مهابادی به وزارت اطلاعات احضار و به آنان تاکید شده است از برگزاری مجمع عمومی کانون خودداری کنند.

شگفت این که حق تشکل و تجمع و حق امنیت در چهاردیواری مسکونی و خصوصی حتی به موجب همه قوانین جاری برای مردم تضمین شده و ممانعت از این حقوق، جرم و قابل تعقیب است. اما امروز دقیقاً همین حقوق سلب و لگدمال شده است.

هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران، ضمن اعتراض به جلوگیری از برگزاری مجمع عمومی کانون، اعلام می کند که برابر اساسنامه کانون، تا انتخاب هیات دبیران بعدی به وظایف خود عمل خواهد کرد."

 

یک ایرانی تبار نامزد جایزه ادبی

"آتوسا مشفق" نویسنده آمریکایی با تبار ایرانی بر اساس گزارش صدای آمریکا نامزد جایزه ادبی "من بوکر" شد.

کمیته بوکر که یکی از معتبرترین جوایز ادبی جهان است، ماه گذشته نامزدهای سال ۲۰۱۶ جایزه بوکر را شامل شش کتاب از نویسندگانی از کشورهای بریتانیا، کانادا، آفریقای جنوبی و آمریکا، معرفی کرد. یکی از شش نامزد امسال بوکر، کتاب "ایلین" نوشته "آتوسا مشفق"، نویسنده آمریکایی با تبار ایرانی است. این کتاب در باره زن جوانی است که در یک مرکز بازپروری مجرمان نوجوان در دهه ۶۰ میلادی و در "نیوانگلند" کار می کند.

آتسا مشفق از مادری کروات و پدری ایرانی در شهر بوستون در ایالت ماساچوست آمریکا متولد شده است. او تا به حال دو رمان و چندین داستان کوتاه نوشته است.

 

شعر

 

و اما در شعر ماه سروده کوتاهی را می خوانید از امیر پرویز کارگر، شاعری خوش قریحه و رو به جلو :

 

دیروز

کارم پَرید

نانم گُم شد

پُر از خَشمم

 انتقام نمی گیرم

اسیر نمی گیرم

حقم را می گیرم ......

 

 

 

 

منبع: نبردخلق شماره  375، پنجشنبه اول مهر ۱۳۹۵ - 22 سپتامبر ۲۰۱۶

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول