کارورزان سلامت

امید برهانی

 

مهم ترین عنوانهای اخبار پرستاران در تیر ماه ضرب و شتم پرستاران به وسیله همکاران پزشک! طرح شکایت سازمان نظام پرستاری از وزارت بهداشت و وجود رانت مالی در تربیت کمک پرستار است. در ماه های گذشته، این جامعه مطالبات خود را به طور عمده از کانال نمایندگان آن در سازمان نظام پرستاری طرح کرده است.

 

انصراف از شکایت از طرح "سلامتیاران" به خاطر "مصالح ملی"

ایسنا، ۷ تیر - طرح "سلامت یاران" هلال احمر که حدود یک ماهی است در چند بیمارستان به اجرای آزمایشی گذاشته شده، نتوانسته به طور کامل نظر جامعه پرستاری را با خود همراه کند. مسوولانجمعیت هلال احمر و وزارت بهداشت بارها اعلام کرده اند سلامت یاران به هیچ عنوان به مسایل درمانی وارد نمی شوند و از سوی دیگر، سازمان نظام پرستاری از اوایل سال جاری، خود را آماده شکایت به کمیته بین المللی صلیب سرخ کرده بود، اما چندی پس از اجرای آزمایشی این طرح، تصمیم این سازمان تغییر کرد و از طرح شکایت خود منصرف شد.

علی محمد آدابی، رییس کل سازمان نظام پرستاری، دلیل انصراف از شکایت به صلیب سرخ را حفظ مسایل ملی در داخل کشور عنوان کرد و گفت: "انتظار دارم مسوولان هلالاحمر در یک گفتمان منطقی با مسوولان نظام پرستاری، مسایل پرستاری و وابسته را حل کنند."

وی با اشاره به نارضایتی پرستاران از ورود نیروهای سلامت یار به بیمارستانها ادامه داد: "بیشتر شرح وظایف سلامتیاران در حوزه کمک بهیاری است که در حال حاضر بیش از ۶۰ هزار نیروی آموزش دیده وجود دارد. به همین خاطر توصیه میشود این افراد به کار گرفته شوند، اگر نیازی بود زیر نظر سازمان نسبت به آموزش نیروهای جدید اقدام شود."

 

بلاتکلیفی قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری ۹ ساله شد

خبرگزاری مهر، ۸ تیر - در ششم تیر ماه ۱۳۸۶ قانون "تعرفه گذاری خدمات پرستاری" با اکثریت آرا در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. بر اساس این قانون، خدمات پرستاری تعرفه دار می شود و هزینه های آن به حساب پرستاران واریز می شود. زیرا، جامعه پرستاری بر این عقیده است که حجم زیادی از کارهای بیماران بر عهده پرستاران است، اما چون تعرفه ای برای خدمات آنها وجود ندارد، در نتیجه پول این خدمات به جیب پزشکان می رود.

سه هزار و ۲۸۵ روز از روز تصویب این قانونی می گذرد و پرستاران هنوز چشم انتظار اجرایی شدن قانونی هستند که آن را "ام المطالبات" جامعه پرستاری می خوانند.

طاهره زاهد صفت، رییس شورای عالی سازمان نظام پرستاری کشور در این باره گفت: "متاسفانه پس از گذشت ۹ سال از تصویب قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری در مجلس، پرستاران همچنان چشم انتظار اجرایی شدن این قانون هستند."

حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نهم، با بیان اینکه عدم اجرای این قانون موجب نارضایتی پرستاران شده است، افزود: "وزارت بهداشت اعتباری برای اجرای این قانون ندارد."

 

مرگ در حین کار/ فشار کار بر پرستاران ۳ تا ۴ برابر شده

خبرگزاری فارس، ۸ تیر - رییس کل سازمان نظام پرستاری می گوید در حال حاضر پرستاری در کشور حرفه پرجاذبه ای نیست. ترک از کار و فوت پرستاران به دلیل سختی این شغل به وفور وجود دارد اما گزارش نمی شود. آدابی گفت: "قبل از طرح تحول سلامت، پرستاران کارانه و اضافه کار حداقلی میگرفتند، شیفتهای زیادی هم کار می کردند، هر چند راضی نبودند. اما پس از اجرای این طرح و افزایش بار مراجعات و ایجاد تقاضاهای القایی، به ناگاه ضریب اشغال تخت از ۷۰ به ۱۰۰درصد رسید."

وی افزود: "این ضریب اشغال برای کسی که در بیمارستان کار می کند به معنی فشا ۳ تا ۴ برابری است، مانند باری است که ذره ذره به آن اضافه شده و دیگر نمی توان آن را از زمین بلند کرد." او با هشدار نسبت به وجود سندروم کاهش بازدهی در پرستاری گفت:"پرستارانی را داشته ایم که حین کار ناگهان فوت کرده اند. شیفتهای کاری زیاد پرستاران را ناتوان کرده و از اینگونه موارد زیاد است که ما از فضای مجازی متوجه آن می شویم، چون سیستم گزارشدهی نداریم و گزارش نمی شود."

وی ادامه داد: "ترک از کار هم به وفور وجود دارد. شغل پرستاری در حال حاضر در کشور حرفه پرجاذبه ای نیست و هر یکسال فعالیت آن به اندازه ۳ تا ۵ سال پرستار را شکسته و خسته می کند." آدابی تصریح کرد: "همچنین اضافه کار پرستاری حذف شد و مجموع کار تحمیلی به پرستار را تحت عنوان کارانه با افزایش ۵۰ درصدی به پرستار دادند که این کارانه نه به موقع داده شد و نه پرستاران را راضی کرد. کارانه ای که میدهند، تناسبی با حجم کار ندارد. بنابراین پرستاران حق دارند با این حجم کار گریه کنند. پرستاری را داریم که در ماه، ۲۵ نوبت شیفت شب کار می کند، آیا اسم این زندگی است؟عوارض عاطفی و جسمی این فرد را چه کسی پاسخگو است؟"

وی گفت: "ما فقط می خواهیم به وزارت بهداشت بگوییم سازمان نظام پرستاری به عنوان یک سازمان صنفی وظیفه دارد از پرستاران و مطالبات شان حمایت کند و وزارت بهداشت بهتر است به ما اعتماد کند."

 

سازمان نظام پرستاری: از وزارت بهداشت شکایت می کنیم

باشگاه خبرنگاران جوان ، ۱۵ تیر - رییس سازمان نظام پرستاری با اظهار گله مندی از کوتاهی وزارت بهداشت در اجرای قانون مصوب مجلس در مورد پرستاران، از شکایت قانونی این سازمان از وزارت بهداشت خبر داد.

محمد علی با اشاره به بلاتکلیفی بیش از ۱۵۰ هزار پرستار اظهار کرد: "با توجه به عدم اجرای قانون تعیین تعرفه نظام پرستاری توسط وزارت بهداشت و ایجاد مشکلات جدی در مورد حقوق و دستمزد برای پرستاران، لایحه شکایت قانونی سازمان نظام پرستاری از این وزارت خانه تنظیم شد که طی هفته آینده به جریان می افتد."

وی با اشاره به مفاد قانون خدمات پرستاری که در سال ۸۶ به تصویب قانون رسید، تاکید کرد: "طبق این قانون، تعیین تعرفه خدمات پرستاری رسما تصویب شد که در طی مراحل اجرایی و ظرف ۶ ماه باید بسته های خدمتی توسط وزارت بهداشت، وزارت رفاه و سازمان نظام پرستاری مشخص و حل و فصل و برای تامین منابع مالی به مجلس عودت داده شود که متاسفانه تا امروز هیچ اتفاقی در این زمینه نیفتاده است."

رییس سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه دیگر چاره ای به جز شکایت قانونی از وزارت بهداشت برای تعیین تکلیف وضعیت تعرفه خدمات نظام پرستاری نمانده است، گفت: "عملا این ماجرای تعیین و ابلاغ این تعرفه ها بر زمین مانده است و هم اکنون با گذشت بیش از ۹ سال و پیگیری قانون مند این موضوع بواسطه همه شیوه های رسیدگی مدنی توسط جامعه پرستاران، همچنان هیچ خبری از وضعیت و تعیین تکلیف تعرفه های نظام پرستاری نیست."

 

ضرب و شتم یک پرستار توسط پزشک

نظام پرستاری، ۱۹ تیر - یکبار دیگر جامعه پرستاری کشور شاهد خشونت و برخورد فیزیکی از سوی پزشکان و این بار در بیمارستان آموزشی درمانی "شهدای تجریش" شد.

علی جعفری، پرستار مضروب و شاغل در بخش آی سییو جنرال بیمارستان "شهدای تجریش" در تشریح این اتفاق رخ داده برای خود اظهار کرد: "در تاریخ ۱۳ تیرماه پس از یک شیفت کاری شب، پیش از تحویل بخش به همکاران صبح، جناب آقای ع.م، رزیدنت سال آخر جراحی عمومی بیمارستان برای ویزیت و پانسمان بیمار به بخش مراجعه کرد."

وی ادامه داد: "بیماری با تشخیص استیون جانسون در بخش بستری بود که به دستور پزشک باید روزانه دو بار (صبح و شب) حمام داده می شد و با وجود یادآوری پرستار شیفت شب، اما رزیدنت مسوول، این موضوع را فراموش و در انجام آن کوتاهی کرد."

این پرستار افزود: "از این رو بیمار در وضعیت مناسبی قرار نداشت و رزیدنت سال بالاتر با مشاهده وضعیت بیمار اقدام به هتاکی و بکار بردن الفاظ خارج از عرف جامعه و بدور از شان پرسنل درمانی نسبت به من نمودند. با ادامه این وضعیت طی تماسی سوپر وایزر کشیک هم در محل حاضر شد، اما متاسفانه هیچ تغییری در نحوه برخورد رزیدنت هتاک ایجاد نشد و در ادامه اقدام به ضرب و شتم من در حضور پرسنل بخش و سوپر وایزر بیمارستان کردند."

جعفری با بیان اینکه داد و بیداد و بد و بیراه گفتن رزیدنت سال آخر در بخش عملا آرامش بخش، پرسنل و بیماران را بر هم زد طوری که همه دست از کار کشیدند، افزود: "این تنش در حالی توسط رزیدنت سال آخر در بخش ایجاد شد که براساس دستور پزشک که بالای تخت بیمار نصب شده بود، پرسنل درمانی بدون حضور رزیدنت حتی اجازه تغییر پوزیشن بیمار را نداشتند".

در پایان جعفری گفت: "شرایط به گونه ای است که اگر برای یادآوری پیگیری امور بیماران حتی اگر به اینترنها اقدام کنیم، مورد تهدید این گروه واقع می شویم."

وی یادآور شد: "برای تامین شرایط درمانی موثر برای بیماران، موضوع را از طریق مراجع انتظامی و قضایی بطور جد تا حصول نتیجه پیگیری خواهم کرد."

 

وجود رانت مالی در تربیت کمک پرستار/اگر ریگی به کفش ندارند ...

ایلنا، ۱۹ تیر - محمد شریفی مقدم، قائم مقام سازمان نظام پرستاری گفت، وزارت بهداشت به بهانه اینکه نیازهای بیماران معطل مانده و توسط همراهان بیمار انجام می شود، موضوع کمک پرستار را مطرح کردهاست.

وی با اشاره به اینکه امورات اولیه بیمار نظیر کمک در غذا خوردن، راه رفتن، حمام کردن و جابه جایی در تخت و همچنین برآوردن نیازهایی همچون دستشویی رفتن و بهداشت تخت بیمار از وظایف کمک بهیاران است، گفت: "کمک بهیاران رده قانونی مصوب شده با کریکلومهای آموزشی هستند و همین کارها را انجام می دهند و در حال حاضر نیز ۵۰ هزار کمک بهیار تربیت شده و آماده به کار وجود دارد و این رده از سوی جهاد دانشگاهی و انجمن پرستاری تعریف شدهاند."

وی ادامه داد: "بنابراین ما یک نیاز داریم و برای برطرف کردن این نیازها در حال حاضر ۵۰ هزار نیروی تربیت شده وجود دارد و وزارت بهداشت اگر ریگی به کفش ندارد، می تواند از این نیروها استفاده کند و دلیلی ندارد از افراد ۴ میلیون تومان بگیرد و کمک پرستار تربیت کند، در حالی که کمک بهیاران با هزینه ۴۰۰ تا ۵۰۰ تومان تربیت می شدند و این کارها را انجام می دادند."

وی تاکید کرد: "یک سری مسایل و رانتهای مالی در خصوص تربیت کمک پرستاران وجود دارد و برخی از این مسیر میخواهند به رانتهای مالی برسند. همچنین، برخی سهامداران و روسای بیمارستانهای خصوصی به دنبال نیروی انسانی هستند که با کمترین حقوق و دریافتی و انتظارات، وظایف پرستاری را انجام دهند و هزینه کمتری برای آنان دربر داشته باشند."

 

سپردن سلامت مردم به کمک پرستاران خطرناک است/ کلاهبرداری در کلاسهای کمک پرستاری

خبرگزاری فارس، ۲۹ تیر - عضو شورای عالی نظام پرستاری گفت: "دوره های یکساله ای طراحی شده که افرادی به عنوان کمک پرستار به بیمارستانها و حتی منازل بروند و خدمات یک کارشناس پرستاری را ارایه دهند که این خیانت به مردم بوده و بسیار خطرناک است."

رضا دالایی گفت: "از زمانی که معاونت پرستاری در وزارت بهداشت تشکیل شد، یک درآمدزایی طراحی گردید که به عنوان کمک پرستار مبالغ بالایی حدود ۵ تا ۶ میلیون تومان برای آموزش هر یک از این افراد پیشبینی کردند که البته بعدها کمتر شد و اکنون ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برای آموزش و تربیت کمک پرستار برآورد کردند."

دالایی با اشاره به اینکه این اقدام برای سودآوری و کلاهبرداری انجام شده، گفت: "ما در جلسات شورای عالی نظام پرستاری مخالفت خود را اعلام کردیم، اما این دورهها برگزار شده و نمی توانستیم جلویش را بگیریم. با این وجود، ۲۲ شرح وظیفه قبلی را برای اجرا قبول داشتیم، اما متاسفانه کلاسها همچنان برقرار است و شرح وظیفه در حال تغییر است."

وی ادامه داد: "اگر کمبود داریم باید کارشناس پرستاری آموزش دهیم، نه اینکه افرادی با دوره یکساله. این خیانت به مردم است و سپردن سلامت مردم به افرادی که دوره کامل ندیده اند خطرناک است."

وی افزود: "چون این افراد استخدام شان در بیمارستانها محدود است، برای اینکه بازار جدیدی برای خود ایجاد کنند و درآمد داشته باشند، بحث خانه را مطرح کردند در حالی که ما اکنون کارشناس ارشد سالمندان برای این کار تربیت می کنیم. این افراد شاید در بیمارستانها قابل کنترل باشند، اما در منزل ممکن است خطر بزرگتری را به وجود بیاورند."

 

منبع: نبردخلق شماره  372، سه شنبه اول تیر 1395 – 21 ژوئن 2016

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول