رویدادهای هنری ماه

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

"تنها کسانی که شهامت داشته اند باور کنند درون شان چیزی برتر از وضعیت حاضر وجود دارد، دستاوردهای بزرگ و با شکوه داشته اند." (بروس بارتون (۱۸۸۶- ۱۹۶۷) نویسنده ، سیاستمدار و نماینده مجلس آمریکایی)

"پیروزی همیشه خود را به دامان کسی می اندازد که همیشه آرزوی به دست آوردنش را داشته." (شارل دوگل (۱۸۹۰–۱۹۷۰)، او در جریان جنگ جهانی دوم، فرمانده نیروهای فرانسه آزاد بود و پس از جنگ به مقام ریاست جمهوری فرانسه رسید)

 

 

سینما

 

انتقاد برنده جایزه نخل طلای کن از نو - لیبرالیسم

"کن لوچ"، سینماگری که یکی از مهمترین نمایندگان رئالیسم اجتماعی در سینمای بریتانیا و نیز سینمای جهان محسوب می شود، برای دومین بار جایزه نخل طلای کن را به دست آورد. فیلم "اینجانب دانیل بلیک"، مثل بیشتر آثار کن لوچ، در مورد دشواریهای زندگی طبقه کارگر است و داستان تراژیک کارگری به نام "دانیل بلیک" را روایت می کند که کارش را از دست داده و برای بقا مبارزه می کند.

کن لوچ بعد از دریافت جایزه اش از دست "مل گیبسون"، در سخنان کوتاه اما تند و انتقادی اش،  در مورد وضعیت اقتصادی جهان امروز گفت: "جهانی که در آن زندگی می کنیم جهانی خطرناک و حریص است. نو - لیبرالیسم برای ما فاجعه جدیدی آفریده. امروز میلیونها انسان از یونان گرفته تا پرتغال و اسپانیا از بیکاری و فقر رنج می برند."

به گفته کن لوچ: "سینما، سنتهای زیادی دارد و سینمای شایسته، سینمایی است که گرایش مردم علیه قدرت و سرمایه را نمایندگی می کند و همین سنت است که ما را زنده نگاه می دارد."

کن لوچ افزود: "در زمانی که خطر ناامیدی و یاس جهان را فرا می گیرد، ما باید با فیلمهایمان پیام امید بدهیم و خلق جهانی دیگر یک ضرورت است."

 

مل گیبسون قسمت دوم فیلم " مصائب مسیح" را می سازد

"مل گیبسون"، بازیگر، تهیه کننده و کارگردان سینما، قصد دارد بر اساس فیلمنامه "رندال والاس"، قسمت بعدی فیلم جنجال برانگیز "مصائب مسیح" را بسازد. رندال والاس، فیلمنامه "شجاع دل" به کارگردانی مل گیبسون را نیز نوشته است.

آقای والاس می گوید "این قصه سر درازی دارد." این فیلمنامه نویس در فیلم قبلی ماجرای دلخراش و جزییات سخت از ۱۲ ساعت آخر زندگی مسیح را روایت کرد.

مصائب مسیح که دوازده سال پیش اکران شد، با فروش معادل ۶۱۲ میلیون دلار در سراسر جهان، به پرفروش ترین فیلم مستقل در تاریخ سینما تبدیل شد. اما مل گیبسون از سوی مجامع و محافل یهودی مورد انتقاد قرار گرفت که معتقد بودند فیلم دارای مضمون یهودی ستیزی است.

 

موفقیت سوال برانگیز "فیلم فروشتده"

فیلم "فروشنده"، تازه ترین ساخته اصغر فرهادی، محصول مشترک ایران و فرانسه است که در جشنواره کن به نمایش عمومی درآمد. این فیلم که اصغر فرهادی به گفته خود آن را در "فاصله تاخیر پروژه اسپانیا" ساخته، جایزه بهترین فیلمنامه (اصغر فرهادی) و جایزه بهترین بازیگر مرد (شهاب حسینی) را به دست آورد.

"فروشنده" به رابطه زن و شوهری به نام رعنا و عماد، با بازی شهاب حسینی و ترانه علیدوستی می پردازد که در حال بازی در نمایش "مرگ فروشنده" "آرتور میلر" هستند.

فیلمبرداری فیلم به مدیریت حسین جعفریان (که قبلا "دربارۀ الی" و "چهارشنبه سوری" را با فرهادی کار کرده بود) در طی ۷۳ جلسه در تهران انجام شد و فیلم سرانجام در آخرین دقایق به بخش مسابقه کن پیوست؛ امری که بی سابقه است، زیرا فیلمهایی که وارد جشنواره کن می شوند باید از زمانهای دور تر مورد تایید داوران قرار گیرند.

فیلم "فروشنده" با واکنشهای مثبت و منفی منتقدان فیلم در کن مواجه شد و بسیاری از منتقدان فرانسوی، به انتقاد از فیلم پرداختند. واکنش منتقدان انگلیسی نیز به فیلم فرهادی، چندان خوب نبوده و آنها هر کدام ۳ ستاره یا کمتر به آن داده اند.

 

اعطای جایزه صلح به فیلم آلمانی "مه در اوت"

جایزه بین المللی صلح آلمان در بخش فیلمهای داخلی به فیلم "مه در اوت"، به کارگردانی "کای وسل"، تعلق می گیرد که یک درام تاریخی از دوران جنگ دوم جهانی است.

قهرمان این فیلم، پسر بچه ای سرکش است که در فاشیسم هیتلری در حین اجرای طرح اتانازی و پاکسازیهای سیستماتیک نژادی، در ۱۴ سالگی جان خود را از دست میدهد.

هیات داوران گفتهاند که این درام، بیننده را عمیقا تحت تاثیر قرار میدهد، حس امید برمیانگیزد و خاطره ای شایستهمنزلت و کرامت انسانی از خود به جا میگذارد. فیلم "مه در اوت"، پاییز امسال به روی پرده سینما خواهد آمد.

جایزه بین المللی صلح در بخش فیلمهای خارجی به "توبیاس لینهلم" دانمارکی برای فیلم "یک جنگ" تعلق خواهد گرفت. داستان فیلم به ماموریتی نظامی در افغانستان باز میگردد و سرگذشت سربازی را روایت می کند که به خاطر مشارکت در عملیاتی که به کشته شدن زنان و کودکان میانجامد، به جنایات جنگی متهم می شود.

جایزه های دیگری نیز به فیلم پرهزینه "موستانگ" از ترکیه و فیلم "فوکوماره" (آتش در دریا) از ایتالیا تعلق گرفت؛ فیلمی که در باره شرایط زندگی پناهجویان در جزیره "لامپدوزا" است.

 

تبلیغ فیلم از شبکه ماهواره ای ممنوع، کلیپ و نماهنگ هم ممنوع

عباس جعفری دولت آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران از تحت تعقیب قرار گرفتن چند تهیه کننده فیلم به خاطر "پخش تیزرهای تبلیغاتی فیلمهای خود در شبکههای ماهواره ای" خبر داد و آنها را "تهیه کننده ضد انقلاب خارج از کشور" توصیف کرد.

وی گفت: "ظرف یک سال اخیر حجم تبلیغات افراد، شرکتها، بازیگران و ... در شبکه های خارج از کشور و معاند نظام افزایش یافته است."

دولت آبادی همچنین از نشر کلیپها و نماهنگهای "مبتذل" تهیه شده در استودیوهای زیر زمینی در "شبکه های ماهواره ای ضدانقلاب" شکایت کرد و از دستگیری هشت نفر از تهیه کنندگان چنین کلیپهایی "طی هفته اخیر" خبر داد.

 

اساسنامه "شبکه ماهوارهای ولایت" به تصویب حسن روحانی رسید

"شورای عالی انقلاب فرهنگی" رژیم جمهوری اسلامی اساسنامه "شبکه ماهواره ای ولایت"، زیر نظر آیتالله ناصر مکارم شیرازی را تصویب و حسن روحانی، رییس جمهور نیز آن را تایید کرد.

شبکه ولایت از سال ۱۳۸۹ زیر نظر آیت الله مکارم شیرازی تاسیس شده و اداره می شود.

دفتر این شبکه در قم است و مدعی است که برنامه هایش تقریبا در تمام مناطق جهان، به جز جنوب آفریقا و استرالیا، قابل دسترسی است و شمار مخاطبانش در مجموع به ۴۰ میلیون نفر می رسد.

بنا به تفسیری که شورای نگهبان در سال ۱۳۷۹ از از اصل ۴۴ قانون اساسی رژیم داده، "تاسیسو راه اندازی شبکه های خصوصی رادیویی و تلویزیونی بههر نحو مغایر ایناصل" است.

 

موسیقی

 

ادامه سریال لغو کنسرتها

برنامه مجید درخشانی، نوازنده و آهنگ ساز، که قرار بود در دانشگاه شیراز برگزار شود، لغو شد.
این برنامه که قرار بود با حضور مديركل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي استان فارس در محل تالار خوارزمي اين دانشگاه برگزار شود، به علت آنچه که "برخي كارشكنیها" عنوان گردید، لغو شد.

همچنین کنسرت مازیار فلاحی در شهرستان یزد نیز ساعاتی پیش از آغاز اجرا لغو شد.
این خوانندهی پاپ قرار بود ۵ و ۶ خرداد ماه در چهار سانس، در سالن هلال احمر شهرستان یزد روی صحنه برود که اجرایش به دلایل نامشخصی لغو شده است.

شهرام ناظری قربانی بعدی لغو کنسرتها است. مجوز کنسرت او در نیشابور که برای روزهای ۱۰ و ۱۱ خرداد صادر شده بود با تهدید دادستان نیشابور به برخورد با شخص شهرام ناظری در صورت برگزاری کنسرت، لغو شد.

 

ترور خواننده ۲۲ ساله آمریکایی

"ریستینا گریمی"، خواننده ۲۲ ساله آمریکایی، که با اجرای برنامه در مسابقه استعداد یابی تلویزیونی (Voice) معروف شده بود، پس از پایان کنسرتش در فلوریدا در حالی که سرگرم امضا دادن به طرفدارانش بود، هدف گلوله قرار گرف و در بیمارستان جان سپرد. او در سال ۲۰۱۴ در این مسابقه سوم شد.

پلیس گفت ضارب که مورد حمله برادر این خواننده قرار گرفت، بعدا خود را کشت.

 

هوشنگ کامکار: بدون زنان عضو گروه کنسرت نمی دهیم

هوشنگ کامکار در واکنش به ممنوعیت حضور زنان به عنوان نوازنده و همخوان در کنسرتها گفت: "می دانید مشکل ما برای برگزاری کنسرت در شهرهای مختلف ایران چیست؟ مشکل مان این است که اگر نهادهای شهر اصفهان یک میلیارد دلار بخواهد به کامکارها بدهد و بگوید بیایید کنسرت بدهید، اما بدون صبا و قشنگ و هانا، ما کنسرتی برگزار نمیکنیم."

وی تاکید کرد: "ما نوازنده خانم داریم، همخوان خانم داریم و هیچوقت زیر بار این نمی رویم که این عزیزان را از روی صحنه پایین بکشیم و بگوییم که حالا شما روی صحنه نروید بگذارید کنسرت را برگزار کنیم تا پولمان از بین نرود. هر جایی که امکان داشت با همین افرادی که هستیم کنسرت می دهیم، اگر چنانچه نگذاشتند، کنسرت نمیدهیم دیگر به آن خانم گروه نمی گوییم شما از روی صحنه پایین بیا. این بزرگ ترین توهینی است که یک خواننده به آن گروه می کند."

وی افزود: "نمیخواهم نام ببرم. ادعا هم می کنند که هنردوست و هنرمند هستند. خب کنسرت نده! نهایتش بیست میلیون تومان ضرر است دیگر. کفر که نمی شود."


کتاب



 
جایزه بوکر به کتابی درباره شورش یک زن بر ضد نرمهای خانواده

امسال جایزه "من بوکر" به نویسنده کره ای، "هان کانگ" به خاطر رمان "گیاه خوار" اهدا شد.

ارزش این جایزه ۵۰ هزار پوند است که نیمی از آن به نویسنده و نیمی دیگر به مترجم این اثر رسید.

هان کانگ که برای نخستین بار نامزد جایزه "من بوکر" شده بود، با "اورهان پاموک"، نویسندهترکیه ای و برنده نوبل ادبی، "النا فرانته"، نویسنده ایتالیایی، "یان لیانکه"، نویسنده چینی، "رابرت سیتالر"، نویسنده اتریشی و همچنین "خوزه ادواردو آگوالوسا"، نویسنده آنگولایی رقابت میکرد.

اورهان پاموک با رمان "بیگانه ای در من" که به فارسی با عنوان "شوری در سر" منتشر شده، شرکت داشت.

هان کانگ در رمان "گیاهخوار" داستان یک زن کره ای را روایت میکند که می خواهد تغییری در زندگی یکنواخت روزانه اش ایجاد کند، اما با عرف و خانواده و اخلاق مسلط درگیر می شود. هیات داوران "من ‌‌بوکر" از این اثر به عنوان یک رمان "تکاندهنده" که به "ژرفای بیگانگی شخصیت اثر" راه می برد، یاد کرد.

 

میراث فرهنگی

 

اعتراض افغانستان به جمهوری اسلامی و ترکیه در ثبت مثنوی مولانا

صلاحالدین ربانی، وزیر امور خارجه افغانستان، در دیدار با "مولود چاوش اوغلو"، وزیر امور خارجه ترکیه، به تلاش ترکیه و جمهوری اسلامی برای ثبت "مثنوی معنوي مولانا جلال الدین محمد بلخی" به عنوان میراث فرهنگی هر دو کشور در یونسکو، اعتراض کرد.

افزون برآن، فعالان مدنی و سیاسی افغانستانی نیز در یک نشست خبری در کابل نسبت به این تصمیم دولتهای ترکیه و ایران اعتراض کردند. معترضان گفتند که مولانا "جهان وطن و سرمایه ملی همه فرهنگیان است" و افزودند که افغانستان در کنار جنگ اطلاعاتی، با سرقت فرهنگی نیز روبرو است و مشخص است که مولانا زاده بلخ است و از بلخ به قونیه رفته است.

 

نشست کارشناسی در برلین برای بازسازی آثار باستانی سوریه

۱۷۰ کارشناس از ۲۵ کشور جهان در برلین گرد آمدند تا برای بازسازی آثار باستانی سوریه، بهویژه "پالمیرا" رایزنی کنند. کارشناسان سوری در این مراسم حضور چشمگیری داشتند. این گردهمایی به دعوت "ایرینا بووکوا"، مدیرکل یونسکو، و پروفسور "ماریا بوهمر"، نماینده ویژه وزارت خارجه آلمان، در سازمان فرهنگی یونسکو در محل وزارت خارجه آلمان در برلین برگزار شد. هدف این نشست بررسی راههای فوری و درازمدت برای حفظ و مرمت آثار باستانی شهر پالمیرا و سایر نقاط سوریه بود که به دست داعش تخریب شده اند.

یکی از پرسشهای مهم در این گردهمایی این بود که چنین نشستهایی تا چه اندازه می توانند از اوضاع سیاسی و اجتماعی سوریه که در بازسازی نقشی تعیین کننده دارند، جدا عمل کنند و بگویند "ما نمی خواهیم وارد مسایل سیاسی شویم".

"هرمن پارتسینگر"، رییس سازمان میراث فرهنگی آلمان، ضمن تایید این سخنان افزود: "این بسیار مهم است که دوستان روسی ما نیز در این زمینه همکاری کنند و نماینده روسیه نیز در این نشست شرکت خواهد کرد. ولی نقش رهبری و هماهنگ کننده را یونسکو خواهد داشت."

 

شعر

 

دنیای بی مرز

رضا کولت

 

بعد از مرگم

جسدم را بسوزانید

و به دریا بریزید

تا دریا مرا به فراسوی مرزها ببرد

مبادا خاکم کنید

خاکی که پشت سیم خاردارها حبس شده است

و کودکی جنگ زده به آن چشم دوخته.

تنم را به دریا بریزید

نمی خواهم خاکم کنید

تا مبادا مادری در راه دفاع از من

فرزندش را به گلوله بسپارد

نمی خواهم مرا خاک کنید

مبادا من بهانه ای برای جنگ باشم

تنها مرا به دریا بسپارید

و هر غروب

سر دهید سرود دنیای بی مرز را

 

 

 

منبع: نبردخلق شماره  372، سه شنبه اول تیر 1395 – 21 ژوئن 2016

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول