زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

تصویر یک زن فعال حقوق سیاهان روی اسکناس ۲۰ دلاری آمریکا

صدای آمریکا، ۱ اردیبهشت - برای اولین بار، تصویر یک زن روی اسکناسهای آمریکا چاپ می شود.

"جک لو"، وزیر خزانه داری آمریکا اعلام کرد تا سال ۲۰۲۰ میلادی در اسکناسهای ۲۰ دلاری، به جای "اندرو جکسون"، هفتمین رییس جمهوری آمریکا، عکس "هریت تابمن"، زن مبارز علیه برده داری نقش خواهد بست. این اولین باری خواهد بود که عکس یک زن به عنوان چهره اصلی روی اسکناس دلار آمریکا چاپ می شود.

این تصمیم بعد از آن گرفته می شود که از یک سال پیش سازمان غیر دولتی زنان Women on 20s پس از یک رای گیری، خواستار انتشار تصویر "هریت تابمن" روی اسکناسهای ۲۰ دلاری شد.

همزمان، در پشت اسکناس ۱۰ دلاری، تصویری از فعالان حقوق زنان نقش خواهد بست؛ زنانی چون "لوکریشا مات"، "سوجرنر تروث"، "سوزان آنتونی"، "الیزابت استنتون" و "آلیس پال".

هریت تابمن دو قرن پیش از چهره های مشهور مبارزه علیه برده داری بود. او یکی از رهبران شبکه مخفیانه راه آهن بود که به بردگان کمک می کرد از ایالتهای جنوبی خود را به شمال که برده داری ممنوع بود، برسانند.

تابمن در مریلند آمریکا به دنیا آمد و از بچگی برده بود. او در ۲۴ سالگی با یک مرد سیاه پوست آزاد ازدواج کرد و به فیلادلفیا رفت. او بعد به جنبش کمک به رهایی بردگان پیوست و به حدود ۳۰۰ برده برای فرار از بردگی کمک کرد.

او در جنگ داخلی آمریکا به ارتش ایالتهای شمالی پیوست و به عنوان اولین زن، فرماندهی یک عملیات نظامی علیه جنوبیها را بر عهده گرفت که در آن ۷۰۰ برده آزاد شدند.

خانم تابمن به جنبش فعالان زن در آمریکا پیوست. او در سال ۱۹۱۳ و پیش از آنکه زنان حق رای بدست آورند، درگذشت.

 

جلوگیری از حضور نوازندگان زن در کنسرت ناظری

ایسنا، ۱۸ اردیبهشت - زنان عضو ارکستر حافظ ناظری اجازه حضور در کنسرت اصفهان را پیدا نکردند.

دور سوم تور کنسرت "ناگفته" اثر حافظ ناظری ۳۰ و ۳۱ اردیبهشت ماه از شهر اصفهان شروع می شود. این در حالی است که اعضای زن ارکستر نتوانستند روی صحنه حضور پیدا کنند و حافظ ناظری با تغییر در اعضای ارکسترش روی صحنه میرود.

سالار غفار بجویی به جای آتنا اشتیاقی در این کنسرت ویلن سل خواهد نواخت و شیوا سروش، مهرناز شاه محمدی و الهه حیدری که همسرایان اجرا بودند، از کنسرت اصفهان حذف شدند. این در حالی است که شنیده می شود، کنسرت یادشده در شهر نیشابور هم که مقصد بعدی این تور خواهد بود، با همین ساختار روی صحنه می رود.

 

سالانه بیش از ۲۲۰ هزار سقط جنین غیرقانونی در ایران انجام می شود

خبرگزاری مهر، ۲۱ اردیبهشت - یک کارشناس دولتی با اشاره به اینکه ۲۲۰ هزار سقط جنین در سال گذشته انجام شده است، گفت: "کمتر از ۶ هزار سقط در کشور قانونی بوده است."

دکتر حسین مروتی در مورد علت افزایش آمار سقط جنین گفت: "به نظر بنده علت محوری افزایش آمار این آسیب اجتماعی، فرهنگ تنظیم خانواده است. یعنی قریب به سه دهه است که ما به مردم گفته ایم: فرزند کمتر، زندگی بهتر. یعنی کودک و در حقیقت انسان را ابزاری کرده ایم برای مدیریت مسایل خانواده."

وی در ادامه صحبتهایش افزود: "برخلاف تصور عموم مردم، علت عمده سقط جنین، روابط نامشروع نیست و اکنون بیش از ۹۰ درصد آمار سالانه سقط مربوط به پدر و مادرهایی است که تصمیم به قتل فرزندشان می گیرند."

مروتی در مورد وضع فعلی سقط جنین گفت: "طبق آمار وزارت بهداشت، خوشبختانه در دو – سه سال اخیر سقط جنین کاهش یافته و سال گذشته، نسبت به سال ۹۲، سی هزار مورد از آمار سقط کاسته شده است."

کارشناس دولتی در ادامه گفت: "مردم باید باور کنند که "فرزند کمتر، زندگی بهتر" یک دروغ بزرگ است. به عنوان یک نمونه، در حالی که فرزندآوری مادران ایرانی در سه دهه اخیر یک چهارم شده است، آمار نسبی طلاق قریب به ۵ برابر شده است. یعنی با بچه کمتر، شاید آسایش بیشتری نصیب مردم شده باشد، ولی قطعا از آرامش خانواده ها کاسته شده است."

 

استعفای معاون پارلمان فرانسه در پی اتهام آزار جنسی

شبکه اطلاع رسانی افغانستان، ۲۱ اردیبهشت - نایب رییس پارلمان فرانسه در پی متهم شدن به اذیت و آزار جنسی از سوی دیگر سیاستمداران این کشور، از سمت خود استعفا کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این اتفاق در فرانسه که اغلب در آن بر چنین اقداماتی سرپوش گذاشته میشود، نادر است.

"دنیس بوپن"، قانونگذار مجلس ملی فرانسه و نایب رییس این مجلس، در بیانیه ای که در وبسایتش منتشر کرد، ضمن اعلام استعفا از این سمت، اتهام آزار جنسی مطرح شده علیه خود را رد کرد و گفت که کرسی نمایندگی خود در این مجلس را حفظ می کند.

وی در این بیانیه می گوید به منظور "حفظ شهرت پارلمان فرانسه و برای دفاع از خودش" از سمت نایب رییس استعفا میدهد. بوپن تاکید کرده اتهامات "دروغهای بی اساس و افترا" هستند.

بوپن، شوهر "امانوئل کاس"، وزیر مسکن فرانسه، نیز هست. او اخیرا حزب سبزهای فرانسه را نیز در پی اختلافاتی که با مقامهای این حزب بر سر راهبردهای حزب داشت، ترک کرد. او از سوی هشت زن از جمله چهار نماینده مجلس، متهم به "دست درازی" و فرستادن پیامهای کوتاه تلفنی با محتوای جنسی شده است.

"ساندرین روسو"، سخنگوی حزب سبزهای فرانسه، در مصاحبه با شبکه رادیویی "فرانس اینتر" و رسانه اینترنتی "مدیاپارت" گفت که دنیس بوپن در اکتبر ۲۰۱۱ وی را مورد اذیت و آزار جنسی قرار داده است.

 

اخراج به دلیل نپوشیدن کفش پاشنه بلند

رسانه ها، ۲۴ اردیبهشت - یک شرکت در پایتخت انگلیس، کارمند زنی را به دلیلی آنچه "نپوشیدن کفش پاشنه بلند" عنوان کرده، از کار اخراج کرده است.

بر اساس گزارش روزنامه انگلیسی "ایندیپندنت"، شرکت "پی دبلیو سی" (PWC) در توجیه این اقدام خود مدعی شده است که بر اساس آنچه در قرارداد با کارمندان زن این شرکت ذکر شده، آنها موظفند با کفش پاشنه بلند سر کار حاضر شوند.

شرکت "پی دبلیو سی" (PWC) کارمندان زن طرف قرارداد این شرکت را موظف کرده است که از کفشهایی با پاشنه ۵ تا ۱۰ سانتی متری برای حضور در سر کار استفاده کنند.

خانم تورپ گفت: "چه امروز که از کار اخراج شدم و چه روزی که برای نخستین بار وارد این شرکت شدم و درباره این رویکرد به من اطلاع داده شد، شوکه شدم، اما فکر نمی کردم که آنها تا این اندازه در امور شخصی افراد دخالت کنند."

وی افزود: "کارفرماها اجازه دارند که مقررات متفاوتی درباره پوشش به کارکنان خود تحمیل کنند و این اختیار غیرعادلانه است. حرف من این است که با تحمیل کفش پاشنه بلند به زنها در واقع بین آنها با مردان تبعیض قایل می شوید، چرا که نوع کفشی که آنها باید بپوشند در کارشان تاثیری ندارد."

خانم «تورپ» با راه انداختن کمپینی به مقابله با کارفرمایان خود رفته است. کمپین او بیش از صد و بیست هزار امضا جمع کرده است. وی همچنین دادخواستی را در این رابطه و برای جلوگیری از کارفرمایانی که کارمندان شان را مجبور می کنند آنگونه که آنها می خواهند لباس بپوشند، آماده کرده است.

در انگلیس به دادخواستهایی که بیش از 100 هزار امضا داشته باشد، رسیدگی می شود و احتمالا موضوع تبعیض جنسیتی از طریق تحمیل نوع پوشش در پارلمان بریتانیا مورد بحث قرار خواهد گرفت.

در پی امضای طومار، شرکت "پی دبلیو سی" (PWC) مقررات مربوط به پوشش خود را تغییر داد و از این پس کارکنان زن ملزم به پوشیدن کفش پاشنه بلند نیستند.

 

۱۷ وزیر زن سابق فرانسوی: در برابر آزار جنسی سکوت نمی کنیم

دویچه وله، ۲۷ اردیبهشت - با برملا شدن چند مورد آزار جنسی توسط سیاستمداران فرانسوی، ۱۷ وزیر سابق زن اعلام کردند که دیگر در برابر آزار جنسی همکاران مرد خود سکوت نمی کنند. چندی پیش معاون سخنگوی پارلمان فرانسه به آزار جنسی نمایندگان پارلمان متهم شد.

این سیاستمداران که از احزاب مختلف فرانسه هستند، در بیانیه ای که در روزنامه "ژورنال دو دیمانش" منتشر شد، تاکید کردند: "طعنه های جنسی و حرکات و رفتار ناشایست باید در آینده به صورت نظام مند محکوم شود."

نام رییسکنونی صندوق بین المللی پول، "کریستین لاگارد" و شماری از سیاستمداران احزاب محافظه کار، سوسیالیست و حزب سبزهای فرانسه در پایان این بیانیه به چشم میخورد.

این سیاستمداران در بیانیه خود خاطر نشان کردند: «همه ما زنانی که در محیطهایی قرار گرفتیم که پیشتر انحصاراً به مردان تعلق داشت، از تبعیض جنسی رنج کشیدهایم و با آن مبارزه کرده ایم."

آنها در ادامه خطاب به زنان نوشتند: "بر عهده زنان نیست که با این محیطها سازگار شوند، بلکه رفتار برخی مردان خاص است که باید تغییر کند."

این وزرای سابق از همه قربانیان آزار جنسی خواسته اند شهامت داشته باشند و در مورد "دستدرازیها" حرف بزنند و به مراجع قانونی مراجعه کنند.

آنها همچنین از احزاب خود خواسته اند، بررسی کنند که آیا چنین مواردی در حزب آنها اتفاق افتاده یا خیر و در صورت نیاز به قربانیان کمک کنند تا از حقیقت پرده بردارند.

آنها تصریح کرده اند که برای مقابله با چنین سوو رفتارهایی ابزارهای قانونی وجود دارد، اما در قوانین حقوقی به اندازه کافی از این ابزارها استفاده نمی شود.

در ادامه بیانیه آنها همچنین تاکید شده که قوانین کار حامی زنان است، اما این قوانین اغلب مورد احترام قرار نمی گیرد. از آن گذشته، تنها تعداد اندکی از زنانی که مورد تبعیض و آزار جنسی قرار گرفته اند، شکایت می کنند و در موارد بسیار اندکی این شکایتها به محکوم کردن فرد متهم ختم می شود."

 

رسانه های قندهار حق پخش آهنگ با صدای زن را ندارند

خبرگزاری بخدی، ۳۰ اردیبهشت - نهاد غیر دولتی حمایت کننده رسانه های آزاد افغانستان (نی) خبر داده که پخش آهنگ زنان در ولایت قندهار در جنوب کشور از سوی ریاست اطلاعات و فرهنگ این ولایت ممنوع اعلام شده است.

این نهاد گفته که ریاست اطلاعات و فرهنگ قندهار به تمام رسانه ها دستور داده است که از نشر آهنگ به صدای زنان جداً خودداری کنند. در باره دلیل این ممنوعیت چیزی گفته نشده است.

این نخستین بار پس از سقوط رژیم طالبان است که پخش صدای خوانندگان زن در حاکمیت حکومت افغانستان ممنوع می شود.

خبرگزاری بخدی تلاش کرد در این باره با ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت قندهار گفتگو کند، اما موفق به انجام مصاحبه با مسوولان این ریاست نشد.

"نی" با انتشار اعلامیه ای ایجاد محدودیت تازه بر رسانه های قندهار را به شدت محکوم کرده و آن را خلاف قانون اساسی کشور خوانده است.

گزارشها حاکیست که پس از شکل گیری حکومت وحدت ملی، فشار بر رسانه های آزاد در افغانستان بیشتر شده است و قبلا نیز خبرنگاران گفته بودند که به سبب فشار ادارات دولتی مجبور به خود سانسوری شده اند.

 

منبع: نبردخلق شماره  371، شنبه اول خرداد 1395 – 21 مه 2016

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول