رویدادهای هنری ماه

لیلا  جدیدی

 

گفتار روز:

- "اگر فکر کنیم رویمان را برگردانیم همه چیز ناپدید می شود، درست است! همه کس و همه چیز ناپدید می شوند و ما می مانیم و یک تاریخ که در باره ما قضاوت خواهد کرد" (جورج کلونی، بازیگر، فیلمنامه نویس، تهیهکننده و کارگردان آمریکایی، برنده جایزه اسکار و گلدن گلوب و فعال سیاسی)

 

فیلم

 

فیلمی در مورد پیشمرگه های کُرد در کن

فیلمی از "برنارد هانری لِوی"، فیلسوف مطرح فرانسوی، در جشنواره فیلم کن به نمایش درمی آید. این فیلم در جبهه های جنگ کرکوک و سنجار فیلمبرداری شده و نبرد پیشمرگه های کُرد با گروه "دولت اسلامی" را به تصویر می کشد.

به گفته مسوولان کن، کارگردان برای ساخت فیلم "هزاران کیلومتر در جبهه جنگ در عراق، از شمال تا جنوب، پیش رفته و موقعیتهای جنگی، منظره ها و چهره های زنان و مردانی را به  تصویر کشیده که کمتر دیده شده است".

"مارگو سینما"، تهیه کننده، در بیانیه ای این فیلم را "ادای احترامی به زنان و مردان جسور کرد" خوانده است.

برنارد لوی که یکی از چهره های مدافع استقلال کُردها شناخته می شود، به خبرگزاری فرانسه گفته است که قصد داشته با این فیلم، به مناسبت صد سالگی توافق "سایکس پیکو" میان فرانسه و بریتانیا، به نوعی وجود یک سرزمین کُرد را از نظر "اخلاقی"به رسمیت بشناسد، زیرا به گفته لوی این موافقتنامه زمینه ساز تجزیه کردها در چهار کشور مختلف شد.

 

آرشیو افغان فیلم در شهر کابل با خطر نابودی مواجه است

هزاران ساعت فیلم مستند از تاریخ صد سال اخیر افغانستان که در آرشیو "افغان فیلم" در شهر کابل در وضعیت بسیار نامطلوب نگهداری می شود، با خطر نابودی روبرو است

مسوولان موسسه افغان فیلم می گویند که سیستم تهویه ذخایر آرشیو استاندارد نیست و ساختمان آن به دلیل نزدیک بودن به پایگاه نظامی نیروهای ناتو مستقر در کابل، با خطرهای جدی روبرو است.

آرشیو افغان فیلم یکی از مراکز مهم افغانستان است که از جنگهای داخلی دهه هفتاد نجات یافت و در زمان حکومت گروه طالبان نیز به صورت معجزه آسا از نابودی حفظ شد.

 

فیلمهای برجسته جشنواره کن

- "اوه"،  فیلمی از "پل ورهوفن" به زبان فرانسوی است. فیلم براساس کتاب داستانی به همین نام به قلم "فیلیپ دیژان"، نویسنده پرطرفدار فرانسوی ساخته شده است.

- "دختر گمنام"،  فیلمی از برادران "داردن". در این فیلم "ادله هینل" نقش پزشکی را بازی می کند که پس از مرگ یک زن بیمار به خاطر خودداری از جراحی، روی کشف هویت او تمرکز می کند.

- "لاکپشت سرخ"،  فیلم یک انیمیشن ژاپنی- فرانسوی و محصول همکاری مشترک دو شرکت فیلم سازی "وایلد بانچ" و "استودیو گیبلی"، اولین فیلم بلند "میکایل دودوک د ویت"، انیمیشن ساز هلندی است.

- "مرد بزرگ مهربان"، این فیلم "استیون اسپلبرگ" که براساس یک کتاب داستان محبوب  کودکان به قلم "رولد دال" ساخته شده، در یکصدمین سالگرد تولد این نویسنده بریتانیایی روی پرده می رود.

- "مردان خوب"، در این فیلم جنایی- اکشن با چاشنی کمدی سیاه، "راسل کرو" و "رایان گاسلینگ" نقش دو مامور پلیس را در دهه ۷۰ میلادی در شهر لس آنجلس بازی می کنند.

- "عزیز آمریکایی"، فیلمی است که "آندره آرنولد"، کارگردان بریتانیایی، پس از موفقیت سه فیلم اولش "رد رود"، "تنگ ماهی" و "بلندیهای بادگیر" در خارج از بریتانیا ساخته است

 

نهادهای سینمایی بینالمللی خواستار لغو حکم فیلمساز ایرانی شدند

جشنواره فیلم کن به همراه بیش از سی نهاد و سازمان سینمایی دیگر در سراسر اروپا و جهان، در بیانیه ای خواستار توقف اجرای حکم و آزادی بدون قید و شرط کیوان کریمی شد.

کیوان کریمی، ۳۰ ساله، آذر ماه دو سال پیش به خاطر فیلم "نوشتن بر شهر" درباره دیوار نویسیها و گرافیتیهای تهران از انقلاب ۱۳۵۷ تا اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸، به اتهام "توهین به مقدسات" به شش سال حبس و ۲۲۳ ضربه شلاق محکوم شد. سپس دادگاه تجدید نظر دادگاه انقلاب تهران، با تایید حکم شلاق، حکم زندان را به یکسال زندان و پنج سال حبس تعلیقی کاهش داد.

جشنواره فیلم کن، جشنواره فیلم ونیز، انجمن فیلمسازان فرانسه، انجمن فیلمسازان آمریکای جنوبی، آکادمی فیلم اروپا، سینما تک فرانسه، فدراسیون بینالمللی فیلمسازان اروپایی، شبکه جهانی نویسندگان و فیلمسازان، سندیکای تهیه کنندگان فرانسه و انجمن فیلمسازان بلژیک از امضا کنندگان این بیانیه هستند.

در این بیانیه آمده است: "اين مساله که آزادى كيوان كريمى تنها به دلیل اقدام ساده و انسانى ابراز آزادی بيان و انتقاد هنری از او سلب شود، بسيار ناخوشايند است."

امضاکنندگان همچنین ابراز تاسف کردهاند که: "ایران با چنين پیشینه تاريخى غنى و صاحب ميراثى عظيم، با وجود امضاى اعلاميه جهانى حقوق بشر و عهدنامه سياسى و مدنى سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۶، از تاريخ و فرهنگ خود روى برگرداننده است."

فیلم "نوشتن بر شهر" در جشنواره های "ویزیون دو ریل" سوییس، "مونت پولیه" فرانسه و جشنواره فیلم آرژانتین نمایش داده شده و جایزه ویژه هیات داوران جشنواره "پونتو د ویستا" اسپانیا را به دست آورده است.

 

کتاب

 

کتاب "نود سال نوآوری در هنر تجسمی ایران"

کتاب "نود سال نوآوری در هنر تجسمی ایران"  به قلم جواد مجابی، نویسنده، شاعر و منتقد ادبی و هنرهای تجسمی همزمان با نمایشگاه بین المللی کتاب در تهران، روانه بازار کتاب شد.

کتاب مذکور که از سوی "انتشارات پیکره" در دو جلد و حدود هشتصد صفحه منتشر شده، نخستین کتاب از نوع خود است که تاریخ هنرهای تجسمی معاصر ایران از سال ۱۳۰۰ تا ۱۳۹۰ را به شیوه ای تاریخی – تحلیلی بررسی کرده است.

به گفته آقای مجابی نوشتن این کتاب بیش از ده سال طول کشیده و از دهه هفتاد آماده انتشار بوده، هرچند به دلایلی انتشار آن تا امروز به تعویق افتاده بود.

جواد مجابی در این کتاب حدود یک قرن نقاشی و مجسمه سازی ایران را مرور کرده و به موضوعاتی چون زندگینامه هنرمندان، نمایشگاه و بینالها، جریانها و مکاتب مهم هنری، نقدها و انعکاس اخبار هنری در مطبوعات ایران پرداخته و همزمان، نمونه هایی مهم از کار هنرمندان هر دوره را منتشر کرده است.

در این کتاب، به هنرمندان و نوآوران آزاد و سنتی بیش از گروهها و گرایشهای دیگر توجه شده است. جواد مجابی در این باره گفت: "من در این کتاب سعی کردم بدون هیچ غرضی و به دور از تعلقاتم یک بررسی منصفافه انجام دهم. به همین دلیل در این کتاب بیشتر آثار و زندگی نقاشان و نوآوران سنتی و آزاد را تحلیل کردم."

 

سانسور چندلایه نمایشگاه کتاب

حسن روحانی در سخنرانی افتتاحیه نمایشگاه کتاب تهران گفت: "اگر میخواهیم کتاب جایگاه اصلی خود را بیابد، باید برای آفریننده کتاب و ناشر کتاب و عرضه کننده کتاب در همه مراحل، امنیت و آزادی را تضمین کنیم."

علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیز در همین مراسم تاکید کرد: "کتابهای وارد شده به کشور به لحاظ شکلی و محتوایی مورد نظارت  چند لایه قرار می گیرد و اینگونه نیست که درهای نمایشگاه به روی هر کتابی باز باشد."

 

 

کانون نویسندگان ایران:  روحانی به جای حرف زدن عمل کند

کانون نویسندگان ایران در واکنش به  سخنان  حسن  روحانی در  مراسم گشایش نمایشگاه کتاب، در بیانیه ای که منتشر کرد، از وی خواست به جای حرف زدن عمل کند. کانون نویسندگان تاکید کرد: "عمل و رفتار است که صحت و سقم گفتار را نشان می دهد و همین نکته برای بیان این حقیقت بس است که دولت نه تنها خواهان "امنیت و آزادی" نویسندگان نیست، بلکه برعکس، مجری سیاست سانسور آثار نویسندگان آزادیخواه است."

کانون نویسندگان با اشاره به سخنان روحانی یادآور شد: "سخن [روحانی] هنوز به تمامی در اینجا و آنجا منتشر نشده بود که مسوولان وزارت ارشاد در ادامه ‌‌همان سنت سخت جان و دیرپای سانسور در این وزارتخانه، ورود آثار بسیاری از شاعران، نویسندگان و مترجمان را به نمایشگاه کتاب کنونی ممنوع اعلام کردند و صدها عنوان کتاب فارسی و غیرفارسی را که ناشران گوناگون ایرانی و خارجی به نمایشگاه آورده بودند، جمع آوری کردند."

کانون به روحانی توصیه کرده: "اگر به راستی خواهان "امنیت و آزادی" نویسندگان است، باید از بیان سخنان زیبا اما فاقد ضمانت اجرایی فراتر رود و به طور واقعی و عملی در راه آزادی اندیشه و بیان گام بردارد. به عمل کار برآید، به سخن دانی نیست."

 

موسیقی

 

کنسرت گروه "مشروع لیلی" در اردن لغو شد

کنسرت گروه موسیقی لبنانی "مشروع لیلی" که قرار بود در شهر عمان، پایتخت اردن برگزار شود، در آخرین لحظه لغو شد. این کنسرت قرار بود در آمفی تاتر رومی شهر عمان برگزار شود.

این گروه اعلام کردند که مقامات اردنی مضمون شعرهای این گروه را با "اصالت" محل اجرای این کنسرت در تعارض دیده اند و این در حالی است که این گروه تاکنون ۳ بار در این محل کنسرت اجرا کرده است.

"حامد سینو"، رهبر گروه مشروع لیلی، یک همجنسگرای فعال است و این گروه در اشعار خود به موضوعهای تابو در جوامع محافظه کار عرب همچون فساد، سانسور، خشونت دولتی و آزادیهای جنسی اشاره دارد.

این گروه ۵ نفره کار خود را از دانشگاه آمریکایی بیروت در سال ۲۰۰۸ شروع کرد و اکنون طرفداران بسیاری در سراسر منطقه دارد.

 

علی رهبری از راه اندازی "ارکستر فیلارمونیک پارسی" خبر داد

علی رهبری، آهنگساز، مدیر هنری و رهبر سابق ارکستر سمفونیک تهران از راه اندازی یک "ارکستر خصوصی" در ایران به نام "ارکستر فیلارمونیک پارسی" خبر داده است.

او که به تازگی از رهبری ارکستر سمفونیک تهران استعفا کرده، هدف از این اقدام را تشکیل یک ارکستر "بدون دخالت دولت" اعلام کرد؛ ارکستری که به گفته او "روی پای خودش بایستد" و "حرفه ای و تمام وقت" کار کند.

درباره اینکه هزینه های این ارکستر خصوصی چگونه تامین خواهد شد، او میگوید دو شرکت و یک بانک حامیان مالی ارکستر تحت رهبری او هستند.

 

تیاتر

 

دو سالن تیاتر در فرانسه به اشغال معترضان درآمد

دو سالن تیاتر "اودئون" و "كمدي فرانسِز" در پاريس به اشغال فعالان رشته های تیاتر و اجرای زنده درآمد كه به شرايط كار خود اعتراض داشتند.

اين افراد با همراهي فعالان اعتراضهای دانش آموزی و دانشجويی با هدف تاثير بر مذاكرات در مورد اصلاح بيمه بيكاری، ديشب سالن اودئون را برای سومين شب متوالی و سالن كمدی فرانسز را براي نخستين شب، به اشغال خود درآورده و مانع اجرای برنامه های اين دو سالن شدند.

فعالان جنبش اعتراض "شبانه" نيز به منظور همسو كردن مبارزات، به معترضان در دو سالن تئاتر پيوستند.

 

شعر

 

عمو؛ برنو؛

فتح الله کیائیها

تقدیم به شیر زنان نگاهبان آزادی

 

به موهایم رنگ می زنم

از سیاهی شب.

زن: گفته بود این را

وقتی که می خرامید

هجران را

در خموشی کوچه.

 

مرد اما، گفته بود:

فراقت را، دردی

بر سوخته استخوان،

مرهمی خواهم ساخت

از صبر

در انتظار وصل.

 

شغال را، مرد

زوزه ی باد، گمان برده بود

به دریدن جوجکانِ

پای به راه،

وقتی که می خزید

در گلوگاه ناودان.

 

زن فریاد کرده بود

شغال را چاره تفنگ است

می شناسم او را.

 

مرد اما، انتظار را

جگر سوز مرهمی یافته بود،

شب با درد ساخته بود

سیاهی بر زمان تافته بود

ووحشت بر زندگی

برتاخته بود.

 

زن رفته بود

و شغالها می خواندند

در سیاهی بیشه.

زن گفته بود اما:

چاره ی شغال

تفنگ است نه وازده گی.

 

پس پای در راه رفته بود

با عموی پیر

عمو؛ برنو؛

 

 

منبع: نبردخلق شماره  371، شنبه اول خرداد 1395 – 21 مه 2016

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول