اول ماه مه در ایران و در برخی کشورهای دیگر

زینت میرهاشمی

 

بر اساس گزارش رسیده  در روز 11 اردیبهشت مراسم روز جهانی کارگر در دفتر سندیکای خبازان سقز با حضور دهها تن از کارگران خباز برگزار گردید. به گزارش کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، در این مراسم رئیس سندیکای خبازان در باره وضعیت سازمان تامین اجتماعی و مشکلات معیشتی کارگران سخنرانی کرد.  سپس یکی از کارگران  حاضر قطعه  شعری  قرائت کرد  و در ادامه جلال حسینی  فعال کارگری،  قطعنامه سندیکاها و تشکلهای مستقل کارگری (سندیکای شرکت واحد، سندیکای هفت تپه، سندیکای نقاشان البرز، کمیته پیگیری و کمیته هماهنگی) را قرائت کرد که مورد استقبال حاضران قرار گرفت.

همچنین به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، روز یکشنبه 12 اردبهشت برابر با اول ماه مه، جمعی از کارگران و مردم سنندج به طور مستقل و هماهنگ با در دست داشتن پلاکاردهایی بمناسبت اول ماه می روزجهانی کارگر به خیابان آمدند. این راهپیمایی که تقریبا از اول خیابان انقلاب شروع شده بود تا نزدیک چهار راه سیروس ادامه داشت. شرکت کنندگان با شعارهای «کارگر زندانی آزاد باید گردد، دستمزدهای معوقه کارگران باید فوری پرداخت گردد، بیمه بیکاری برای تمامی کارگران بیکار و آماده به کار، اول ماه مه روزجهانی کارگر باید تعطیل رسمی اعلام گردد»، این روز بزرگ را با تکیه به اراده و تصمیم مستقل خود، گرامی داشتند.

عصر روز شنبه ۱۱ اردیبهشت مراسمی به مناسبت روز جهانی کارگر در محل سندیکای کارگران خباز سنندج برگزار گردید.این مراسم در حالی برگزارشد که که ظهر شنبه فشار برنمایندگان کارگران خباز منجر به احضار دو نفر از کارگران خباز به اسامی ید الله صمدی و جمیل شهابی گردید.

به گزارش کمیته هماهنگی، در اقدامی نمادین در استقبال از اول ماه مه روز جهانی کارگر (12 اردیبهشت) جمعی از اعضای کمیته هماهنگی و دیگر کارگران و فعالان کارگری شهر سنندج، آسمان این شهر را نورباران کردند. بنا بر این گزارش این نورافشانی در ساعت 9 شب در اکثر نقاط شهر از جمله میدان انقلاب، خیابانهای ناصر خسرو، سیروس، محله غفور، شریف آباد، میدان گاز، شهرک بهاران و روبروی زندان مرکزی انجام شد. این مراسم با استقبال گرم مردم روبرو شد. در هنگام نورافشانی شهر سنندج نیروهای امنیتی و اطلاعاتی در بسیاری از خیابانها و محلات شهر حضور چشمگیری داشتند.

 

مراسم گلگشت خانوادگی به مناسبت روز جهانی کارگر (اول ماه مه)

هر ساله مراسم گلگشت خانوادگی به مناسبت روز جهانی کارگر (اول ماه مه) توسط گروههای کوهنوردی کارخانجات استان البرز و تهران برگزار می گردد. بر این اساس در آخرین جلسه اداره کار و رفاه اجتماعی با مسئولان گروههای کوهنوردی کارگری کارخانجات قرار بر این شد که مراسم گل گشت خانوادگی در روز جمعه 10 اردیبهشت با میزبانی کارخانه قالبهای بزرگ صنعتی سایپا در کرج اجرا شود. اما در روز چهارشنبه دو تن از مسئولان کوهنوردی کارگران البرز از طریق ستاد خبری (اطلاعات) دعوت می شوند و به آنها می گویند که برنامه گل گشت خانوادگی نبایستی اجرا شود. به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، علیرغم تلاش برای عدم برگزاری این گل گشت، این مراسم در اطراف کرج توسط تعدادی از کارگران و خانواده های شان برگزار شد. در این مراسم ابتدا تاریخچه ای از روز جهانی کارگر توسط یکی از کارگران خوانده شد. سپس یکی دیگر از کارگران گزارشی از آمارهای موسسات جهانی در رابطه با تمرکز بیش از نیمی ثروتهای دنیا در بین 60 تن از سرمایه داران در سال 2016 و همچنین آمار آن در سالهای گذشته ارائه کرد. سپس یکی دیگر از کارگران در رابطه با مسائل محیط زیست سخنان کوتاهی ایراد کرد. همچنین یکی از کارگران گزارشی از وضعیت کارگران بازنشسته و شرایط زندگی شان به حاضران ارائه کرد. در فواصل مختلف بین برنامه حاضران با خواندن ترانه و سرود و دکلمه و اجرای موسیقی فضایی دوستانه و صمیمی بر برنامه حاکم کردند. همچنین در انتها کارگران ضمن گذراندن یک روز در طبیعت با خانواده های شان و صرف ناهار، در گروههای چند نفره به بحث و گفتگو در رابطه با مسائل جنبش کارگری پرداختند. در این مراسم حدود 100 تن حضور داشتند.

 

اول ماه مه در سایر کشورها

روز یکشنبه اول ماه مه 2016 کارگران و مزدبگیران در بسیاری از شهرهای جهان مراسم روز کارگر را با تظاهرات و راهپیمایی برگزار کردند. این مراسم در شهرهای مختلف فرانسه، آلمان، روسیه، ایتالیا، چک، آمریکا، ترکیه، اسپانیا، کره جنوبی، ژاپن و......به شکل با شکوه برگزار شد.

 

در رُم اول ماه مه با گردهمآیی و تظاهرات همراه بود. در تظاهرات رم و کنسرتی که به این مناسبت برگزار شد، نزدیک به یک میلیون از شهروندان ایتالیا شرکت کردند.

کارگران ایتالیایی در این مراسم از "جولیو رجینی"، دانشجوی ایتالیایی که در حین پژوهش درباره مسائل کارگری مصر، در این کشور به قتل رسید، تجلیل کردند. در فوریه 2016، جسد رجینی  در حواشی پایتخت مصر که آثار شکنجه بر بدن او به خوبی هویدا بود، پیدا شد.

 

در پاریس دهها هزار تن در یك راهپیمایی شركت كردند. در پایان راهپیمایی پلیس با شلیك گاز اشك آور با گروهی از تظاهرکنندگان درگیر شد. امسال بیشترین شعارها علیه تغییر قانون کار بود. علاوه بر سندیکاهای چپ کارگری، اتحادیه‌ های دانشجویان و دانش‌ آموزان نیز نمایندگان و رهبران خود را به صف اول راه ‌پیمایان فرستاده بودند.

در سایر شهرهای فرانسه همچون نانتس، بوردو و مارسه نیز اول ماه مه برگزار گردید.

در پاریس فعالان سازمان چریکهای فدایی خلق ایران در این تظاهرات شرکت کردند.

 

در سئول، پایتخت كره جنوبی تظاهرات پرشکوهی برگزار شد. در این تظاهرات بیش از 300 هزار تن از کارگران و مزدبگیران شرکت کردند.

 

در اسپانیا به مناسبت اول ماه مه دهها هزار تن تظاهرات پرشکوهی برگزار کردند. بزرگترین تظاهرات در مادرید و بارسلون انجام شد و این تظاهرات با خواندن سرود انترناسیونال به پایان رسید.

 

در شهرهای مختلف آمریکا همچون نیویورک، واشتگتن، لس آنجلس، پورتلند، سیاتل، کلیولند، سان فرانسیکو، اوکلند، میامی و....دهها هزار تن با راهپیمایی روز جهانی کارگر را برگزار کردند. در شهر سیاتل، پلیس برای متفرق کردن تظاهر کنندگان به صفوف آنان حمله کرده و تعدادی از تظاهرکنندگان را دستگیر کرد.

در واشنگتن فعالان سازمان چریکهای فدایی خلق ایران در تظاهراتی که در این شهر برگزار شد شرکت کردند.

 

در مسکو، پایتخت روسیه دهها هزار تن در میدان سرخ تجمع كردند. شعار «اتحاد، همبستگی و حقوق کارگر» بر پوسترهای روز کارگر در روسیه نقش بسته بود.

 

اول ماه مه در شهرهای مختلف آلمان با تظاهرات و گردهمآیی برگزار شد. در شهرهای برلین، کلن، مونیخ، هامبورگ و...تظاهرات گوناگونی برگزار شد. در کلن فعالان شازمان چریکهای فدایی خلق ایران با برگزاری ستاند، نمایشگاه عکس و میز کتاب به تشریح مواضع پرداختند. در مونیخ نیز هواداران سازمان به طور فعال در مراسم روز کارگر شرکت کردند.

 

 

 

در پراگ، پایتخت جمهوری چك نیز طرفداران گروههای مختلف سیاسی تجمعاتی در نقاط مختلف شهر برگزار كردند.

 

در استانبول و آنكارا، نیروهای ویژه پلیس تركیه به صفوف کارگران و زحمتکشان حمله کرده و با استفاده از ماشینهای آب پاش و اسپری فلفل به تظاهر كنندگان حمله کرد.

 

فدراسیون اتحادیه کارگری ژاپن در بیانیه‌ای اعلام کرد که حدود ۳۰ هزار تن در راهپیمایی سالانه اول ماه مه در توکیو شرکت کردند. شعار اصلی تظاهرات، مطالبه دستمزد بیشتر و بهبود استانداردهای معیشتی کارگران بود.

 

 

 

منبع: نبردخلق شماره  371، شنبه اول خرداد 1395 – 21 مه 2016

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول