دانشگاه در ماهی که گذشت

کامران عالمی نژاد

 

رنجنامه دلارام اکبری، دانشجوی محروم از تحصیل بهایی

دلارام اکبری، شهروند بهایی ساکن ساری و دانشجوی دانشگاه قدسیه این شهر در رشته نرم افزار کامپیوتر، پس از پشت سر گذاشتن ترم اول تحصیلش در این دانشگاه، در تاریخ ۲۳ دی ماه ۱۳۹۴ اخراج گردید. دلارام که علاوه بر محروم شدن از تحصیل به دلیل باورهای دینی اش و پیوستن به خیل عظیم دانشجویان محروم از تحصیل بهایی در ایران، شاهد بوده که چطور حقوق اولیه سایر اعضای خانواده اش نیز به همین دلیل مشترک نقض شده، با نگارش رنجنامه ای، وجدانهای بیدار را به پرسش گرفته است. او از جمله می گوید که پس از اخراج از دانشگاه، مدارک تحصیلی و شهریه ای که پرداخت کرده نیز توقیف شده است و مسوولان دانشگاه و اطلاعات از پس دادن آنها خودداری می کنند.

دلارام اکبری می نویسد: ""به همانجایی که با تو تماس تلفنی گرفتند برو!" این جمله برای من یعنی محرومیت از حق تحصیلات عالیه! یعنی اینکه مسوولان  ستاد خبری اداره اطلاعات ساری نمی خواهند بنده به عنوان یک شهروند بهایی درس بخوانم.

با خودم می اندیشم که چرا باید از تحصیل محروم شوم؟ یک بهایی بی سواد بهتر می تواند برای ایران مفید باشد یا یک بهایی تحصیلکرده؟ یا چرا در دانشگاه میان چند صد دانشجو، چنین مشکلاتی در راه کسب علم و دانش فقط برای من رخ می دهد؟ در نهایت به این نتیجه می رسم که من اولین نفری نیستم که به خاطر دینم از حق تحصیل بازمانده ام و شاید آخرین نفر هم نباشم!

همین امسال، مغازه پدرم در ساری در دو مرحله به مدت ۳۶ روز و ۶ ماه پلمپ گردیده و مادرم پس از گذشت ۷ سال کار در بیمارستان، به دلیل اعتقاد قلبی خود به آیین بهایی از کارش اخراج شد." (هرانا، 3 فروردین)

 

تجمع دانشجویان مرکز آموزش عالی گناباد در مقابل فرمانداری

حدود ۵۰ دانشجوی مرکز آموزش عالی گناباد با تجمع در مقابل فرمانداری این شهر، خواستار رسیدگی به وضعیت تحصیلی خود شدند.

یکی از تجمع کنندگان گفت: "در دفترچه تکمیل ظرفیت سازمان سنجش، رشته ای با کد "۹۴۰۷" و عنوان مهندسی کامپیوتر دانشگاه فردوسی مشهد واحد گناباد وجود داشت و ما دانشجویان که اغلب در دانشگاههای معتبر نیز پذیرفته شده بودیم، به دلیل این که کد مذکور متعلق به دانشگاه فردوسی بود، برای ادامه تحصیل و گرفتن مدرک از دانشگاه فردوسی تغییر وضعیت دادیم تا رشته مهندسی کامپیوتر را در شهر گناباد بخوانیم و از دانشگاه فردوسی مدرک معتبر اخذ کنیم."

امیدی افزود: "بعد از قبولی در این رشته و مراجعه به شهر گناباد متوجه شدیم که دانشگاه به "مرکز آموزش عالی" تبدیل شده و هیچ رابطه ای با دانشگاه فردوسی ندارد. در واقع یک مدرسه به مرکز آموزش عالی تبدیل شده و به این ترتیب با سرنوشت خیلی از دانشجویان و جوانان مشتاق به تحصیل بازی شده است."

در این میان معاون فرماندار گناباد این تجمع را غیرقانونی دانست و گفت: "دانشجویان باید یک نفر را به عنوان نماینده به فرمانداری معرفی می کردند تا مشکلات و مسایل مربوط را مطرح کند و در صورت پاسخگو نبودن مسوولان اقدام به تجمع می کردند."

سیدجواد محمدی افزود: "به هر حال با حضور شخص فرماندار و تشکیل جلسه در سالن اجتماعات فرمانداری، دانشجویان خواسته های خود را مطرح کرده اند. قرار است از طریق فرمانداری موضوع پیگیری شود و نتیجه آن ظرف چند روز آینده به اطلاع دانشجویان برسد." (خراسان، 17 فروردین)

 

اعتراضات شبانه در خوابگاههای دانشگاه تهران

رییس و معاونان دانشگاه تهران شب گذشته در مراسمی تحت عنوان دید و بازدید نوروزی در ‏خوابگاههای دانشگاه حضور پیدا کردند که این مساله با اعتراض تعدادی از دانشجویان به مشکلات موجود روبرو شد.

دانشجویان که از وضعیت رفاهی، صنفی و آموزشی موجود رضایت نداشتند و به گفته خودشان بر اساس این اعتراضات به کمیته انضباطی احضار می شوند، شب گذشته در کوی دانشگاه (پسران) و کوی چمران (دختران) با در دست گرفتن پلاکاردهایی، مراتب اعتراض خود را به مسوولان  دانشگاه تهران ابراز داشتند.

در پلاکاردهای دانشجویان معترض شعارهایی نوشته شده بود که چندی از آنها عبارتند از:

1- احضار گسترده دانشجویان به کمیته انضباطی ممنوع است

2- خوابگاه چمران در خطر واگذاری به بخش خصوصی

3- پولی شدن آموزش را متوقف کنید

4- دانشگاه پادگان نیست

5- خوابگاههای ما فاقد امکانات بهداشتی است

6- ما خواهان نظارت بر تمامی طرح ها و بودجه های دانشگاه هستیم

7- دانشگاه محل کار بانکداران و سرمایه داران نیست

دانشجویان همچنین در پایان این اعتراض بیانیه ای خطاب به رییس دانشگاه تهران نوشتند که مهمترین بخشهای آن را در ادامه می خوانید:

* با تمام مشکلات دانشجویان، در روزهای اخیر اعلامیه ای مبنی بر مراسم دید و بازدید ‏نوروز 1395 ‏و دیدار رییس و هیات رییسه دانشگاه تهران با دانشجویان در سطح خوابگاه ها نصب ‏شده است. بهتر است ‏هیات رییسه دانشگاه تهران به جای برگزاری مراسم نمایشی این چنینی به ‏سوالهای مسکوت مانده دانشجویان ‏پاسخ دهند.‎

* چگونه توقع دارید که به دیدار شما بیاییم در حالیکه هنوز یک ماه از احضار فله ای دانشجویان به ‏کمیته ‏انضباطی نگذشته است؟

* چگونه در سالن جشن شما حضور بهم رسانیم، هنگامی که دانشجویان فعال فرهنگی از فعالیت ‏مستقل ‏محروم هستند و سالنی برای تمرین ‏و اجرا نصیب شان نمی شود؟

* هنگامی که تبعیضات بین دانشجویان دختر و پسر همچنان ادامه دارد، چگونه می ‏توانیم دوشادوش ‏هم در ‏مراسم جشن شما شرکت کنیم؟

* هنگامی که پیشرویهایتان در پولی سازی دانشگاه و کالایی سازی آموزش بار مشاغل سطح پایین ‏را علاوه ‏بر بار کج آموزش نادرست، بر گرده ما گذاشته، چگونه به قامت راست و لبخند ‏شما بنگریم و تبریک ‏بگوییم؟

* زمانی که از ابتدایی ترین حقوق خود در خوابگاهها که محیط زندگی مان است برخوردار نیستیم و ‏روز به روز ‏با افزایش هزینه های اسکان و تغذیه فشار بیشتری بر ما وارد می کنید و چنانکه ‏می بینیم هر سال به تعداد ‏خوابگاههای خصوصی اضافه می کنید، چگونه از ما توقع دارید عید را به ‏شما تبریک بگویم و با شما همراه ‏شویم؟ (خبرنامه دانشجویان ایران ، 17 فروردین)

 

سردرگمی دانشجویان از قیمتهای سرسام آور کتاب و یارانه 40 هزار تومانی

در حالی که کمتر از یک ماه به برگزاری بیست و نهمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران باقیست، یکی از دغدغه های اصلی دانشجویان، تهیه کتابهایی است که قیمت بالایی دارند و احتمالا در نمایشگاه با تخفیف عرضه می شوند. بن دانشجویی کتاب هم حکایت جداگانه ای از تراژدی قیمتهای سرسام آوری است که با این اقدامات مُسَکِّن گونه دردش دوا نمی شود.

کافی است دانشجوی پزشکی باشید و برای خرید به بازار بروید تا با خرید دو یا سه کتاب مهم این رشته که احتمالا ملزومات یک ترم دانشجوی این رشته را کفاف می دهد، متوجه شوید که باید نیم میلیون تومان هزینه کنید. با چنین هزینه ای، مساعده 40 هزار تومانی خرید کتاب وزارت ارشاد که به دانشجویان برای خرید در نمایشگاه کتاب داده می شود، کمک زیادی به آنها نخواهد کرد.

روز گذشته نیز خبری مبنی بر افزایش میزان بن خرید کتاب به 100 هزار تومان منتشر شد، اما ظاهرا سهم 40 هزار تومانی وزارت ارشاد تغییری نکرده و دانشجویان برای تهیه بن کتاب به جای 40 هزار تومان باید 60 هزار تومان پرداخت کنند، در حالی که تا سال گذشته 40 هزار تومان دانشجو و 40 هزار تومان نیز وزارت ارشاد هزینه می کرد تا یک بن 80 هزار تومانی تحویل دانشجو شود.

به نظر می رسد افزایش میزان بن خرید کتاب دانشجویی به 100 هزار تومان، پز جدید دولت است که دارد از جیب دانشجو داده می شود؛ افزایش 20 هزار تومانی مبلغ بن کارت دانشجویی در حالی صورت گرفته است که تمام این افزایش از جیب دانشجو است و سهم وزارت ارشاد همان 40 هزار تومان سال گذشته است.

با این حال اما سایت نمایشگاه کتاب همچنان مبلغ بن دانشجویی را همان 80 هزار تومان سال گذشته اعلام کرده است که با اظهارات روز گذشته همایون امیرزاده، مشاور اجرایی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، مبنی بر افزایش مبلغ بن کارت از 80 به 100 هزار تومان تناقض دارد. (خبرنامه دانشجویان ایران ، 18 فروردین)

 

مجبوریم یک اتاق را به 10 دانشجو دهیم

رییس دانشکده فنی امیرکبیر اراک گفت: "تقریبا 900 دانشجوی غیربومی در این دانشکده مشغول به تحصیل هستند که نیازمند خوابگاهند و این در حالی است که به دلیل کمبود خوابگاه مجبور می شویم یک اتاق را به 10 دانشجو بدهیم که این رقم بیش از ظرفیت یک اتاق است."

دکتر علی محمدنظری افزود: "با وجود اینکه در سال 94 توانستیم تمام خوابگاههای دانشکده فنی حرفه ای امیرکبیر را تعمیر کنیم، اما تعداد خوابگاههای ما کم است و دولت اجازه ساخت به ما نمی دهد. مسوولان از ما درخواست می کنند که برای رفع مشکل کمبود خوابگاه از خیرین کمک گیریم، اما با وجود تلاشها و پیگیریها موفق به یافتن خیر برای این کار نشدیم."

نظری بیان کرد: "حتی در سخنرانی پیش از خطبه نماز جمعه اراک در این باره صحبت کرده و این نیاز را به گوش همگان رساندم، اما دریغ از مراجعه و تماس یک خیر!"

رییس دانشکده فنی حرفه ای امیرکبیر گفت: "در صورت تامین خوابگاه مورد نیاز، دانشجویان غیربومی مجبور نخواهند شد در خارج از خوابگاه با صرف هزینه های بالا ساکن شوند که البته اینگونه سکونت برای آنها و خانواده ها نگرانیهایی را هم به دنبال دارد."

وی با بیان اینکه خوابگاه خصوصی برای دانشجو گران تمام می شود، افزود: "تنها یک خوابگاه داخل دانشگاه وجود دارد و ناگزیریم مابقی دانشجویان را به خوابگاهبیرون بفرستیم که ظرفیت 80 دانشجو را دارد. خوابگاه خودمان نیز دارای ظرفیت 250 نفر است و بقیه مجبورند در خانه های اجاره ای ساکن شوند."

(ایسنا، 20 فروردین)

 

تجمع اعتراضی دانشجویان تربیت معلم یاسوج

دانشجویان ورودی 93 و 94 تربیت معلم دانشگاه فرهنگیان یاسوج با تجمع در مقابل اداره کل آموزش و پرورش نسبت به عدم پرداخت مطالبات خود اعتراض کرده و از مسوولان  مربوطه خواستند که نسبت به پرداخت این مطالبات اقدام کنند.

یکی از دانشجویان گفت، آنها حقوق خود را 14 ماه دریافت نکرده اند و با این وجود آموزش و پرورش در نظر دارد هزینه خوابگاه را از حقوق فعلی آنها کم کند و مطالبات گذشته را نیز پرداخت نکند.

برخی از مسوولان  با حضور در میان دانشجویان و راهنمایی آنها به داخل سالن جلسات و همایشهای اداره کل آموزش و پرورش، به این تجمع اعتراضی پایان دادند. (تابناک، 23 فروردین)

 

اعتصاب غذایی دانشجویان دانشگاه بین المللی قزوین

جمعی از دانشجویان دانشگاه بین المللی قزوین در اعتراض به آنچه که آنها کیفیت پایین غذا عنوان کردند، تجمع کردند.

در این تجمع که به گفته یکی از دانشجویان، 200 تن حضور داشتند، دانشجویان خواستار بهبود غذای سلف شدند.

یکی از دانشجویان تجمع کننده گفت: "اعتراض ما به کیفیت پایین غذا قبلا توسط انجمن صنفی دانشجویان به مسوولان  رفاهی رسیده بود، اما عدم رسیدگی باعث این تجمع شد."

گفتنی است تجمع دانشجویان پس از یکساعت و خواندن بیانیه به پایان رسید. (خبرنامه دانشجویان ایران، 29 فروردین)

 

منبع: نبردخلق شماره 370 ، چهار شنبه اول اردیبهشت 1394 – 20 آوریل 2016

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول