دانشگاه در ماهی که گذشت
کامران عالمی نژاد


تبعیض دینی علیه دانشجویان زرتشتی
آنا، 9 اسفند - دانشجویان زرتشتی نیز مانند دانشجویان دیگر اقلیتهای مذهبی در دانشگاههای کشور مشغول به تحصیل هستند و درست مثل دیگران با آنها برخورد می شود. اما گاهی مشکل دقیقا در همین جا پیش میآید که با آنها هم درست مثل دیگران رفتار می شود! آنچه برخی از آنان بابت اش گلایه دارند، دقیقا از همین جا ناشی می شود.
خسروی، یک دانشجوی زرتشتی میگوید: "من در دانشگاه یزد دانشجو هستم. درس قرآن را با یک روحانی داشتم. به ایشان گفتم که من زرتشتی هستم و نمی توانم قرآن بخوانم و توانایی این کار را ندارم، اما ایشان اجبار کردند که باید حتما یاد بگیرید. به آموزش دانشگاه هم مراجعه کردم و این مساله را با آنها در میان گذاشتم و آنها هم نظر همان استاد را تایید کردند. تا جایی که استاد ما هم سوالات و هم جوابها را به ما دادند و ما را مجبور کردند حتما متن کتاب آسمانی مسلمانها را بخوانیم."
دکتر بخشعلی قنبری، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز در این باره گفت: "دفاتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها برنامه هایی را برای گذراندن درسهای دینی توسط اقلیتها دارند و تاکید می کنند در دروس کاملا اسلامی نیازی به اجبار نیست، اما در دروس مشترک اسلامی مانند معارف اسلامی و خداشناسی که در بین همه ادیان مورد اعتقاد است، همه دانشجویان ملزم به گذراندن این درسها هستند.

اعتراض جمعی از دانشجویان دامپزشکی به افزایش واحدهای دامپزشکی
خبرنامه دانشجویان ایران، 9 اسفند - جمعی از دانشجویان و تشکلهای دانشجویی دانشکده دامپزشکی در نامه به خامنه ای نسبت به آنچه پذیرش بی رویه دانشجوی دامپزشکی در دانشگاه آزاد می دانستند، خواستار بررسی شدند.
در این نامه که جمعی از دانشجویان، دانشگاههای سمنان، تهران، زابل، کرمان، لرستان، تبریز، شهرکرد، اهواز و مشهد آن را امضا کرده اند، ضمن اشاره به نسبت تعداد دانشجوی این رشته و ظرفیت بازار کار، خواستار ممانعت مسوولان از ایجاد شش واحد جدید در این رشته در دانشگاه شدند.
در بخشی از این نامه آمده است: "نیاز کشور در حوزه های خدمات دامپزشکی مطابق برآوردهای انجام شده توسط مراجع ذی ربط، 350 تا 550 دکتر دامپزشک در سال است، حال آنکه سالانه 1700 دکتر دامپزشک از 12 دانشگاه سراسری و 11 دانشگاه آزاد اسلام فارغ التحصیل شده و به فضای ناعادلانه بازار کار سرازیر می گردند که این رقم تقریبا معادل پنج برابر نیاز اعلام شده می باشد."

حمله مسلحانه و سنگ پرانی به خوابگاه دانشجویان دختر سراوان
خبرنامه دانشجویان ایران، 10 اسفند - بامداد جمعه هفته جاری فردی مسلح که گفته می شود مسلح به سلاح گرم و سرد بوده، با ورود به خوابگاه دخترانه "شریعتی" دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی سراوان دانشگاه سیستان و بلوچستان باعث رعب و وحشت دانشجویان شده است.
این فرد پس از ورود به خوابگاه از طریق بالکن و متوجه شدن دانشجویان و مسوولان خوابگاه، قصد فرار از طریق درب ورودی را داشته است که به دلیل قفل بودن دربها امکان خروج پیدا نمی کند. وی سپس مسوول سرپرست خوابگاه را گروگان گرفته و خواستار باز کردن قفلهای درب ورودی می شود که با عکس العمل زن سرپرست و فرار از اتاق، درب این اتاق نیز بر روی فرد مسلح قفل می شود.
نیروی انتظامی پس از نیم ساعت خود را به خوابگاه می رساند و این فرد را دستگیر می کند. البته این پایان کار نبود و تعداد دیگری از افراد ناشناس بامداد شنبه با سنگ پرانی به درب و پنجره های این خوابگاه موجب وحشت مجدد دانشجویان شدند.
همین مساله باعث شد که تعدادی از دانشجویان و همسران دانشجویان دختر که نزدیک به 400 نفر بودند، با در دست داشتن پلاکاردهایی با عنوان "خواستار امنیت هستیم" و امنیت یعنی... مرد مسلح در خوابگاه دختران در نیمه شب" در سطح دانشگاه تجمع کردند و اعتراض خود را به عدم امنیت در خوابگاه اعلام کردند.
تجمع دانشجویان به فرمانداری سراوان کشیده شد و فرماندار با حضور در جمع دانشجویان، قول فراهم کردن امنیت این خوابگاه را داد.
تأسیس خوابگاه در داخل دانشگاه و تکرار این نوع اتفاقات طی چند ماه گذشته از جمله مواردی بوده است که دانشجویان در این دیدار مطرح کردند.

اجرای کنسرت و آموزش موسیقی در دانشگاهها ممنوع شد
انتخاب، 17 اسفند - آییننامه جدید موسیقی در دانشگاه برگزاری کنسرت و برنامه های مستقل موسیقی را دور از اولویتهای دانشگاه دانسته و به صور کلی ممنوع کرده است.
آبانماه سال جاری معاون فرهنگی وزارت علوم از تدوین آییننامه برگزاری کنسرت در دانشگاهها توسط نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها و مشارکت وزارت علوم خبر داد.
این آیین نامه رسالت اصلی دانشگاه را تولید و توسعه علم، هنر و رشد فضایل اخلاقی و تربیتی دانسته و تاکید کرده است ترویج موسیقی کار ویژه دانشگاهها محسوب نمی شود.
ماده دوم آیین نامه استفاده از موسیقی فاخر و ارزشمند ایرانی را در کنار برنامه ها مجاز دانسته و البته شش شرط هم برای این نوع موسیقی قایل شده که شامل "تقویت کننده هویت ملی و متناسب با موازین اسلامی"، "برخوردار از محتوا و مضمون هدایت گر در جهت ترغیب به وظایف اخلاقی، اجتماعی، سیاسی و انقلابی"، "تقویت کننده روحیه علمی، خودباوری و میل به پیشرفت"، "استفاده از خوانندگان و چهره های موجه فرهنگی"، "عدم القای هیجانات خارج از عرف، مهیج و محرک شهوت و مخصوص مجالس ابتذال و لهو و لعب"، "مبرا از شعر و مضامین مشوق بی بندوباری، یاس و ناامیدی، سطحی نگری و غفلت از مقام انسانی و بندگی" است.
ماده چهار آییننامه اجرای کنسرت و برنامه های مستقل موسیقی را دور از اولویتهای دانشگاه دانسته و به صورت کلی ممنوع کرده است. این آییننامه همچنین آموزش موسیقی را در دانشگاه ممنوع کرده و فقط برای دانشجویانی مجاز دانسته که موسیقی جزو سرفصلهای آموزشی مصوب آنهاست.
اولویت برای اجرای موسیقی هم به مجموعه ها و گروههای دانشجویی و دانشگاهی داده شده است.

احضار ۹ دانشجوی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاهتهران
خبرگزاری هرانا، 19 اسفند - بنا به گفته دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، دیروز ۹ تن از دانشجویان این دانشکده با تماس تلفنی به کمیته انضباطی دانشگاه احضار شدند.
احضار فعالان فرهنگی و صنفی این دانشکده همگی در یک ساعت صورت گرفت؛ شکلی از احضار که جدا از خود احضارها، دانشجویان آن را دارای پیامی ناخوشایند می دانستند.
به همین خاطر شورای صنفی این دانشکده امروز بیانیه ای صادر کرد و احضارها را غیرقانونی خواند و نسبت به افزایش تعداد آنها ابراز نگرانی کرد.
در همین باره مجید سرسنگی، معاون فرهنگی دانشگاه تهران، گفت: "اکثر افرادی که احضار شده اند شاکی خصوصی دارند و نباید این احضارها را به محدود کردن فضای دانشگاه تهران ربط داد." سرسنگی احضار این دانشجویان از یک دانشکده را ابتدا "اطلاعات غلط" و بعد "تصادفی" خواند

وزیر علوم: ۶۰۰ رشته تحصیلی تا دو ماه آینده بازنگری کامل می شوند
ایلنا، 19 اسفند - وزیر علوم از بازنگری کامل ۶۰۰ رشته تحصیلی تا دو ماه آینده خبر داد.
محمد فرهادی به بازنگری رشتههایی که "عمرشان تمام شده" و همچنین رشتههای جایگزین اشاره کرد و گفت: "در مجموع ۲ هزار و ۱۶۸ برنامه درسی در مقاطع مختلف داریم که از این تعداد ۶۰۰ برنامه درسی باید بازنگری می شد که عمرشان بیش از ۱۰ سال بود که در حال حاضر ۳۲۲ رشته ۱۰۰درصد بازنگری و تصویب شده اند و بر روی سایت قرار میگیرند. همچنین ۲۷۰ رشته بیش از ۷۰ درصد بازنگری شده و حداکثر تا دو ماه آینده کار بازنگری این تعداد رشته نیز پایان می یابد."
فرهادی با اشاره به اینکه طی سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ ایران از نظر تولید علم در جایگاه شانزدهم و از نظر رشد علمی در جایگاه چهارم جهان قرار دارد افزود: "این حالی است که در سال ۲۰۱۴ میلادی دوازده کشور از جمله آمریکا، انگلیس و ژاپن رشد علمی منفی را تجربه کردند."

بیانیه تشکلهای دانشجویی: دوره ایجاد فضای ارعاب گذشته است
دانشجو آنلاین، 24 اسفند – یازده شورای صنفی دانشگاه از سراسر کشور با صدور بیانیه مشترکی به احضار گسترده دانشجویان توسط دوایر سرکوب در دانشگاه اعتراض کردند.
دانشجویان در این بیانیه نوشته اند: "پس از احضار تلفنی غیرقانونی ۹ نفر از دانشجویان در روز ۱۸ اسفند، ظهر روز چهارشنبه نوزدهم اسفند ۶ تن از دانشجویان این دانشکده مورد احضار کتبی قرار گرفتند. با حضور بیش از ۶۰ تن از دانشجویان در کمیته انضباطی دانشگاه تهران در اعتراض به این احضارها، روشن شد که علاوه بر این ۶ تن، ۵ تن دیگر از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی هم در لیست احضارهای آتی این کمیته قرار دارند و به گفته دبیر کمیته انضباطی دانشگاه به زودی برای آنان هم احضاریه کتبی صادر خواهد شد.
احضار گروهی دانشجویان آن هم در روزهای آخر اسفند که به گمان مسوولان می بایست دانشگاه خلوت باشد، یک پیام مشخص دارد: ساکت شوید! دانشجویان با حضور عمومی خود در کمیته انضباطی صراحتاً اعلام کردند که دوره ایجاد فضای ارعاب از طریق احضارهای گروهی غیرقانونی گذشته است."
در این بیانیه گفته می شود: "روند احضارها به دانشگاه تهران محدود نمی شود. در دانشگاه علم و صنعت ایران نیز دانشجویان به بهانه پوشش نامناسب به اتاقهای گفتگوی کمیته انضباطی احضار شدند. ۱۰۰ نفر در عرض یک ماه به این اتاقها احضار شدند، و ۳۶ نفر در ماه پیش از آن. احضار ۱۳۶ دانشجو در عرض دو ماه خود جای سووال دارد."
تشکلهای صنفی دانشجویان در انتها تاکید کرده اند: "ما دانشجویان ضمن اعلام اعتراض صریح خود به این فرآیندها و مخصوصاً احضارهای گروهی ۱۸ اسفند دانشگاه تهران و ماههای گذشته دانشگاه علم و صنعت ایران، خواستار توقف فوری این فرایند و پاسخگویی شفاف درباره چرایی آن هستیم و معتقدیم آغاز دوباره احضارهای گروهی نه تنها برای دانشجویان این دانشگاهها، بلکه برای همه دانشجویان کشور اتفاقی نگران کننده است که باید در مقابل آن موضعی شفاف، قاطع و قانونی گرفت. مسوولان امر به جای تهدید، ترعیب و سرکوب دانشجویان موظفند بهدنبال پاسخگویی به مطالبات برحق آنان باشند

شهروند بهایی در پی دفاع از حق تحصیل بازداشت شد
خبرگزاری هرانا، 22 اسفند – روحیه صفاجو روز 18 اسفند در خانه اش از سوی هشت مأمور امنیتی شامل دو زن و شش مرد که خود را ماموران گاز معرفی کرده بودند، بازداشت شد.
مأموران پس از فیلمبرداری از خانه و تفتیش کامل منزل و برداشتن اقلامی نظیر ۱۲۰ جلد کتاب، لپ تاپ، موبایل تبلت، آلبوم عکس، سی دی، او را با دستبند به دادسرای کرج منتقل کردند.
نزدیکان روحیه صفاجو، شهروند جوان بهایی میگویند که او به دلیل اقدامات قانونی و نامه نگاری به نهادهای قانونی در دفاع از حق تحصیل بازداشت شده است.
روحیه صفاجو در کنکور سراسری ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ به دلیل بهایی بودن از ادامه تحصیل در دانشگاه بازماند و هم اینک به همراه دو دختر بهایی دیگر در زندان اوین بازجویی می شود.
یکی از افراد خانواده صفاجو گفته است ماموران در بازداشتهای قبلی حتی شناسنامه های افرادی از خانواده را با خود برده و بازنگردانده اند.
 

منبع: نبرد خلق شماره 369، یکشنبه اول فروردین 1395 - 20 مارس 2016

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول