زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

درخواست سازمان ملل از دولت ایران برای اصلاح قوانین تبعیض آمیز علیه دختران

دویچه وله، 16 بهمن - کمیته حقوق کودک سازمان ملل از دولت ایران خواست قوانین کیفری و قانون ازدواج کودکان دختر را اصلاح کند. این کمیته با انتقاد از بالغ دانستن دختر از ۹ سالگی، افزایش آمار ازدواج دختربچه ها در ایران را "عمیقأ نگران کننده" خواند

این کمیته ناظر که از ۱۸ کارشناس مستقل تشکیل شده، از دولت ایران خواست قوانین کیفری که دختران را از ۹ سالگی بالغ و در برابر دادگاه و سیستم قضایی پاسخگو میداند، اصلاح کند.

این کمیته همچنین خواهان اصلاح قوانینی شده که ازدواج اجباری دختربچه ها با مردانی که سن آنها بسیار بالاتر است را توجیه میکنند.

این کمیته روز پنجشنبه ۴ فوریه/ ۱۵ بهمن با استناد به پیمان نامه حقوق کودک که بر اساس آن تمامی افراد کمتر از ۱۸ سال کودک محسوب میشوند، از دولت ایران خواست ازدواج دختربچه ها را ممنوع کند و مانع از آسیب جسمی و روحی این کودکان شود.

این نهاد ناظر، قوانین ایران و ۱۳ کشور دیگر عضو سازمان ملل متحد را مغایر با استانداردهای جهانی تعریف شده در مورد حقوق کودک خواند. ایران پیمان نامه حقوق کودک را امضا کرده است.

این کمیته از ایران به دلیل قانونی که داشتن رابطه جنسی با دختران از ۹ سالگی را مجاز میداند و همچنین نبود مجازات متناسب برای مقابله با سوواستفاده جنسی از کودکان دختر انتقاد کرد.

سازمان ملل با غیرقابل پذیرش دانستن ازدواج کودکان بر اساس توجیهات فرهنگی و عرفی، از کشورهای عضو خواسته است که قدمهای جدی برای توقف کامل ازدواج کودکان بردارند.

 

یونیسف: 200 میلیون زن و دختر جهان ختنه شده اند

اقتصاد آن لاین، 16 بهمن - آژانس کودکان سازمان ملل موسوم به "یونیسف" در گزارشی اعلام کرد، دستکم 200 میلیون زن و دختر در جهان تحت عمل ختنه قرار گرفته اند که نیمی از آنها از کشورهای مصر، اتیوپی و اندونزی هستند.

یونیسف در گزارش خود آورده که رقم مزبور 70 میلیون مورد بیشتر از تخمینهای سازمان ملل در مورد شمار ختنه دختران و زنان در سال 2014 است که علت آن می تواند دسترسی به آمارهای بیشتر در برخی از کشورها و داده های جدید از اندونزی باشد.

مجمع عمومی سازمان ملل در دسامبر 2012 با اکثریت قاطع آرا قطعنامه ای را تصویب کرد و در آن از تمامی کشورها خواست تا ختنه کردن زنان و دختران را متوقف کنند. یکی از اهداف جدید سازمان ملل که سپتامبر سال گذشته میلادی مد نظر قرار گرفت، حذف چنین اقدامی تا سال 2030 است.

"کلودیا کاپا"، یک کارشناس آماری در یونیسف و یکی از تهیه کنندگان این گزارش، گفته است که 200 میلیون دختر و زن تحت عمل ختنه قرار گرفته اند. 30 کشور که اکثر آنها در آفریقا، خاورمیانه و آسیا واقع شده اند، بیشترین آمار ختنه زنان و دختران را به خود اختصاص داده اند. البته به نظر می رسد که این یک آمار محافظه کارانه است چون بسیاری از کشورها آمار دقیق ارایه نمی کنند.

براساس گزارش یونیسف، دختران زیر 14 سال، 44 درصد از جمعیت ختنه شدگان را تشکیل می دهند. در گامبیا 56 درصد از این طیف سنی تحت چنین عملی قرار گرفته اند. در موریتانی 54 درصد و در اندونزی نیز حدود نیمی از دختران 11 ساله و کمتر تحت عمل ختنه قرار گرفتهاند.

در ردیف کشورهای دیگری که دختران و زنان در طیف سنی 15 تا 49 سال تحت این عمل قرار گرفته اند، به ترتیب سومالی با 98 درصد، گینه با 97 درصد و جیبوتی با 93 درصد در مکانهای اول تا سوم قرار گرفته اند.

 

7 وزیر زن در دولت امارات متحده عربی

تقاطع، 22 بهمن - نخست وزیر امارات متحده عربی روز چهارشنبه ۱۰ فوریه/۲۱ بهمن،  دوازدهمین کابینهتاریخ این کشور را معرفی کرد که ۷ نفر از ۲۹ عضو آن را زنان تشکیل می دهند.

"شیخ محمد بن راشد آل مکتوم" در کابینه جدید سه وزارتخانهتازه تاسیس "خوشبختی"، "مدارا" و "جوانان" را به وزرای زن سپرده است.

"عهود الرومی" که در این کابینه به سمت وزارت خوشبختی منصوب شده، دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار (MBA) از دانشگاه شارجه است. او نخستین زن عربی به شمار می رود که به عضویت شورای جهانی کارآفرینی سازمان ملل متحد درآمده و همزمان مدیرکل دفتر نخستوزیری امارات متحده عربی را نیز بر عهده داشته است.

"لوبنا خالد القاسمی"، ۵۴ ساله، که به سمت وزیر مدارا منصوب شده، از سال ۲۰۰۴ در کابینه های پیشین امارات متحده عربی حضور داشته و در ۱۲ سال گذشته وزیر اقتصاد، تجارت خارجی و توسعه و همکاریهای بین المللی بوده است.

اما جوان ترین وزیر در کابینهتازه امارات متحده عربی، "شما المزورعی" است که با ۲۲ سال سن به سمت وزیر امور جوانان منصوب شده و لقب جوان ترین وزیر جهان را به خود اختصاص داده است. خانم المزروعی مدرک کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه اکسفورد و مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه نیویورک اخذ کرده و قرار است ریاست شورای جوانان امارات را نیز بر عهده گیرد.

"نجلا محمد العور" و "جمیله سالم المهیری" نیز دو زن دیگری هستند که به ترتیب در راس وزارتخانه های "توسعه اجتماعی" و "آموزش عمومی" قرار گرفته اند. همچنین، "نوره الکعبی" به سمت "وزیر مشاور در امور مجلس ملی" منصوب شده است.

حضور پررنگ زنان در دولت جدید امارات در حالی صورت می گیرد که کمتر از سه ماه قبل، پارلمان این کشور در اتفاقی تاریخی، یک زن را به ریاست خود انتخاب کرد. این انتخاب "امل القبیسی"، ۴۴ ساله، را به اولین زن در جهان عرب تبدیل میکند که ریاست یک نهاد پارلمانی را به عهده گرفته است.

 

فراخوان یک نجات یافته از چنگ داعش

میل آنلاین ، 26بهمن - یک نجات یافته از بردگی گروه داعش که پیش از به اسارت گرفته شدن مجبور به تماشای قتل وحشیانه خانواده اش توسط افراد داعش شده بود، فراخوان به اتحاد انسانیت علیه تروریسم داد.

"نادیا مراد باسی طه"، 21 ساله، وقتی داعش 6 برادر و مادرش را در اوت 2014 در شهر "سنجار" در شمال عراق به قتل رساند، یتیم شد.

او یکی از 5 هزار زن یزیدی به اسارت گرفته شده بود که از شهر خود به مقر داعش در "موصل"، جایی که مورد تجاوز و شکنجه قرار گرفتند، برده شدند.

او 3 ماه بعد موفق شد از چنگال افراد داعش بگریزد و اکنون در آلمان زندگی می کند؛ جایی که از نزدیک با ملل متحد همکاری می کند تا تجربیات خود را در میان بگذارد.

"یک سال و نیم گذشت و قتل عام علیه یزیدیها ادامه دارد. ما هر روز می میریم چرا که دنیا را در قبال مشکلات خود ساکت می بینیم. من پیشتر یتیم بودم و پدر نداشتم، همه دارایی ام مادرم بود. اما وقتی مرا به موصل برده و مورد تجاوز قرار دادند، مادر و برادرانم را فراموش کردم، زیرا کاری که با زنان می کردند، از مرگ سخت تر بود."

او در حالی که اشک می ریخت گفت: "وقتی صحبت می کنم فقط از جانب خودم حرف نمی زنم، بلکه از جانب تمام زنان و کودکانی صحبت می کنم که در منطقه جنگی آسیب دیدند."

نادیا افزود: "هم اکنون هنوز 3400 زن در دستان داعش اسیرند. تمام خواسته ما این است که زنان مان آزاد شوند."

 

تصویب قانون مجازات خشونت علیه زنان در الجزایر

رادیو زمانه، 27 بهمن - به دنبال تلاش گروههای فمینیستی در الجزایر، قانون مجازات خشونت علیه زنان در این کشور تصویب شد. این قانون بعد از سالها بحث و رد شدن طرح در سنای الجزایر، سرانجام در پارلمان به تصویب رسید.

نمایندگان اسلامگرا این طرح را دخالت در امور خانوادگی می دانستند، اما در نهایت قانون مجازات خشونت علیه زنان، به خصوص خشونت خانگی از سوی همسر تصویب شد.

بر اساس این قانون اگر خشونت وارد شده به زن در خانه باعث شود که وی ١۵ روز و بیشتر دچار از کارافتادگی شود، آزارگر به ٢ سال زندان محکوم می شود.

همچنین برای خشونت منجر به نقص عضو، مجازات ١٠ تا ١۵ سال زندان تعیین شده است.

 

جلوگیری از ورود تماشاگران زن به بازیهای والیبال ساحلی کیش

دویچه وله، 27 بهمن - در دومین روز رقابتهای جهانی والیبال ساحلی در کیش و برخلاف وعده های فدراسیون والیبال ایران و فدراسیون جهانی والیبال، از ورود زنان به محل مسابقات جلوگیری شد.

در جریان مسابقات والیبال ساحلی که از ۲۶ تا ۳۰ بهمن (۱۵ تا ۱۹ فوریه) در جزیره کیش برگزار می شود، بار دیگر به زنان اجازه ورود به محل برگزاری این بازیها داده نشد. محمدرضا داورزنی، رییس فدراسیون والیبال ایران پیش از این به طور تلویحی به ورود زنان تماشاگر به بازیها اشاره کرده و گفته بود: "با توجه اینکه کیش یک جزیره توریستی در ایران به حساب میآید، اکثر تیمها و میهمانان با خانواده هایشان در این جزیره حضور پیدا خواهند کرد."

پیش از شروع بازیها در کیش، فدراسیون والیبال ایران وعده داده بود که ورود زنان به محل برگزاری بازیها بدون مشکل خواهد بود.

ورود زنان به رقابتهای والیبال ساحلی در کیش برای فدراسیون والیبال ایران از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که فدراسیون جهانی اعلام کرده بود که تنها در صورت رفع ممنوعیت حضور زنان تماشاگر در بازیها، میزبانی رقابتهای لیگ جهانی والیبال در ماه ژوئن ۲۰۱۶ از ایران باز پس گرفته نخواهد شد.

 

شبهای سرد زنان بیخانمان کرجی

ایسنا، 28 بهمن - عضو شورای شهر کرج بر ضرورت احداث گرمخانه زنان در این شهرستان تاکید کرد.

فاطمه اسکندری اظهار کرد: "متاسفانه هنوز در شهرستان 2 میلیون نفری کرج گرمخانه ای مختص زنان بی خانمان احداث نشده است. بارها موضوع احداث این گرمخانه توسط اعضای شورای شهر مطرح شده، ولی آنطور که باید و شاید از سوی شهرداری پیگیری نشده است." وی خاطرنشان کرد: "بدون شک برای زنان بی خانمان گذراندن شبهای سرد زمستان در گوشه و کنار شهر بسیار دشوارتر از مردان بوده و آسیبهای زیادی به همراه دارد."

اسکندری توضیح داد: "شهرداری باید برای هزینه کرد بودجههای خود برنامه ریزی مدونی داشته باشد و بخشی از آن را برای ساخت گرمخانه زنان اختصاص دهد."

عضو شورای شهر کرج گفت: "قانون برای حمایت از افرادی که به دلایل مختلف از کانون گرم خانواده خود جدا شده اند، راهکارهایی ارایه داده که یکی از آنها ساخت گرمخانه است. به همین دلیل شهرداری باید برای عمل به این راهکار با جدیت بیشتری گام بردارد."

 

منبع: نبردخلق شماره 368، شنبه اول اسفند 1394 – 20 فوریه 2016

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول