کارورزان سلامت

امید برهانی

بهمن، برخلاف سابقه تاریخی و نوستالژیک در مبارزه و اعتراض، امسال ماه کم اعتراضی برای پرستاران ایران بود، چرا که به نظر می رسد نمایندگان برگزیده این گروه در سازمان نظام پرستاری که برای نخستین بار از سلطه و کنترل دولتیها خارج شده، دست به تحرکات و اعلام برنامه های گسترده ای در حفظ و تقویت پیوند با بدنه جامعه پرستاری از یکسو و ادامه چالش با وزارت بهداشت از سوی دیگر زده اند. نقطه اوج این چالش را می توان برگزاری دوگانه و موازی مراسم روز پرستار در هفته پایانی بهمن ماه دانست.

 

مهاجرت پرستاران بیکار

خانه ملت، 3 بهمن - نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی، بیکار بودن 7 هزار نیروی پرستار در کشور را تکذیب کرد و گفت: "حوزه سلامت نه تنها با نیروی پرستار بیکار روبرو نبوده، بلکه در بسیاری مواقع کمبود نیروی انسانی در مراکز درمانی به شدت احساس می شود."

عابد فتاحی همزمان اذعان کرد: "موضوع مهاجرت پرستاران به امری جدی و هشدار آمیز تبدیل شده و این می تواند زنگ خطری برای مسوولان حوزه سلامت به شمار رود، چرا که با ادامه چنین روندی قطعا بهداشت و درمان کشور با معضل روبرو خواهد شد."

وی مدعی شد: "با توجه به اینکه حقوق و مزایای پرستاران در کشورهای پیشرفته بسیار مناسب است لذا سیل عظیمی از نیروهای پرستاری به سمت دیگر کشورها سوق پیدا کرده اند."

پیش از این مسوول روابط بین الملل سازمان نظام پرستاری کشور با اشاره به کمبود بین 130 تا 200 هزار پرستار در بخش درمان کشور، از وجود هفت هزار پرستار بیکار در کشور خبر داده بود.

 

خصوصی سازی بهداشت و درمان به بهانه کوچک سازی بدنه دولت

ایلنا، 4 بهمن - وزیر بهداشت گفت: "دولت و مجلس مانع استخدام نیروهای جدید هستند، چرا که معتقد به برون سپاری هستند و ما هم همین اعتقاد را داریم."

در واکنش به این سخنان، حسین علی نسایی، عضو شورای عالی نظام پرستاری، گفت: "گویا ایشان به درستی متوجه مطالبات پرستاران نشده اند." وی افزود: "بر اساس نص صریح قانون و اصل 29 قانون اساسی، کوچک سازی بدنه دولت شامل بخش درمان نمی شود. تامین بهداشت و درمان برای آحاد ملت، وظیفه دولت است و دولت نمی تواند مسوولیتهای حاکمیتی خود را برون سپاری کند."

عضو شورای عالی نظام پرستاری با بیان این مطلب که تامین خدمات درمانی کیفی و در دسترس نمی تواند به بخش خصوصی واگذار شود گفت: "نارساییها و مشکلات واگذاری درمان به بخش خصوصی هم گریبان مردم را می گیرد و هم جامعه پرستاری را متضرر می کند." وی پرسید: "آیا مسوولان واقف نیستند که در شرایط فعلی اقشار ضعیف جامعه توانایی خرید خدمات درمانی گران قیمت در بخش خصوصی را ندارند؟"

او افزود: "از طرف دیگر، جامعه پرستاری نیز از استخدام در بخش خصوصی استقبال نمی کند. بخش خصوصی حداقل دستمزد مصوب وزارت کار را به پرستارانی که تحصیلات دانشگاهی دارند، در ازای شیفتهای سنگین آنها پرداخت می کند و علاوه براین، پرستاران در بخش خصوصی کمترین امنیت شغلی را دارند."

علی نسایی در ادامه به ساختار مدیریت ارباب رعیتی و سرمایه محور بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: "بخش خصوصی از کادر درمان سوواستفاده حداکثری می کند و مزایای قانونی پرستاران پرداخت نمی شود."

 

تعرفه گذاری خدمات پرستاری همچنان خاک می خورد

قدس آنلاین، 5 بهمن - تعرفه گذاری خدمات پرستاری، به معنای تفکیک دقیق و علمی اجزای خدمات بالینی از یکدیگر، ارزش گذاری نسبی آنها از نظر دشواری، زمان و مهارت مورد نیاز برای انجام هر یک و تعیین هزینه عادلانه و شفاف در هر خدمت برای ارایه دهنده، دریافت کننده و سازمان است.

دکتر سید رضا مظلوم، عضو شورای نظام پرستاری کشور در این باره می گوید: "پیشنهاد تعرفه گذاری خدمات پرستاری در سال 1385 توسط سازمان نظام پرستاری به مجلس شورای اسلامی ارایه شد و در 6 تیرماه 1386 به تصویب مجلس شورای اسلامی و به تایید شورای نگهبان رسید و به صورت قانون درآمد و وزارت بهداشت موظف شد بسته های خدمات تشخیصی و درمانی کادر پرستاری را ظرف 6 ماه با همکاری سازمان نظام پرستاری و وزارت رفاه تهیه کند و پس از تایید شورای عالی بیمه، به تصویب هیات دولت برساند."

به گفته وی اما سیر بعدی این قانون بر خلاف انتظار جامعه پرستاری مطابق روال معمول پیش نرفت و از زمستان سال 86 که رییس وقت اداره پرستاری وزارت بهداشت از اجرایی شدن قانون تعرفه گذاری پرستاری تا روز پرستار سال بعد خبر داد، هر سال این وعده به ماهها و سالهای بعد موکول شده تا سرانجام در مرداد سال جاری تعرفه های پرستاری به شورای عالی بیمه ارسال شد، اما با برآورد بودجه دو هزار میلیارد تومانی برای آن، این ارسال در عمل به عنوان یک رفع تکلیف تلقی شد.

در شهریور ماه امسال نیز معاون پرستاری وزارت بهداشت برای سومین بار وعده اجرای آزمایشی تعرفه پرستاری را از مهر ماه داد، در حالی که وضعیت آن در شورای عالی بیمه هنوز مبهم است.

 

اخراج و نپرداختن دستمزد پرستاران به دنبال خصوصی سازی درمان

تامین، 10 بهمن - محمد شریفی مقدم، دبیرکل "خانه پرستار" خاطرنشان کرد: "واگذاری امور پرستاری به بخش خصوصی قبلا انجام شده و امتحان خود را پس داده و متاسفانه سابقه خوبی هم نداشته است، چون در نهایت مردم ضرر کردند و موجب نارضایتی آنان شده است."

وی با بیان این که از ابتدای دهه 80 واگذاری امور پرستاری به بخش خصوصی آغاز شد و در دولت یازدهم هم استخدام دولتی پرستاران انجام نشده است گفت: "الان هم شرکتهایی پرستار جذب و استخدام می کنند که اساس و پایه ندارند و همین باعث می شود که مثلاً الان در کرمان 100 پرستار را اخراج کرده اند، در سیستان و بلوچستان حقوق پرستاران شرکتی سه ماه و در یاسوج چهار ماه است که پرداخت نشده است و کسی هم که به مدت طولانی حقوق نمی گیرد، انگیزه اش برای ارایه خدمات مناسب کم می شود."

وی تاکید کرد: "کسانی که بر طرحهای غیرکارشناسی تاکید دارند، اهداف دیگری در سر دارند و به دنبال رضایت مردم و جامعه پزشکی نیستند."

 

سومین نامه سرگشاده خانه پرستار به روحانی

خانه پرستار، 11 بهمن – "خانه پرستار در یک نامه سرگشاده به حسن روحانی نسب بی توجهی و برخورد سلبی به نامه ها و طومارهای اعتراضی انتقاد کرده است. در بخشهایی از این نامه آمده است:

"پیرو اولین نامه سرگشاده در تاریخ 17 خرداد 93 با امضای الکترونیکی بیش از 24 هزار پرستار و دومین نامه سرگشاده در تاریخ 23 مهر 93 با 17 هزار امضا به حضرتعالی به عنوان رییس محترم جمهور مردم، در حالی که جامعه بزرگ پرستاری کشور به عنوان پیشقراولان سلامت مردم، امید به عنایت شما به حل مشکلات پرستاری داشتند، نه تنها هیچ بازخوردی داده نشده، بلکه مشکلاتی جدیدتر و بیشتر هم به پرستاری اضافه شد و هم برخوردهایی غیر معمول و بی سابقه با فعالان صنفی و پرستاری کشور شد که جامعه پرستاری کشور به عنوان خاطراتی تلخ آن را فراموش نخواهد کرد."

"شرایط پرستاری کشورمان با توجه به مدیریت که نه، بلکه سلطه گروهی قلیل بر وزارت بهداشت بسیار بحرانی است. امروز نه تنها پرستاران، بلکه پیراپزشکان و کارکنان بهداشتی، درمانی و حتی قاطبه پزشکان عمومی و بسیاری از متخصصان و خلاصه بیش از 95درصد جامعه نظام سلامت از عملکرد مسوولان وزارت بهداشت ناراضی اند و این نارضایتی هم به شکلهای مختلف بروز و ظهور کرده است ولی برای آقایان اهمیتی نداشته.

برای مثال طرح مبتنی بر عملکرد (قاصدک) به عنوان بخشی از "طرح تحول نظام سلامت" را علی رغم مخالفتهای کارشناسی و اعلام شکست آن توسط صاحب نظران فرآیند در سال 93 به اصرار اجرا کردند و با توجه به تجمعات اعتراضی زنجیره ای در تمامی دانشگاههای علوم پزشکی کشور، باز هم بدون توجه به اعتراضات به اجرای آن ادامه دادند و آنچه که برایشان اهمیت نداشت، نظر اجرا کنندگان و صاحبان فرآیند بود و به جای به کارگیری شیوه های کارشناسی و مشارکت گروه های مختلف، شیوه های تهدید، تبعید، اخراج و تعلیق را پیشه کردند."

 

دو مراسم در یک روز به مناسبت روز پرستار

خبرگزاری مهر، 23 بهمن - در آستانه روز پرستار، جامعه پرستاری برای اولین بار دو مراسم جداگانه را شاهد بود. این در حالی است که تا سال گذشته همواره رسم بر این بوده که یک مراسم نمادین در قالب جشن روز پرستار برای پرستاران برگزار می شد.

اما برای اولین بار امسال قرار شد سازمان نظام پرستاری کشور به عنوان تنها سازمان صنفی جامعه پرستاری کشور، میزبانی همایش روز پرستار را جداگانه عهده دار شود.

اجرای نشدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری بعد از گذشت 8 سال و 7 ماه از تصویب آن در مجلس شورای اسلامی (ششم تیر 1386)، شکاف در اختلاف پرداختی پزشک و پرستار، توجه نکردن به خواسته های معقول و منطقی جامعه پرستاری، عدم امنیت شغلی پرستاران شرکتی، تبعیض در برخورد با دانشجویان پرستاری و...، به عنوان ملاکهای انتقاد جامعه پرستاری از متولیان نظام سلامت، باعث شده تا سازمان نظام پرستاری کشور در دوره جدید، همایش پرستاری را جایگزین جشن پرستاری کند.

بر اساس اعلام سازمان نظام پرستاری کشور، قرار بر این شد که همایش روز پرستار صبح شنبه 24 بهمن ماه جاری در مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شود.

در همین حال، وزارت بهداشت نیز با ارسال پیامک به رسانه ها، برگزاری جشن روز پرستار در مرکز همایشهای صدا و سیما با حضور وزیر بهداشت و تقدیر از پرستاران نمونه را اطلاع رسانی کرد.

 

ناخشنودی وزیر بهداشت از برگزاری همزمان دو برنامه در روز پرستار

سلامت نیوز، 24 بهمن - وزیر بهداشت از برگزاری دو برنامه همزمان در روز پرستار ابراز ناخشنودی کرد و گفت: "برای امروز ناراحت هستم. نمی دانم این مباحث کی می خواهد درست شود. ما و شما هم عقیده ایم، اما نمی دانم چرا در برخی زمینه ها توضیحات ما برای برخی موثر نیست. شاید مشکل از خود ماست که نمی توانیم سخنان نافذ بگوییم!"

هاشمی ادامه داد: "پزشکان و پرستاران حتی اگر به دنبال مطالبات شان هستند، باید یک مجموعه پیوسته باشند. اگر جدای از هم عمل کنیم، نه سیاستمداران گوش شان بدهکار خواهد بود و فکر می کنند ما با هم دعوا داریم و بر سر مسایل صنفی، گروهی و شخصی مان غائله داریم و نه مردم می پسندند."

 

 

منبع: نبردخلق شماره 368، شنبه اول اسفند 1394 – 20 فوریه 2016

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول