دانشگاه در ماهی که گذشت

کامران عالمی نژاد

 

گزارش یک اعتراض موفق دانشجویی

بعد از ده روز تحصن و اعتراض و عدم شرکت در امتحانات، بالاخره روز پنجشنبه 25 دی، وزارت نفت در شیوه نامه جدید استخدامی شرکتهای تابعه این وزارتخانه، مجوز استخدام دانش آموختگان ممتاز دانشگاه صنعت نفت و دیگر دانشگاههای کشور را صادر کرد.

اعتراضات دانشجویان دانشگاههای صنعت نفت از آنجا آغاز شد که دکتر سلحشور، معاونت تأمین نیروی انسانی وزارت نفت، روز چهارشنبه 16 دی در مصاحبه ای تلویزیونی، تعهد وزارت نفت در مورد استخدام دانشجویان صنعت نفت را رد کرد. او گفت، وزارت نفت هیچ اولویتی برای دانشجویان دانشگاه صنعت نفت قایل نیست. این در حالیست که در دفترچه انتخاب رشته آزمون سراسری امسال در بند الف قسمت 7 اعلام شده که اولویت استخدام در شرکتهای تابعه وزارت نفت با دانشجویان این دانشگاه است.

مقام مزبور افزود: "هر چند که سعی وزارت نفت استخدام دانشجویان دانشگاه صنعت نفت بوده، اما شرایط موجود الزامی برای استخدام دانشجویان ایجاد نمی کند."

به دنبال این سخنان، بیشتر از 500 تن از دانشجویان دانشگاه صنعت نفت آبادان و اهواز با تحصن در محوطه دانشگاه و اعتصاب غذا، اعتراض خود را نسبت به پایبند نبودن وزارت نفت به تعهدات خود در جذب دانشجویان ابراز داشتند.

تحصن و اعتراضات دانشجویان تهران و آبادان و اهواز در روز ششم، تعداد دو هزار تن را به همراه داشت و در این مدت دانشجویان دانشگاههای صنعت نفت سراسر کشور از شرکت در امتحانات سر باز زده و همچنین در آبادان و اهواز، دانشجویان به اعتصاب غذا و تحصن در هوای سرد و خواب در محوطه دانشگاه ادامه دادند تا آنجا که یکی از دانشجویان توسط آمبولانس به بیمارستان انتقال داده شد.

در واکنش به اعتراضات دانشجویان، روز سه شنبه 22 دیماه، وزیر نفت، بیژن نامدار زنگنه با رد خواسته های آنها تاکید کرد: "استخدام براساس نیاز است و با اعتصاب کسی استخدام نمی شود و افرادی که می خواهند استخدام شوند، باید صلاحیت آنها در گزینش تایید و باید حداقل سوادی هم داشته باشند."

به دنبال این سخنان، دانشجویان معترض دانشگاه صنعت نفت حرکتی زیر نام "نهضت من یک بی سواتم" را راه اندازی کرده و اعلام کردند که در روز شنبه 26 دیماه در مقابل ساختمان وزارت نفت تجمع خواهند کرد.

با ادامه اعتراضات، در شامگاه روز پنجشنبه 25 دیماه، رییس دانشگاه اهواز، عبدالنبی هاشمی، وعده از سر گیری استخدام دانشجویان به روال گذشته را به دانشجویان داد، ولی از آنجا که دانشجویان این حرکت را فقط ترفندی برای پایان تجمعهای اعتراضی می دانستند، خواستار ابلاغ رسمی از وزارت نفت شدند.

عبدالنبی هاشمی قول داد به شرط خاتمه تحصن و اعتراضات دانشجویان، طی دو هفته مصوبه وزارت نفت طی و همچنین برداشتن شرط معدل و استخدام تا ورودی 94 را برای جذب فارغ التحصیلان این دانشگاه را ارایه خواهد داد. وی برای قانع کردن دانشجویان متعهد شد: "اگر تا دو هفته دیگر ابلاغیه انجام نشد، بنده به عنوان رییس دانشگاه صنعت نفت استعفا می دهم."

سرانجام پس از گذشت ده روز، اعتراض و تحصن پیوسته دانشجویان دانشگاههای صنعت نفت، وزارت نفت را وادار به عقب نشینی و ابلاغ رسمی از سر گیری استخدام دانشجویان در شرکتهای تابع وزارت نفت کرد.

 

محرومیت یک دانشجو از ادامه تحصیل پس از آزادی

یک دانشجو در حالی که مدت محکومیت ٢٠ ماهه خود را گذراند، با ادامه آخرین سال تحصیل وی مخالفت شد.

دانشگاه پیام نور مریوان با ادامه تحصیل دانا لنج آبادی، دانشجوی سال آخر کارشناسی در رشته اقتصاد کشاورزی، به دلایل نامعلوم مخالفت کرد.

این فعال مدنی در ۵ بهمن ماه ١٣٩٢ و به دنبال تجمع خیابانی شهروندان مریوانی در اعتراض به اعدام سه تن در زندانهای کردستان بازداشت و پس از مدتی روانه زندان شد.

اول تیرماه ١٣٩٣ دادگاه انقلاب مریوان برای این دانشجو، حکم ٢٠ ماه زندان و ۵٠ ضربه شلاق صادر کرد. حکم نامبرده یکسال حبس به اتهام تبلیغ علیه نظام و ٨ ماه حبس و ۵٠ ضربه شلاق به اتهام اخلال در نظم عمومی بود.

لنج آبادی پیشتر نیز در سال ٨٩ و به دنبال فعالیتهای دانشجویی بازداشت شده بود که به یک سال حبس تعلیقی به مدت ۵ سال محکوم گردید.

دوره محکومیت این دانشجو در تاریخ ٢۶ شهریور ماه سال جاری پایان یافته و پس از پیگیریهای لازم و ثبت نام و انتخاب واحد ترم پاییزه، به وی گفته اند که نمی تواند به تحصیل ادامه دهد.

دانا لنج آبادی در رابطه با دلایل جلوگیری از تحصیل اش گفت: "پس از آنکه از دانشگاه مریوان ناامید شدم، به استان مراجعه کردم که دکتر مردای، رییس پیام نور استان کردستان، پس از پیگیری جواب داد از اختیار ما خارج است." لنج آبادی افزود: "این در حالی است که من در زندان امتحان می دادم و مشکلی برای خواندن نداشتم و حتی برای این ترم هم انتخاب واحد کردم و شهریه ثابتم را پرداخته ام." (خبرگزاری هرانا، 1 دی)

 

تجمع دانشجویان شیراز در اعتراض به افزایش شهریهدانشگاه پیامنور

دانشجویان دانشگاه پیام نور شیراز در اعتراض به افزایش شهریهدانشگاه دست به تجمع زدند. آنها اعلام کردند در صورت عدم پاسخگویی شفاف و روشن به مطالبات شان در زمان مقرر که ۱۵ بهمن ماه است، اعتراض در سطح کشوری خواهند داشت.

دانشجویان معترض همچنین بیانیه ای منتشر کرده و در آن تاکید کردند: "با وجود افزایش شهریه در هر ترم، باز هم مسوولان می گویند بودجه نیست. این انشعاب یک طرفه پولی کی قرار است دوطرفه شود؟ شهریه ها که وارد خزانه می شود کی قرار است به مراکز و واحدهای پیامنور باز پس فرستاده شود؟

شهریه متغیری که کمر دانشجو را شکسته است و همچنین دروس عملی که ظاهرش عملی است و برای آن خدا تومان از دانشجو هزینه می گیرند، دانشجویان را به ستوه آورده است." (خبرگزاری دانشجو، 2 دی)

 

دانشجویان رشته علوم تغذیه مقابل وزارت بهداشت تجمع کردند

جمعی از دانشجویان رشته علوم تغذیه دانشگاههای سراسر کشور ظهر روز دوشنبه 7 دی در مقابل ساختمان وزارت بهداشت تجمع کردند. این دانشجویان درخواست رسیدگی به مشکل پذیرش رشته های غیر مرتبط در آزمون ارشد تغذیه را دارند.

دانشجویان ضمن اعلام اعتراض مبنی بر مجاز کردن فارغ التحصیلان رشته های متعدد کارشناسی و کارشناسی ارشد وزارت بهداشت و حتی وزارت علوم برای شرکت در آزمون کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی علوم تغذیه، معتقدند که این کار هر چند ممکن است در بعد پژوهشی فوایدی داشته باشد، اما از منظر خدماتی مساله ساز خواهد بود.

تجمع کنندگان در مقابل وزارت بهداشت گفتند که با فرض بر اینکه گذراندن واحدهای متعدد درسی نظری و عملی، بینش و مهارت ویژه ای را در دانشجویان ایجاد میکند، چگونه فردی بدون گذراندن این دورهها به صرف انجام یک پروژه پژوهشی کارشناسی ارشد یا دکتری، از اختیارات مشابهی با یک فارغ التحصیل رشته تغذیه برخوردار خواهد شد؟

معترضان گفتند که این امر باعث سوواستفاده برخی موسسات آموزش عالی شده است و خلاء قانونی نیز زمینه بیشتری را فراهم کرده است؛ گفته می‌‍شود سالانه حدود 200 دانشجوی کارشناسی توسط دانشگاه علوم پزشکی "شهید بهشتی" و دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات پذیرش می شوند، ولی موسسات با جذب دانشجویان غیر تغذیه ای، آزمونهایی با بیش از دو هزار شرکت کننده برگزار میکنند.

این دانشجویان همچنین در نامه ای به وزیر بهداشت خواستار رسیدگی به درخواستهای خود شدند. به همین منظور بیش از 1300 امضا نیز از دانشجویان و فارغ التحصیلان تغذیه سراسر کشور به صورت اینترنتی جمع آوری شده است. (خبرنامه دانشجویان ایران، 7 دی)

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه آزاد مشهد

دانشجویان دانشکده معماری دانشگاه آزاد مشهد دست به تجمع زدند. این دانشجویان در اعتراض به سیاستهای آموزشی دانشگاه، در مقابل دانشکده مهندسی و پس آن مقابل دانشکده معماری این دانشگاه تجمع کردند. در این تجمع دانشجویانی از رشته های مختلف حضور داشتند.

یکی از دانشجویان معترض گفت: "هنوز امتحانات ترم گذشته به اتمام نرسیده که معاونت آموزشی از دانشجویان درخواست پرداخت شهریه ثابت و انجام انتخاب واحد را کرده است. این در حالی است که هنوز دانشجویان نمی دانند کدام واحدها را قبول شده اند تا دروس دیگر را انتخاب کنند، بنابراین انجام انتخاب واحد در حال حاضر صحیح نیست."

این فعال دانشجویی پرداخت زودتر از موعد شهریه ثابت را علت دیگر برگزاری تجمع دانست و گفت: "یکی دیگر از دلایلی که باعث شده دانشجویان معترض شوند، زودتر از موعد پرداخت کردن شهریه ثابت آن هم قبل از اتمام ترم گذشته به طور کلی است." (خبرگزاری دانشجو، 15 دی)

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دختر دانشگاههای قزوین

جمعی از دانشجویان دختر دانشگاههای قزوین با اعلام نارضایتی از وضعیت خوابگاههای دانشجویی، مقابل استانداری و فرمانداری این استان تجمع اعتراض آمیز برگزار کردند.

تجمع کنندگان به نبودن امنیت در خوابگاههای دانشجویی اعتراض کردند. آنها همچنین اعتراض خود را نسبت به بالا بودن هزینههای دانشگاه ابراز کردند.

به گفته دانشجویان، از هر دانشجو مبلغ ۵ تا ۶ میلیون تومان جهت رهن خوابگاه دریافت شده اما طی روزهای اخیر به دانشجویان اعلام کرده اند خوابگاه را تخلیه کنند. (شاخص نیوز، 23 دی)

 

احضار دانشجویان معترض به اتهام ایجاد شورش و بلوا

دانشجویان موسسه گنجینه هنر و معماری کرمانشاه که چندی پیش نسبت به نامساعد بودن شرایط کلاسها و عدم امکانات آموزشی اعتراض کرده بودند، از سوی مسوولان به کمیته انضباطی دعوت شدند.

یکی از دانشجویان احضار شده گفت: "دانشگاه برای پنج نفر از دانشجویان احضاریه ای مبنی بر ایجاد شورش و بلوا ارسال کرده و تمام جرم مرتکب نشده ما این است که چندین بار درخواست تشکیل یک جلسه برای حل مشکلات داشتیم و بعد از ناامیدی تمام از عدم حضور رییس موسسه، فقط روبروی درب مووسسه تجمع سکوت کردیم و درخواست تشکیل جلسه با رییس دانشگاه را داشتیم."

یکی از اساتید این موسسه نیز گفت: "متاسفانه مدتی است که این موسسه به مکانی انتقال پیدا کرده است که هیچ شباهتی به مکان آموزشی، به خصوص رشته هنر و معماری ندارد."

وی افزود: "ارسال دعوت نامه به کمیته انضباطی به دانشجویانی که انتقاد آنها نسبت به فضای نامناسب علمی و جایگاهی مووسسه است و کشاندن استرس به دل دانشجویان بی گناه در این برهه، کار درستی نیست."  (خبرگزاری دانشجو، 23 دی)

منبع: نبردخلق شماره 367، پنجشنبه اول بهمن 1394 – 21 ژانویه 2016

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول