زنان در مسیر رهایی

 

اسد طاهری

 

بیش از 700 هزار زن در جهان زندانی هستند

بی بی سی، 1 مهر – نتایج یک تحقیق در 219 کشور و قلمروی وابسته نشان می ‌دهد بیش از هفتصد هزار زن و دختر در سراسر جهان زندانی هستند.

این تحقیق که توسط "موسسه تحقیقات سیاستهای کیفری" مستقر در لندن انجام شده می‌ گوید، تعداد زنان زندانی در جهان از سال 2000 به این سو، پنجاه درصد افزایش داشته است. تنها سه کشور ایالات متحده آمریکا، چین و روسیه نیمی از جمعیت زنان زندانی دنیا را در خود جای داده‌ اند.

محققان این تحقیق می ‌گویند که یافته ‌های آنها باید موجب نگرانی عمیق دولتها در سراسر جهان باشد. دکتر "جسیکا جیکوبسن" گفت: "زنان و دختران، گروهی بسیار محروم و آسیب ‌پذیر هستند که قربانی جرایم و سوواستفاده‌ می ‌شوند."

 

هشدار ملل متحد نسبت به افزایش خشونت سایبری علیه زنان

مهرخانه، 5 مهر - سازمان ملل متحد در گزارش جدید خود خواستار اقدام فوری برای مبارزه با خشونت سایبری علیه زنان و دختران شد.

کمیسیون "Broadband" سازمان ملل متحد گزارش می کند؛ حدود یک سوم زنان به صورت آنلاین در معرض برخی از اشکال خشونت سایبری قرار گرفته اند. این کمیسیون از دولتها و بخش صنعتی می خواهد که اقدامهای موثر و بیشتری برای حمایت از زنان و دختران در مقابل تهدیدات و اذیت و آزارهای سایبری انجام دهند.

این گزارش با عنوان "خشونت سایبری علیه زنان و دختران: هشداری در سراسر جهان" توسط کارگروهی با حضور برخی کارشناسان از جمله مدیر برنامه عمران ملل متحد، "هلن کلارک" و مدیر اجرایی نهاد زنان سازمان ملل، "فومزیلا ملامپو نکگویا"، مورد بررسی قرار گرفت. در این گروه کاری تصریح شد که بدون اقدام جهانی برای مقابله با اشکال مختلف خشونت آنلاین، شاهد گسترش و رواج ارتکاب خشونت سایبری علیه زنان و دختران خواهیم بود و این معضل به‌ مرور به منزله مانعی برای استفاده زنان و دختران از این امکانات خواهد شد.

براساس گزارش مزبور، برخی اشکال رایج خشونت سایبری علیه زنان و دختران عبارتند از: اذیت و آزار آنلاین، شرمنده‌ سازی عمومی، طراحی صدمه جسمانی، تهاجم جنسی، قتل و ترغیب به خودکشی.

مدیر برنامه عمران ملل متحد در نشست گروه کاری اظهار داشت: "خشونت علیه زنان و دختران در هیچ مکانی مورد پذیرش نیست؛ چه در خیابان یا در خانه و یا در فضای مجازی. باید جهانی داشته باشیم که زنان و دختران، آزاد از هرگونه خشونت بتوانند استعداد و توان بالقوه خود را به‌ طور برابر شکوفا سازند."

مهم‌ ترین یافته‌ های این گزارش حاکی از آن است که:

1- حدود 73 درصد از زنان با اشکالی از خشونت آنلاین مواجه بوده یا آن را تجربه کرده ‌اند

2- زنان در میانگین سنی 18 تا 24 سال، بیشترین احتمال مواجهه با اذیت و آزار جنسی و تهدیدات جسمانی را دارند

3- حدود 9 میلیون زن در 28 کشور اتحادیه اروپا، در سن پانزده سالگی قربانی خشونت آنلاین شده ‌اند

4- یک ‌پنجم از کاربران زن اینترنت در کشورهایی زندگی می ‌کنند که اذیت و آزار آنلاین زنان فاقد پیگرد قضایی موثر است

 

بازداشت عروس در جشن عروسی به دلیل بدحجابی

العربیه.نت فارسی، 12 مهر - کاربران شبکه های اجتماعی فیلمی از بازداشت یک عروس و به هم زدن مجلس عروسی در ایران توسط پلیس، به دلیل آنچه "بدحجابی عروس" ذکر شده است را منتشر کردند.

در این ویدیو، یک افسر پلیس در حالی اقدام به دستگیری عروس می کند که جمعیتی از مردم در خیابان، دور عروس جمع شده و زنانی فریاد زنان با پلیس درگیر شده و سعی کردند از بازداشت و سوار کردن وی به ماشین جلوگیری کنند. این ویدیوی کوتاه، موجی از نارضایتی را در میان ایرانیان در شبکه های اجتماعی به راه انداخته و بسیاری از آنها گفتند که نیروهای پلیس این عروسی را به یک عزا تبدیل کردند. برخی دیگر، از رفتار پلیس و ایجاد حالتی از ترس و وحشت در یک عروسی، به شدت انتقاد کرده و این رفتار را با رفتار بد و خشن گروه افراطی "داعش" علیه زنان مقایسه کردند.

پلیس ایران اخیرا اقدامات سختگیرانه خود علیه زنان را به علت آنچه "بدحجابی " می نامد، پس از تصویب طرحها و قانونهایی مانند طرح "صیانت از حجاب و عفاف" و "قانون آمران به معروف و ناهیان از منکر" در خرداد ماه گذشته افزایش داده است."

 

شکنجه جنسی فعال زن زندانی

رادیو زمانه، 12 مهر - سازمان عدالت برای ایران می گوید آتنا فرقدانی، فعال مدنی و کاریکاتوریست زندانی، و وکیلش، محمد مقیمی، در دادگاهی غیرعلنی و پشت درهای بسته به اتهام دست دادن با یکدیگر محاکمه شدند. پیش از این در ماه مرداد از این زندانی سیاسی تست بکارت و بارداری گرفته شده است.

پرونده اتهام به "رابطه نامشروع مادون زنا" زمانی برای آتنا فرقدانی تشکیل شد که خرداد ماه امسال در پایان جلسه ملاقات، آتنا فرقدانی برای خداحافظی با وکیل خود، محمد مقیمی دست داد. علاوه بر تشکیل پرونده برای او، وکیلش هم سه روز بازداشت شد. براساس قوانین کیفری ایران، اتهام رابطه نامشروع مادون زنا می‌ تواند تا ۹۹ ضربه شلاق مجازات داشته باشد.

همچنین، بازداشت وکیل آتنا فرقدانی باعث شد که مهلت دادن درخواست تجدیدنظر از حکم ۱۲ سال و ۹ ماه حبس او از دست برود.

آتنا فرقدانی، فارغ ‌التحصیل رشته نقاشی از دانشگاه الزهرا، فعال حقوق مدنی و کودک برای نخستین بار در تاریخ دوم شهریور ماه ۱۳۹۳ بازداشت و به بند دو – الف سپاه پاسداران در زندان اوین منتقل و در ۱۱ آبان با قرار وثیقه تا زمان حکم دادگاه آزاد شد. او پس از ‌آزادی در تاریخ ۵ دی‌، از وضعیتش در دوران بازداشت و بازجوییهایش گزارش داد و همچنین ویدیویی از خود منتشر کرد که در آن از رفتارهای نامناسب ماموران زن زندان اوین می ‌گفت. او پس از آن در تاریخ ۲۰ دی ‌ماه به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب احضار شد و پس از آن بازداشت و به زندان قرچک ورامین منتقل شد.

در خرداد ۱۳۹۴، شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی عبدالقاسم صلواتی، آتنا فرقدانی را به اتهامهای متفاوت از جمله اعتراض به رفتارهای غیرقانونی نگهبانان بند ۲ الف، کشیدن کاریکاتوری درباره طرح مجلس راجع به افزایش جمعیت و انتقاد از مقامات جمهوری اسلامی، در مجموع به ۱۲ سال و ۹ ماه زندان محکوم کرد.

 

دستگیری مدیر فروشگاه به اتهام انتشار تصاویر غیراخلاقی

باشگاه خبرنگاران جوان، 19 مهر – یک مقام نیروی انتظامی استان گیلان از شناسایی و دستگیری مدیر یک فروشگاه مزون عروس در رشت به اتهام "انتشار تصاویر غیراخلاقی" در شبکه اجتماعی "اینستاگرام" خبر داد.

سرهنگ ایرج محمدخانی گفت: "کارشناسان تیم رصد پلیس، پروفایلی را در شبکه اجتماعی اینستاگرام شناسایی کردند که گرداننده آن به انتشار تصاویر غیراخلاقی اقدام می کرد."

وی افزود: "با پی جوییهای فنی و پلیسی، گرداننده پروفایل غیراخلاقی در شبکه اجتماعی موبایلی که زنی 35 ساله اهل و ساکن رشت و مدیر مزون عروس بود، شناسایی و با هماهنگی مقام قضایی به پلیس فتا احضار شد."

وی ادعا کرد این مدیر فروشگاه به جرم خود اعتراف کرده و به دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان رشت تحویل داده شده است.

وی پیشتر نیز از دستگیری یک مدیر آتلیه عکاسی به دلیل "انتشار تصاویر عروسی زوجهای جوان" خبر داده بود.

 

حدیقه 13 ساله و نجات دختران پاکستانی از دام ازدواج زودرس

توانا، 21 مهر - "حدیقه بشیر" تنها 13 سال دارد، اما تمام همتش را بر پایان بخشیدن به ازدواج کودکان گذاشته است. حدیقه اهل دره سوات پاکستان است؛ منطقه ‌ای روستایی که دخترانش از حقوق اولیه محروم هستند. اما فعالان کم سن و سال تلاش می‌ کنند بعد از پایان ساعت روزانه مدرسه‌، با سر زدن به مناطق محلی، با خانواده ‌ها و دختران ‌شان درباره ازدواج کودکان و منافع بالای تحصیلات دختران با خانواده صحبت کنند. حدیقه امیدوار است که بتواند برخی از این دختران را از ازدواج زودرس نجات دهد و به آنها زندگی معمولی و امید برای فردایی بهتر ببخشد.

ازدواج کودکان همچنان در منطقه سوات پاکستان که "ملاله یوسف ‌زی" نیز اهل آن است، رواج دارد. پدران هنوز هم دختران ‌شان را در سنین پایین در ازای پول یا حل کردن اختلاف و نزاع، عروس می ‌کنند. حدیقه پس از دیدن نخستین اثرات مثبت ‌تلاشهایش کمپینی برای مبارزه با ازدواج کودکان راه‌ اندازی کرد: "یکی از همکلاسیهایم وقتی در کلاس ششم بودیم ازدواج کرد. اوایل همگی خوشحال بودیم، اما بعد از آن آسیبی که همکلاسی ‌ام تجربه کرده بود را دیدم. فهمیدم که باقی دختران جوان هم مثل او آسیب می ‌بینند. به همین خاطر این کمپین را راه ‌اندازی کردم."

خانواده حدیقه هم پیشینه فعالیت اجتماعی دارند و از تلاشهای او حمایت می‌ کنند. حدیقه می‌ گوید که باز هم آسان نیست: "اینجا جامعه ‌ای مردسالار داریم. بسیاری از دختران از حقوق اولیه‌ شان برخوردار نیستند. تلاش می‌ کنم همه جا، به خصوص در میان خانواده ‌ها آگاهی‌ بخشی کنم."

 

 

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول

منبع: نبردخلق شماره 364، جمعه اول آبان 1394 - 23 اکتبر 2015

منبع: نبردخلق شماره 364، جمعه اول آبان 1394 - 23 اکتبر 2015