زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

افزایش ازدواج کودکان در بنگلادش

سلام خبر، 3 شهریور – ازدواج اجباری دختران در بنگلادش به معضلی جدی تبدیل شده و خانواده ها به دلیل مشکلات اقتصادی و فرهنگی، دختران را زیر سن قانونی به خانه بخت می فرستند.

به گزارش "گاردین"، تازه ترین گزارش "دیده بان حقوق بشر" حاکی از آن است که حدود 30 درصد از دختران بنگلادشی پیش از رسیدن به سن 15 سالگی به ازدواج واداشته می‌ شوند. اگر چه ازدواج کودکان در این کشور از لحاظ قانونی ممنوع است، اما بسیاری‌ با پرداخت رشوه، تاریخ تولد ذکر شده در شناسنامه این دختران را تغییر می ‌دهند تا بتوانند قصد خود را عملی سازند.

دیده بان حقوق بشر در گزارش خود از بنگلادش خواسته پیش ‌نویس قانونی که سن ازدواج را به 16 سال کاهش می ‌دهد، لغو کند و گامهایی جدی در راه مقابله با معضل ازدواج کودکان بردارد.

بنگلادش از جمله کشورهایی است که با توجه به فاجعه ‌ها و سانحه ‌های طبیعی پیاپی با معضل فقر دست‌ به ‌گریبان است و از آنجایی که دختران در خانواده‌ های فقیر باری اقتصادی تلقی می ‌شوند، در سنین کم آنها را شوهر می‌ دهند. بر اساس تجربیات کارشناسان، قانون تحصیل اجباری در دوره‌ های ابتدایی و متوسطه، دختران نوجوان را از خطر ازدواج زودهنگام در امان نگاه می ‌دارد.

 

هیلاری کلینتون: نگاه جمهوری‌ خواهان به زنان شبیه تروریستهاست

دویچه وله، 6 شهریور – "هیلاری کلینتون"، یکی از نامزدهای "حزب دموکرات" برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در یک گردهمایی انتخاباتی از جمهوری ‌خواهانی که به گفته او نگاهی مشابه گروههای افراطی و تروریست نسبت به زنان دارند، به شدت انتقاد کرد.

کلینتون بدون اشاره به گروه تروریستی خاصی گفت: "ما از برخی گروههای تروریستی و یا کسانی که نمی‌ خواهند در جهان مدرن زندگی کنند، انتظار داریم که دیدگاههای افراطی در مورد زنان داشته باشند، اما بسیار دشوار است بپذیریم جمهوری‌ خواهانی که می‌ خواهند رییس‌ جمهور آمریکا شوند، چنین نظراتی را ابراز کنند. آنها برای آمریکای قرن بیست و یکم [انتخابی] هولناک هستند."

این نامزد پیشتاز دموکراتها به طور مستقیم جمهوری‌ خواهان را متهم کرد که نگاه ‌شان به مسایل زنان "به تروریستها شبیه است".

در واکنش به این اظهارات، "آلیسون مور"، سخنگوی کمیته ملی جمهوری خواهان، با بیان اینکه کلینتون باید فورا از ''لفاظیهای تنش‌ آفرین'' خود عذرخواهی کند، افزود: "مقایسه مخالفان سیاسی با تروریستها تازه ‌ترین نشانه سقوط کارزار انتخاباتی در حال شکست‌ او است."

کلینتون موضوعاتی همچون دستمزد برابر برای زنان، حق سقط جنین، آموزش و پرورش دوران کودکی را در محور تبلیغات انتخاباتی خود قرار داده است.

 

مسوول بسیجی: متاسفانه تحرکات فمنیستها در کشور بیشتر شده است

خبرگزاری بسیج، 8 شهریور - بیست و یکمین جلسه مدیران روابط عمومی اقشار و معاونتهای تخصصی بسیج به میزبانی سازمان بسیج جامعه زنان و با حضور معاون روابط عمومی بسیج و مسوول بسیج جامعه زنان برگزار شد.

مینو اصلانی، مسوول سازمان بسیج جامعه زنان، در این نشست با اشاره به هجمه های دشمنان در موضوع زنان و خانواده تصریح کرد: "متاسفانه طی دو سال قبل، تحرکات فمینیستها در کشور بیشتر شده است، تا جایی که متولیان امر در سفر اخیر خود به نیویورک تعهدات زیادی در حوزه زنان به سازمان ملل داده اند که این تعهدات در مسایلی همچون تساوی زن و مرد یا اشتغال بیشتر زنان و ... می باشد که هدف آن تضعیف بنیان خانواده است."

اصلانی در پایان به نقش بسیج جامعه زنان در مقابل این تهاجمات فرهنگی و اجتماعی پرداخت و افزود: "به اقرار رسانه های غربی، بویژه بی بی سی، رسانه دولتی انگلستان، بسیج جامعه زنان اقدامات موثری در مقابل هجمه های گوناگون کشورهای غربی به زنان انجام داده است."

 

یک شورای محلی در هند دو خواهر را به تجاوز گروهی محکوم کرد

یورونیوز، 9 شهریور - شورای ریش سفیدان روستایی در ایالت "اوتار پرادش" در شمال هند، دو دختر ۱۵ و ۲۳ ساله یک خانواده را به تجاوز محکوم کرد. بنا بر حکم این شورا، دو خواهر مذکور به جرم فرار برادرشان با یک زن از کاست بالاتر از خود، باید توسط مردان خانواده دختر فراری مورد تجاوز گروهی قرار گیرند و با تن برهنه در روستا چرخانده شوند. خانواده این دو دختر به کاستی تعلق دارند که در اصطلاح آنها را "دالیت" یا نجس می نامند.

سازمان عفو بین الملل با محکوم کردن اقدام این شورا، کارزاری را به راه انداخته و از پلیس هند خواسته است اعضای این شورا را دستگیر کرده و این دو دختر را از خطر تجاوز نجات دهد.

پلیس اوتار پرادش می گوید بر طبق تحقیقاتی که انجام داده، تاکنون هیچ تهدیدی علیه این دختران صورت نگرفته است. تاکنون بیش از ۱۲۰ هزار نفر طوماری را برای ارایه به دادگاه عالی هند امضا کرده و چندین تجمع نیز در اعتراض به این امر در کشور برگزار شده است.

این دو دختر که توانسته اند از روستای خود بگریزند، علیه این شورای محلی به دادگاه عالی هند شکایت کرده و از دولت خواسته اند امنیت جانی آنها را تامین کند. آنها می گویند نگران خانواده خود هستند که در این روستا مانده اند و احتمال این وجود دارد که افراد کاست "جط" به اعضای مذکر خانواده آسیب برسانند.

"میناکشی کوماری"، دختر ۲۳ ساله این خانواده در یک گفت و گو با شرح آنچه که اتفاق افتاده، می گوید: "آنها با تهدید خانواده ما گفتند که ناموس باید در برابر ناموس قرار بگیرد. آنها می گویند آن رفتاری که با یک زن از کاست ما – زنی از طبقه جط – انجام داده اید، باید با شما انجام بدهیم. شما دو دختر در خانه دارید و هر دوی این دخترها باید مورد تجاوز قرار بگیرند."

احکام صادر شده توسط این شوراها که در زبان محلی به آن "پانچایات" گفته می شود، ارزش حقوقی ندارد، اما به دلیل جایگاه برتر آنها در مناطق روستایی، این احکام از سوی مردم مورد اجرا قرار می گیرد.

 

یونیسف: شمار زنان و کودکان مهاجر افزایش یافته است

یورونیوز، 10 شهریور - مقدونیه در مرز بین یونان و صربستان یکی از گذرگاههایی است که پناهجویان و مهاجران در راه رسیدن به کشورهای اروپای غربی از آن عبور می کنند. حدود ۵۰۰ نفر از آنان روز سه شنبه 10 شهریور با اسکورت پلیس یونان وارد مقدونیه شدند.

"کریستف بولیراک"، سخنگوی صندوق کودکان ملل متحد، یونیسف، می گوید، شمار زنان و کودکان مهاجر نسبت به گذشته افزایش یافته است.

وی می افزاید: "روزانه حدود ۳۰۰۰ مهاجر از جمهوری یوگسلاوی سابق، مقدونیه، عبور می کنند. در ماه ژوئن ۱۰ درصد آنان را زنان و کودکان تشکیل می دادند. این رقم اکنون به  ۳۰ درصد افزایش یافته است. حدود ۱۲درصد از این زنان مهاجر هم باردارند."

رهبران کشورهای اروپایی با اذعان به وسعت بحران مهاجرت خواستار همگرایی و قبول مسوولیت از سوی کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده اند، اما از ارایه راه حل باز مانده اند.

دو عامل اصلی بحران مهاجرت، فقر و جنگ در آفریقا، خاورمیانه و آسیاست و مواجه با این بحران نه عزمی اروپایی و منطقه ای، که عزمی جهانی را می طلبد.

 

جان دادن زن فقیر در بیمارستان به خاطر نداشتن هزینه‌ زایمان

روز نو، 11 شهریور - در حادثه ای دردناک زن فقیری به دلیل نداشتن پول برای بیمارستان جان خود را از دست داد.

در بیمارستانی در شهرستان سلماس از توابع استان آذربایجان غربی، یک زن حامله که به تشخیص دکتر باید با عمل جراحی فرزند خود را به دنیا می آورد، به خاطر نداشتن هزینه عمل مجبور به زایمان طبیعی شده و جان خود را از دست داد.

همسر این زن حامله به اسم "ولی" یک کارگر روزمزد بوده که می گوید: "بیمارستان برای عمل جراحی همسرم از من هزینه میلیونی خواسته و وقتی به آنها توضیح دادم که از عهده تامین چنین هزینه ای بر نمی آیم، همسرم را مجبور به زایمان طبیعی کردند که در بحبوحه تولد نوزاد، جان خود را از دست داد."

همسایه ها و اطرافیان هم در مورد زوج فقیر می گویند، آنها در یک اتاق کوچک اجاره ای زندگی می کردند و زندگی بسیار فقیرانه ای داشتند.

 

مولاوردی: خنثی نیستیم، طبق ماده 230 قانون عمل می کنیم و اقدامات لازم را در 14 محور انجام دادیم

ایلنا، 13 شهریور - شهیندخت مولاوردی در پاسخ به این سوال که این تصور وجود دارد که معاونت شما آنطور که باید و شاید خروجی ملموسی برای زنان نداشته گفت: "این تصور برمی ‌گردد به اینکه شناخت درستی از معاونت زنان وجود ندارد."

وی اضافه کرد: "این تصور نشان می‌ دهد که چندان واقع‌ بینانه به ساختار، شرح وظایف و ماموریت ما نگاه نمی‌ کنند." وی افزود: "ما طبق ماده 230 قانون عمل می کنیم و با همکاری دستگاههای اجرایی در راستای آنچه که قانون از ما خواسته، تفاهم‌ نامه ‌هایی را به امضا رساندیم و اقدامات لازم را در 14 محور انجام دادیم."

معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده تصریح کرد: "ولی اینکه در دو سال آن هم با وضعیتی که ما معاونت را تحویل گرفتیم، این انتظار وجود داشته باشد که خروجی صد درصدی و منجر به تغییر وضعیت زنان و خانواده حاصل شود، انتظار به جایی نیست."

 

ممنوع الخروج شدن کاپیتان تیم ملی فوتبال زنان توسط همسرش

فیس بوک/ دویچه وله، 20 شهریور - نیلوفر اردلان، کاپیتان تیم ملی فوتبال زنان، نخستین حضور تیم ایران در جام ملتهای آسیا را به دلیل عدم اجازه همسرش در خروج از کشور از دست داد. وی که هافبک چپ است، در سالهای گذشته پیشنهاداتی از کشورهای منطقه نیز داشته است.

او به پایگاه خبری "نسیم" گفت: "مسابقات جام ملتهای آسیا برای نخستین بار برگزار می‌ شود و من هم در اردوهای تیم ملی تمرینات خوبی را زیر نظر خانم سلیمانی انجام دادم، اما همسرم پاسپورتم را برای حضور در این مسابقات نداد و به دلیل مخالفت همسرم برای سفر به خارج از ایران، این رقابتها را از دست دادم."

این اقدام مهدی توتونچی، همسر خانم اردلان که خود از مجریان و خبرنگاران فعال برنامه ‌های ورزشی سیماست و دارای مدرک کارشناسی در رشته کامپیوتر است، موجب خشم و اعتراض بسیاری شده است.

طبق قانون گذرنامه در جمهوری اسلامی، زنان شوهردار برای خروج از کشور به موافقت کتبی همسر و در موارد اضطراری به اجازه دادستان نیاز دارند. بر همین اساس، اگر همسر یک زن ایرانی اجازه خروج را پس بگیرد، از خروج زن از کشور جلوگیری و گذرنامه او تا رفع مانع ضبط خواهد شد.

نیلوفر اردلان در دو دوره بازیهای کشورهای اسلامی عنوان "خانم گل" را کسب کرد. قهرمانیهای پیاپی در لیگهای فوتبال و فوتسال زنان، دو دوره نایب ‌قهرمانی مسابقات فوتبال زنان غرب آسیا و راهیابی به مرحله نیمه ‌نهایی مسابقات انتخابی المپیک ۲۰۱۲ لندن از جمله دیگر افتخارات اردلان هستند.

تیم فوتبال زنان ایران در نیمه ‌نهایی رقابتهای انتخابی المپیک لندن به دلیل پوشش بازیکنان از مسابقات کنار گذاشته شد.

منبع: نبردخلق شماره 363، چهارشنبه اول مهر 1394 - 23 سپتامبر 2015

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول