کارورزان سلامت

 

امید برهانی

 

دستاوردهای مهم اعتراضات یک سال اخیر پرستاران

افشای بی سابقه نابرابریهای فاحش و طبقاتی شدن سیستم بهداشت و درمان، حساس شدن کل جامعه به این بخش از نیروهای کار، باز شدن پای مشکلات این صنف به مراجع قانونی و مجلس و سرانجام پیروزی اکثریتی نمایندگان جامعه پرستاری در انتخابات اخیر سازمانهای نظام پرستاری در تمام شهرها.

تلاش مسوولان وزارتی در به سکوت کشاندن این اعتراضها از راههای مقطعی، دلجوییهای ظاهری و یا حتی برآشفتگی و توهینهای مکرر لفظی به پرستاران از یکسو و شکل گیری و سامان یافتن کادرهای تازه انتخاب شده نظام پرستاری از سوی دیگر، باعث شد تا در ماه گذشته اعتراضها کمتر به صورت تجمع و بیشتر به صورت واکنشهای رسمی این سازمانها در قالب نامه های سرگشاده و بیانیه های تند و سوال از وزیر در صحن مجلس، در مورد عدم توجه به مطالبات پرستاران و نادیده گرفتن قانون از پیش تصویب شده، تعرفه گذاری خدمات پرستاری نمود و ادامه پیدا کند.

در گزارش این ماه از وضعیت و فعالیت کارورزان سلامت، ازجمله تلاش شده تا مهم ترین این واکنشها و وقایع و تحلیلهای مربوط با استفاده از منابع خبری داخلی ایسنا، سلامت نیوز، شهر آرا، خانه پرستار و مهر در اختیار خوانندگان "نبرد خلق" و سایر کنشگران قرار گیرد.

 

اخراج 4 پرستار فعال و معترض بیمارستان امیر اعلم تهران

در پی اعتصاب پرستاران بیمارستان امیر اعلم تهران در اعتراض به "طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد" و به تعطیلی کشاندن بخشها و اتاقهای عمل در آخرین روز تیر ماه، 4 تن از فعالان شناخته شده پرستاران که دو نفر آنها هم در انتخابات اخیر نظام پرستاری جزو رای آورندگان و هیات مدیره جدید بودند، با حکم بدوی واحد رسیدگی به تخلفات اداری از کار برکنار شدند.

در توجیه این رای و عمل، رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران اعتراضها را منطقی اما کنسل شدن اعمال جراحی و درمان در بخشها را "خط قرمز" نامید. این کار خشم پرستاران را دوباره برانگیخت و واکنشهای بسیاری در سازمانهای صنفی و رسمی پرستاران ایجاد کرد.

 

موج سراسری همبستگی جامعه پرستاری با فعالان صنفی اخراجی

اخراج چهار فعال پرستاری بیمارستان امیر علم تهران، موج حمایت و همبستگی همکاران آنها در سراسر کشور و اعتراض آنها به این اقدام را برانگیخته است. جوامع پرستاری با صدور بیانیه هایی ضمن اعلام پشتیبانی از فعالان مزبور، خواستار بازگشت بدون قید وشرط آنها به کار و متوقف شدن فشار بر تشکلها و کوشندگان صنفی شدند.

هیات مدیره نظام پرستاری مشهد می نویسد: "ضمن حمایت و تاکید بر انجام وظایف قانونی نمایندگان پرستاران، در مورد راههای مواجهه با تهدیدهای اینچنینی در انجام مسوولیتهای قانونی تصمیم گیری خواهیم کرد."

نظام پرستاری رشت تاکید دارد: "زمان تهدید و اخراج گذشته و چنین برخوردهایی ره به جایی نخواهد برد."

نظام پرستاری یزد "این حکم ظالمانه" را محکوم و به صادر کنندگان "توصیه اکید" کرده که "قبل از بیشتر جریحه دار شدن احساسات جامعه پرستاری کشور، هر چه سریع تر نسبت به این حکم تجدید نظر نمایند."

هیات مدیره نظام پرستاری آبادان اخراج فعالان را "نشانگر وجود عصبانیت در مسوولان نظام سلامت از حرکتهای حق جویانه جامعه پرستاری و گرفتن زهره چشم از آنان" ارزیابی کرده و ابراز امیدواری کرده که "در پیگیری این موضوع، جامعه پرستاری بر اساس اتحاد و همدلی" اقدام کند.

هیات مدیره نظام پرستاری استان بوشهر هشدار داده است: "برخوردهای تند و رعب آور و غیرمتعارف نه تنها گره ای از مشکلات را باز نخواهد کرد، بلکه بازخورد آن چه بسا بمراتب سخت تر و زیانبارتر باشد." این تشکل نیز خواستار توقف و لغو حکم اخراج فعالان شده است.

هیات مدیره نظام پرستاری شیراز و شهرستانهای تابعه در بیانیه ای "به نمایندگی از طرف بیش از ده هزار پرستار استان فارس، اعتراض شدید خود را به برخورد ظالمانه با همکاران پرستار در بیمارستان امیراعلم تهران اعلام داشته".

 

الزام پرستاران به اضافه کاری اجباری برای استخدام نکردن پرستاران بیکار

خبرده، 3 شهریور - جمعی از پرستاران مجتمع بیمارستانی خمینی (هزار تختخوابی) تهران، در نامه ای نسبت به طرح "من درآوردی" رییس این مجتمع به شدت اعتراض نمودند.

در این نامه گفته می شود، دکتر خراسانی، رییس مجتمع بیمارستانی خمینی، که بزرگترین بیمارستان خاورمیانه محسوب می شود، به جای درخواست رسمی از دانشگاه علوم پزشکی تهران برای جذب نیرو ، پرسنل رسمی این نهاد درمانی را تحت فشار شدید قرار داده است تا به منظور جبران کمبود شدید نیرو ، مازاد بر ساعت موظف کار کنند و مبلغی ناچیز را به عنوان اضافه کار دریافت نمایند.

دکتر خراسانی تصمیم فوق را پس از ناکارآمد بودن طرح عجیب وزارت بهداشت مبنی بر استفاده از دانشجویان پرستاری در اتاقهای عمل جراحی و وقوع چندین اشتباه پزشکی در جراحیها اتخاذ نموده و به مترون، سوپر وایزرها و هدنرس ها دستور اکید داده است تا هرچه سریع تر و بر خلاف رویه قانونی و عادی، ساعات کار پرسنل، به ویژه کارشناسان اتاقهای عمل جراحی را به شدت افزایش دهند.

پرستاران ضمن اعتراض به این طرح، از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکتر هاشمی، وزیر بهداشت، خواستار ورود عاجل و موثر به این موضوع شده و کان لم یکن شدن طرح دکتر خراسانی را به طور جدی خواستار شده اند. آنها تاکید کرده اند در صورت عدم ورود فوری وزیر بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی تهران، بر خلاف میل باطنی، به صورت دسته جمعی نزد دیوان عدالت اداری طرح شکایت خواهند نمود.

 

توهین دوباره وزیر به پرستاران

4 شهریور - سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت که برای ارایه گزارش عملکرد خود به مجلس رفته بود، در واکنش منفی به قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری مصوب 8 سال پیش، تمام خدمات پرستاری تعریف شده و کد دار را در تعبیر عوامانه و لمپنی "آمپول زدن به اندامهای فوقانی و تحتانی مردم" خلاصه کرد و به این ترتیب ضمن به کار بردن اصطلاح "آمپول زن" به جای پرستار، بر رویکرد آمرانه و پزشک سالارانه خود بر نیروهای کار پیراپزشکی و مخالفت آشکار با ایفای حقوق قانونی آنها مهر تایید گذاشت.

این دومین توهین فاحش و آشکار این پایور حکومتی به کارورزان سلامت، بعد از "کف خیابانی" خواندن اعتراضات آنها در چند ماه قبل است. حرفهای این لمپن تحصیلکرده و برکشیده دولت "تدبیر و امید" واکنشهای بسیار زیادی در جامعه بزرگ پرستاری و پیراپزشکی ایران ایجاد کرد.

 

واکنش گسترده به توهین وزیر به پرستاران

توهین وزیر بهداشت به پرستاران و کارکنان بیمارستانها خشم آنها را برانگیخت. اظهارات وهن آمیز وی در مجلس با واکنش تند جامعه پرستاری مواجه شد که در زیر به برخی از آنها اشاره می شود:

دبیرکل خانه پرستار: "جامعه پرستاری خواستار عذرخواهی وزیر است و حداقل انتظار از معاون و مسوول بورد پرستاری این است که در واکنش به اظهارات وزیر استعفا دهد."

نظام پرستاری زاهدان: "آقای وزیر! ما آمپول زن نیستیم و اگر فرصت مطالعه داشتید، یکبار کتاب استانداردهای پرستاری ما را که برگرفته از بهترین دانشگاههای جهان است، مطالعه بفرمایید. آمپول زن همانهایی هستند که سکوت کردند و بس!"

هیات مدیره نظام پرستاری تهران: جناب وزیر! به حق ما در مورد قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری با توهین و بدگویی شما خدشه ای وارد نمی شود . توصیه می کنیم شان والای خود را در فرمایشات خود لحاظ نموده و به حداقل انتظار جامعه پرستاری که عذرخواهی جنابعالی از این قشر زحمتکش است، جامه عمل بپوشانید."

نظام پرستاری استان ایلام: "سخنان وزیر پزشکان در مجلس مهر تایید نهایی بر این تفکر است که ایشان نماینده قشر پرستار نبوده و فقط وزیر پزشکان می باشد، وگرنه در کجای عالم دیده شده که وزیری برای دفاع از تصویب و اجرای یک طرح در مجلس با چنین ادبیات سخیفی سخنرانی کرده و در لفافه، مجلس را علیه طرفداران طرح تعرفه گذاری بشوراند."

نظام پرستاری یزد: جناب وزیر بهداشت بهتر است در مواضع تنگ نظرانه خود نسبت به جامعه پرستاری تجدید نظر کرده و قبل از تحریک بیشتر احساسات جامعه پرستاری کشور، هر چه سریع تر بابت توهین صورت گرفته به این قشر خدوم، اقدام به عذرخواهی رسمی نماید."

انجمن اسلامی دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران: "سخت است که باور کنیم وزیر محترم دولت "تدبیر و امید"، نماینده کل جامعه پزشکی و سلامت کشور چنین جملاتی را آن هم از صحن "مجلس نمایندگان مردم" بیان کرده باشند. ما دانشجویان پرستاری، استفاده وزیر محترم بهداشت از ادبیات غیر آکادمیک را ناپسند دانسته و این اقدام ایشان را محکوم می نماییم."

 

تجمع اعتراضی پرستاران بیمارستان گرگان

گلستان ما، 20 شهریور - صبح روز پنج شنبه 19 شهریور، تعدادی از پرستاران بیمارستان صیاد شیرازی گرگان در اعتراض به برخی پرداختهای طرح کارانه مبتنی بر عملکرد خود، در محوطه بیمارستان صیاد شیرازی گرگان تجمع اعتراض آمیزی بر پا کردند.

پرستارانی که در محوطه بیمارستان تجمع نموده بودند، با وساطت مسوولان به آمفی تئاتر راهنمایی شدند تا در حضور مسوولان مربوطه به اعتراض آنان رسیدگی شود.

این پرستاران معتقد هستند این پرداختها مناسب نبوده و میزان این کارانه باید تغییر نماید. اما علی عموزاد مهدیرجی، معاون پشتیبانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان، می گوید: "عملکرد اردیبهشت ماه به پرسنل پرداخت شده که اکثرا رضایت داشتند، اما حدود 30 نفر از پرستاران به طرح کارانه اعتراض داشتند."

وی افزود: "شاید این تجمع به دلیل ضعف در اطلاع رسانی ما یا کم حوصلگی همکاران ما باشد.

گفتنی است، چندی پیش برخی پرستاران بیمارستان 5 آذر گرگان نیز اعتراضاتی را در خصوص مسایل صنفی داشتند.

 

ناله بیماران از بیمارستانهای خصوصی/ فاکتورهای پولساز

خبرگزاری مهر، 25 شهریور - شاید یکی از آسیبهای طرح تحول نظام سلامت متوجه بیمارستانهای خصوصی باشد که باعث شده برای تامین هزینه های خودشان، جیب آن تعداد از بیماران بستری را به بهانه خدماتی که ارایه می دهند، خالی کنند.

رفتن به بیمارستانهای خصوصی برای آن دسته از بیماران که مشکل مالی ندارند، هیچ مشکلی به وجود نمی آورد. اما هستند بیمارانی از طبقه حقوق بگیر و کم درآمد جامعه که مجبور می شوند برای درمان، بیمارستان خصوصی را انتخاب کنند. در حالی که این انتخاب برای آنها خیلی گران تر از آن چیزی که تصور می کنند، تمام می شود. تا جایی که مجبور می شوند قرض بگیرند تا سلامت خود را به دست بیاورند.

بخش خصوصی در یک سال و چند ماه از اجرای "طرح تحول نظام سلامت" به شدت دچار مشکلات مالی شده و از همین رو، بیمارستانهای خصوصی سعی دارند به انحای مختلف، هزینه های خود را از جیب آن دسته از بیماران که پذیرش می کنند، تامین نمایند. همین مساله باعث شده تا نحوه فاکتور نویسی بیمارستانهای خصوصی تغییر کند و هزینه هایی برای بیماران بتراشند که شاید خارج از تصور بیمار باشد.

یکی از مشکلات بیماران در مراجعه به بیمارستانهای خصوصی، دریافت نقدی هزینه های بیمارستانی از بیماران است. زیرا، اکثر بیمارستانهای خصوصی از نحوه همکاری بیمه های تکمیلی گلایه دارند و همین مساله باعث شده تا نسبت به ادامه همکاری با بیمه های تکمیلی تردید داشته باشند.

محمدرضا نوروزی، مشاور وزیر بهداشت در امور بیمارستانهای خصوصی، می گوید: "فقط 30 بیمارستان خصوصی درجه یک تهران از اول امسال بیش از 50 میلیارد تومان طلب معوقه دارند و چرخش مالی آنها مختل شده است." نوروزی ادامه داد: "با اینکه تعرفه های پزشکی جدید مصوب دولت هنوز واقعی نیست و با قیمت تمام شده خدمات فاصله قابل توجهی دارد، اما اکثر بیمه های تکمیلی تعرفه های جدید مصوب دولت را نپذیرفته اند. به همین علت بسیاری از بیمارستانها در سال جاری قرارداد جدیدی با بیمه ها منعقد نکرده اند و بیشتر این بیمارستانها بر مبنای قرارداد و تعرفه های سال گذشته محاسبات مالی را انجام می دهند و مابه التفاوت رقم تعرفه ها را خود بیمار باید پرداخت کند."

 

منبع: نبردخلق شماره 363، چهارشنبه اول مهر 1394 - 23 سپتامبر 2015

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول