کارورزان سلامت

امید برهانی

 

تجمع پرستاران شرکتی در مقابل دانشگاه علوم پزشکی همدان

جمعی از پرستاران بیمارستانهای مختلف همدان با تجمع در مقابل ساختمان علوم پزشکی همدان در اعتراض به عدم پرداخت حقوق معوقه و نداشتن امنیت شغلی تجمع کردند. این پرستاران که قرارداد‌های شان از 18 اسفند 93 آغاز شده، پس از سه ماه کار هنوز حقوق و مزایا و بیمه خود را دریافت نکرده ‌اند. پرستاران تجمع کننده گفته ‌اند، هیچ یک از وعده‌ های داده شده به پرستاران در زمان استخدام شان عمل نشده است.

به گفته پرستاران، با وجود اینکه پیش از برگزاری آزمون استخدامی اعلام شده بود که همه شرکت کنندگان در آزمون با قراردادهای پیمانی استخدام می ‌شوند، اما چند ساعت مانده به برگزاری آزمون، از طریق ارسال پیامک به شرکت کنندگان اعلام شد که قرارداد‌های شان شرکتی است.

یک پرستار معترض گفت: "با این وجود به ما وعده داده شد که حقوق و مزایای دریافتی مان معادل نیروهای پیمانی خواهد بود. طبق این وعده ما در آزمون شرکت کردیم، اما متاسفانه این وعده عملی نشده و بیمه پرستاران هم پس از پیگیریهای فراوان قرار است به حساب تامین اجتماعی واریز شود."

گفتنی است، در بیمارستانهای استان همدان در مجموع حدود 250 تن نیروی کار با قرارداد شرکتی کار می‌ کنند. (ایلنا، 5 خرداد)

 

تجمع دانشجویان پرستاری در شیراز : "نه" به طرح تربیت بهیار یکساله

جمعی از دانشجویان پرستاری و اساتید دانشکده پرستاری حضرت فاطمه شیراز در اعتراض به اجرای طرح جدید وزارت بهداشت برای تربیت ده هزار بهیار (کمک پرستار) یکساله، در حیاط این مجتمع آموزشی تجمع اعتراضی برپا کردند. منابع آگاه تعداد تجمع کنندگان را حدود ۲۰۰ تن اعلام کرده ‌اند.

در این تجمع اعتراضی که با حضور برخی از اساتید دانشکده پرستاری و جمعی از اعضای کمیته پیگیری مطالبات پرستاران در شیراز برگزار شد، تجمع کنندگان طرح را حرکتی عجولانه از سوی وزارت بهداشت با همکاری نظام پرستاری دانسته‌ اند و خواستار توقف هرچه سریع ‌تر اجرای آن شدند.

بر اساس این طرح که زمینه‌ های اجرای آن با کمک نظام پرستاری، معاونت پرستاری، بورد پرستاری و انجمنهای پرستاری توسط "شرکت تعاونی کارکنان نظام سلامت" اجرا می ‌شود، متقاضیان می ‌توانند با داشتن حداقل مدرک دیپلم متوسطه و معدل کل 14 از هر رشته‌ ای، برای گذراندن دوره آموزشی یکساله بهیاری ثبت نام کنند.

پرستاران می ‌گویند، اجرای این طرح که به گفته آنها در واقع‌ همان طرح قدیمی "تربیت بهیار شش ماهه" است، منجر به بکارگیری نیروی غیرمتخصص و به خطر انداختن جان بیماران و اختلال در عملکرد سیستم درمانی کشور خواهد شد.

برخی از پرستاران معتقدند هدف وزارت بهداشت از اجرای این طرح، به کارگیری نیروهایی با سطح تحصیلات پایین ‌تر و حقوق و مزایای کمتر است تا ضمن جبران کمبود پرستار، به جای به کارگیری فارغ التحصیلان بیکار دانشکده‌ های پرستاری، از زیربار اجرای طرحهایی چون تعرفه گذاری خدمات پرستاری هم شانه خالی کند.

در پایان این تجمع اعتراضی بیانیه ‌ای با 200 امضا قرائت شد که طی آن از نظام پرستاری خواسته شد اجرای این طرح را که به گفته آنها "طرحی عجولانه" است، متوقف کند. (ایلنا، 6 خرداد)

 

اعتراض پرستاران بیمارستان امام رضا به رفتار توهین ‌آمیز یک پزشک

تعدادی از پرستاران بخشهای مختلف بیمارستان امام رضا، مشهد، خبر در حمایت از پرستاری که روز شنبه 2 خرداد مورد اهانت یکی از جراحان بخش سوختگی قرار گرفته بود، تجمع کردند. تجمع کنندگان ضمن حمایت از این پرستار باسابقه در جهت پیگیری شکایت خود از پزشک خاطی، خواستار برخورد قاطع مسوولان بیمارستان با وقوع اتفاقاتی از این دست شدند.

در بیانیه پایانی تجمع امروز که به امضای پرستاران معترض رسیده، آمده است: "تجمع امروز پرستاران نه تنها برای حمایت از یک پرستار، بلکه در راستای احیای حیثیت خدشه دار شده پرستاری است. تجمع امروز موضع گیری در مقابل پزشکان نیست، بلکه در اعتراض به هتک حرمتهاست و پرستاران تا تادیب و عذرخواهی فرد خاطی پیگیر موضوع خواهند بود." (ایلنا، 7 خرداد)

 

اعتراض پرستاران بیمارستان نکویی قم

پرستاران بیمارستان نکویی قم، ظهر روز 9 خرداد در اجتماعی با شرکت 120 پرستار که در سالن اجتماعات این بیمارستان برگزار شد، به نتایج اجرای "طرح مبتنی بر عملکرد" در این بیمارستان اعتراض کردند. یکی از پرستاران این بیمارستان درباره دلایل این اعتراض گفت: "طی چند روز گذشته و در پی پرداختهایی که از قبال این طرح و پس از شش ماه انجام شد، متوجه شدیم که میزان پرداختیها با فاصله بسیار زیادی از هم انجام شده است." وی ادامه داد: "متاسفانه طرح مبتنی بر عملکرد بدون کارشناسی انجام شده و بیمارستانها را تبدیل به بنگاه اقتصادی کرده است که در آنها پرستاران و کادر درمانی به جای خدمت رسانی به بیماران به دنبال جمع آوری امتیاز برای بیمارستان هستند." این پرستار همچنین از توقف اجرای طرح در برخی بیمارستانها خبر داد و گفت: "شنیده های ضد و نقیضی حکایت از این دارد که اجرای این طرح در برخی از بیمارستانهای قم متوقف شده تا بررسی بیشتری روی آن انجام شود و معاونت درمان دانشکده علوم پزشکی قم هم وعده رسیدگی به خواسته های پرستاران را داده است."

بیمارستان نکویی از جمله بیمارستانهای پایلوتی است که در شش ماهه ی دوم سال 93 در آن اجرایی شد. (ایلنا، 9 خرداد)

 

رد صلاحیت فعالان خانه پرستار در انتخابات نظام پرستاری

صلاحیت محمد شریفی مقدم و برخی دیگر از اعضای "خانه پرستار" و فعالان این صنف از جمله آقایان عمیدی، تاج الدینی، نظری و عابدینی برای شرکت در انتخابات نظام پرستاری رد شد.

این انتخابات قرار است 29 خرداد برگزار شود و قرار بر این بود که نتایج تایید صلاحیتها دوم و سوم خرداد اعلام شود که این نتایج با 9 روز تاخیر به صورت تلفنی به افراد رد صلاحیت شده اعلام گردیده است.

هیات مرکزی نظارت بر انتخابات نظام پرستاری بدون اعلام دلایل رد صلاحیت، به صورت تلفنی از این اتفاق آنان را با خبر کرد، اما قرار است شنبه 16 خرداد نتایج به صورت رسمی در رسانه ها منتشر شود.

پیش تر سید حسن امامی رضوی، معاون وزیر بهداشت، در خصوص شرایط متقاضیان کاندیداتوری انتخابات هیات مدیره های نظام پرستاری گفته بود: "شرط سنی خاصی برای این منظور لحاظ نشده است و اعضای سازمان با سابقه سه سال عضویت و داشتن صلاحیتهای عمومی امکان کاندیدا شدن در این انتخابات را دارند و عضویت در سازمان نظام پرستاری نیز شرط شرکت کنندگان برای رای دادن در انتخابات است."

انتخابات نظام پرستاری در 128 شهرستان کشور برگزار خواهد شد. (سلامت نیوز، 12 خرداد)

 

بایکوت یک خبرگزاری از سوی وزارت بهداشت

"خبرگزاری ایلنا" حدود پنج ماه است که به برنامه ‌های خبری وزارت بهداشت دعوت نمی‌ شود، زمانی که این خبرگزاری علت این برخورد را از روابط عمومی این وزارتخانه جویا شد، علاوه بر اینکه در این پیگیری متوجه رتبه ‌بندی خبرگزاریها در وزارت بهداشت شد، به این موضوع پی برد که دلیل اصلی عدم دعوت خبرنگار خبرگزاری ایلنا به برنامه‌ های این وزارتخانه موضع این خبرگزاری نسبت به طرح واگذاری مدیریت منابع درمانی سازمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت است، چرا که پاسخی که در نهایت رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع ‌رسانی وزارت بهداشت به ما داد؛ این بود که "تا زمانی که نظرتان را درباره این طرح تغییر ندهید، وضعیت همین است!"

عباس زارع ‌نژاد، رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع ‌رسانی وزارت بهداشت، در پاسخ به گلایه درباره عدم دعوت این خبرگزاری به برنامه ‌های خبری این وزارتخانه گفت: "خبر‌هایی که خبرگزاری ایلنا درباره وزارت بهداشت منتشر می‌ کند، دور از واقعیت است. به طور مثال شما در بحثهای بیمه کارگری ورود پیدا کرده ‌اید و این موضوع سبب تقابل جامعه کارگری با وزارت بهداشت شده است." زارع ‌نژاد تاکید کرد: "شما باید بپذیرید که وزارت بهداشت هیچ ادعایی روی مراکز درمانی سازمان تامین اجتماعی ندارد و ما به عنوان یک مجموعه دولتی هیچگاه ادعایی درباره انتقال بحث درمان کارگران به وزارت بهداشت نداریم. شما باید این اصل را بپذیرید. اگر نپذیرید برای ما حاشیه درست می ‌شود."

رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت گفت: "ایراداتی در مباحث بیمه ‌ای وجود دارد، اما عده‌ ای شما را جلو می‌ اندازند و این موضوع باعث می ‌شود که ما ضایع ‌کننده حقوق کارگران شناخته شویم." (ایلنا، 16 خرداد)

 

اعتراض جمعی از پرستاران به رد صلاحیت اعضای خانه پرستار

"پرستاران عدالت خواه ایران" در اعتراض به رد صلاحیت برخی اعضای خانه پرستار در یک نامه سرگشاده ضمن ابراز نگرانی از روند انتخابات نظام پرستاری، بر اجرای قانون تاکید کردند.

در بخشهایی از این نامه ضمن تجلیل از زحماتی که این اعضا برای احقاق حقوق پرستاری کشیده اند، گفته شده: "در لیست اعلام شده از تایید صلاحیت شدگان پایتخت کمتر نامی از افراد آشنا و دلسوز جامعه پرستاری مشاهده می شود."

در قسمت دیگری از نامه گفته می شود که رد صلاحیت شدگان از همان تجمع سوم اسفند بر مورد خشم و غضب قرار گرفتند. پرستاران شعار عدالت خواهی و اجرای قانون را خواسته هر انسان آزاده ای دانسته و افزوده اند: "در جامعه پرستاری و پرستاران این خواسته به شکل شعار و محور شعار انتخاباتی درآمده است."

در پایان این نامه پرستاران خطاب به مسوولان تاکید کردند: "اگر خواستار انتخاباتی پرشور و سالم هستید، صاحب نظران مصلحت اندیش در این بازه زمانی مصلحت اندیشی کنند و عدالت خواهان جامعه در این فرصت باقیمانده همراهی کنند. ما به انتظار آنان می مانیم و در صورت عدم همراهی آنان با ما، در اقدامی مقتضی پاسخ مناسب خواهیم داد." (سلامت نیوز، 16 خرداد)

 

اعتراض پرستاران بیمارستان کامکار قم

بیمارستان کامکار قم از جمله بیمارستانهای پایلوتی است که "طرح مبتنی بر عملکرد" اجرایی شده است و حالا شش ماه پس از اجرا، پرستاران نسبت به حواشی اجرای این طرح معترض هستند.

تجمع این روز پرستاران بیمارستان کامکار ابتدا در مقابل درب ورودی اورژانس برگزار شد و پس از آن از پرستاران خواسته شد جهت برقراری آرامش و جلوگیری از ملتهب شدن فضای بیمارستان به داخل سالن اجتماعات مراجعه کنند.

یکی از پرستاران در ارتباط با جزییات این تجمع گفت: "مسوولان دانشکده علوم پزشکی قم در تجمع حضور یافتند و وعده دادند که در فرصتی یک ماهه نسبت به اصلاح طرح، پیشنهادات لازم را به وزارتخانه ارایه دهند." پرستاران می گویند، اجرای این طرح باعث شده تا اختلاف در پرداختها بین پزشکان و پرستاران چند برابر شود و پرستاران به نوعی مورد سوواستفاده حرفه ای قرار گیرند و تبدیل به نیروهایی شوند که صرفا به جمع آوری امتیاز برای بیمارستانها مشغولند و از وظیفه اصلی شان که خدمت رسانی به بیمار است دور شوند. این در حالیست که در نهایت هم هیچ مبلغ قابل توجهی در ازای زحمتی که می کشند دریافت نمی کنند. (ایلنا، 16 خرداد)

 

اعتراض پرستاران یزد به رد صلاحیت اعضای خانه پرستار

کمیته پیگیری مطالبات پرستاری استان یزد با ارسال نامه ای رد صلاحیت اعضای خانه پرستار را محکوم کرد. در این نامه آمده: "از آن جهت که فراهم آوردن شرایط لازم جهت برگزاری یک انتخابات سالم برای جامعه پرستاری حق مسلم آنهاست و وزارت بهداشت بر اساس میثاق ملی یعنی قانون اساسی موظف به تامین این حق همکاران پرستاری می باشد، ولی متاسفانه در ابتدای امر با این رد صلاحیتهای مهندسی شده و هدفمند در جهت تامین منافع گروهی خاص رسالت خود را انجام نداده ، بنابراین به تمامی مسوولان مربوطه هشدار می دهیم که تا قبل از گرفتار شدن در آتش خشم پرستاران عدالتخواه سراسر کشور این اشتباه فاحش مدیریتی خود را اصلاح کنند وگرنه تبعات آن بر عهده باعثان و بانیان آن خواهد بود." (سلامت نیوز، 18 خرداد)

 

تجمع اعتراضی پرستاران بیمارستان بهشتی قم

جمعی از پرستاران و پرسنل بیمارستان بهشتی شهر قم صبح روز چهارشنبه 20 خرداد در اعتراض به اجرای "طرح مبتنی بر عملکرد" برای محاسبه حقوق‌ شان، تجمع اعتراضی برپا کردند.

معترضان که تعدادشان حدود 150 تن برآورد می ‌شود، عمدتا پرستار هستند اما در میان شان نیروهای کار بخش بهیاری، آزمایشگاه و خدمات هم حضور دارند. در این تجمع صنفی پرستاران شعارهایی را در قالب پارچه نوشته طرح کردند، از جمله "مبتنی بر عملکرد، خیانت است به ملت"، "مساله ما صنفی است، سیاسی نیست"، "طرح تحول سلامت = پرستاری بی ‌حمایت" و "تعرفه ‌گذاری پرستاری، انگیزه است به خدمت".

گفته می ‌شود برخی مسوولان وزارت بهداشت که اکنون در قم به سر می‌ برند، قرار است برای مذاکره با معترضان به این بیمارستان بیایند. (ایلنا، 20 خرداد)

 

پرستاران بیمارستان شریعتی البرز تجمع کردند

پرستاران بیمارستان شریعتی البرز، صبح شنبه 23 خرداد با اجتماع در محوطه بیمارستان به نتایج اجرای "طرح مبتنی بر عملکرد" در این بیمارستان اعتراض کردند.

معترضان که تعدادشان 60 تن برآورد می‌ شد گفتند، دریافتی شش ماهه سال 93 که هفته گذشته به حساب پرسنل بخشهای مختلف واریز شد، نشان می دهد که جایگاه افراد و موقعیت شغلی که در بیمارستان دارند، چندان اهمیتی در میزان پرداختیها ندارد و تنها میزان درآمد بخش مورد نظر است که میزان دریافتی افراد را تعیین می کند.

یکی از پرستاران در این رابطه گفت: "در بخشهایی مانند جراحی، تعداد بیماران زیاد است، اما میزان درآمدی که در نهایت نصیب بیمارستان می شود چندان بالا نیست. در نتیجه چون پرداختیها طبق این طرح مبتنی بر میزان درآمد هر بخش است، مبالغی که در نهایت بین پرستاران این بخشها تقسیم می شود، ناچیز است در حالیکه بیشترین زحمت را پرسنل همین بخشها متحمل می شوند."

به گفته برخی از پرستاران بیمارستان شریعتی، هفته گذشته هم تجمع مشابهی در بیمارستان رجایی کرج نسبت به اجرای طرح مبتنی بر عملکرد صورت گرفت و طی آن پرستاران به نتایج اجرای این طرح اعتراض کردند. (ایلنا، 23 خرداد)

 

عذرخواهی وزیر بهداشت از پرستاران

حسن قاضی ‌زاده هاشمی در گفتگو با خبرنگار ایلنا در پاسخ به این سوال که "فکر نمی ‌کنید، استفاده از تعبیر کف خیابانی برای اعتراضات پرستاران ادبیاتی نادرست بود؟"، گفت: اگر این تعبیر نادرست بوده، من از پرستاران عذرخواهی می‌ کنم."

وی افزود: "البته سطح توقعات پرستاران افزایش پیدا کرده، بخشی از این توقعات که متناسب با توانمندی دولت باشد، قابل قبول است اما برخی از این توقعات شدنی نیست." وزیر بهداشت گفت: "دولت در شرایط سختی است و ما نباید همه مطالبات را به شکل صنفی نگاه کنیم." (ایلنا، 28 خرداد)

 

پیروزی طیف مخالفان وزیر بهداشت در انتخابات نظام پرستاری

انتخابات نظام پرستاری با حواشی بی سابقه ای نسبت به ادوار قبل برگزار شد. این حواشی با توجه به رویدادهای ماههای قبل از برگزاری انتخابات قابل پیش بینی بود. دعوایی که یک سر آن وزیر بهداشت و معاون پرستاری وزارتخانه و طرف دیگر آن "خانه پرستار" بود که از لحاظ امکانات و اختیارات و... به هیچ عنوان قابل مقایسه نبودند.

به هر حال طبق اخباری که از منابع موثق به دست ما رسیده، پیش بینی دو سال قبل ما در باره تغییر رییس کل سازمان نظام پرستاری به حقیقت پیوست. اگرچه میرزابیگی بسیار بهتر از هرکس شرایط خود را فهمید و در انتخابات شرکت نکرد، اما در این میان شکست طیف نزدیک به میرزابیگی هم که با شکست سنگینی در سرتاسر کشور مواجه شدند، موضوع بسیار پر اهمیتی است.

اشتباه بزرگ وزارت بهداشت در تقابل با شریفی مقدم و اتخاذ سیاستهای تقابلی سبب شد که راه پیروزی طیف شریفی مقدم هموار تر شود. به هرحال سازمان نظام پرستاری جدید قطعا متفاوت از گذشته خواهد بود و شاید این انتخابات پیامهای دیگری هم برای برخیها!!! داشته باشد و آن اینکه ایجاد فضای تحریم رسانه ای و... برای مخالفان دیگر مثل گذشته جواب نمی دهد.

شاید تنها فعالان و صاحب‌ نظران اجتماعی بودند که از یکسال قبل به خوبی و به وضوح پیروزی پرستاران را پیش بینی می کردند، بخصوص با رد صلاحیت شریفی مقدم و برخی از اعضای خانه ی پرستار، عملا کلید نظام پرستاری دو دستی تحویل جریان خانه پرستار شد. حالا با نشستن این طیف در سازمان نظام پرستاری چنانچه رفتارهای سابق متولیان وزارت بهداشت با این طیف ادامه یابد، دیگر هزینه ها در همین سطح نخواهد بود بلکه دولت باید در انتخابات آتی هزینه این دعوا را بدهد .

موضوعی که حائز اهمیت است، نزدیکی و قرابت فکری بین رییس آتی نظام پرستاری و دبیرکل خانه‌ پرستار است که سبب هم افزایی عجیبی شده است که نمی توان آن را نادیده گرفت. اما اگر آنچه این روزها احتمال کاندیداتوری میرزابیگی در انتخابات مجلس شورای اسلامی بیان می شود را بازی عجیب روزگار نامید، شاید میرزا برای حضور بر بالین بیمار بدجوری دلتنگی می کند!!! (سلامت از نگاه ملی، 30 خرداد)

 

منبع: نبردخلق شماره 360 اول تیر 1394

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول