دانشگاه در ماهی که گذشت

کامران عالمی نژاد

 

بازداشت دو فعال دانشجویی در همدان

رئوف شهبازی و سبحان زمانیان، از فعالان دانشجویی دانشگاه صنعتی همدان، در روزهای هشتم و دوازدهم خرداد سال ‌جاری، یکی در منزل شخصی دانشجویی خود در همدان و دیگری در منزل پدری اش در نهاوند توسط ماموران وزارت اطلاعات به شکل خشونت آمیزی بازداشت شدند تا برای تحمل حبسهای به ترتیب ١٨ و ١۵ ماهه خود راهی زندان الوند همدان شوند.

طبق آنچه در حکم دادگاه آمده، تنها اتهام این دو دانشجو توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی در صفحات شخصی فیس بوک عنوان شده است.

اولین بازداشت رئوف شهبازی در تاریخ یکم مهر سال گذشته اتفاق افتاده است؛ زمانی که نیروهای امنیتی - اطلاعاتی با حکمی از قوه قضاییه به منزل شخصی دانشجویی وی واقع در همدان حمله کرده و وی را بازداشت و به زندان اوین منتقل می ‌کنند. او بیش از یک‌ ماه – که ٢١ روز آن در انفرادی بوده – را در بند ٢-الف اطلاعات سپاه پاسداران و تحت بازجوییهای سخت گذرانده است.

سبحان زمانیان نیز بازداشت اول خود را در آبان‌ سال گذشته، به مدت یک ‌هفته در زندان اوین تجربه کرده است. این دو در نهایت با قرارهای ١۵ میلیون تومانی به طور موقت آزاد می شوند.

مدت کوتاهی پس از آزادی از اوین، دادگاه بدوی تشکیل شده و شعبه اول دادگاه انقلاب همدان به ریاست قاضی قادری نسب در تاریخ شانزدهم آذر سال گذشته، مبادرت به صدور احکام حبس تعزیری ٢ ساله برای آنان می ‌کند. قاضی قادری نسب در میان عامه مردم و دست‌ اندرکاران دادگستری این استان، به "خلخالی همدان" معروف است.

در اواخر دی ‌ماه سال گذشته، دادگاه تجدیدنظر، ٩ ماه از مجازات سبحان زمانیان و ۶ ماه از مجازات رئوف شهبازی را به مدت ۵ سال تعلیق کرد و این آخرین کورسوی امید برای اعمال تخفیفی چشمگیر در احکام آنان نیز در ناباوری هرچه تمام ‌تر رو به تاریکی نهاد. پس از ابلاغ احکام تجدیدنظر، رئوف و سبحان که از مشاهده مجازاتهای سنگین خود بهت زده شده بودند، خود را برای اجرای حکم در دسترس قوه قضاییه قرار ندادند، تا اینکه در نهایت در روزهای جمعه و سه ‌شنبه، هشتم و دوازدهم خرداد سال ‌جاری، توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شده و کماکان در بازداشت وزارت اطلاعات بسر می‌ برند. (سحام نیوز)

 

توقیف یک نشریه دانشجویی در دانشگاه تهران

نشریه دانشجویی "ندا"، ارگان انجمن علمی دانشجویی انسان شناسی دانشگاه تهران، پس از بازنشر مجموعه عکسهای کاوه گلستان از وضعیت "شهر نو" تهران در دوران رژیم پهلوی، توسط کمیته ناظر بر نشریات دانشگاه تهران توقیف شد.

پس از درخواست انجمن علمی دانشجویی جامعه شناسی دانشگاه تهران برای برپایی نمایشگاهی از مجموعه عکسهای کاوه گلستان در دانشکده علوم اجتماعی که شامل 20 قطعه از عکسهای مجموعه شهرنو وی نیز می شد، این نمایشگاه از تاریخ 19/2/1394 برگزار می شود، اما پس از گذشت مدتی کوتاه و با دستور شفاهی یکی از مسوولان دانشکده، چندین قطعه عکس از مجموعه عکسهای شهرنو از سطح نمایشگاه جمع آوری می گردد.

در اعتراض به برخورد صورت گرفته، نشریه دانشجویی ندا در تیراژی محدود، اقدام به بازنشر چند قطعه عکس از مجموعه شهرنو و نگارش مطلبی تحلیلی درباره این برخورد می کند. نزدیک به بیست روز پس از انتشار این نشریه، معاونت فرهنگی دانشگاه تهران در اقدامی کم سابقه نشریه ندا را توقیف و در نهایت در جلسه کمیته ناظر بر نشریات این دانشگاه، حکم توقیف سه ماهه نشریه ندا صادر می گردد.

بر اساس این گزارش، تمامی عکسهای منتشر شده، از وبسایت کاوه گلستان که هم اکنون در دسترس عموم است برداشته شده و پیشتر نیز بارها قطعاتی از این عکسها در پایگاه های اینترنتی گوناگون بدون هیچ گونه محدودیتی منتشر شده و در نمایشگاه هایی نیز به نمایش درآمده است. (آنا، 18 خرداد)

 

روسای 21 دانشگاه تعیین شدند/ نیلی احمدی آبادی رییس دانشگاه تهران شد

وزیر علوم با صدور احکام جداگانه، ‌روسای 21 دانشگاه کشور را براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب کرد.

بر اساس این حکم، محمود نیلی احمدی، نامزد پیشین وزارت علوم که صلاحیت وی در مجلس رد شد، به ریاست دانشگاه تهران منصوب شده است. نمایندگان مجلس در مخالفت با وزارت نیلی احمدی آبادی، وی را به عدم مرزبندی شفاف با "فتنه" و نداشتن برنامه متهم ساخته بودند.

محمد فرهادی همچنین در احکام دیگری محمدتقی احمدی را به ریاست دانشگاه تربیت مدرس، حسن ولی ‌زاده را به ریاست دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، فردین اخلاقیان‌ طلب را به ریاست دانشگاه کردستان، محمدعلی اکبری را به ریاست دانشگاه ایلام، شایان شامحمدی را به ریاست دانشگاه شهرکرد، محمودرضا رحیمی را به ریاست دانشگاه یاسوج، مسعود نادریان جهرمی را به ریاست دانشگاه جهرم ، محمد میرزایی بادیزی را به ریاست تحصیلات تکمیلی و فناوری پیشرفته کرمان، عبدالمجید مصلح را به ریاست دانشگاه خلیج فارس و بهمن حیاتی را به ریاست دانشگاه ملایر منصوب کرد.

همچنین وزیر علوم، علیرضا بندانی را به ریاست دانشگاه سیستان و بلوچستان، ناصر مهرشاد را به ریاست دانشگاه صنعتی بیرجند، علی ‌اصغر بهشتی را به ریاست مهندسی فناوریهای نوین قوچان، محمدحسین شفیعی میم را به ریاست دانشگاه بزرگمهر قائنات، ‌باقری ثالث را به ریاست دانشگاه حضرت معصومه، محمود نیلی را به ریاست صنعتی همدان، فرامرز میرزایی را به ریاست دانشگاه سید جمال‌ الدین اسدآبادی، عباس کلانتری را به ریاست دانشگاه آیت ‌الله حائری میبد، امین‌ رضا نقره ‌آبادی را به ریاست دانشگاه صنعتی شهدای هویزه و فتح ‌الله قدس را به ریاست دانشگاه خواهران سمنان (فرزانگان) منصوب کرد.

روسای منصوب‌ شده از سوی فرهادی پیش از این به عنوان سرپرست دانشگاه مشغول فعالیت بودند که پس از تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی، فرهادی احکام ریاست آنها را صادر کرد. (آنا، 19 خرداد)

 

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی: انتخاب روسای دانشگاهها غیرقانونی است

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: "کمیته پنج نفره منتصب شورای انقلاب فرهنگی به صورت غیرقانونی و در صورتی که هنوز تکمیل نشده است، روسای دانشگاهها را انتخاب کرد."

حسین کچوییان افزود: "متاسفانه انتخاب موقعی صورت گرفته که هنوز عضو پنجم این کمیته از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تعیین نشده است. عضو حقوقی حسن غفوری فرد بود که از این کمیته استعفا داد و قرار بود طی این هفته عضو حقوقی انتخاب شود و بعد از آن تصمیم گیری در رابطه با روسای دانشگاهها صورت گیرد، اما این اتفاق نیفتاد و به صورت غیرقانونی روسای دانشگاهها انتخاب شدند."

 عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص اعتراضات مبنی بر غیرقانونی بودن فعالیت این کمیته و انتخاب روسای دانشگاهها گفت: "متاسفانه همه اعضای شورا نسبت به این مساله حساس نیستند. برای بیشتر آنها این موضوع مهم نیست و بقیه هم که حساس هستند، اعتراض نسبت به این مساله از دست شان در رفته است و از حوزه اختیارات شان خارج شده است.

کچوییان در پاسخ به اینکه آیا نظارت بر این کمیته بر عهده شورای عالی انقلاب فرهنگی است یا خیر گفت: "متاسفانه مکانیزم انتخاب این کمیته به گونه ای بوده که شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچ گونه حق نظارت بر این کمیته را ندارد." (خبرگزاری دانشجو، 20 خرداد)

 

خوابگاههایی که جای زندگی نیست

طبق آمار صندوق رفاه دانشجویان، 255 هزار دانشجو در 1632 ساختمان خوابگاهی ساکن هستند: خوابگاههای ملکی متعلق به وزارت علوم، خوابگاههای استیجاری و خوابگاههای خودگردان. بر اساس همین آمارها حدود 110 هزار دانشجو، متقاضی اسکان در خوابگاهها هستند.

حسین، دانشجوی علوم اجتماعی در باره شرایط حاکم بر خوابگاهها می‌ گوید: "خوابگاه تنها جای خواب دانشجو نیست و باید تسهیلات رفاهی داشته باشد. نبود اماکن ورزشی، فضای سبز و همچنین نبود سالن مطالعه که گاهی دانشجویان ساعتها به انتظار جای خالی می ‌نشینند و این انتظار اغلب دانشجویان را عصبی می ‌کند به‌ طوری‌ که برخی از دانشجویان بر سر جای مطالعه با یکدیگر درگیر می ‌شوند، جای تاسف دارد. ساختمانها هم آنقدر فرسوده است که برخی وقتها از گوشه و کنار همین خوابگاهها خاکی فرو می‌ ریزد با این حال در همین ساختمان فرسوده هم باید شانس بیاوری تا بتوانی برای خودت کنجی را گیر بیاوری."

هادی هم که دانشجوی ترم 4 مهندسی صنایع دانشگاه امیرکبیر است می گوید:"من در خوابگاهی زندگی می ‌کنم که واقعا وضعیت بدی دارد، از زندان هم بدتر است، در زندان حداقل سکوتی برای استراحت وجود دارد،‌ اما خوابیدن در این خوابگاه شبیه خوابیدن در گوشه خیابان است. درس خواندن و تمرکز را کاملا بی خیال شده‌ ام و اگر تا پایان دوران تحصیلی ‌ام جان سالم به در ببرم، شاکر خواهم بود."

مهم ‌ترین مشکل خوابگاههای دانشجویی بخصوص در دانشگاههای بزرگ و قدیمی کشور مانند دانشگاههای تهران، بهشتی، صنعتی شریف، خواجه نصرالدین طوسی، صنعتی امیرکبیر و... قدمت بالای ساختمانهاست که عمر بسیاری از آنها حدود 30 سال است و این مسأله موجب شده تا دانشجویان ساکن در خوابگاهها با مشکلات زیادی مواجه باشند و گاهی نیز خبرهایی از بروز حوادث در آنها اعلام می‌ شود. (آنا، 21 خرداد)

 

پذیرش دانشجو در 160 رشته تحصیلی لغو شد

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت به دلیل برخی از تخلفات و تامین نشدن برخی امکانات، پذیرش در 160 رشته دانشجویی متوقف شده است.

محمد فرهادی اظهار کرد:" ساماندهی کیفیت پذیرش دانشجو در دستور کار بنده برای وزارت علوم قرار دارد. بازبینی رشته ‌های دانشگاهی و بررسی کمبود‌ها و ظرفیتهای رشته‌ ها در دانشگاهها مدتی است که آغاز شده و در همین راستا تا پایان سال جاری 600 رشته دانشگاهی مورد بازبینی قرار می‌ گیرد." فرهادی تصریح کرد:"از مجموع 600 رشته، 300 رشته آن که مربوط به علوم غیر انسانی می‌ شود از طریق وزارت علوم بازبینی می‌ شود و 300 رشته انسانی آن هم توسط شورای تحول تا پایان سال باز بینی می‌ شود." (ایلنا، 23 خرداد)

 

تجمع دانشجویان ادبیات دانشگاه تهران

شماری از دانشجویان دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در اعتراض به برخورد فیزیکی یکی از اعضای هیات علمی دانشکده با یکی از دانشجویان، در محوطه دانشکده تجمع کردند. یکی از این دانشجویان در مورد این تجمع گفت: "این تجمع از ساعت ۱۲ و طبق قرار قبلی در محوطه دانشکده ادبیات برگزار شد."

وی با اشاره به حضور رییس دانشکده ادبیات برای پاسخگویی در میان دانشجویان اظهار کرد: "رییس دانشکده ادبیات درباره نحوه برخورد با استاد مذکور گفت که این مساله همان روز چهارشنبه صورتجلسه شد و به استحضار رییس دانشگاه رسید تا در این باره تصمیم‌ گیری شود."

ظهر روز چهارشنبه، 20 خرداد، یکی از دانشجویان دانشکده ادبیات دانشگاه تهران مورد برخورد فیزیکی یکی از اساتید این دانشکده قرار گرفت.

دبیر شورای صنفی دانشجویان دانشکده ادبیات دانشگاه تهران درمورد اتفاق رخ داده توضیح داد: "جمعی از دانشجویان دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران، طی هفته گذشته، درمورد مخدوش بودن صلاحیت یک استاد دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی این دانشکده درحال تدوین اعتراض نامه ای بودند که این استاد در ظهر روز چهارشنبه با یکی از امضا کنندگان این نامه فحاشی و برخورد فیزیکی کرده و محل را ترک می کند. (ایسنا، 23 خرداد)

 

فعالان دانشجویی: گفتمان چماق در علم و صنعت احیا شده است

در ماههای اخیر نشریات وابسته به بسیج در دانشگاه علم و صنعت موجی از حمله های سازماندهی شده را علیه فعالان مستقل دانشجویی ترتیب داده اند. در همین راستا برخی دانشجویان دانشگاه علم و صنعت گزارشی تهیه کرده اند که گزیده هایی از آن را در زیر می خوانید:

"مدتی ‌ست که علم و صنعت شاهد موجی از سمپاشی، دروغ پراکنی و پرونده ‌سازیهایی علیه فعالان دانشجویی است. گروه وابسته به جریانات افراطی اصولگرا، وقیحانه در نشریات دانشگاهی و وبسایتهای همسو مطالبی منتشر می ‌کنند که آشکارا کذب محض است. در نشریات منتسب به بسیج، به طور خاص به فعالان نشریاتی یا اعضای شورای صنفی با الفاظی رکیک توهین می ‌شود و گاهی نیز به بهانه‌ "بی ‌حجابی" به دختران فعال اهانت می‌ کنند.

این پرونده‌ سازیها درحالی‌ ست که مسوولان دانشگاه برای مقابله با نشر این اکاذیب و توهینها هیچ اقدام عملی و رسمی صورت نداده ‌اند. لازم به ذکر است که اساتید وابسته به این جریانات که با وجود تعویض ریاست دانشگاه همچنان در تمامی ارکان دانشگاه ذی ‌نفوذ هستند، به راحتی با خط‌ دهی به دانشجویان طیف بسیج آنها را به انتشار شبنامه‌ علیه اساتید و فعالان دانشجویی تشویق می ‌کنند. همینطور ابداع "قانون در لحظه" نیز شگرد جدید کمیته‌ ناظر بر نشریات برای مقابله با انتشار نشریات از سوی طیف تحول ‌خواه است که این کمیته به هر نحوی سعی در غیر قانونی جلوه دادن فعالیتهای نشریاتی آنان دارد.

این موارد، به مثابه مشتی از خروار فضای تقابلی علم و صنعت را توصیف می ‌کند و لزوم برخورد با این جریانات و گروههای معلوم‌ الحال را بیش از پیش روشن می ‌سازد؛ چرا که در صورت عادی شدن این قضایا و رواج این بدعت، دانشگاه به طور کامل دوقطبی شده و بدون شک آرامش محیط آکادمیک دانشگاه جای خود را به کشمکشهای بی‌ حاصل خواهد داد." (دانشجو نیوز، 24 خرداد)

منبع: نبردخلق شماره 360 اول تیر 1394

بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول