زنان در مسیر رهایی

اسد طاهری

 

اعتراض زنان منطقه افسریه به قطع درختان

مدرسه فمینیستی/ شهلا فروزانفر، 3 اردیبهشت - دوم اردیبهشت در اکسیونی که به مناسبت "روز زمین" در پارک سرخه حصار تهران برگزار می شد شرکت کردم. نکته قابل ذکر اینکه اکثر شرکت کنندگان زن بودند. حتی تعدادی از زنان با اتومبیل شخصی به محل آمده بودند. تعداد مردان حاضر از تعداد انگشتان دست تجاوز نمی کرد.

گفتنی است این تنها پارک جنگلی حفاظت شده است که دارای حیات وحش است و در منطقه جنوب شرقی تهران، در افسریه واقع است. تراکم جمعیتی بالا و خانه های به هم چسبیده در منطقه افسریه، از فقری محسوس در این بخش از تهران خبر می دهد.

ما برای جلب حمایت خانواده هایی که برای بازی کودکان شان آمده بودند، با آنان صحبت کردیم و دلیل حضورمان را که قطع درختان پارک و عبور اتوبان از وسط این پارک بود، اعلام کردیم. زنانی که به صحبتهای ما گوش دادند، از ما خواستند مواظب بچه های شان باشیم تا آنها بروند و همسایه های خود را نیز برای پیوستن به این اعتراض باخبر کنند و به پارک بیاورند. به این ترتیب ناگهان ما با حضور پرشمار زنان ساکن افسریه مواجه شدیم که غالباً پوشش چادر مشکی داشتند و البته دختران جوان مانتو پوشیده بودند. فشار جمعیت به حدی بود که درب آهنی باز شد و بدین ترتیب به محوطه پارک رسیدیم و با صحنه قطع درختان زیبای پارک روبرو شدیم. جنگل را بیابان کرده بودند.

پیمانکار در معیت کارگران پر شمار با بیل و کلنگ در برابر ما حاضر شدند و مردم را تهدید می کردند و ما را زنان مرفه بالای شهر می نامیدند.

زنان افسریه فریاد زدند: "ما ساکن این محل هستیم، مجوز شما کجاست؟ چه کسی اجازه تصرف پارک ملی را به شما داده است؟"

زمانی که زنان افسریه استدلال می کردند، من مبهوت بودم و شجاعت شان را تحسین می کردم. آنها از تهدیدها نترسیدند و آنقدر به خواست خود ادامه دادند که قاضی کشیک در محل حاضر شد و شکایتنامه مردمی تدوین کرد.

مهربانی زنان نهایت نداشت. ما را به سفره های فقیرانه شان دعوت کردند. مسوولان گروه، کمی آبمیوه و کیک با خود آورده بودند که بین فرزندان این خانواده ها توزیع شد.

هفته گذشته هم حضور پرشمار زنان برای انزجار از حیوان آزاری در شیراز ستودنی بود. زنان با تمام مشکلات و نابرابری در همه عرصه های اجتماعی که حقیقتاً ناعادلانه است، حضوری پر شور در فعالیتهای مدنی دارند و اتحادی انسانی را به نمایش می گذارند. باشد که مردان جامعه در دفاع از زندگی با نیمه دیگر جامعه همراه شوند.

 

قتل فعال سرشناس حقوق مدنی در پاکستان

رادیو فردا، 5 اردیبهشت - یک فعال سرشناس حقوق مدنی در پاکستان، خانم "سابین محمود"، روز جمعه در کراچی به ضرب گلوله افراد ناشناس کشته شد.

سابین محمود بنیانگذار کافه ای به نام "طبقه دوم" بود که محل برگزاری سمینارها و بحثهای اجتماعی و رویداد های هنری در شهر کراچی بود. وی روز جمعه هنگامی که همراه مادرش این محل را ترک می کرد، هدف گلوله افراد ناشناس قرار گرفت و در محل حادثه جان باخت. مادر وی در این حمله به شدت زخمی شد و یک زن دیگر نیز به قتل رسید.

کافه "طبقه دوم" ساعتی پیشتر از این واقعه، میزبان سخنرانی دو فعال حقوق بشر در باره نقض حقوق بشر در بلوچستان پاکستان بود.

دستگاه اطلاعاتی پاکستان قبلا سخنرانی این دو نفر را که قرار بود دو هفته پیش در دانشگاه لاهور برگزار شود، لغو کرده بود.

 

توقیف یک ماهنامه به اتهام ترویج "ازدواج سفید"

رسانه ها، 7 اردیبهشت - ماهنامه "زنان امروز" به مدیر مسوولی شهلا شرکت به اتهام "ترویج ازدواج سفید" با حکم هیات نظارت بر مطبوعات توقیف شد.

به گزارش "فارس"، عدم رعایت حقوق زنان، پافشاری و اصرار بر طرح موضوع حضور زنان در ورزشگاهها و پرداختن به ازدواج سفید، دلایل توقیف این نشریه بوده است.

انتشار ماهنامه "زنان امروز" به مدیرمسوولی شهلا شرکت در خرداد ماه 1393 پس از نزدیک به هفت سال توقیف از سر گرفته شده و تاکنون 11 شماره آن منتشر شده بود.

به گزارش خبرگزاری "ایرنا"، علاالدین ظهوریان، دبیر هیات نظارت بر مطبوعات، صبح روز دوشنبه 7 اردیبهشت، در این رابطه از جمله گفت که این هیات، مجله زنان امروز را "به علت ترویج و توجیه موضوع ازدواج سفید" توقیف کرده است. به گفته وی، هیات نظارت بر مطبوعات در نشست روز دوشنبه خود، موضوع طرح ازدواج سفید را "مغایر با ارزشهای دینی و ملی" دانسته و بر این اساس حکم به توقیف این نشریه داد.

"ازدواج سفید" اصطلاحی است که برای توصیف زندگی مشترک بدون ازدواج رسمی به کار می رود.

شهلا شرکت در این رابطه گفت: "اولین بار بحث ازدواج سفید را خود وزارت کشور اعلام کرد. اگر قرار نبود این مساله رواج پیدا کند، پس چرا آن را مطرح کردند؟"

دبیر هیات نظارت بر مطبوعات همچنین اطلاع داد که توقیف ماهنامه مزبور بر اساس بند 2 ماده 6 قانون مطبوعات صورت گرفته است. این بند "اشاعه فحشا و منکرات و انتشار عکسها و تصاویر و مطالب خلاف عفت عمومی" در نشریات را از موارد " اخلال به مبانی و احکام اسلام" عنوان می کند.

 

خودکشی یک زن جوان برای جلوگیری از تجاوز

فیس بوک قاصدان آزادی، 18 اردیبهشت - روز دوشنبه ۱۴ اردیبهشت، یک دختر مهابادی به نام پریناز خسروانی، مهماندار هتل "تارا"ی مهاباد که یک مامور اطلاعاتی قصد تجاوز به وی را داشت، در پی حمله مامور اطلاعاتی و بستن دربها از سوی صاحب هتل، مجبور به پریدن از پنجره طبقه چهارم هتل شد و جان خود را از دست داد.

انگیزه صاحب هتل برای در خدمت نهادن این دختر جوان کرد برای تجاوز، وعده صدور مجوز ۵ ستاره کردن هتل از سوی این مامور اطلاعاتی بوده که همزمان بازرس اداره اماکن مهاباد نیز است.

یکی از نزدیکان پریناز خسروانی، با تایید این خبر گفت: "پزشکی قانونی و مسوولان حکومتی سعی در کتمان حقایق و لاپوشانی این قضیه دارند."

این در حالی است که خانواده این دختر کرد تهدید شده اند که در صورت هرگونه مصاحبه با رسانههای خارج از کشور، باید از تایید تبانی برای تجاوز وی از سوی متصدی هتل و یک مامور اطلاعاتی خودداری نمایند در غیر اینصورت پرونده وی بسته خواهد شد.

وادار شدن پریناز خسروانی به خودکشی با اعتراضهای وسیعی از سوی مردم کردستان روبرو گردید که در جریان آن هتل "تارا" به آتش کشیده شد و در شماری از شهرهای این استان به اعتصاب عمومی دست زدند.  

 

آزمایش بکارت از متقاضیان زن استخدام در ارتش اندونزی

رادیو زمانه، 23 اردیبهشت – دیده بان حقوق بشر روز پنجشنبه ۱۴ ماه مه / ۲۴ اردیبهشت از ارتش اندونزی خواست تا آزمایش اجباری بکارت زنانی که قصد دارند در ارتش فعالیت کنند را متوقف کند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، سازمان دیده بان حقوق بشر می گوید بر اساس مصاحبه ورودی با زنانی که می خواهند اونیفورم ارتش اندونزی را به تن کنند و یا قصد دارند با یک نظامی ازدواج کنند، آنها باید به معاینه دیجیتال درباره بکارت خود تن دهند.

ارتش اندونزی از این اقدام خود دفاع کرده و گفته است نادیده گرفتن تقوا می تواند به آن آسیب رساند، اما این را تکذیب کرده که آزمایش فوق برای همسران آینده پرسنل نظامی هم انجام می شود.

یک سخنگوی ارتش اندونزی گفت: "ارتش ماموریتهای دشواری را انجام می دهد و از حق حاکمیت این کشور، وحدت و امنیت آن دفاع می کند و به همین دلیل باید برای آن اهمیت قایل شد."

اندونزی با جمعیت بیش از ۲۵۰ میلیون نفر، چهارمین کشور پرجمعیت دنیا است. بیش از ۸۶ درصد از مردم اندونزی مسلمان و بقیه مسیحی، هندو یا بودایی هستند.

 

ارائه لایحه کاهش ساعت کار زنان شاغل به مجلس

دویچه وله، 28 اردیبهشت – پنجاه تن از نمایندگان مجلس لایحه ای را به مجلس ارایه دادند که به موجب آن ساعت کاری زنان شاغل به ۳۶ ساعت در هفته کاهش مییابد. این طرح می تواند به سخت تر شدن شرایط استخدامی زنان و بیکاری بخش بزرگی از آنان منجر شود.

محمد اسماعیل سعیدی، عضو هیات رییسه کمیسیون اجتماعی مجلس، امروز (۲۸ اردیبهشت) از تنظیم طرحی از سوی نمایندگان مجلس خبر داد که کارفرمایان را موظف می کند ساعات کاری زنان را به ۳۶ ساعت در هفته محدود کنند.

وی علت تصویب چنین طرحی را چنین توضیح داد: "بانوان شاغل باید فرصت کافی برای زندگی شخصی و در کنار فرزندان و همسر بودن را داشته باشند."

این طرح می تواند از یک سو به پایین آمدن حقوق زنان شاغل منجر شود و از آن هم زیانبارتر به عدم تمایل مدیران به جذب و استخدام زنان.

نمایندگانی که این طرح را تصویب کرده اند هیچ تضمینی برای تامین همین ۳۶ ساعت و آینده شغلی زنان ارایه نمی دهند.

 

منبع: نبرخلق شماره 359، اول خرداد 1394 (22 مه 2015)

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول