کارورزان سلامت

امید برهانی

 

"حاشیه"ای که مرکز جنجال شد

فردانیوز/ایسنا، 11 فروردین - گاهی اتفاق می افتد که رفع خطر از جان انسانها از سوی پزشکان به نوعی تجارت تبدیل می شود. فساد سیستم بهداشت و درمان، نگاه کالایی به انسانها و نگاه ابزاری به سلامت، مهران مدیری را به طنز کشیدن وضعیت درمان و ساختن سریال طنز با نام "اتاق عمل" واداشت که از همان بدو رونمایی از موضوع، مورد انتقاد جدی جامعه پزشکی و وزارت بهداشت و درمان قرار گرفت تا جایی که او را مجبور به تغییر نام سریال به "در حاشیه" کردند.

دی ماه 93 پیش از برنامه ریزی برای پخش سریال طنز "در حاشیه"، علیرضا زالی، رییس نظام پزشکی، در نامه ای به معاون سیما ضمن ابراز نگرانی از مضامین مطرح شده در این سریال گفت: "بدون شک نظام سلامت و جامعه پزشکی ایران یکی از موفق ترین نظامهای سلامت در منطقه و حتی جهان است."

همچنین در تاریخ 24 اسفند 93، سیدحسن هاشمی، وزیر بهداشت و درمان، با انتشار نامه ای خطاب به ریاست صدا و سیمای جمهوری اسلامی با همان ادبیات و واژه های رییس نظام پزشکی به پخش سریال "در حاشیه" اعتراض کرد.

در خلاصه داستان "در حاشیه" آمده است: "هومن صحرایی مامور می ‌شود یک مرکز درمانی تعطیل شده را راه اندازی کند. اما در این مسیر با سهراب کاشف و بهروز عشقی که سابقه کلاهبرداری و شیادی دارند، همراه می ‌شود. وی که فردی متعهد و آرمانگرا است، به زودی به اهداف سودجویانه آنها آگاهی پیدا می‌ کند و از دکتر کی مرام که از استادان معتبر دانشگاه و حوزه درمان است کمک می خواهد تا یک مرکز درمانی استاندارد و کارآمد راه اندازی کنند."

در ابتدا اعتراض اصلی پزشکان و دغدغه آنان، تاثیرگذاری بر رابطه مردم با پزشکان بود، اما به مرور هرچه سریال به پیش رفت و شخصیتها بیشتر در نقشهای شان جا افتادند، مسیر اعتراضها هم عوض شد. برخی از پزشکان طی نامه‌ های اعتراضی خود، این تفکر را القا کردند که کسی نه تنها حق توهین بلکه حق انتقاد هم از این جامعه را ندارد.

 

مقایسه میزان درآمد پزشکان و سایر مشاغل

فردانیوز، 11 فروردین - تشکیل چند جلسه پی‌ درپی طی آخرین روزهای سال 93 در "سازمان نظام پزشکی" و به دنبال آن "شورایعالی بیمه" منجر به تصویب افزایش 15درصدی تعرفه ‌های پزشکی در سال 1394 شد تا باز هم همه چیز به نفع پزشکان باشد و به ضرر بیماران.

طبق بررسیهای انجام شده در راستای مقایسه درآمد پزشکان با درآمد دیگر شغلها در سال 92، ملاحظه می شود که درآمد پزشکان کم نبوده، بلکه درآمد روزانه اغلب آنها از درآمد ماهیانه سایر شغلها بیشتر است. برای محاسبه میانگین حقوق مشاغل در سال 92، دو برابر حداقل حقوق را به عنوان میانگین حقوق در نظر گرفته ایم.

کمترین حقوق را کارگران و پرستاران می گیرند. میانگین حقوق کارگران در سال 92 یک میلیون تومان و پرستاران یک و نیم میلیون تومان بوده است. پس از آنها، مهندس ماهر با میانگین حقوق 4 میلیون تومان و اساتید دانشگاه نیز با درآمد 4 میلیون تومان در ردیف بعدی قرار می گیرند.

به این ترتیب متوسط حقوق تمام وقت پزشکان مربوط به 176 ساعت کاری در بیمارستان دولتی یا بخش عمومی (اگر بشود آنها را در این ساعات در محل کار پیدا کرد) برای متخصص اورولوژی ماهانه 26 میلیون تومان، متخصص جراح چشم 30 میلیون تومان، متخصص زنان و زایمان 31 میلیون تومان، متخصص گوش و حلق و بینی 32 میلیون تومان، جراح قلب 38 میلیون تومان، متخصص ارتوپدی 49 میلیون تومان و جراح مغز و اعصاب 65 میلیون تومان است.

به وضوح مشاهده می شود اساتید دانشگاه و مهندس ماهر که همانند پزشکان تحصیل کرده اند، درآمد این چنینی ندارند.

لازم به ذکر است که این درآمد بخش دولتی است و در بخش خصوصی مبلغ حقوق پزشکان 5 برابر می شود! یعنی یک پزشک جراح مغز و اعصاب مبلغی حدود 300 میلیون تومان در ماه درآمد دارد. البته یک پزشک خصوصی در بخش خصوصی با تعرفه های قانونی.

جالب است که بدانید ما 300 پزشک با درآمد یک میلیارد تومان در ماه داریم که اغلب شان مالیات هم نمی دهند و حدود 2 هزار پزشک که درآمدشان ماهیانه بالای 500 میلیون تومان است، وجود دارد

در این میان وضع درآمدی پزشکان عمومی که عمده ی بار تشخیص و درمان و ارجاع بر عهده آنهاست، به دلیل تعداد زیادشان، حق ویزیت پایین و اشکال تراشی سازمانهای بیمه گر و هزینه های بالای مطبهای خصوصی رضایت بخش نیست. 

 

هیچ خدمت پرستاری در کتاب تعرفه ‌گذاری گنجانده نشده است

خبرگزاری میزان، 17 فروردین - دبیرکل "خانه پرستار" با بیان این مطلب که هیچ خدمت پرستاری در کتاب تعرفه ‌گذاری گنجانده نشده ، گفت: "حرفهای مسوولان در این حوزه تنها در حد وعده است."

محمدشریفی مقدم با بیان این مطلب که تنها خواسته این قشر اجرای قانون تعرفه خدمات ‌گذاری است، گفت: "اجرای طرح تحول سلامت نشان دهنده بارز بی ‌عدالتی در این حوزه است و با بزرگ جلوه دادن پزشکان و کارانه ‌های هنگفت سبب شده این تفاوت سطح طبقاتی در حوزه درمان به وجود آید، این در حالی است که حجم عظیم کار برعهده پرستاران است."

گفتنی است، وزارت بهداشت اعلام کرده بود که به کتاب ارزشهای نسبی طرح تحول نظام سلامت، 190 خدمت مستقل و 60 خدمت مشترک بین پزشک و پرستار و 350 خدمت پرستاری اضافه می شود و قول داده بود که چنین کاری را انجام می ‌دهد در حالی که براساس شنیده‌ ها آن را از دستور کار خارج کردند.

 

سووال نماینده اصولگرا از وزیر بهداشت

خانه پرستار، 19 فروردین - عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به صحبتهای اخیر وزیر بهداشت گفت: "وزیر بهداشت در یکی از سخنرانیهای خود بیان کرد که به منتقدان خود در وزارت بهداشت توجه نمی ‌کند. این صحبت در حالی مطرح شده که منتقدان جمع کثیری از را در وزارت بهداشت تشکیل می‌ دهند و به این ترتیب قاضی زاده می ‌خواهد با این حرفش به اکثر افرادی که در زیر مجموعه ‌های وزارت کار فعالیت می ‌کند، توجه نکند."

کوچکی نژاد خطاب به وزیر بهداشت گفت: "وزیر بهداشت بهتر است از عناوین غیرعاقلانه همچون عناوینی که رییس دولت در برخورد با منتقدان از آنها بهره می‌ گیرد، استفاده نکند."

وی در خصوص سووال خود از وزیر بهداشت گفت: "از وزیر بهداشت سووال دارم چرا تاکنون خدمات تعرفه پرستاران را اجرایی نکرده است و اگر وزیر بهداشت در کمیسیون به سووال من پاسخ قانع کننده ندهد، سووالم را ملی اعلام و در صحن علنی مطرح خواهم کرد."

کوچکی نژاد گفت: "متاسفانه سازمان نظام پرستاری امروزه به آفتی دچار شده است که نمی ‌داند رییس نظام پرستاری است و یا معاون رییس جمهور. اگر رییس نظام پرستاری می‌ خواهد راه معاونتی وزیر بهداشتی خود را ادامه دهد، بهتر است که از سمتش در سازمان نظام پرستاری استعفا دهد و معاون وزیر بهداشت شود."

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در خاتمه گفت: "رییس سازمان نظام پرستاری با رای پرستاران به این سمت دست یافته است و بهتر است به جای اینکه از افراد رده بالای وزارت بهداشت دفاع کند، از پرستارانی که به وی رای داده‌ اند و امروز منتقد اقداماتش هستند دفاع کند."

 

ابهام در آیین نامه انتخابات نظام پرستاری/ حذف 3 سال سابقه عضویت

خبرگزاری مهر، 19 فروردین - عضو شورای عالی نظام پرستاری، گفت: "بر اساس رای دیوان عدالت اداری، موضوع 3 سال سابقه عضویت در نظام پرستاری به منظور کاندیدا شدن در انتخابات نظام پرستاری باطل شده است."

محمد شریفی مقدم به موضوع شکایت یک فرد به دیوان عدالت اداری اشاره کرد و افزود: "3 سال قبل و به هنگام برگزاری سومین دوره انتخابات نظام پرستاری، فردی نسبت به یک بند از آیین نامه اجرایی این انتخابات شاکی شده و به دیوان عدالت شکایت کرد."

به گفته وی، بر اساس آیین نامه اجرایی قانون انتخابات نظام پرستاری که به تصویب وزیر بهداشت رسیده، موضوع 3 سال سابقه عضویت در سازمان نظام پرستاری برای کاندیدا شدن در انتخابات نظام پرستاری لحاظ شده بود که با شکایت آن فرد به دیوان عدالت، رای به ابطال این بند از آیین نامه داده شد.

دبیرکل خانه پرستار تاکید کرد: "با توجه به اینکه متشاکی در این موضوع وزارت بهداشت است، لذا می بایست نسبت به اصلاح این بند از آیین نامه اجرایی قانون انتخابات نظام پرستاری در اسرع وقت اقدام و موضوع به هیاتهای نظارت و اجرایی انتخابات نظام پرستاری در استانها و شهرستانها ابلاغ شود."

شریفی مقدم افزود: "رای دیوان عدالت اداری نافذ است و بر همین اساس، آیین نامه اجرایی انتخابات نظام پرستاری باید اصلاح شود."

 

تشکلهای دولتی علیه اعتراضهای پرستاران

پرستاران ایران، 28 فروردین - در یک سال اخیر معلمان و پرستاران از جهت اعتراض به سیاستهای دولت در صنف خود اعتراضاتی داشته اند و دارند. قبل از تجمعات پرستاران که اتفاقا مسبب اصلی اینها عدم کارآمدی "نظام پرستاری" و عدم پیگیری مطالبات پرستاران از کانالهای قانونی بود، در دو نوبت نظام پرستاری روز قبل از تجمع با ارسال پیامک از پرستاران خواست که در تجمعات شرکت نکنند.

قبل از تجمعات، اعضای "شورای عالی نظام پرستاری" شروع به تهدید و ارعاب پرستاران کردند و از طرق مختلف و از جمله مدیران پرستاری مراکز درمانی و ... تلاشی گسترده در جلوگیری از این اعتراضات کردند. این در حالی بود که هیچ توجیهی هم برای صبر کردن نداشتند. یکی از مهمترین دستاوردهای اعتراضات پرستاران، مشخص شدن عیار سردمداران تشکلهای پرستاری بود.

جز "خانه پرستار" که همراه بود و جز "نظام پرستاری" که مقابل این اعتراضات قد کشید، تشکلهای دیگر ساحل امن برگزیدند و به کسب و کار خود ادامه دادند.

بعد از تجمعات نیز سردمداران نظام پرستاری با روشهای مختلف اقدام به توهین به پرستاران معترض کرده و دستاوردهای اعتراضات و تجمعات را زیر سوال بردند. گو اینکه عدم اعتراض و سازش خودشان هم در هفت سال گذشته نتایجی نداشت و در نهایت هم وزارت بهداشت اثبات کرد که قابل اعتماد نیست و فقط منافع یک تیم خاص را محافظت می کند و سایر کارکنان درمان در عمل اهمیتی برایشان ندارد.

 

منبع: نبرد خلق شماره 358، سه شنبه اول ارديبهشت 1394(21 آوريل 2015)

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول