کارورزان سلامت

 

امید برهانی

 

زخم سر باز کرده جامعه پرستاری و قانونی که هشت سال خاک خورد

خبرگزاری مهر، 2 اسفند - سریال تکراری نادیده گرفتن حقوق پرستاران این بار در اجرای مرحله سوم "طرح تحول سلامت" خودنمایی کرد و عاملی برای اعتراض پرستاران در کشور و از جمله خراسان رضوی شد.

اجرای مرحله سوم "طرح تحول نظام سلامت" که یکی از بند های آن تلاش برای اصلاح دریافتیهای پزشکان و پرداخت بروز و هفتگی آنان بود، اعتراضات شدید این قشر زحمتکش را در سراسر کشور و از جمله در خطه خراسان رضوی به دنبال داشت.

نماینده "کمیته مطالبات پرستاران استانهای خراسان" در این رابطه گفت: "در مراحل اول و دوم طرح تحول پرستاری و روان شدن سیل بیماران از شهرستانها و مراکز خصوصی به بیمارستانهای دولتی و با توجه به عدم پیش بینی نیروی انسانی لازم برای اجرای آن، پرستاران با وجود افزایش چند برابری بار کاری، همکاری خوبی داشته و اعتراضی نکردند و ما خود شاهد همکاری و تلاش بی شایبه همکاران مان در تمام بیمارستانهای مشهد از جمله امام رضا و قائم بودیم."

وی افزود: "اما متاسفانه سیاستگذاران وزارت بهداشت بدون توجه به سختی کار پرستاران و قانونی که هشت سال پیش برای رسیدگی فوریتی به حقوق پرستاران تصویب شده بود، تنها به روز شدن دستمزد پزشکان را مد نظر قرار داده و در عمل چشم بر روی این سپید پوشان زحمت کش بستند."

وی ابراز داشت: "پرستاران در بیمارستانها و شهرهای مختلف خراسان به این مرحله از طرح اعتراض کردند و این موج در تمام کشور فراگیر شد که چرا در "طرح تحول نظام سلامت" تنها سختی کار پزشکان دیده می شود و صحبتی از قانون تعرفه گزاری پرستاری بعد از سالها خاک خوردن به میان نمی آید."

 

تجمع پرستاران مقابل مجلس در اعتراض به تبعیض

3 اسفند - در آستانه روز پرستار نزدیک به سه هزار نفر از پرستاران از نقاط مختلف کشور اعتراض صنفی خود را به مقابل ساختمان مجلس آوردند

به گفته "ایلنا"، پرستاران نسبت به عدم اجرای قانون تعرفه ‌گذاری خدمات پرستاری و افزایش اختلاف پرداختی بین پزشکان و پرستاران پس از اجرای "طرح تحول نظام سلامت" معترض‌ اند.

این پرستاران از شهرهای مختلف کشور از جمله یزد، خوزستان، گلستان، اصفهان و تهران در این تجمع حضور دارند.

علیرضا محجوب، رییس فراکسیون کارگری مجلس و عزیزی، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس در جمع معترضان حضور یافتند اما پرستاران خواستار حضور رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و احضار وزیر بهداشت برای پاسخگویی به آنان شدند.

این تجمع حواشی و نتایج زیادی داشت که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- برگزاری تجمعهای مشابه پرستاران در چندین شهر بزرگ و مراکز استانها همزمان یا بعد از تجمع تهران

- رونمایی از چهره واقعی بسیاری از افراد که خود را پیشگامان پیگیری مطالبات پرستاری می نمودند: واکنش منفی و مخالف خوانیهای اعضای "شورای عالی سازمان نظام پرستاری تهران" در بی فایده خواندن این تجمع و اعتراضهای یک سال گذشته ی پرستاران، کاملا ماهیت حکومتی و ضد پرستاری این سازمان را آشکار کرد.

- ایجاد وحدت و همدلی روز افزون بین پرستاران که چنین جوی در تاریخ پرستاری سابقه ندارد.

- آگاه شدن پرستاران از قوانین و مسایل جاری در پرستاری و سیستم درمان

- شناسایی افراد و گروههایی در شهرستانها و تهران که در واقع درد صنفی دارند و قابل خرید و فروش نیستند

- عبور ناگزیر پرستاران از اعضای فعلی "شورای عالی نظام پرستاری" و اندیشیدن تمهیداتی برای آینده

 

آسمان و ریسمان و پیگیری مسایل پرستاری

2 اسفند - به مناسبت روز حکومتی پرستار که از سوی جامعه پرستاری ایران تحریم شد، سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت، در پیامی کلیشه ای و همزمان آشفته، آسمان و ریسمان و پرستار و زینب را درهم بافت و از عدالت و عشق و پرستش و توسعه و فداکاری و ... دم زد.

وزیر در جشن کذایی روز دوم اسفند همزمان اعترافات تکان دهنده ای هم داشت. او گفت: "تنها کشوری که از نظر کمی و آماری پرستاری اش در حد ماست، افغانستان است ... در حال حاضر تعداد پرسنل پرستاری ما در حد نصف استانداردهای جهانی ست."

وزیر بهداشت در این سخنان افزود: "خود را موظف می ‌بینیم تا دغدغه ‌های مبتنی بر امنیت شغلی و نظام پرداخت عادلانه از جمله "طرح پرداخت مبتنی بر عملکرد" را به عنوان روشی برای اجرای تعرفه ‌های پرستاری به صورت بسته‌ های خدمتی در بالین ادامه دهیم. علاوه بر این، نحوه باز توزیع درآمد بیمارستانها را ابلاغ کردم تا با اجرای آزمایشی آن ظرف دو سه ماه، ایرادات و اشکالات شناسایی و برطرف شود."

یادآوری می کنیم در طرح پرداخت بر مبنای عملکرد، معیار دریافت، میزان کار پرستاران خواهد بود و نه میزان نیاز و حقوق اولیه صنفی و انسانی آنها. این طرح صنف متخصص پرستار را به صورت طبقه کارگری در نظر می گیرد که تمام دارایی و سرمایه او نیروی کار اوست و تا جایی که توان و امکان کار کردن و سود رسانی به سیستم درمان را دارد، حق دریافت مزد خواهد داشت و گرنه از پاداش و مزایای شغلی و سختی کار و ... که در غالب کارانه برایش تعریف شده، خبری نخواهد بود. به این ترتیب ساده ترین آموزه مارکسیستی پیرامون رابط بین کار و سرمایه به ساده ترین شکل ممکن توسط مخالفانش اثبات می شود. این است چگونگی توجه و پیگیری وزیر سرمایه دار نسبت به مسایل پرستاران!

 

روز پرستار و یک نظر سنجی از کارورزان

سلامت نیوز، 6 اسفند - سالی که گذشت برای پرستاران سال پرخبری بود که چندان هم برای آنها خوشی به همراه نداشت. خبرهایی از وزارت بهداشت و درمان تا تحصن و همچنین حمله به یک پرستار.

البته بسیاری علت روزهای ناخوش پرستاران را ضعف جایگاه آنها در نظام سلامت می ‌دانند. به بهانه روز پرستار، به سراغ این قشر زحمتکش رفته ‌ایم تا درد دلهای آنها را بشنویم:

یک پرستار زن با 30 سال سابقه کار می ‌گوید: "من سالها سابقه پرستاری دارم، طی این سالها ما و پزشکان جایگاه هم را پذیرفته بودیم و با تعامل کامل با یکدیگر کار می‌ کردیم، اما در سالهای اخیر فاصله این گروهها بیشتر شده و نمونه روشن آن فاصله پرداختی میان آنهاست که به بیش از سه - چهار برابر نمی ‌رسید."

زن پرستار دیگر هم می ‌گوید: "ما منکر زحمات و تخصص پزشکان نیستیم و اصراری نداریم که 19 آنها را 10 کنند، اما انتظار داریم مسایل ما و سختی کار ما نیز مورد توجه قرار بگیرد و با عدالت بیشتر رفتار شود. در برخی موارد یک پزشک در بیمارستان تا صبح استراحت می ‌کند و برای هر شب حضورش در بیمارستان 800 هزار تومان دریافت می‌ کند، حال آنکه یک پرستار تا صبح جان می ‌کند و حقوق یک ماهش800 هزار تومان است. مگر آنها چند سال بیشتر از یک پرستار تحصیل کرده ‌اند که چند برابر حقوق داشته باشند؟"

یک مرد پرستار نیز درباره نا هماهنگی در وضعیت پرستاران در نظامهای مختلف اداری و درمانی می‌ گوید: "در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی، قانون ارتقای بهره وری، پرداخت حق کارانه و سختی کار یا اجرا نمی ‌شود یا ناقص است. همچنین شاهد عدم پرداخت سه درصد حق بیمه بیکاری کارکنان، توسط دانشگاه آزاد به سازمان تامین اجتماعی هستیم، از این رو پرستاری جزو مشاغل سخت و زیان آور محسوب نمی‌ شود. افزون بر تفاوت حقوق پرستاران با پزشکان، بین حقوق و مزایای پرستاران بیمارستانهای دولتی با خیریه‌ ای و دانشگاه آزاد نیز تفاوت بسیاری مشهود است."

مرد پرستاری که در یکی از بیمارستانهای اعصاب و روان فعالیت می‌ کند نیز از ضعف جایگاه پرستاری چنین می‌ گوید: "پرستاری نظام صنفی قوی ندارد، این در حالی است که پزشکان از نظام صنفی توانمندی برای حمایت برخوردارند. نمونه روشن این مساله، تبعیض در حقوق و مزایاست. امروزه درآمد برخی پزشکان حتی 100 برابر پرستاران است.

برای نمونه کارانه یک روان پزشک یک میلیون به بالا می ‌شود، ولی پرستار 20 هزارتومان می‌ گیرد."

وی با اشاره به حوادث مختلف در بیمارستان ادامه می ‌دهد: "چندی پیش برای ویزیت بیماری با پزشک مشورت داشتیم که ناگهان بیمار که وضعیت عادی نداشت، شروع به پرخاشگری و خشونت کرد. در این حال پزشک ناپدید شد و حملات بیمار نصیب پرستاران شد."

 

سن بازنشستگی پرستاران باید به بیست سال کاهش یابد

خبرگزاری مهر، 7 اسفند - نماینده رشت در مجلس شورای اسلامی در مراسم بزرگداشت روز پرستار که صبح چهارشنبه برگزار شد، گفت: "با توجه به سختی کار پرستاران باید شرایطی فراهم شود تا سن بازنشستگی این قشر زحمتکش به 20 سال کاهش یابد."

حسن تامینی با اشاره به اینکه قانون تعرفه گذاری باید از سوی بیمه سلامت ابلاغ می شد، بیان کرد: "این امر به دلیل مشکلات بودجه هنوز اجرایی نشده."

رییس هیات مدیره نظام پرستاری استان گیلان نیز در این نشست اظهار داشت: "ارزش کار پرستاران در طول تاریخ و به خصوص در زمان جنگ ایران و عراق ثابت شده است."

در حاشیه این مراسم تعدادی از پرستاران با در دست داشتن پلاکاردهایی خواستار اجرای قانون بهره وری پرستاری شدند. آنها همچنین خواستار اجرای بی قید و شرط تعرفه گذاری نظام پرستاری شدند.

در همین باره یکی از پرستاران با بیان اینکه با اجرای "طرح تحول نظام سلامت" و کاهش هزینه های خدمات بیمارستانهای دولتی مراجعه به این بیمارستانها افزایش پیدا کرده، توضیح داد: "هیچ افزایشی در تعداد بیمارستانها صورت نگرفته و گاهی با 2 پرسنل باید 17 بیمار را بستری کنیم."

 

نیروی انسانی پرستاری در ایران، 14 درصد استاندارد جهانی

تامین24، 7 اسفند - در یک جامعه طبقاتی که کارگران مجبور به فروش نیروی کار خود هستند "آسیبهای طبقاتی" در هر شغلی وجود دارد و شغل پرستاری نیز با توجه به مقتضیاتی که دارد و از آنجایی که پرستار در ارتباط دایم با بیمار و بیمارستان است، دارای خطرات و تهدیدهای زیادی است

محمد شریفی مقدم، دبیر کل "خانه پرستار ایران" در مورد حقوق مربوط به بازنشستگی پرستاران عنوان کرد: "پرستاران شاغل در بخش خصوصی زیر نظر قانون کار و تامین اجتماعی هستند و با وجود مشکلات متعدد در حوزه‌ های دیگر، مشکلی از لحاظ بازنشستگی مربوط به مشاغل سخت ندارند. اما شاغلان در بخش دولتی طبق قانون استخدام کشوری کار می ‌کنند و در این زمینه دارای محرومیتهایی هستند، از جمله اینکه همانند کارگران و کارمندان مشاغل معمولی پس از 30 سال خدمت بازنشسته می‌ شوند."

به گفته این فعال صنفی، اگر چه طبق قانون مصوب سال 68، پرستاران زن می ‌توانند 5 سال زود‌تر و با 25 سال خدمت بازنشسته شوند، اما به دلیل بار مالی این قانون (چون باید 30 ماه حقوق به آنها پرداخت شود) و همچنین کمبود نیروی انسانی در این حوزه، از این قانون محروم هستند و با بازنشستگی زود‌تر از موعد آنها به دلیل کار سخت موافقت نمی ‌شود."

به گفته وی نیروی انسانی در بخش پرستاری در ایران در حدود 14درصد استاندارد دنیا و کمتر از 44درصد میانگین منطقه است.

 

وزیر بهداشت جلسه پیگیری مطالبات پرستاران را لغو کرد

ایلنا، 11 اسفند - پس از اعتراضات گسترده جامعه پرستاری در مقابل مجلس، بر خلاف وعده ‌ها، جلسه ‌ای که قرار بود امروز (دوشنبه 11 اسفند) بین نمایندگان جامعه پرستاری، وزیر بهداشت و اعضای هیات رییسه مجلس در باره پیگیری مطالبات پرستاران برگزار شود، به دلایل نامعلومی لغو شد.

دبیر کل "خانه پرستار" با اعلام این خبر گفت: "مطالبات جامعه پرستاری که در پی تجمع روز 3 اسفند ماه برای چندمین بار پیاپی مطرح شد، قرار بود امروز دوشنبه 11 اسفند ماه طی جلسه ‌ای با حضور وزیر بهداشت پیگیری شود، اما روز گذشته اعلام کردند که به دلیل مشغله ‌های کاری وزیر این جلسه برگزار نمی ‌شود."

وی در توضیح دلایل مطرح شده در خصوص لغو جلسه پیگیری مطالبات جامعه پرستاری گفت: "از سوی هیات رییسه مجلس به ما اعلام کردند که به دلیل همزمانی جلسه دیگری با جلسه مربوط به پرستاران، جلسه امروز لغو شده و زمان دیگری هم برای جلسه بعدی مشخص نکردند."

 

کمک مالی 8 میلیارد تومانی وزارت بهداشت به صدا و سیما

خانه ملت، 11 اسفند - عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به یکی از مصوبات کمیسیون تلفیق بودجه سال 94 خبر داد: "در این لایحه پیش ‌بینی شده است که 8 میلیارد از منابع مالی وزارت بهداشت و درمان به سازمان صدا و سیما کمک شود."

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی گفت: "پرداخت 8 میلیارد تومان به صدا و سیما مغایر ماده 31 قانون برنامه پنجم توسعه کشور است. برابر این قانون، این صدا و سیما ست که باید بابت تبلیغاتی که سلامتی را به خطر می ‌اندازد، مبلغی به وزارت بهداشت و درمان پرداخت کند، نه اینکه از بودجه سلامت 8 میلیارد به سازمان داده شود."

وی افزود: "کمک وزارت بهداشت و درمان به صدا و سیما با وجود مشکلاتی فعلی در نظام درمان فاقد توجیه است."

عضو فراکسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه این موضوع هنوز در دستور کار قرار نگرفته است وعده داد: "به محض اینکه به این تبصره از بخش هزینه ‌ای برسیم، اجازه این کمک را نخواهیم داد."

 

مرگ پرستار جوان در آمبولانس خصوصی

ایرنا، 12 اسفند - پرستار جوان لاهیجانی در زبانه های آتش روشن آمبولانس برای همیشه خاموش شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز اورژانس 115 گیلان، معصومه ی دلاور رفیعی، پرستار جوان "بیمارستان 22 آبان" لاهیجان، شامگاه دوشنبه هنگام بازگشت از ماموریت در تصادف آمبولانس جانش را از دست داد و راننده ی آمبولانس نیز مصدوم شد.

بنا بر این گزارش، این آمبولانس خصوصی اقدام به اعزام بیمار به یکی از بیمارستانهای رشت کرده بود که پس از انتقال بیمار در حال عزیمت به محل، در کوچصفهان تصادف کرد و دچار حریق شد و به علت وجود دستگاهها و تجهیزات، پرستار امکان خروج از آمبولانس را پیدا نکرد و در میان شعله های آتش جان سپرد. اعزام نیروی امدادی کمکی به نجات جان این پرستار سی ساله نکرد. وی دارای یک فرزند کوچک بود.

بازگشت به صفحه اول

بازگشت به صفحه نبرد خلق