رویدادهای هنری ماه

 

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

"جهان جای خطرناکیست! نه به خاطر وجود افراد ستمگر و دَدمنش، بلکه به دلیل وجود افرادی که در برابر آنها نمی ایستند" (آلبرت اینشتین (۱۴ مارس ۱۸۷۹ - ۱۸ آوریل ۱۹۵۵) فیزیکدان نظری آلمانی)

"پیوسته در تاریخ زمانهایی می رسد که آنکه جرات کند و بگوید دو دو تا چهار تا می شود، مجازاتش مرگ است" (آلبرت کامو (۷ نوامبر ۱۹۱۳ -۴ ژانویه ۱۹۶۰)، نویسنده، فیلسوف و روزنامه‌ نگار الجزایری - فرانسوی‌ تبار)

"انسانها تنها با زایمان مادرشان به دنیا نمی آیند، آنها بارها و بارها به دلیل کسب تجربه های تازه زاده می شوند" (گابریل گارسیا مارکز (۶ مارس ۱۹۲۷ - ۱۷ آوریل ۲۰۱۴) رمان‌ نویس، نویسنده، روزنامه ‌نگار، ناشر و فعال سیاسی کلمبیایی)

 

موسیقی

 

دو عضو گروه "پوسی‌ رایت" برنده جایزه هانا آرنت

جایزه "هانا آرنت" به دو عضو گروه پوسی ‌رایت که با ترانه‌ ای در کلیسا، پوتین را به تمسخر گرفته بودند، رسید. آنها خوانده بودند: "ای مادر مقدس، پوتین رو دک کن بره."

بنیاد "هاینریش بل" و شهر "برمن" آلمان از سال ۱۹۹۵ جایزه هانا آرنت را به عنوان ستایش، به شخصی اهدا می ‌کنند که در مقابل خودکامگی ایستاده باشد. دو عضو گروه موسیقی پوسی رایت، "نادژدا تولوکونیکووا" و "ماریا آلیوخینا" نیز به خاطر مقاومت‌ شان در برابر اقتدارگرایی سیاسی این جایزه را کسب کردند.

"یوری آندروشوویچ"، نویسنده اوکراینی، به همراه دو عضو گروه مذکور این جایزه ۱۰ هزار یورویی را دریافت خواهند کرد. این نویسنده به عنوان یکی از مهم ‌ترین صداها علیه روسیه در اوکراین شناخته می‌ شود.

حکم زندان دادگاه اعضای گروه پوسی رایت علیه این دو خواننده با واکنشهای جهانی روبرو شد. سازمان عفو بین الملل از جمله رای دادگاه را "تکان ‌دهنده، ناعادلانه، با انگیزه‌ های سیاسی و ضربه ‌ای شدید علیه آزادی بیان و عقیده" خواند.

 

علیزاده دریافت نشان شوالیه را رد کرد

حسین علیزاده، آهنگساز و موسیقیدان، با انتشار نامه ‌ای سرگشاده از دریافت نشان شوالیه از دولت فرانسه انصراف داد.

وی در این باره گفت: "شاید اگر در دیار ما توجه و درک از هنر والای موسیقی همان طور که نزد مردم است، نزد مسوولان ـ که باید خدمتگزاران تاریخ و فرهنگ و هنر باشند ـ می‌ بود، یک هدیه و عنوان غیر خودی این همه انعکاس نداشت."

وی افزود: "وقتی در فضای هنری نور کافی نباشد، چراغی کوچک خورشید می‌ شود."

علیزاده ضمن قدردانی از مسوولان کشور و سفارت فرانسه و ارج گذاری از تمام بزرگان ایران و جهان که نشان با ارزش شوالیه را دریافت کرده‌ اند، خود را بی‌ نیاز از دریافت هر نشانی دانست.

محمد رضا شجریان در واکنش به این اقدام با اشاره به افرادی که از این نامه سوواستفاده می کنند گفت: "تصمیم علیزاده اعتراض به بادمجان دور قاب ‌چینهاست."

 

یوتیوب ظرفیت بازدیدش را به خاطر "گنگم استایل" افزایش داد

ویدیو کلیپ کره ای "گنگنم استایل"، اثر خواننده پاپ کره ای، "سای"، که در سال ۲۰۱۲ ساخته شد، از حداکثر ظرفیت بازدید "یوتیوب" فراتر رفت و این سایت را ناگزیر به تغییر ظرفیت شمارشگرش کرد.

یوتیوب گفته است که این ویدیو که پربیننده ترین ویدیو تاریخ این سرویس است، بیش از ۲میلیارد و ۱۴۷میلیون بار دیده شده است. یوتیوب اکنون حداکثر ظرفیت بازدید ویدیوها را به عدد ۱۹ رقمی "۹ کوینتیلیون" افزایش داده است.

نام این ویدیو از محله ای در حاشیه شهر سوول، پایتخت کره جنوبی، برگرفته شده و در آن چهره اصلی با افراد مختلف در مکانهای گوناگون و در وضعیتهای بسیار متنوع می رقصد.

گنگنم استایل در سال ۲۰۱۲ جایزه "ام تی وی" در اروپا را به خود اختصاص داد و موزیک ویدیو سال شد.

دومین ویدیوی پربازدید یوتیوب، موزیک ویدیوی "Baby" خواننده کانادایی،"جاستین بیبر" است که بیش از یک میلیارد بازدید از گنگنم استایل فاصله دارد.

 

نامزد های اصلی جوایز گرمی 2015

"بیانسه"، "سام اسمیت" و "اد شیران" نامزدهای اصلی جوایز گرمی ۲۰۱۵ شناخته شدند.

سام اسمیت خواننده جوان انگلیسی در شش رشته از جمله بهترین هنرمند نورسیده، نامزد شده است.

آهنگ با من بمان (Stay with me) نیز نامزد بهترین اجرای پاپ و بهترین ضبط سال شده است.

از دیگر انگلیسیها می شود به "کلد پلی"، "اد شیران" و چارلی XCX اشاره کرد که در کنار "فرل ویلیامز" و "بیانسه" نامزد این جوایز شده اند.

"چارلی "XCX همچنین برای آهنگ پرفروش "خیال"‌که با "ایگی آزالیا" خوانده، نامزد چند جایزه شده است.

بیانسه نیز با پنجمین آلبوم خود نامزد چند رشته از جمله جایزه اصلی گرمی در رشته آلبوم سال شده است.

مراسم پنجاه و هفتمین دوره جوایز گرمی روز ۸ فوریه ۲۰۱۵ در لس آنجلس برگزار خواهد شد.

 

نقاشی

 

پیوند هنر و رنج در نمایشگاهی در ژنو

نمایشگاه کاملا متفاوت و نوآورانه ای از آثار هنری در موزه صلیب سرخ شهر ژنو برپا شده که هدف آن نشان دادن رابطه هنرمندان با رنج است. در این نمایشگاه که با عنوان "همه چیز انسانی" برگزار می شود، آثاری به نمایش گذاشته شده که به شکلی بسیار برجسته و دلخراش، رنج و مصیبتی را که انسانها در صد سال گذشته به یکدیگر تحمیل کرده اند، نشان می دهند.

این نمایشگاه با آثاری مثل طرحهای سیاه قلم "اوتو دیکس" از زندگی در سنگرهای جبهه های جنگ جهانی اول تا مونتاژ عکاسی از صحنه های جنگ عراق، نتیجه همکاری موزه صلیب سرخ و موزه هنرهای مدرن و معاصر شهر ژنو، مامکو، است.

"راجر مایو"، مدیر موزه صلیب سرخ، معتقد است که برگزاری چنین نمایشگاهی در شهر ژنو بسیار بجاست چون دفتر مرکزی بسیاری از نهادهای سازمان ملل متحد و همین طور مرکز صلیب سرخ جهانی در این شهر قرار دارد. ژنو همزمان محل تولد و امضای پیمان بین المللی نظارت بر رفتار دولتها در زمان جنگ، یعنی کنوانسیون ژنو است.

از آثار به نمایش در آمده می توان از مجموعه نقاشیهای "نیکلای گتمن"، هنرمند اوکراینی نام برد که از وضعیت بازداشتگاههای کار اجباری دوران استالین الهام گرفته اند که خود او هشت سال در آنجا حبس بود.

همچنین "بانوی گریان"، اثر پابلو پیکاسو، شاهدی است از خشم این هنرمند از آنچه که در جریان جنگ داخلی اسپانیا بر سر هموطنانش آمد.

"شورش در شهر تاریک"، اثر "کارا واکر" یک مجموعه چند رسانه ‌ای است که فیلم، عکس و نقاشی را شامل می شود

یکی دیگر از آثار شاخص این نمایشگاه تابلوی "پناهجو" اثر "فلیکس نوزباوم" است که در سال ۱۹۳۹ کشیده شده. او یک آلمانی یهودی تبار بود و در سال ۱۹۴۴ همراه با تمام اعضای خانواده اش در اردوگاه "آشویتس" به قتل رسید .

این نمایشگاه بازدید کنندگان فراوانی را به خود جلب کرده است.

 

رکورد جدیدی برای یکی از آثار ترنر

تابلویی از "ویلیام ترنر"، نقاش سرشناس انگلیسی در قرن نوزدهم، در یک حراجی به قیمت ۳۰.۳ میلیون پوند به شخصی که هویتش فاش نشد، فروخته شد و رکورد جدیدی برجا گذاشت.

به گفته سخنگوی حراجی "ساتبی"، مبلغ فروش این تابلو بالاترین رقمی است که بابت یک اثر نقاشی انگلیسی در دوره پیش از قرن بیستم پرداخت شده است.

جی دبلیو ام ترنر (۱۸۵۱-۱۷۷۵) در سالهای جوانی تحت تاثیر نقاشان بزرگ ایتالیایی بود و بارها به ایتالیا سفر کرد. بسیاری از برجسته ‌ترین آثار او را چشم اندازهای ایتالیایی تشکیل می ‌دهند.

 

فیلم

 

نامزدهای بهترین فیلم خارجی سال 2014

در مسابقه اسکار سال آینده، فیلمهایی از ۸۴ کشور برای کسب جایزه بهترین فیلم خارجی رقابت خواهند کرد.

برنده های احتمالی :

"دو روز، یک شب"

- "ماریون کوتیار" نقش شخصیت اصلی فیلم "دو روز، یک شب" را که درامی پرهیجان و دشوار است، بازی می کند. این فیلم از سوی بلژیک نامزد اسکار بهترین فیلم خارجی شده است.

"نهنگ"

- فیلم "نهنگ" به کارگردانی "آندری زویاجینتسف" فساد در روسیه معاصر را نشان می دهد. این فیلم جایزه بهترین فیلمنامه را از جشنواره فیلم کن به دست آورد و در جشنواره فیلم لندن به عنوان بهترین فیلم انتخاب شد.

"خواب زمستانی"

- "نوری بیلگه جیلان"، کارگردان اهل ترکیه، داستانی الهام گرفته شده از "آنتوان چخوف" را در "خواب زمستانی" روایت می کند. این فیلم برنده نخل طلا در جشنواره فیلم کن شده است و نامزد ترکیه برای اسکار بهترین فیلم خارجی است.

"ایدا"

- فیلم "ایدا" اثر "پاول پاولیکوفسکی" در دهه ۱۹۶۰ در لهستان می گذرد. شخصیت اصلی فیلم دختری هجده ساله و یتیم است. او تمام عمرش را در یک صومعه سپری کرده است. این فیلم موضوعاتی چون اعتقاد به مذهب کاتولیک و نیز یهودی ستیزی در لهستان را بررسی می کند.

"مامی"

- از فیلم کانادایی "مامی" به کارگردانی "زاویه دولان" ۲۵ ساله همچون یک شوک الکتریکی در جریان جشنواره فیلم کن نام برده شد. این فیلم جایزه بزرگ هیات داوران جشنواره کن را همراه با فیلم "ژان لوک گدار" دریافت کرد.

 

پرفروش ترین فیلمهای اروپایی در سالی که گذشت

فیلم کمدی داستانی "هشت فامیل باسکی" یا "یک ماجرای اسپانیایی" به کارگردانی "امیلیو مارتینز لازارو"، بیش از ۶ میلیون و پانصد هزار تن را به سالن سینماهای اسپانیا کشاند.

فرانسویها هم یک کمدی را به دیگر فیلمهای داستانی سال ترجیح دادند. "مگر ما چه گناهی کردیم؟" ماجرای خانواده مسیحی و بورژوایی ست که هر چهار دختر آن با مردانی از نژاد و قومهای متفاوت رابطه عاشقانه دارند. "فلیپ دو شوورون" سعی داشته در این فیلم کلیشه های موجود در جامعه فرانسه را به نقد و سخره بگیرد؛ نقدی که مورد استقبال بیش از ۱۲ میلیون تن قرار گرفت.

در پرتغال، اقتباس سینمایی یک رمان کلاسیک موفقیتی چشمگیر به همراه داشت. "خانواده مایاس: فصلهایی از زندگی رمانتیک"، نوشته "اسه د کی روش"، نویسنده ممتاز پرتغالی است که در قرن نوزدهم میلادی زیست. این فیلم به کارگردانی "ژائائو بوتلو"، زندگی اشراف زاده ای در سالهای ۱۸۷۰ همزمان با پایان دوران پادشاهی در پرتغال را به تصویر کشیده است.

 

تخت به جای صندلی سینما در بوداپست

اولین سینمای دارای تخت به جای صندلی در اروپا در بوداپست افتتاح شد. برای این سینما بیش از سه میلیون یورو سرمایه گذاری شده است و ده سال ساخت آن طول کشیده است. تماشاگران در این سینما می توانند فیلم را با دراز کشیدن روی تخت و با بالشهایی زیر سرشان دنبال کنند.

از آنجا که موضوع بهداشت در این سینما بسیار با اهمیت است، منسوجات مورد استفاده برای تختها و بالشها در این سینما به سادگی قابل شستشو است.

در این سینما به جای فیلمهای جدید، فیلمهای کلاسیک قدیمی به نمایش در می آید.

در سینمای مزبور هر نفر فقط یک بلیط برای کل یک تخت می تواند تهیه کند که قیمت آن ۱۸ یورو است که دو نفر همراه با دو بچه زیر ده سال می توانند از آن استفاده کنند.

 

تهدید سایبری سونی به خاطر اکران فیلم "مصاحبه "

شرکت "سونی" که یک کمدی به نام "مصاحبه" با موضوع سووقصد به جان رهبر کره شمالی را آماده نمایش کرده بود، به دلیل یک حمله سایبری اکران آن را لغو کرد. قرار بود این کمدی ۲۵ دسامبر اکران شود.

باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا، از این اقدام سونی به شدت انتقاد کرد و گفت: "ما نمی ‌توانیم در جامعه ‌ای زندگی کنیم که یک دیکتاتور در جایی از جهان ناگهان تصمیم بگیرد در آمریکا اعمال سانسور کند."

 

بازگشت به صفحه اول

بازگشت به صفحه نبرد خلق