اخبار کارورزان پرستاری

 

امید برهانی

 

ادامه طرح تحول، نظام سلامت را به بن بست می کشاند

سلامت نیوز، 6 مرداد - حدود دو ماه از آغاز اجرای طرح تحول نظام سلامت در بیمارستانهای دولتی کشور گذشته است. طرحی که بنا دارد با کاهش میزان پرداختی از جیب مردم در بیمارستانهای دولتی، باعث بهبود ارائه خدمت و افزایش رضایت مردم در حوزه خدمات سلامت شود و البته برای رسیدن به این هدف، چندین میلیارد تومان از سوی وزارت بهداشت هزینه در نظر گرفته شده است.

در طول دو ماهه اخیر، اظهار نظرهایی توسط برخی از کارشناسان و مسوولان در خصوص ایده اصلی و همچنین تبعات اجرای این طرح صورت گرفته است که در زیر به آنها اشاره خواهد شد:

- عدم نزدیکی به عدالت با اجرای آن: نحوه توزیع منابع در این طرح به صورتی است که نه تنها به عدالت در ارایه خدمت نزدیک نیست، بلکه الزامات پرداخت عادلانه به ارایه دهندگان خدمت (پرستاران و کادر درمان ) نیز در آن دیده نشده است. همچنین دکتر مسعود پزشکیان، وزیر اسبق بهداشت معتقد است، از آنجایی که در این طرح به سطح ‌بندی و اولویت قرار دادن مناطق محروم و حاشیه ‌نشینها توجه چندانی نشده است، می توان گفت طرح تحول در سلامت در این بعد نیز نتوانسته نظام سلامت را به عدالت نزدیک کند.

- افزایش مصرف و القای هزینه اضافی به سیستم بهداشت و درمان (تقاضای القایی): در بسیاری از نظامهای سلامت، تقاضای القایی یکی از چالشهای اساسی و از دلایل هدر رفت منابع عمومی و فقیر شدن مردم محسوب می شود. کارشناسان معتقدند آنچه امروز در دل طرح تحول نظام سلامت ایران در جریان است، جهت دادن بازار درمان به سوی خدمات تخصصی و فوق تخصصی است و با روال موجود، هزینه های زیادی به سیستم سلامت وارد خواهد شد.

یک استاد داروسازی بالینی در این باره می گوید: "به عنوان متخصصین داروسازی بالینی نگرانیهای خیلی بزرگی در خصوص طرح تحول نظام سلامت داریم. چرا که این طرح در واقع باعث افزایش مصرف شده است، هم در حوزه تجهیزات و هم در حوزه دارو. این روند باعث شده است تا بازار استفاده از محصولات دارویی خارجی به نفع کمپانیهای خارجی مشخصی جهت داده شود و این امر نهایتاً به ضرر مردم خواهد بود."

وی همچنین، در مورد ادامه یافتن طرح تحول با روال موجود هشدار داده است و گفته است که ادامه این طرح در شرایط فعلی باعث می‌ شود نظام سلامت ایران در شش ماه آینده با بن بست مواجه شود. رییس شورای عالی نظام پرستاری نیز می گوید: "افزایش درخواستهای القایی و سفارش آزمایشها و سایر فرآیندهای کلینیکی و پاراکلینیکی بدون توجیه علمی، از پیامدهای اجرای این طرح است."

 

عملکرد وزارت بهداشت در نظرسنجی پرستاران

خبرگزاری مهر، 14 مرداد - عضو شورای عالی نظام پرستاری با اشاره به نظرسنجی که از عملکرد وزارت بهداشت در حوزه پرستاری انجام شده است، از نارضایتی 98 درصدی پرستاران کشور خبر داد.

محمد شریفی مقدم اظهار داشت: "یکماه قبل نظرسنجی با هدف بررسی رضایتمندی جامعه پرستاری از عملکرد وزارت بهداشت در حوزه پرستاری انجام شد که نتایج آن قابل توجه است. بیش از 3400 نفر از پرستاران سراسر کشور در این نظرسنجی شرکت کردند و سووال نظر سنجی این بود که آیا از عملکرد وزارت بهداشت در حوزه پرستاری رضایت داشته اید، که سه گزینه بلی، خیر و سایر موارد برای آن تعریف شده بود."

دبیرکل "خانه پرستار" ادامه داد: "نتایج این نظرسنجی حاکی از این دارد که بیش از 98درصد شرکت کنندگان، گزینه "خیر" یا به عبارتی، نارضایتی از عملکرد وزارت بهداشت را انتخاب کرده بودند و تنها در حدود یک درصد از شرکت کنندگان از عملکرد وزارت بهداشت در حوزه پرستاری رضایت داشته اند. نتایج این نظرسنجی نشان از نارضایتی گسترده جامعه پرستاری از عملکرد وزارت بهداشت دارد و می توان گفت که سیاستهای این وزارتخانه در حوزه پرستاری طی یک سال اخیر، ناکارآمد بوده و در نتیجه کاهش اعتماد پرستاران به سیستم بهداشتی و درمانی کشور را موجب شده است."

عضو شورای عالی نظام پرستاری تاکید کرد: "اگر وزارت بهداشت به افکار عمومی جامعه پرستاری به عنوان کسانی که در خط مقدم نظام سلامت قرار دارند اعتقاد دارد، بایستی رفتار خودش را تغییر دهد. زیرا ادامه وضعیت موجود بر ارایه خدمات پرستاری به مردم و بیماران تاثیر منفی خواهد گذاشت، چرا که رضایت مندی گیرندگان خدمات نظام سلامت متاثر از رضایت مندی ارایه دهندگان خدمات سلامت است. متاسفانه وضعیت پرستاری اسفبار است و پرستاران زیر بار فشار سنگین کار و همچنین تبعیضهای ناعادلانه در نظام سلامت، کمر خم کرده اند."

دبیرکل "خانه پرستار" با اعلام اینکه جامعه پرستاری امیدی به اقدامات وزارت بهداشت ندارد، گفت: "پرستاران انتظار دارند که دولت، مجلس، دستگاههای نظارتی و... به موضوع سلامت مردم و ارتباط آن با قوانین پرستاری وارد شده و خواسته های معقول پرستاران را بشنوند."

 

نوبت کاری پرستاران هنوز بر مبنای مصوبه ۶ سال پیش محاسبه می ‌شود

ایلنا، 14 مرداد - عضو هیات مدیره نظام پرستاری اصفهان گفت: "نوبت کاری پرستاران هنوز بر مبنای حقوق مصوب سال ۸۷ محاسبه می‌ شود."

وی در این باره گفت: "آیین نامه اجرایی تعیین نوبت کاری پرستاران هنوز از سوی دولت تنظیم نشده است. این درحالی است که دولت در سال ۸۷ موظف شده بود ظرف شش ماه از اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری، این آیین نامه را تنظیم کند."

این فعال صنفی پرستاران ادامه داد: "نوبت کاری پرستاران تا پایان سال ۸۷ تابع قانون استخدام کشوری و نظام هماهنگ کارکنان دولت بود، اما از ابتدای سال ۸۸ قانون مدیریت خدمات کشوری برای تعیین نوبتهای کاری حاکم شد. در آن زمان این قانون آیین نامه اجرایی نداشت، بنابراین دولت وقت مقرر کرد که نوبت کاریها به طور موقت بر مبنای حقوق مبنای سال ۸۷ محاسبه شود."

وی ادامه داد: "این آیین نامه هنوز نوشته نشده و نوبت کاری پرستاران بیمارستانهای دولتی هنوز و بعد از گذشت ۵ سال، بر مبنای حقوق سال ۸۷ محاسبه می ‌شود."

وی در تشریح تفاوت وضعیت پرداخت نوبت کاری پرستاران بخش خصوصی و دولتی افزود: "پرستاران بیمارستانهای خصوصی بر اساس مزد مصوب شورای عالی کار نوبت کاری خود را دریافت می‌ کنند. نوبت کاری این پرستاران بسته به نوع شیفت کاری شان، ۱۰، ۱۵ و ۲۲ درصد از حقوق مصوب شورای عالی کار است. این در حالی است که نوبت کاری پرستاران بیمارستانهای دولتی بر مبنای حقوق مصوب کارکنان دولت در سال ۸۷ محاسبه می ‌شود."

 

کارکنان بیمارستان محلات خواستار عدالت شغلی مدیران هستند

فارس، 15 مرداد - قاسم رییس‌ اکبری، مسوول اورژانس بیمارستان محلات اظهار داشت: "هر چند مشکلات پرستاران دیگر موضوع تازه ‌ای نیست، ولی همچنان کمبود پرستار، تفاوت زیاد درآمد بین پزشک و پرستار، شیفتهای زیاد و اضافه ‌کاریهای اجباری به خصوص شب‌ کاریها، برخوردهای همراهان بیمار، افسردگی ناشی از مشاهده صحنه های دردناک، فرسودگی شغلی، احتمال سرایت برخی بیماریهای خونی و... مشکلاتی است که جامعه پرستاری با آن روبرو است و طی این سالها از این مشکلات ذره‌ ای هم کم نشده است."

رییس ‌اکبری با اشاره به عدم پرداخت پول لباس پرسنلی بیان داشت: "شهریور امسال دو سال و نیم می‌ شود که پول لباس پرسنل پرداخت نشده است، این در حالی است که هر بار بازرسان به یونیفرم پرسنل ایراد می‌ گیرند، غافل از اینکه آنها در این مدت حق و حقوق خود را دریافت نکرده‌ اند."

وی پرداختهای دیرهنگام اضافه کار پرسنل را از دیگر مشکلات این قشر عنوان و بیان کرد: "با توجه به تغییرات قیمتی در تمامی عرصه ‌های اقتصادی و تورم موجود، عدالت این نیست که پرسنل شیفتهای اجباری و اضافه کار پر کنند، ولی حقوق آن را بعد از چندین ماه دریافت کنند."

مسوول اورژانس بیمارستان محلات ادامه داد: "حق مسکن چند سال گذشته ضمن این که به موقع پرداخت نشده، متاسفانه فقط 50 درصد آن به پرسنل داده می ‌شود و این تفاوت قابل گذشت نیست. اگر حق حق است، پس باید کامل پرداخت گردد و اگر هم حقی نیست، آن را از قانون حذف کنند تا عدالت به خواست تصمیم‌ گیران رعایت شود."

وی افزود: "پرداخت دیرهنگام کارانه پرسنل که این نیز درد مزمن دیگری است، قابل توصیف و توضیح نیست."

وی گفت: "عدم پرداخت به موقع ماموریتهای پرسنلی که عادت شده است یکساله پرداخت شود، از دیگر مشکلات پرسنل درمانی است. انصاف نیست پرسنل جان خود را کف دست گذاشته برای نجات جان بیماران یا انجام امور اداری ـ بهداشتی ماموریت بروند، ولی حق و حقوق آن را یکسال بعد دریافت کنند که باید برای آن چاره اندیشی شود."

 

بیم و امید پرستاران در طرح تحول

ایرنا، 20 مرداد- به گفته فعالان عرصه بهداشت و درمان، اجرای طرح تحول نظام سلامت در استان قم باعث افزایش مراجعات مردمی و افزایش حجم و فشار کار پرستاران شده است، درحالی که طی این مدت تعداد نیروی پرستار ثابت مانده است.

اجرای طرح تحول نظام سلامت اردیبهشت ماه امسال در سراسر کشور آغاز شد، بر اساس این طرح، تعرفه های درمان برای بیماران بستری در بیمارستانهای دولتی به شدت کاهش یافت و بیماران تنها موظف به پرداخت 10درصد از هزینه درمانی و بیمارستانی خود شدند و 90درصد باقی مانده را دانشکده یا دانشگاه علوم پزشکی و دستگاه های بیمه گر پرداخت می کنند.

اجرای این طرح موجب افزایش مراجعات مردم به مراکز درمانی دولتی شده است و این امری است که برای پرستاران هم امید بخش است و هم بیمهایی را در بردارد: امید به رونق شغلی و بیم از افزایش فشار کاری.

به گفته گروهی از پرستاران قمی، افزایش حجم کار پرستاران در شرایطی اتفاق افتاده است که تعداد نیروی پرستار در مراکز درمانی افزایش نیافته است و تکلیف نیروهایی که در آزمون پرستاری پذیرفته شده اند نیز هنوز مشخص نیست

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: "علی رغم افزایش حجم خدمات در مراکز، تعداد پرسنل مراکز درمانی به ویژه تعداد پرستاران ثابت مانده است که این امر موجب نارضایتی این قشر شده است."

وی با اشاره به کمبود شدید نیروی انسانی در بیمارستان بهشتی افزود: "علی رغم برگزاری آزمون استخدام پرستاری، تاکنون نتوانسته ایم نیرویی در مراکز درمانی استخدام کنیم."

رییس هیات مدیره نظام پرستاری قم با بیان اینکه با اجرای طرح تحول نظام سلامت، پرستاران در صف اول خدمت قرار گرفتند گفت: "با توجه به اینکه طرح تحول نظام سلامت به صورت جهادی! اجرا شد، زیرساختهای اولیه این طرح فراهم نبود. با اجرای این طرح، درصد مراجعه مردم به مراکز درمانی افزایش یافت اما افزایشی در پرسنل و تجهیزات بیمارستانی نداشتیم."

وی به کمبود نیروی مرد در بخش پرستاری اشاره کرد و گفت: "در برخی بخشهای جراحی مردان مجبوریم از پرستار زن استفاده کنیم که این مساله باعث نارضایتی پرستاران، خانواده های ایشان و بیماران می شود."

وی با بیان اینکه وضعیت استخدامی افرادی که در آزمون پرستاری قبول شده اند مشخص نیست ادامه داد: "با همه تلاشی که پرستاران برای موفقیت هر چه بیشتر طرح تحول سلامت انجام می دهند اما کمبود نیروی انسانی در بخش پرستاری سبب لطمه زدن به نگرش مثبت مردم نسبت به این طرح خواهد شد."

عزت الله براتی، مدیر خدمات پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی قم نیز گفت: "استفاده از خدمات دانشجویان علوم پزشکی یکی از راهکارهای برطرف کردن بخشی از نیازهای مرتبط به نیروی انسانی است، اما این امر نیز ممکن است مشکلاتی به بار آورد. البته استفاده از دانشجویان در بیمارستانها باید بررسی دقیق شود و استفاده زیاد از این قشر ممکن است باعث افت کیفیت خدمات در بیمارستانها شود."

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق