رویدادهای هنری ماه

 

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

"آنکه مبارزه می کند ممکن است شکست بخورد، آنکه مبارزه نمی کند شکست خورده است" (رزا لوکزامبورگ (1919 – 1871)، مارکسیست انقلابی لهستانی و یکی از تاثیر گذارترین رهبران طبقه کارگر آلمان، او به همراه کارل لیبکنشت، جناح چپ و ضد امپریالیست حزب سوسیال دموکرات آلمان را بنیان گذاشت و بعدها گروه "اسپارتاکوس" که از دل حزب کمونیست آلمان زاده شد را تشکیل داد. رزا لوکزامبورگ در 15 ژانویه 1919 در خیابانی در برلین به همراه کارل لیبکنشت توسط آدمکشان حکومت میلیتاریست آلمان به قتل رسید."

 

فیلم

 

دومین قسمت فیلم مرد عنکبوتی پرفروش ترین‌ فیلم آمریکا شد

دومین قسمت "مرد عنکبوتی" که در نخستین تعطیلات آخر هفته به روی پرده سینما رفت، در سینماهای آمریکا حدود ۹۲ میلیون دلار فروش داشت. این فیلم 116 میلیون دلار هم فروش جهانی داشت. احتمال داده می شود که این فیلم پرفروش ترین فیلم سال گردد.

کمپانی سونی، سازنده رشته فیلمهای مرد عنکبوتی، دو قسمت دیگر از این مجموعه را در دست تولید دارد که در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۸ به نمایش در خواهند آمد.

 

پخش مسابقات فوتبال جام جهانی برای تماشاچیان مختلط ممنوع شد

در پی اعلام ممنوعیت پخش مسابقات فوتبال جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل در سینما در صورت مختلط بودن تماشاچیان، آقای اشرفی، رییس انجمن سینماداران گفت: "اگر واقعا نظر نیروی انتظامی بر این باشد که خانواده ‌ها نتوانند همراه یکدیگر در سینماها مسابقات را تماشا کنند، ما هم از پخش مسابقات فوتبال صرف نظر می ‌کنیم."

پیشتر احمدرضا رادان، جانشین فرمانده نیروی انتظامی رژیم گفته بود: "سینماها می‌ توانند به صورت جداگانه یک سالن را به زنان و دیگری را به مردان اختصاص دهند، اما پخش به صورت مختلط ممنوع است".

این در حالیست که رییس انجمن سینماداران گفته بود، هدف از پخش مسابقات فوتبال در سالنهای سینما "گردهم آمدن خانواده ‌ها با هدف فراهم آوردن ساعاتی برای یک تفریح سالم است".

 

شصت و هفتمین جشنواره فیلم کن با فیلم "ریس موناکو" آغاز شد

شصت و هفتمین جشنواره فیلم کن از چهارشنبه ۱۴ اردیبهشت، در ساحل دریای مدیترانه در جنوب فرانسه آغاز به کار کرد. آغازگر این جشن سینمایی فیلم گریس موناکو (Grace of   Monaco) است که بر اساس داستان زندگی "گریس کلی"، ستاره سابق هالیوود و همسر درگذشته حکمران پیشین موناکو ساخته شده است.

نقش پرنسس گریس را "نیکول کیدمن" بازی می کند و داستان آن درباره روزهای بحرانی دوران زناشویی او با پرنس "راینه" سوم، حکمران موناکو است. داستان در اوایل دهه ۱۹۶۰ و درگیری میان موناکو و فرانسه تحت حکمرانی شارل دوگل می گذرد.

"تیم راث"، "فرانک لانگلا" و "درک جاکوبی" بازیگران دیگر گریس موناکو هستند.

"خداحافظ زبان" اثر "ژان لوک گدار"، "دو روز و یک شب"، از "ژان پیر" و "لوک داردن"، "آقای ترنر" از "مایک لی"، "ابرهای سیلس ماریا" از "اولیویر آسایاس"، "خواب زمستانی" از "نوری بیلگه جیلان" و "جیمی هال" از "کن لوچ" برخی از فیلمهای مطرح بخش اصلی جشنواره امسال هستند.

لیلا حاتمی، بازیگر سینمای ایران در هیات داوران بخش مسابقه حضور دارد. این اولین بار پس از سال ۲۰۰۹ است که اکثریت هیات داوران کن را زنان تشکیل می‌ دهند.

 

فیلم جدید رضا علامه زاده به مادران خاوران تقدیم شد

فیلم داستانى- مستند "با من از دریا بگو" ساخته رضا علامه‌ زاده روز شنبه ۱۷ مه/ ۲۷ اردیبهشت در شهر کلن به نمایش درآمد. این فیلم به کشتار زندانیان سیاسى در تابستان ۶٧ پرداخته و به مادران خاوران تقدیم شده است.

رضا علامه زاده در گفت‌ و گو با "دویچه وله" در مورد ایده شکل ‌گیری این فیلم می ‌گوید: "این جستجوی تصویری ذهن من برای یافتن پاسخ این پرسش است که چگونه "رویای" یک ملت به "کابوس" بدل شد. من سالها تصمیم داشتم که درمورد کشتار سال ۱۳۶۷ در ایران فیلمی بسازم و در نهایت با مشکلات بسیار موفق به این کار شدم."

به گفته رضا علامه ‌زاده، مشکل بسیار بزرگی که در ساخت این فیلم وجود داشت، فقدان تصویر و یا صدا از تمامی کشتارهای دهه ۶۰ بود.

 

 

موسیقی

 

لغو کنسرت عالیم قاسم اف در تبریز

کنسرت هنرمند برجسته آذربایجانی، "عالیم قاسم اف" در تبریز لغو شد. این کنسرت قرار بود روز 6 خرداد با اجرای قطعه "ساری گلین" برگزار شود، اما سپس اعلام گردید که لغو گردیده است. علت برهم خوردن کنسرت، "پیش آمدن سفری ضروری برای قاسم اف" عنوان شده است.

بعد از اجرای برنامه توسط عالیم قاسیم اف در سالن میلاد نمایشگاه بین‌ المللی تهران که با استقبال بسیاری از مخاطبان نیز همراه شد، مقرر شد وی بار دیگر برای اجرای کنسرت به تبریز سفر کند.

 

نارضایتی مسکو از پیروزی "خواننده همجنس باز" در یورو ویژن

پس از پیروزی خواننده تراجنسی اتریشی با ترانه "همچون ققنوس برخیز"، "ویتالی میلونف"، نماینده مجلس روسیه، با عصبانیت این خواننده تراجنسی که با لباس زنانه ظاهر می شود را "تبلیغ آشکار همجنس بازی و انحطاط معنوی" خواند.

"کونچیتا ورست"، خواننده اتریشی در مسابقه سالانه خوانندگی اروپا از رقیب روسی خود سبقت گرفت. این مسابقه همه ساله در میان کشورهای اروپایی برای انتخاب خواننده برتر سال برگزار می شود و طرفداران بیشماری در همه این کشورها دارد.

کشورهای محافظه کار اروپای شرقی همچون روسیه، بلاروس و ارمنستان از برگزار کنندگان "یورو ویژن" خواستند تا ورست را از دور مسابقات حذف و یا پخش زنده برنامه او در سراسر اروپا را سانسور کند. در بعضی از شهرهای روسیه تماشاچیان ورست را هو کردند.

ناظران سیاسی واکنش روسیه به این رویداد را نشانه شکاف بین آزادیخواهان نواندیش و محافظه کاران سنتی در غرب و شرق اروپا می دانند.

ورست ٢٥ ساله که نام اصلیش "توماس نیوورت" است و به دلیل تفاوتهایش رنج زیادی در کودکی کشیده، پس از بازگشت به کشورش گفت: "پیروزی دیروز تنها متعلق به من نیست، این موفقیت همه کسانی است که به آینده ای بدون تبعیض می اندیشند، آینده ای مبتنی بر مدارا و احترام. چیزی که مرزها را درنوردیده و شرق و غرب نمی شناسد."

وی افزود: "آنچه برای من مهم است این است که 80 درصد طرفدارانم از کشور روسیه و اروپای شرقی هستند."

 

دستگیری رقصنده های کلیپی در ایران

حسین ساجدی نیا، فرمانده نیروی انتظامی می گوید همه کسانی که در نسخه ایرانی موزیک ویدیوی آهنگ خوشحال (Happy) ساخته "فرل ویلیامز" در ایران نقش آفرینی کردند، شناسایی و بازداشت شده اند.

در این ویدیوکلیپ چند دختر و پسر ایرانی نشان داده می شود که با آهنگ "هپی" در کوچه ‌های تهران و روی پشت‌ بام در حال رقصیدن هستند. این ویدیو در روزهای اخیر دهها هزار بیننده داشته است.

ساعاتی پس از اعلام خبر بازداشت این عده، "فرل ویلیامز" در صفحه فیس ‌بوک خود نوشت: "بسیار مایه تاسف است که این بچه ‌ها به خاطر تلاش برای ترویج شادی دستگیر شده‌ اند."

بازسازی ویدیوی "هپی" که از موفق ترین و پرفروش ترین ترانه های ماه های اخیر بوده است، در سراسر جهان رایج شده است و صدها نمونه از بازسازی این ویدیو و رقصیدن جوانان با این آهنگ در فضای مجازی دیده می شود.

 

 

کتاب

 

اسنودن به جای جیمزباند

تهیه ‌کنندگان مجموعه فیلمهای "جیمز باند" قصد دارند بر مبنای کتاب تازه‌ انتشاریافته‌ "گلن گرینوالد"، خبرنگار روزنامه بریتانیایی "گاردین با مضمون افشاگریهای "ادوارد اسنودن" فیلمی بسازند.

"نه جایی برای پنهانکاری"، نوشته گلن گرینوالد که در سه ‌شنبه ۲۳ اردیبهشت (۱۳ مه) انتشار یافت، در این فاصله کوتاه بازتاب رسانه‌ ای گسترده ‌ای داشته است.

گرینوالد در این کتاب در مرزهای بین یک تریلر سیاسی مهیج و کتابی علمی درباره تحلیل داده ‌های اینترنتی، تصویری از چگونگی همکاری ‌اش با ادوارد اسنودن به دست می‌ دهد.

اکنون "مایکل جی ویلسن" و "باربارا بروکلی"، مدیران شرکت "ای او ان" (EON) که فیلمهای جیمز باند را تهیه می ‌کنند، اعلام کرده اند که حقوق این اثر را خریده ‌اند و قصد دارند به ‌جای فیلم تازه ‌ای از جیمز باند، افشاگری اسنودن درباره فعالیتهای جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا را روی پرده بیاورند. آنها از افشاگری اسنودن به عنوان "یکی از مهم ‌ترین رویدادهای سیاسی عصر" یاد کرده ‌اند.

 

طنز

 

شعر طنزی که روزنامه قانون را توقیف کرد

روزنامه "قانون"، وابسته به طیف حامیان روحانی، پس از انتشار شعر طنز زیر در باره "همایش دلواپسان" توقیف شد. گردهمایی مزبور از سوی مخالفان دولت و نوشیدن "جام زهر" برگزار شده بود.   

این چند روز کشمکش و گیر، مد شده

"دلواپسی" به طرز فراگیر، مد شده

گویا "حسن" مزاحم کسب کسی شده

در یک گروه باعث "دلواپسی" شده

دلواپس حساب و کتابند عده ‌ای

دلواپسان پشت نقابند، عده‌ ای

تحریم نیست تا دو قران کاسبی کنند

بایست فکر کاسبی جانبی کنند

ماهی گرفته ‌اند و گل ‌آلود کرده ‌اند

خوب از جدال و ترس و تنش، سود کرده ‌اند

دلواپسند، از تبعات خطایشان

از لوله ‌های نفت سر سفره‌ هایشان

گویند: کاش "باز همافر" برآمدی

وین دوره‌ حساب کشیدن سر آمدی

دلواپسند عقل و درایت اثر کند

آب خوش از گلوی خلایق گذر کند

مغشوش بر ملا شدن پشت پرده‌ اند

حتی ز فرط دلهره، "دلپیچه" کرده‌ ایم

باور کنید "باز همافر" تمام شد

آن ماجرای دلهره‌ آور تمام شد

باور کنید (اگرچه که خار و خسیم ما)

بیش از شما مشوش و دلواپسیم ما

دلواپس کرامت از دست رفته ‌ایم

آن عدل و آن صداقت از دست رفته ‌ایم

دلواپس درآمد ناچیز مردمیم

دلواپس گران شدن نان گندمیم

از خفت و مرارت، احوالمان بد است

از بوی "مهرورزی" تان حالمان بد است

دلواپسیم، بال و پر خویش برکشید

وین شاخ خود ز پیش و پس ما به در کشید

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق