رویدادهای هنری ماه

 

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

- تصور سرنگون شدن سیستم سیاسی کنونی تنها چیزی از سیاست است که مرا به وجد می آورد (راسل براند، متولد 1975، کمدین انگلیسی، هنرپیشه، شومن و نویسنده) 

- انسان نباید تمام زندگی اش را صرف این کند که خودش را از دریچه چشم دیگران ببیند (پنه لوپه کروز، متولد 1974، هنرپیشه و مدل اسپانیایی)

 

سینما

 

اعتراض سینماگران به ممنوعیت خروج محمد رسول اف  

شماری از کارگردانان سینمای جهان در اعتراض به ممنوعیت خروج محمد رسول اف، کارگردان ایرانی، در مقابل سفارت جمهوری اسلامی در سوئد تجمع کردند. محمد رسول اف اجازه نیافته است  برای شرکت در جشنواره فیلم استکهلم از ایران خارج شود.

حدود 20 کارگردان در حالیکه پارچه ای به چشمان خود بسته بودند، در مقابل سفارت رژیم  دست به اعتراض زدند. دستمال چشم آنان اشاره به فیلم "دست نوشته ها نمی سوزند"، ساخته محمد رسول اف داشت. این اثر، یکی از فیلمهای حاضر در جشنواره استکهلم است.

 

19 میلیارد تومان هزینه برای تولید 8 فیلم با فروش ۴۹۶ میلیون

در دوره مدیریت سیداحمد میر‌علایی، مدیرعامل پیشین بنیاد سینمایی فارابی، بیش از ۱۹ میلیارد تومان برای تولید آثاری که حدود ۵۰۰ میلیون تومان فروش داشته اند، هدر داده شده است. بودجه ده فیلم تولید شده از سوی بنیاد سینمایی فارابی در مجموع ۲۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بوده است.

در میان انبوهی از فیلمهای سینمایی در سالهای اخیر که با بودجه این موسسه دولتی تولید شدند، فقط ‌۳۰ درصد توانسته اند سرمایه ای که صرف آنها شده را برگردانند.  

بنیاد سینمایی فارابی در سایت رسمی خود از انتشار نام فیلمهایی که با سرمایه‌ گذاری بنیاد تولید شده خودداری کرده است.

 

ناآرامیهای تابستان ۲۰۱۳ در استانبول بر روی پرده‌ سینما

در هشتمین دوره "جشنواره فیلمهای تُرکی" در کلن، در کنار تازه ‌ترین فیلمهای سینمایی این کشور، چند مستند ‌از تظاهرات گسترده‌ مردم در مخالفت با برنامه ‌های دولت رجب طیب اردوغان، نخست وزیر این کشور نیز به نمایش درمی آید.

"این تازه آغاز کار است"، مونتاژی از فیلمهای کوتاه در این باره است که به انتخاب "نشاطی سونمز"، یکی از دست ‌اندرکاران "جشنواره‌ فیلمهای مستند ترکیه" تهیه شده است.

 

 

موسیقی

 

انیو موریکونه بهترین آهنگساز سال 2013 اروپا شد

"انیو موریکونه"، آهنگساز و موسیقیدان سرشناس ایتالیایی برای ساخت موسیقی فیلم "بهترین پیشنهاد" ساخته "جوزپه تورناتوره" از سوی آکادمی فیلم اروپا به عنوان بهترین آهنگساز سال 2013 اروپا برگزیده شد.

هیات ‌داوران هفت نفره آکادمی فیلم اروپا گفتند که او به راستی یک آهنگساز جهانی و یک استاد واقعی است.

انیو موریکونه، آهنگساز سرشناس ایتالیایی، با فیلمهای ماندگار تاریخ سینما چون "خوب‌، بد،‌ زشت" پیوند خورده است. وی تقریبا در تمام فیلمهای "سرجیو لئونه" مسوولیت ساخت موسیقی را برعهده داشت. کارنامه سینمایی او سرشار از افتخارات و جوایز متعدد است. وی پنج‌ بار نامزد دریافت جایزه اسکار بود که در سال 2007 جایزه ویژه دستاورد هنری را از آکادمی اسکار دریافت کرد.

موریکونه با کارگردانان سرشناسی چون "برناردو برتولوچی"، "پیر پائولو پازولینی"‌، "پدرو آلمادوار"‌، "جوزپه تورناتوره"، "اولیور استون"،‌ "ترنس مالیک"‌، "برایان دی پالما"‌، "کوینتین تارانتینو" و "بری لوینستون" همکاری داشته است. موسیقی فیلمهایی چون "یک مشت دلار" (۱۹۶۴)، "به خاطر چند دلار بیشتر" (۱۹۶۵)، "روزی روزگاری در غرب" (۱۹۶۸)، "روزهای بهشت" (۱۹۷۸)، "روزی روزگاری در آمریکا" (۱۹۸۴)، "ماموریت" (۱۹۸۶)، "تسخیرناپذیران" (۱۹۸۷)، "سینما پارادیزو" (۱۹۸۸)، "هملت" (۱۹۹۰)، "مالنا" (۲۰۰۰)، "بیل را بکش" و ... از کارهای اوست.

دریافت نشان افتخار دولتهای ایتالیا، فرانسه و مقدونی، جایزه "گرمی"، دو "گلدن گلوب"، پنج "بافتا"، 9 جایزه "دیوید دو دوناتلو" (اسکار سینمای ایتالیا)، 10 "روبان نقره ‌ای"، "شیر طلایی" افتخاری فستیوال ونیز، "عقاب طلایی" آکادمی سینمایی روسیه (۲۰۰۳) و جایزه موسیقی "پولار" از جمله افتخارات وی محسوب می‌ شود.

از میان آثار او که بیش از ۶۰ میلیون نسخه از آن در جهان به فروش رفته‌، "روزی روزگاری در غرب" با فروش تقریبی ۱۰ میلیون نسخه از پرفروش ‌ترین موسیقیهای بی کلام فیلم در تاریخ سینما به شمار می‌ آید.

 

عذرخواهی وزیر خارجه ترکیه از خواننده کرد

"احمد داوود اوغلو"، وزیر امور خارجه ترکیه در مصاحبه با موسسه "بروکینگز" در واشنگتن از خواننده کرد، "شوان پرور"، به خاطر "سیاستهای نادرست" که باعث دور افتادن وی از ترکیه شده، عذرخواهی کرد.

وی گفت: "من در کنار شوان پرور، خواننده کرد در اتوبوس نشسته بودم، نه به عنوان وزیر بلکه به عنوان یک شهروند عادی. من او را درک می‌ کنم و احساس همدردی با او دارم. من به خاطر تمام سیاستهای نادرست که باعث شده تا این خواننده از کشورش دور بماند، عذرخواهی می ‌کنم. او فرزند این سرزمین است. سیاستهای نادرست قبل باعث دور افتادن او از وطن شده است."

داوود اوغلو همچنین به راهپیمایی چند روز قبل طرفداران حزب حاکم "عدالت و توسعه" در "دیاربکر" اشاره کرد که در آن شوان پرور نیز شرکت داشت.  

شوان پرور چندین دهه است که به خاطر خواندن یک آواز به زبان کردی در تبعید و در اروپا به سر برده است. حضور وی در این راهپیمایی اولین بازگشتش به وطن از سال 1976 میلادی محسوب می ‌شود.

وزیر امور خارجه ترکیه در ادامه گفت: "رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه نیز شخصا از این خواننده کرد استقبال می کند."

 

کشته شدن سه هنرمند ایرانی در نیویورک

دو نفر از اعضای گروه موسیقی "سگهای زرد"، به همراه یک هنرمند دیگر ایرانی در خانه خود در بروکلین نیویورک کشته شدند.

آرش فرازمند، ۲۸ ساله، نوازنده ساز‌های ضربی، سروش فرازمند، ۲۷ ساله، نوازنده گیتار و علی‌ اسکندریان، آهنگساز، نوازنده و خواننده، توسط فردی به نام علی اکبر رفیعی کشته شده اند که گفته می ‌شود پیشتر در یک گروه موسیقی راک به نام "فری کیز" فعالیت داشته است.

علی‌ اکبر رفیعی نیمه شب دوشنبه به وقت محلی نیویورک به محل اقامت اعضای گروه موسیقی "سگهای زرد" در محله ویلیامزبرگ شرقی حمله می ‌کند. به گفته پلیس، با یک مسلسل کالیبر ۳۰۸ به قربانیان شلیک شده است. قاتل با شلیک گلوله به سر و صورت برادران فرازمند و علی اسکندریان آنها را کشته و نفر چهارم، ساسان صادق پور اسکو را هم با شلیک دو گلوله از ناحیه دست زخمی کرده است. جسد علی ‌اکبر رفیعی در پشت بام این ساختمان پیدا شده است. به گفته مقامهای پلیس، او با شلیک گلوله به سرش خودکشی کرده است.

به گفته مقامات پلیس محلی، انگیزه قتل اختلاف مالی در یکی از این دو گروه راک، "فری کیز" یا "یلو داگز" بوده است.

"سگهای زرد" از گروههای مطرح موسیقی راک زیرزمینی در تهران بود و با فیلم "کسی از گربه‌ های ایرانی خبر ندارد"، ساخته بهمن قبادی به شهرت رسید. این گروه از سال ۲۰۰۶ در آمریکا در محله بروکلین نیویورک به کار هنری خود ادامه داد و در این مدت موسیقی آنها توجه منتقدان محلی نیویورک را به خود جلب کرده بود. "سگهای زرد" همچنین در جشنواره های مستقل موسیقی برنامه اجرا می‌ کرد و شبکه خبری "سی ‌ان ‌ان" هم در مورد آنها و موسیقی زیرزمینی ایران گزارشی تهیه کرده بود.

نام علی‌ اسکندریان نیز در دنیای موسیقی با پروژه "شکوه آزادی" پس از خیزشهای 88 مطرح شد. اسکندریان در حمایت از جنبش اعتراضی مردم به همراه عده ‌ای دیگر از هنرمندان ساکن آمریکای شمالی‌، آهنگ "شکوه آزادی" را منتشر کرد که با استقبال گسترده ای روبرو گردید.

 

 

تاتر

 

چهاردهمین جشنواره تیاتر و هنرهای نمایشی ایران در تبعید (گوهر مراد) در پاریس

چهاردهمین جشنواره تیاتر و هنرهای نمایشی ایران در تبعید (گوهر مراد) در پاریس "به یاد زنان و مردان آزادیخواه جهان و با هدف معرفی هنرمندان مهاجر یا تبعیدی، از ملیتهای مختلف" با حضور خانم "کلودین بوییگ"، معاون شهردار پاریس در امور حقوق بشر، در دو بخش برگزار شد.

برنامه های این جشنواره که از 7 نوامبر سال جاری تا 17 نوامبر ادامه داشت، شامل اجرای نمایشنامه، نمایش فیلم، کنسرت موسیقی و شعر خوانی بود.  

 

 

نقاشی

 

تجارت با تابلوهای نقاشی رکورد می شکند

یک تابلوی "فرانسیس بیکن"، نقاش معاصر ایرلندی - بریتانیایی در حراجی "کریستیز" در نیویورک رکورد شکست و به مبلغ ۱۴۲ میلیون دلار حراج شد.

تا پیش از این گران قیمت ترین تابلو فروخته شده تابلوی "جیغ"، اثر "ادوارد مونک" بود که سال گذشته ۱۲۰ میلیون دلار فروش رفت.

 

 

کتاب

 

رونق دوباره‌ کتاب کاغذی در بازار کتاب

با ورود کتابهای الکترونیکی به بازار، کارشناسان نشر پیش ‌بینی ‌کردند که به زودی کتابهای کاغذی روانه‌ موزه ‌ها می‌ شوند، اما چند ناشر آلمانی با انتشار کتابهای نفیس و گرانبها، بازار کتاب چاپی را همچنان داغ نگه ‌داشته ‌اند.

"الکساندر زندر"، رییس نهاد غیرانتفاعی "هنر کتاب" در این رابطه می‌ گوید: "در حال حاضر توجه به طرح و آرایش کتاب، بیشتر شده است. این گرایش - برخلاف انتظار - به ‌ویژه در نسل جوان کتاب‌ خوان دیده می ‌شود."

به گفته‌ این کارشناس، بخشهای تزیین و آرایش کتاب "در حال حاضر بیش از پیش مورد توجه خوانندگان قرار می‌ گیرد."

 

 

طنز

 

آنکه گفت آری و آنکه گفت یس

هادی خرسندی

 

- ولی خداییش الان بهترین وقت است که آقای مهاجرانی دوباره در باره فقدان نقطه خاکستری در زندگی اقتصادی آقای خامنه ای و علی الخصوص خاندانش یک فتوای جدید بدهد. اصلا این دفعه از آن دفعه واجب تر است. حتی ممکن است واجب شرعی یا کفایی یا یکی از اینها باشد که من فرقش را نمی دانم. خلاصه یک جوری بیاید این نود و پنج میلیارد ریال را

- دلار!

- گفتم که برای من فرقی نمی کند. یکجوری این نود و پنج میلیارد را رفع و رجوع کند. خیرش را ببیند. جای دوری نمی رود. خامنه ای هم آدم بی چشم و رویی نیست، پیش خودش نمی گذارد. خاندانش هم همینطور. آقامجتبی که حتما حالا التماس و دعا دارد. شاید الان آمده باشد لندن خدمت آقای مهاجرانی. البته پیش خودمان بماند، من خیلی نگرانم. یعنی می ترسم آقای مهاجرانی نود میلیاردش را ماله بکشد، اما توی پنج میلیارد آخرش بماند. یعنی خسته شود. خیلی پول است. من که هنوز مانده ام نود و پنج میلیارد ریال است یا دلار؟ به نظر من وزیر ارشاد اسبق باید به زور هم شده به وظیفه شرعی خودش عمل کند. علی الخصوص این پنج میلیارد آخر را باید صاف کند.

- یعنی دوباره برود به سالن دانشگاه لندن بنشیند بغلدست آقای فرخ نگهدار و همان...

- نه. به نظر من ایندفعه باید به انگلیسی بگوید. اصلا خوب است یک نامه انگلیسی به رویتر بنویسد، یک تعدادی رازهای زندگی آقای خامنه ای را فاش کند که باتری ساعتش را چند وقت به چند وقت عوض می کند و عمامه اش را چند دور، دور سرش می پیچد و سرانجام نات آنلی بلاک پوینت، ای.ون وان گری...

 

 

شعر

 

گیلان 

شهریور همه جا لهجه ی رشتی دارد

باران هاش بوی سفال می دهد

بادها عطر چای

روی حلب ها که بریزد

رادیو را خاموش می کنم

پنجره را باز

طاقچه ی خیس و دخترهای همسایه

فرقی نمی کند

وقتی عاشق می شوم

هر کجا باشم : گیلان است

 

مهرداد عرفانی

 بازگشت به صفحه نبردخلق