رویدادهای هنری ماه

 

لیلا جدیدی

 

- اگر گهگاه در کاری که می کنیم شکست نخوریم، نشان می دهد به هیچ کار مبتکرانه ای دست نزده ایم (وودی آلن (۱ دسامبر ۱۹۳۵)، کمدین، بازیگر، کارگردان، نویسنده و موسیقیدان آمریکایی است. او برنده چهار اسکار شامل یک اسکار بهترین کارگردانی و سه اسکار بهترین فیلمنامه اصلی شده است(

- پدیده ها بر من تاثیر می گذارند، اما هیچیک مرا به طور بنیادی تغییر نمی دهند (سالوادور دالی ( 1904 - 1989)، نقاش سورآلیست اسپانیایی)

 

کتاب

سوشمیتا بانرجی به دست طالبان به قتل رسید

ستیزه جویان طالبان به زور وارد خانه خانم "سوشمیتا بانرجی"، نویسنده هندی شدند و او را با شلیک گلوله به قتل رساندند. با این حال، آنها مسوولیت این قتل را به عهده نگرفتند.

سوشمیتا بانرجی ۴۹ سال داشت و در سال ۱۹۹۵ که طالبان بر افغانستان حکومت می ‌کرد، به کلکته گریخت و کتابی درباره خاطراتش از زندگی در افغانستان تحت حاکمیت طالبان نوشت. این کتاب بسیار پرفروش شد و سینمای "هالیوود" هم فیلمی با نام "فرار از طالبان" بر اساس آن ساخت که در سال ۲۰۰۳ به نمایش درآمده و خبرساز شد.

بانرجی در این اواخر به افغانستان بازگشته بود تا در کنار همسر خود زندگی کند. یکی از مقامهای ارشد پلیس اعلام کرد که وی در ولایت "پکتیکا" در حال تهیه فیلمی از زندگی زنان محلی بود.

به گفته پلیس، افراد مسلح وارد منزل وی شده و پس از بستن همسر و دیگر اعضای خانواده ‌اش، وی را به بیرون از منزل برده و به سوی وی تیراندازی کردند. شبه‌ نظامیان سپس جسد او را در نزدیکی یک مدرسه مذهبی رها کردند.

 

شادباش انجمن قلم ایران در تبعید به سیمین بهبهانی

انجمن قلم ایران در تبعید به مناسبت اهدای جایزه "یانوس پانونیوس" انجمن قلم مجارستان به سیمین بهبهانی پیام شادباشی منتشر کرده است. در بخشی از این پیام آمده است: "شعر بهبهانی، زبان دلیر و توانمند و بلند آن فرودستانی ست که دست روزگار توانشان را به جبر و ترفند گرفته است؛ زبانی زیبا و استوار که در برابر هیچ گونه ای از زور و استبداد خاموش نمانده است.

جایزه "یانوس پانونیوس" که در روزهای پایانی ماه اوت امسال از سوی انجمن قلم مجارستان به غزلبانوی شعر امروز ایران پیشکش شد، در حقیقت پاداشی ست برای شاعری که با قامتی افراشته، "وظیفه دشوار" انسان بودن را در وضعیت بسیار نا به هنجار میهنمان، تا کنون بر دوش زبان و شعر خویش برده است.

ما، از انجمن قلم مجارستان سپاسگزاریم که در راستای مبارزه برای آزادی بیان و اندیشه، این جایزه گرانبها و گرانقدر را به غزلبانوی شعر امروز ایران که جز صدای بلند آزادی نیست، اهدا کرده است. به سیمین بهبهانی نیز، برای دریافت این جایزه شادباش می گوییم و برایش آرزوی تندرستی و شادابی داریم."

 

"زندگی و زمانه عیسی مسیح" در صدر فهرست ۱۰ کتاب پرفروش نیویورک تایمز

کتاب "زندگی و زمانه عیسی مسیح" به قلم رضا اصلان، نویسنده ایرانی تبار، در صدر فهرست 10 کتاب پر فروش نیویورک تایمز قرار گرفته است، به طوری که حتی در یک مرحله، "جی کی رولینگ"، نویسنده "هری پاتر" و کتاب تازه او "کوکو صدا می زند" را در رده دوم این فهرست قرار داده است.

رضا اصلان کمی پس از وقایع یازدهم سپتامبر با کتاب "هیچ خدایی جز خدا" درباره محمد، پیغمبر اسلام، که نگاهی تازه و مثبت در فضای اسلام هراس آن دوران به شمار می رفت (انتشارات "رندام هاوس" ۲۰۰۵ به دو زبان انگلیسی و فارسی) در کمترین مدت تبدیل به یکی از مطرح ترین نویسندگان روز آمریکا شد.

رضا اصلان پس از قیام 57، در پنج سالگی به همراه خانواده خود از ایران به آمریکا مهاجرت کرد و ساکن سن فرانسیسکو شد. او تحصیلات خود را در رشته نگارش ادبی در هاروارد به پایان رسانده و در چند سال گذشته نیز دکترای دوم خود را از دانشگاه کالیفرنیا در زمینه جامعه شناسی مذهبی دریافت کرده است.

او در اغلب سخنرانیهای خود، نظام جمهوری اسلامی در شکل کنونی آن را مردود می شناسد، اما همزمان از مدافعان اسلام و از مخالفان دخالت نظامی آمریکا در منطقه از جمله کشورهای عراق، ایران و سوریه به شمار می رود.

وی تا کنون تقریبا به همه شوهای تلویزیونی معروف دعوت شده و با نشریات مختلف از جمله لس آنجلس تایمز، واشنگتن پست، کریستیان مانیتور، نیویورک تایمز، بوستون گلوب، شیکاگو تریبیون و گاردین همکاری دارد.

 

"کاش دل تان اندکی برای من تنگ شود"  

"کاش دل تان اندکی برای من تنگ شود"، این جمله که برگرفته از یکی از نامه ‌های "اشتفان تسوایگ"، نویسنده نامدار اتریشی به همسر دومش است، اینک بر پیشانی کتابی قرار گرفته که با عنوان فرعی "نامه ‌های اشتفان تسوایگ به لوته تسوایگ از سالهای ۱۹۳۴ تا ۱۹۴۰" برای نخستین بار در آلمان انتشار یافته است.

این نامه ‌ها که به تازگی و هفتاد سال پس از مرگ تسوایگ و همسرش پیدا شده، به کوشش "اُلیور ماتوشک" در بیش از ۳۵۰ صفحه منتشر شده است.

 در آتش سوزی معروف نازیها آثار تسوایگ که به ۵۰ زبان ترجمه شده بودند، به دست آتش سپرده شد.

 

 

سینما

بزرگداشت محمد رسول اف و مدال نقره ای جشنواره تلورید

به گزارش فرهنگسرای پویا، چهلمین جشنواره جهانی فیلم "تلورید" که همه ساله از 28 اوت تا 2 سپتامبر با حمایت آرشیو حفاظت فیلم در آمریکا برگزار می شود، امسال با حضور بیش از 4000 شرکت کننده و میهمانان پرشهره سینمای جهان، از محمد رسول اف، سینماگر صاحب نام ایرانی، ستایش و تجلیل کرد. محمد رسول اف که به اعتقاد دست اندرکاران جشنواره و مطبوعات معتبر سینمایی آمریکا "فیلمسازی شجاع" و "صدای قدرتمند فریاد آزادی مردم ایران" است، موفق به دریافت مدال نقره ای و معتبر این جشنواره شد. پیش از رسول اف، کارگردانان مشهور سینمای جهان همچون "جیم جارموش"، "کلینت ایستوود"، "دیوید لینچ"، "جودی فاستر"، "کاترین دونوو"، بازیگر صاحب نام سینمای فرانسه و "پنه لوپه کروز" موفق به دریافت این جایزه معتبر شده بودند.

در مراسم بزرگداشت محمد رسول اف که در آخرین روز این جشنواره برگزار شد، "رابرت ردفورد"، اصغر فرهادی، "ورنر هرتزوگ"، "رالف فینس"، "فیلیپ کافمن" و بسیاری از سینماگران سرشناس پس از نمایش کلیپ 15 دقیقه ای از آثار سینمایی و نمایش آخرین ساخته او، "دستنوشته ها نمی سوزند"، دقایقی با ادای احترام به محمد رسول اف از جا برخواستند و او را مورد ستایش قرار دادند.

"رابرت ردفورد"، "برادران کوئن" و "تی بون برنت"، دیگر برندگان جوایز ویژه امسال این جشنواره بودند.

فیلم "دستنوشته ها نمی سوزند" که در دو شب با حضور آقای رسول اف به نمایش درآمد، به شدت مورد تحسین و تشویق تماشاگران قرار گرفت و نشریه "نیویورک ریویوو آو بوکر" این فیلم را "یک معجزه" در سینمای امروز خواند.

فیلم "دستنوشته ها نمی سوزند" تصویر بخشی از آدم ربایی، قتلهای زنجیره ای و کشتار نویسندگان در ایران است که رسول اف با نگاهی خارق العاده آن را به نمایش گذاشته است.

"مارک دانر"، نویسنده و روزنامه نگار در مراسم بزرگداشت رسول اف گفت: "در چند سال گذشته، ایران فیلمهای درخشان متعدد و فیلمسازان برجسته ای را به هنر سینما عرضه کرده است، اما محمد رسول اف و کارنامه هنری او یکی از چشمگیر ترینهاست؛ فیلمسازی که تنها با پنج فیلم داستانی بلند توانسته است در مقام یک منتقد پرشهامت و منعکس کننده صدای مردم ستم کشیده ایران قرار بگیرد."

 

سکوت اجباری در مورد فیلم ممنوعه رسول‌ اف

بعد از نمایش "دستنوشته‌ ها نمی‌ سوزند" در بخش مسابقه "نوعی نگاه" جشنواره کن امسال، تقریبا تمامی خبرگزاریهای معتبر خارجی‌ زبان به این فیلم پرداخته اند، اما رسانه ‌های داخلی مجبور به سکوت در باره آن شده‌ اند.

"دستنوشته ‌ها نمی ‌سوزند"، تازه ‌ترین فیلم محمد رسول‌ اف درباره یک زندانی سیاسی ایرانی و دستنوشته ‌های او در زندان جمهوری اسلامی‌ است. محمد رسول ‌اف این فیلم را به ‌طور مخفیانه و بدون مجوز و به شکل زیرزمینی ساخته است.

فیلم محمد رسول افت روی چنان سوژه ‌ی ممنوعه ‌ای دست گذاشته است که حتی خبرنگاران داخلی مرتبط با روزنامه هایی چون "کیهان" نیز نتوانستند در مورد آن چیزی بنویسند. این فیلم‌ به سوژه ‌ای پرداخته که در حکومت ایران تابو شمرده می ‌شود؛ تابلوی قتل سازمان دهی شده روشنفکران و نویسندگان توسط حکومت که به "قتلها زنجیره ای" مشهور گردید.

این فیلم توانست جایزه‌ بهترین فیلم در بخش "نوعی نگاه" جشنواره کن را از نظر فدراسیون جهانی انجمن منتقدان و روزنامه ‌نگاران سینمایی، کسب کند. رسول اف به هنگام دریافت این جایزه برای فیلمی که هیچ‌ اسمی از عواملش در تیتراژ آن ذکر نشده، از همکاران خویش در این فیلم و به خصوص آنهایی که هنوز هم در ایران به سر می‌ برند و زندگی خود را به خطر انداخته ‌اند، سپاسی ویژه داشت.

 

فستیوال بین المللی فیلم تورنتو با ویکی لیکس آغاز شد

اگر چه "جولین آسانژ" در سفارت اکوادر در لندن در اسارت است، اما در فستیوال بین المللی فیلم تورنتو حضوری چشمگیر دارد. فستیوال بین المللی فیلم تورنتو یکی از مهم ترین جشنواره های سینمایی آمریکای شمالی است. این فستیوال در شب گشایش با نمایش فیلم "رکن پنجم" با موضوع جنجال برانگیز "ویکی لیکس" و پایه گذار آن جولین آسانژ شروع قدرتمندی داشت.

این فیلم درامی است که مطبوعات جمهوری اسلامی آن را یک فیلم "ضد ایرانی" و "دروغ پردازی هالیوود درباره برنامه های هسته ای ایران" خوانده اند.

"بیل کاندون"، کارگردان "رکن پنجم"، در این فیلم شخصیت "خودشیفته و از کنترل خارج شده" جولین آسانژ را به نمایش می گذارد؛ شخصیتی که از افشای اسرار محرمانه هیچکس جز خود ابایی ندارد.

از دیگر فیلمهایی که در این فستیوال مورد استقبال بسیار قرار گرفت، دو فیلم "وینی ماندلا" درباره همسر پیشین رهبر مخالف آپارتاید آفریقای جنوبی و "دوازده روز بردگی"، تازه ترین اثر کارگردانی استیو مک کویین بود.

 

اسکار افتخاری بشر دوستی به آنجلینا جولی اهدا می ‌شود

امسال جایزه بشر دوستانه "جین هرسهولت" از سوی آکادمی علوم و هنرهای سینمایی به آنجلینا جولی، ستاره هالیوود اعطا می ‌شود. این اسکار افتخاری یکی از چند جایزه ای است که از سوی این آکادمی در ماه نوامبر و چند ماه پیش از مراسم اصلی جوایز اسکار اهدا می ‌شود. انجلینا جولی سالهاست که سفیر حسن نیت سازمان ملل است.

به گفته "شریل بون ایساکس"، رییس آکادمی، "این جوایز به کسانی اهدا می شود که سهم قابل توجهی در حوزه های قابل احترام "داشته اند."

 

بلاتکلیفی وزیر ارشاد روحانی درباره خانه‌ سینما

بازگشایی خانه سینما به عنوان بزرگترین تشکل صنفی سینماگران، یکی از شعارهای انتخاباتی حسن روحانی بود. اما اکنون وزیر ارشاد می‌ گوید که این تشکل باید با تشکل دیگری که در دولت دهم تاسیس شده، ادغام شود.

علی جنتی، وزیر ارشاد در سه هفته گذشته گاهی وجود دو نهاد صنفی سینمایی را ممکن دانسته و گاهی با آن مخالفت کرده است. او هفدهم شهریور توصیه کرد: "در حال حاضر درباره‌ خانه سینمای یک و دو نباید بحث کنیم، قرار ما بر این است که همه سینمای ایران زیر یک سقف دور هم جمع شوند."

فرهاد توحیدی، سخنگو و رییس هیات مدیره خانه سینما، وجود دو خانه سینما را یک سووتفاهم خواند و گفت: "از نظر حیطه کار صنفی، یک خانه سینما بیش ‌تر نمی‌ تواند وجود داشته باشد."

 

 

موسیقی

مدونا پردرآمدترین چهره سرشناس دنیای هنر

مدونا، ستاره آمریکایی موسیقی پاپ در صدر فهرست پردرآمدترین چهره های سرشناس دنیای هنر و سرگرمی در سال گذشته قرار گرفته است.

بر اساس گزارش مجله اقتصادی "فوربز" این خواننده ۵۵ ساله در سال گذشته حدود ۱۲۵ میلیون دلار درآمد داشته است که بخش عمده ای از آن از محل تور جهانی MDNA و فروش لباس و عطر با مارک مدونا بوده است.

در رده دوم این فهرست، "استیون اسپیلبرگ"، کارگردان آمریکایی، قرار دارد که بیش از ۱۰۰ میلیون دلار درآمد داشته است. بخشی از این درآمد به لطف پخش دوباره "ای تی" به مناسبت سی امین سالگرد ساخت آن و همین طور نمایش نسخه سه بعدی "پارک ژوراسیک" به مناسبت بیستمین سالگرد اکرانش بوده است.

در رده سوم این فهرست، "ای ال جیمز"، نویسنده کتاب پرفروش "پنجاه سایه گری"، "سایمون کاول"، تهیه کننده موسیقی و داور برنامه های "ایکس فاکتور" و "هوارد استر"، مجری و بازیگر آمریکایی با ۹۵ میلیون قرار دارند.

"مایکل بی"، کارگردان، (۸۲ میلیون دلار) "جری بروکهایمر"، تهیه کننده سینما و تلویزیون (۸۰ میلیون دلار) ، "لیدی گاگا"، خواننده (۸۰ میلیون دلار) نیز در میان ده نفر نخست این فهرست قرار گرفته اند.

"اپرا وینفری"، مجری سرشناس آمریکایی با اینکه در میان ده نفر اول این فهرست قرار ندارد، اما در فهرست دیگری که فوربز منتشر کرده، به عنوان قدرتمندترین چهره سرشناس دنیای هنر و سرگرمی معرفی شده است.

 

تیاتر

بازسازی بداهه ‌پردازانه حافظ و گوته در تیاتر ایرانی – آلمانی

اعضای گروه تیاتر "پاراداتا" از ایران به آلمان آمده ‌اند تا با یک گروه آلمانی نمایشی مشترک اجرا کنند. این نمایش یک بازی بداهه‌ پردازانه از نحوه آشنایی این دو گروه تیاتر است که در فضای اشعار گوته و حافظ شکل می‌ گیرد.

"احیای دیوان غربی- شرقی" نام این اجرای مشترک است که از "دیوان غربی- شرقی" نوشته گوته، شاعر نامدار آلمانی، گرفته شده است. گوته در این دیوان، اشعار حافظ را ستایش کرده است.

 

 

طنز

شرح و بسط کلید

هادی خرسندی

گفت رهبر به گوش روحانی

که ز شرح کلید حظ کردم

تا تو سرگرم بسط آن بودی

بنده هم قفل را عوض کردم

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق