زنان در مسیر رهایی

 

آناهیتا اردوان

 

زنان مداخله گر: کیو جین

کیو جین در یکی از سروده هایش می گوید؛ ما زنان برای رهایی مبارزه می کنیم و خودمان را بالا خواهیم کشید. زنی شاعر، انقلابی و شُجاع که در مسیر دستیابی به رهایی زنان و مبارزه ای جدی علیه امپراطوری منچو بر چین، با اعدام  از طریق جدا کردن  سراز تن، جان باخت.
کیو جین، در سال 1875 در خانواده ای ثروتمند در کشور چین به دنیا آمد. اسب سواری و جنگیدن با شمشیر را به خوبی فرا گرفت. وی به مطالعۀ کتاب نیز علاقۀ وافری داشت. خانواده کیو جین، تآکید داشتند که وی به مراحل عالی تحصیلی دست یابد. زمانی که تنها بیست و یک سال داشت با مردی که با او اختلاف سنّی زیادی داشت، ازدواج کرد. اما، شخصیت کیو جین با توجه به آرزوها و آمالی که در سر می پرورانید، در چارچوب تنگِ سُنّتِ خانواده، دست نیافتنی بودند. بنابراین، کیو جین به سرعت از همسرش جدا شد. چندی بعد از جدایی،  در سال 1903، به کشور ژاپن سفر کرد و شروع به تحصیل کرد. همزمان از حقوق زنان دفاع می کرد و بر اصلاح شرایط آموزشی زنان، تآکید فراوان داشت. کیو جین جهت بالا بردن انگیزۀ مبارزاتی زنان به نوشتن مقالاتی که در آنها، شخصیت و چهرۀ زنان مبارز و تاریخی چین را برجسته می کرد، مبادرت ورزید. در سال 1906 با روحیه ای قوی، تجاربی غنی و مُسلح به علم و دانش به کشور خود، چین، بازگشت. روزنامۀ زنان را بنیان نهاد و به آنان گوشزد می کرد که با تحصیل، کسب دانش و مشارکت در فعل و انفعالات اجتماعی به استقلال و به ویژه استقلال اقتصادی، دست پیدا کنند. علاوه بر اینها، از زنان می خواست که علیه تحقیر و استثمار خانواده و دولت، مقاومت و به مبارزه برخیزند. او با بستن پای کودکان دختر از سن پنج سالگی بر اساس سنّتهای عقب اُفتاده، شدیداً مخالفت می کرد. این عملِ منحط، برای کوچک  و زیبا ماندن پای زنان در چین، کماکان ادامه یافته است. کیو جین، یکی از منتقدان حکومت امپراطوری منچو در چین بود و آن را حکومتی فاسد می دانست. او همراه با پسر عموی خود به جنبش مخالفان دولت، پیوست و با تشکیل اجتماعات انقلابی و زیر زمینی بی وقفه در اندیشۀ براندازی امپراطوری منچو در چین بود. در ششم جولای سال 1907، پسرعموی همرزمش، دقیقاً بعد از برنامه ریزی جهت یک شورش عظیم، دستگیر شد. بعد از قرار گرفتن تحت طاقت فرساترین شکنجه ها، به فعالیتهای مخفی علیه دولت، اعتراف و بی درنگ اعدام گردید. کیو جین نیز، اندکی بعد از اعدام پسرعمویش در دوازدهم ماه جولای همان سال، در مدرسۀ دخترانه ای که به عنوان مدیر کار می کرد، توسط مآموران دولتی دستگیر و تحت شکنجه های وحشتناک قرار گرفت ولی هرگز به فعالیتش، اعترافی نکرد. شایان توجه است که از وی، به عنوان اُسطورۀ مقاومت، در تاریخ مبارزات چین یاد می شود. در زندگینامۀ کیو جین به زبان چینی آمده است که وی تحت شدیدترین شکنجه های جنسی و فیزیکی قرار گرفته ولی سخن به لب نگشوده و شکنجه گرانش را به خفّت و زاری کشانده است. در خاتمه،  وی توسط دستگاه سرکوبی امپراطوری منچو به طریقۀ جدا کردنِ سراز تن، اعدام گردید. امّا به قتل رساندن وی، او را در تاریخ مبارزات مردم چین ، جاودانه ساخت و کیو جین را به اُسطورۀ مبارزه زنان  برای  دستیابی به عدالت برای مردم چین،  مبدل ساخت.

 

فراخوان برای مشارکت گسترده ترِ زنان آسیای جنوبی در عرصۀ سیاست

دیلی استار، نهم ژوییه 2012

زنان قانونگذار از هشت کشور آسیای جنوبی طی کنفرانسی چهار روزه در پایتخت کشور بنگلادش، بر نیاز مبرمِ ارتقاء مشارکت سیاسی زنان در فرایند مسایل سیاسی و قانون گذاری، تأکید ورزیدند.  رویداد حضوریابی بیش از صد زن قانونگذار در کنفرانسِ یاد شده، در نوع خود بی نظیر ارزیابی شد.  زیرا  در این کنفرانس بر نقش مثبت و موثر تولید و بازتولید زنان رهبر در منطقه تاکید شده است. شرکت کنندگان طی جلسات مختلف،  نابرابر انگاری جنسیتی را به عنوان معضلی در صف مقدم سیاستهای ملی و موضوعاتِ مربوط به  زنان احزاب سیاسی عنوان کردند. زنان کنفرانس متشکل از اعضای پارلمان هشت کشور، پاکستان، بنگلادش، نپال، هند، افغانستان، سری لانکا، مولداوی و بوتان به همراهی و مشاورت متخصصان پارلمانی، اعضای جوامع مدنی و نمایندگان عالی رتبۀ رسمی دولتها در این نشست حضور پیدا کردند. گفتنی ست که دبیرخانه ای به منظور حمایت و تنظیم هماهنگی ارتباطات بین این زنان،  از هشت کشور مذکور، تأسیس خواهد شد.

 

زنان بی خانمان در آمریکا

شبکۀ خبری زنان، 26 ژوییه 2012

آمریکا بیشترین میزان زنان بی سرپناه  را در میان کشورهای صنعتی جهان  دارا است. بر اساس آخرین آمار تحقیقات ایالتی  پیرامون مسألۀ بی خانمانی، چهل و سه درصد از بی خانمانهای موجود در ایالت کُلُرادوی این کشور، زن هستند.  تعداد بی سرپناهان  این ایالت به  بیش از نهصد تن بالغ می گردد.  زنان بی خانمان چه از پناهگاهی به پناهگاه دیگری بروند و یا بر مبل خانۀ دوستی استراحت کنند با مشکلات عدیده و بغرنجی روبرو خواهند بود که حیات آنان را شدیداً به چالش خواهد گرفت. این زنان با تضادهایی روبرویند که حل و فصلشان جهت بهبود موقعیتشان، بسیار مشکل است. عواملِ متعددی قادر است یک زن را به سپری کردن زندگی در خیابانها وادار سازد. در حقیقت، یک زن خیلی راحت تر از آنچه مردم تصور می کنند می تواند مجبور به ادامۀ زندگی در خیابانها گردد. وارد شدن به دورۀ بی خانمانی بسیار سهل و خارج شدن از آن بسیار سخت است. «فقر» یکی از عوامل مهم در روند پروسۀ بی خانمانی بشمار می رود. بسیاری از قربانیان این پدیدۀ شوم به بیماریهای شخصیتی و افسردگی حاد دچارند که به دلیل عدم توانایی جهت امرار معاش خود و  افراد خانوادۀ  خویش، بی خانمان شده اند. تعریف پدیدۀ فقر از سال 2012 در آمریکا چهرۀ جدید و غیر انسانی تری بخود گرفته است. این موضوع به تغییر شکل حمایتها و کمکهای اجتماعی از پول نقد به ارایۀ کوپن غذا،  منجر شده و امروزه بیشتر آمریکاییهای محروم مجبور به دریافت کوپنهای غذا به جای پول نقد از بنیادهای ایجاد رفاه اجتماعی هستند؛ به طوری که میزان محرومانی که کوپن غذا دریافت می کنند ده برابر بیشتر از آنهایی هستند  که پول نقد می گیرند.

یکی دیگر از عوامل بی خانمانی زنان، اعمال خشونت خانگی است که ریشه در تبعیض جنسیتی دارد. بر اساس تحقیقات رسمی، نزدیک به صد درصد از زنان بی خانمان از خشونت خانگی در رنج بوده اند. دلایل دیگر بی خانمانی شامل عدم توانایی خریدن مسکن مناسب و اعمال نابرابری در پرداخت دستمزد است.

دلیل بی خانمانی هر چه که باشد برای زنان بسیار وحشتناک و دردناک است. زنان بی خانمان به بیماری های خطرناک مزمن از جمله بیماریهای پوستی، دیابت یا زخم معده مبتلا هستند. اصولاً، طول عمر افراد بی خانمان پایین تر از حد متوسط ملی می باشد و بر اساس آمار جدید پنج سال کمتر از طول عمر فقیرترین و کم درآمد ترین قشر آمریکاست. اکثریت زنان بی خانمان بعد از شش ماه زندگی در خیابان مورد آزار و اذیت و یا تجاوز جنسی قرار می گیرند. تحقیقات گسترده نشان می دهد که زنان بی خانمان نسبت به دیگران بیشتر در خطر آزار و اذیت جنسی قرار دارند. هر چقدر یک شخص آسیب پذیرتر باشد، بی خانمانی سختتر است و زنان از مردان آسیب پذیرترند.

 

راهپیمایی زنان افغانستان علیه اعدام زنی در ملاء عام

اسوشیتد پرس، 11 ژوییه 2012

نزدیک به دوازده تن از فعالان حقوق زنان علیه تیرباران علنی زنی در افغانستان راهپیمایی کردند. اخیراً، زن بیست و دو ساله ای توسط نیروهای طالبان به دلیل آنچه آنان زنای محصنه می نامند، با شلیک نه گلوله در برابر چشمان گروهی از مردان طالبان، در روستایی واقع در صد کیلومتری شهر کابل، اعدام شد و خشم جهانیان را برانگیخت. زنان معترض در حالی که از محل وزارتخانۀ دولتی موضوعات مربوط به زنانِ به سوی مقر سازمان ملل راهپیمایی می کردند، یک صدا فریاد  زدند که خواستار اجرای عدالتند. یکی از اعضای زن پارلمان افغانستان که در راهپیمایی شرکت کرده بود ابراز داشت که اعدام زن مذکور توسط طالبان یک جنایت است که دولت افغانستان می بایست تمام تلاش و قدرت خود را در رابطه با دستگیری عاملان و آمران این جنایت، بکار اندازد و به وظیفۀ خود که اجرای عدالت می باشد، عمل کند.

اعدام در ملاء عام به دلیل جرم منتسب به زنای محصنه بین سالهای 2001-1996، در دوره ای که طالبان در مسند قدرت بودند، به کرات صورت می پذیرفت.

 

پیام مُحکمِ زنان فعال و مدافع حقوق زنان به رهبران  کشورهای صنعتی

خبر جهان، 21 ژوین 2012

در حال حاضر سه و نیم میلیارد دختر و زن در جهان زندگی می کنند. این به معنای سه و نیم میلیارد راه و روش برای رهبران جهان جهت تغییر آن است. بیست زن جوان به عنوان نماینده بیست کشور جهان در سومین نشست گروه بیست و اتحاد کشورهای آفریقایی معرفی شدند تا پیرامون راه حلهای رشد اقتصادی، بحث و گفتگو کنند. وکلای زن چند هفته قبل از نشست، پیشنهاد کردند که شرکت کنندگان در نشست مذکور می بایست سیاستی جدی در مقابله با کمبود مواد غذایی، کار زنان در بخش کشاورزی و رشد اعمال خشونت علیه زنان، اتخاذ کنند. این پیام تأکید دارد که با در نظر گرفتن موقعیت زنان در جهان که نقش بسیار مهمی در فعل و انفعالات اقتصادی دارند بی شک می توان موجبات پیشرفت اقتصادی را فراهم آورد. اما، هنگامی که موضوع پیشرفت اقتصادی پیش می آید به کرات دیده شده است که شرایط زنان و دختران نادیده گرفته می شود. بنابراین، گروه بیست با اتخاذ استراتژی مناسب مبنی بر تصمیمها و سیاستهایی که شرایط زنان را در جهان بهبود بخشد، قادر است به نتایج باارزشی دست یابد. نیمی از نیروی کار کشاورزی در جهان، به زنان تعلق دارد، اما هنوز این عامل بالقوه آن طور که می بایست مورد توجه قرار نگرفته است. تحقیقات نشان داده که تدوین قانون حق مالکیت زمین برای زنان کشاورز می تواند تولیدات کشاورزی را به میزان شصت درصد و درآمدها را، صد و پنجاه درصد افزایش دهد. اصلاح شرایط زندگی زنان که نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می دهند نه تنها وضعیت آنها، بلکه خانواده های آنان و اطرافیانشان را، نیز بهبود می بخشد.  مردان جهان نیز از هر آنچه جهت بهبودی وضعیت زنان انجام می شود، بهره خواهند برد.

 

زنی دیگر هم طعمۀ سیستم ناعادلانۀ قضایی ارتجاع، شد

خبرگزاری هرانا به تاریخ 22 تیر ماه سال جاری از اعدام صفیه غفوری (مریم)، 28 ساله به اتهام قتل عمد در زندان عادل آباد خبر داد. به گفتۀ برخی از منابع از جمله سایت محمد مصطفایی، وکیل قربانی، مریم تحت فشار وادار به  اعتراف شده است.

 

سوء استفاده از زنان کارگر

خبرگزاری بین المللی زنان، 9 اردیبهشت 1391

نایب رییس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران اعلام کرد که با توجه به شرایطی که پس از اجرای دور اول هدفمند کردن یارانه ها برای بنگاهها به وجود آمده، هم اکنون میزان دریافت «تسویه های سفید امضاء» رو به افزایش است. هم اکنون بیش از 50 درصد کل قراردهای همکاری بین کارگران و کارفرمایان،  مطابق با شرایط  دلخواه کارفرما و به اصطلاح سفید امضاء می شود. وی اضافه کرد، به دلیل این که شرایط کار و ورود به بنگاهها برای خانمها نسبت به آقایان کمتر است، کارفرمایان از شرایط بازار کار و بالا بودن تعداد بیکاران نهایت سوء استفاده را می کنند در همین رابطه پرونده مربوط به قراردهای سفید امضا، در مورد زنان شاغل نسبت به مردان 70 به 30 است.  یعنی  70 درصد خانمها با شرایط  دلخواه کارفرمایان موافقت می کنند ولی این آمار برای مردان 30 درصد است. ابوالفضل فتح الهی تاکید کرد: متاسفانه به دلیل امضای قراردادهای سفید در بنگاهها، هیانهای حل اختلاف نمی توانند کار خاصی برای کارگر و یا نیرویی که شکایتی را مطرح می کند انجام دهند و این موضوع به معنای ظلم مضاعفی به نیروی کار محسوب می شود.

 

نپال: نگرش کالایی به زن، ایدز و فقر

شبکۀ خبری زنان، 10 ژوییه 2012

بر اساس آمار و ارقام تهیه شده توسط مرکز کنترل بیماری ایدز و بیماریهای مراقبتی نپال، 18396 تن در نپال تنها در ماه نوامبر سال 2011 به عنوان حاملان ویروس ایدز، به ثبت رسیده اند. 27% از کل زنانی که در کشور نپال به بیماری ایدز مبتلا هستند زنان خانه دار، 21% در مناطق روستایی و 6% در مناطق شهری زندگی می کنند. بسیاری از زنان خانه دار مبتلا به ایدز محل زندگی خود را رها کرده اند. برخی از آنان تنها می دانند که به بیماری ایدز دچار گشته و بزودی دیده از جهان فرو خواهند بست. همسران آنان قبلاً به دلیل بیماری ایدز، فوت کرده اند. مدافعان حقوق زنان ابراز می دارند که زنان در نپال از حقوق انسانی برخوردار نیستند و آنها به طور گسترده ای در معرض آزار و اذیتهای فیزیکی و جنسی، قرار می گیرند. خشونت خانگی یکی از مهمترین عوامل گرفتار شدن آنان به بیماری ایدز می باشد. نگرش کالایی نسبت به زن، محصول باورهای سنتی و مذهبی می باشد که به مردان اجازه می دهد به هر شکلی که می خواهند از زنان استفاده کنند. بدین ترتیب، مردان بدون مطلع کردن همسرانشان از ابتلایشان به بیماری ایدز، با آنها به انجام آمیزش جنسی مبادرت می ورزند.

 

اعمال خشونت علیه زنان و کشتار آنان در مکزیک

سازمان عفو بین الملل، 14 ژوییه 2012

34000 زن مکزیکی بین سالهای 2009-1985 به قتل رسیده اند، این میزان تنها برای سال 2010، 2418 تن است. سازمان عفو بین الملل با انتشار اطلاعیه ای خواستار اقدام عاجل دولت مکزیک پیرامون به قتل رساندن زنان این کشور شد. بر اساس اطلاعیه مذکور، شرایط زنان در مکزیک هشدار دهنده است. نماینده سازمان ملل و مسوول تحقیقات در این رابطه عنوان می کند که در سالهای اخیر نه تنها قتل زنان افزایش یافته است، بلکه این مساله به دلیل عدم بازرسی جدی و موثر جهت اجرای عدالت ادامه یافته است. در شش ماه اول سال 2012، بیش از 130 زن در پایتخت کشور به قتل رسیده اند. ماموران دولتی در سال 2009، بیش از 14829 گزارش تجاوز جنسی دریافت کرده اند. این میزان با توجه به این که بسیاری از زنان از گزارش تجاوز جنسی امتناع می ورزند، بالاتر است. بر پایۀ گزارش سازمان عفو بین الملل، دولت مکزیک در مبارزه با پدیدۀ تبعیض جنسیتی، تهدید و قتل فعالان حقوق زنان، اعمال خشونت علیه زنان مهاجر شکست خورده است.

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق