رویدادهای هنری فروردین ماه

 

لیلا جدیدی

 

سخن روز:

-"من معتقدم یک چیز از آن بالا مراقب ماست، ولی باید متاسفانه بگم آن چیز دولت است" (وودی آلن (۱ دسامبر ۱۹۳۵) کمدین، بازیگر، ‌کارگردان و ‌نویسنده آمریکایی)

-"در روزگاری که دروغ یک واقعیت عمومی است، به زبان آوردن حقیقت یک اقدام انقلابی است" (جورج اورول (۱۹۰۳ - ۱۹۵۰)، نویسنده و روزنامه‌نگار انگلیسی)

 

سینما

 

جلوگیری از اکران فیلم "مسابقه" در آستانه برگزاری جام ملتهای اروپا

دولت کیف در هراس از این که اکران فیلم "مسابقه" در آستانه برگزاری مسابقات جام ملتهای اروپا ممکن است به احساسات و تعصبات ناسیونالیستی دامن زند، از نمایش این فیلم جلوگیری کرد.

این فیلم، مسابقه فوتبالی را حکایت می کند که در آن تیم "ورهارت" آلمان در روز نهم ماه اوت ۱۹۴۲، در مقابل تیم قوی "داینامو کیف" قرار گرفت. در این بازی، تیم کیف با وجودی که ارتش "اس اس" به آنها اخطار کرده بود ببازند، ۵ بر ۳ تیم آلمان را شکست داد. یک هفته پس از این مسابقه، ۹ نفر از اعضای تیم کیف دستگیر شدند، یکی از آنها در دوران بازداشت درگذشت و سه نفر دیگر ۶ ماه بعد در اردوگاههای مرگ به دست جوخه اعدام سپرده شدند.

بعضی از کارشناسان ابراز نگرانی کرده اند که این فیلم در شرایطی که اوکراین قرار است میزبانی چندین مسابقه تیم ملی آلمان را عهده دار باشد، ممکن است لبه تیز خشونتها را متوجه طرفداران فوتبالیستهای آلمانی کند.

 

افاضه های مدیران فرهنگی و سینمایی جمهوری اسلامی

جواد شمقدری و علیرضا سجادپور، دو مقام وزارت ارشاد اسلامی، تصاحب جایزه اسکار فیلم اصغر فرهادی را "موفقیت کل سینمای ایران و نشانه بزرگی و قدرت این سینما" توصیف کردند.

یادآور می شود که تنها چند ماه پیش بود که تشکل صنفی فراگیر همین سینماگران که "بزرگی و قدرت" به سینمای ایران داده اند، به دست همین افراد منحل شد. البته، انحلالی که توسط اکثریت مطلق فعالان سینمای "بزرگ و قدرتمند" ایران مورد اعتراض قرار گرفت که خود آقای فرهادی نیز از معترضان بدان بود.

 

سانسور فیلمها در مصر

از زمانى كه اسلامگراهاى مصر از هر دو جناح (اخوانى و سلفى) از طریق انتخابات توانستند موقعیت سیاسى خود را تثبیت كنند، ناظران نمایش فیلم به حذف صحنه هاى بوسه و رقص و امثال آن پرداخته اند.

بعد از 43 سال اكران فیلم "ابى فوق الشجره" به بازیگرى "عبدالحلیم حافظ"، از نمایش این فیلم در مصر جلوگیرى مى شود. این اثر معروفترین فیلم عاشقانه ى عرب است و نه تنها در زمان خود محبوب خاص و عام شد، بلكه بارها و بارها در سینماهاى نقاط مختلف جهان به نمایش درآمد، به طوری که همان جایگاهى را در سینماى عرب دارد كه قصه ى عشق" "اریك سگال" در غرب به دست آورده است.

"نظارت اخلاقى" كه بر فیلمسازى در مصر حاكم شده است، به نظر می رسد نه فقط شامل آثار امروز و فرداى هنرپیشگان و كارگردانان مى شود، بلكه سانسور بر اعمال چندین دهه پیش نیز را دربر گرفته است.

 

موسیقی

 

درگذشت فریدون پوررضا خواننده مشهور و پرآوازه گیلان

فریدون پوررضا خواننده مشهور و پرآوازه گیلان عصر چهارشنبه 23 فروردین به دلیل بیماری آسم در سن 80 سالگی در بیمارستانی در رشت درگدشت.

به گزارش سایت گیلان مهر، فریدون پوررضا در ۳ مهر ۱۳۱۱ در لشت نشاء متولد شد و تحصیلات ابتدایی را در مدرسه ناصر خسرو به پایان رساند و سپس در مغازه پدر به آرایشگری پرداخت.

او از استادان آواز یونس دردشتی، سعادتمند قمی و غلامحسین بنان آواز ایرانی را آموخت و در سال ۱۳۳۳ کار تعزیه را به همراه علی به کیش آغاز نمود. او در همان سال نمایشنامه ‌ای برای تئاتر و اجرای آن در سالن سینمای لشت نشاء نگاشت.

شش سال بعد در آزمون خوانندگی رادیو گیلان رتبه اول را کسب کرد و به طور رسمی به عنوان خواننده شروع به کار نمود. از اردیبهشت ۱۳۵۰ همکاری با تلویزیون را آغاز کرد. و در همان سال به عنوان پژوهشگر آواهای بومی و با همراهی مشاهیر فرهنگی و هنری ایران سیمین دانشور، محیط طباطبائی، منوچهر آتشی، محمود عنایت، ایرج افشار و دیگر استادان برجسته دانشگاه تهران به لندن سفر کرد.

فریدون پوررضا برداشتی متفاوت از موسیقی فولکلور ارائه داده و از ملودیهای دیلمان، گالش و گیلک در این راه استفاده کرد. او با تحقیق در زمینه موسیقی، بسیاری از ظرفیتهای موسیقی گیلان را رشد داد و به گیلان و ایران معرفی نمود.

 

علیرضا افتخاری، ابراز ندامت از ابراز ندامت

برنامه "صبح با خبر" شبکه خبر به بهانه بهار، اقدام به معرفی موسیقی سنتی و اصیل ایرانی کرده است. علیرضا افتخاری با ابراز این که "شاید برخی دلخوریها پیش بیاید؛ چرا که بعضی وقتها در کارمان خطایی ایجاد می‌شود"، پس از دو سال کناره گیری در این برنامه شرکت کرد.

وی از این که در این مدت کسی با "یک شاخه گل" به دیدار او نرفته، ابراز تاسف کرد. پیشتر ، وی گفته بود:"برای به آغوش کشیدن رییس جمهور تحت فشار قرار گرفتم ولی او احوالم را نپرسید تا بدانم کارم درست بوده یا نه."

افتخاری البته از در آغوش کشیدن احمدی نژاد در روزی که به مناسبت "گرامیداشت ارزش و منزلت خبرنگاران" در تهران جشنی بر پا شده بود، فرا تر رفته بود. او گفته بود:"آقای رییس جمهور دوستت دارم."


 

کتاب


انتشار کتاب تازه ای از محمد رضا شفیعی کدکنی

"نشر سخن" کتاب جدیدی به نام "با چراغ و آینه" از محمد رضا شفیعی کدکنی منتشر کرد. این کتاب در باره جستجوی ریشه های تحول شعر معاصر و در 768 صفحه است.

شفیعی کدکنی در کتاب تازه خود پس از پرداختن به مجموعه‌ ی عوامل موثر اجتماعی ـ سیاسی در انقلاب مشروطه و پیش از آن بر شعر فارسی، به تبیین زمینه‌ ها و چگونگی تأثیر ترجمه بر شعر معاصر ایران می‌پردازد و معتقد است:"تحولات شعر مدرن فارسی در قرن اخیر، تابعی است از متغیر ترجمه ادبیات و شعر اروپایی در قلمرو زبان پارسی."

از جمله آثار این شاعر و استاد زبان و ادبیات فارسی "قلندریه در تاریخ"، "موسیقى شعر"، "این كیمیاى هستى"، "ادوار شعر فارسى"، "شعر معاصر عرب"، "شاعر آینه ‌ها" و همچنین مجموعه ‌های شعر "زمزمه‌ها"، "شب‌خوانی"، "از زبان برگ"، "در كوچه‌باغهای نیشابور"، "مثل درخت در شب باران"، "از بودن و سرودن" ، "غزل برای گل آفتابگردان"، "ستاره‌ی دنباله‌دار" و "در ستایش كبوترها" است.

 

برندگان جوایز "پولیتزر"

برندگان جایزه‌ی جهانی روزنامه‌نگاری "پولیتزر" امسال معرفی شدند. این "اسکار رسانه‌ای" در میان شگفتی ناظران در بخش رمان هیچ برنده ‌ای نداشت. یک خبرنگار ۲۴ ساله برنده جایزه گزارشگری محلی و یک عکاس افغان برنده ‌ی جایزه عکس خبری شدند.

مسعود حسینی عکاسی را در سالهایی که در ایران مهاجر بود، آغاز کرد و پس از سقوط طالبان به کابل آمد و آموزش عکاسی را در "موسسه فرهنگی آینه" ادامه داد. رضا دقتی و منوچهر دقتی، عکاسان ایرانی در این موسسه آموزش عکاسی می دادند.

"سارا گنیم"، خبرنگار جوانی که گزارش رسوایی جنسی در کالجی در آمریکا را دنبال و پوشش داد، برنده‌ی جایزه‌ی "پولیتزر" در رشته‌ی "گزارشگری محلی" شد. "گنیم" در روزنامه‌ی محلی "پتریوت نیوز" در ایالت پنسیلوانیای آمریکا کار می‌کند.

روزنامه‌ی معروف "نیویورک تایمز" نیز که معمولا هر سال نامش در لیست برندگان است، امسال در دو رشته‌ی "گزارشگری تحقیقی" در باره فرار ثروتمندان آمریکایی و روسای شرکتهای بزرگ از پرداخت مالیات و "گزارشگری بین‌الملل" به دلیل گزارشهای خود درباره‌ی بحران در قاره‌ی آفریقا، برنده‌ی جایزه‌ی "پولیتزر" شد.

 

رشد تاثیر شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های اینترنتی

لیست منتخبین سال ۲۰۱۲ "پولیتزر" حاکی از آن است که اهمیت و تاثیر سایتهای خبری آنلاین و کاربرمحور بیشتر شده و این جایزه‌ ی رسانه‌ای، سایتهای کاربرمحور را جدی ‌تر گرفته است. امسال سایت خبری "هافینگتون پست" و "پولیتیکو" برنده‌ی "پولیتزر" شدند. "هافینگتون پست" اولین سایت خبری روزانه است که برنده‌ی "پولیتزر" می‌شود. "دیوید وود"، خبرنگار این رسانه‌ی خبری به دلیل مجموعه ‌ی ۱۰ قسمتی که از زندگی سربازان مجروح آمریکایی در عراق و افغانستان تهیه کرد، برنده‌ی جایزه مزبور شد.

سایت خبری "توسکالوسا" که برنده ‌ی این جایزه در گروه بهترین رسانه‌ ی خبری شد، در شبکه‌ های اجتماعی حضور بسیار فعالی دارد. "فید" توییتر این سایت خبری فعالانه و بسیار سریع آخرین اخبار را اعلام می‌کند.

 

نمایشگاه

 

نمایشگاه یادگاریهای قربانیان اعدامهای دهه شصت ایران

نمایشگاهی از یادگاریهای قربانیان اعدامهای دهه شصت ایران از ٢٠ اسفند ماه سال 1390 در خانه "آنا فرانک" شهر فرانکفورت آلمان افتتاح شده است. پرستو فروهر، هنرمند ایرانی ساکن آلمان و فرزند داریوش و پروانه فروهر، از قربانیان قتلهای زنجیره ای و "منیره برادران"، فعال حقوق بشر و زندانی سیاسی دهه شصت، بانیان برگزاری این نمایشگاه هستند.

فروهر و برادران در این نمایشگاه برای واکاوی خاطرات دهه نخست پس از انقلاب، به سراغ فرزندان قربانیان آن رفته اند تا از زاویه تجربیات و یادگاریهای آنها از والدینشان، آنچه در دهه شصت بر مخالفان سیاسی گذشته را بازخوانی کنند.

نام "امید" در عنوان نمایشگاه، به بیان خانم فروهر، سمبلی است از فرزندان "نسل سرکوب شده ای که در آن سالها به زندان افتادند، بسیاری از آنها اعدام شدند و بسیاری هم ناچار شدند سرزمین خود را ترک کنند و در تبعید زندگی کنند".

بخشی از این اشیا، کاردستیهایی است که زندانیان برای عزیزانشان ساخته اند.

 

نمایشگاه هنر کلن

نمایشگاه هنر کلن (Art Cologne) در آلمان از قدیمی ‌ترین و معتبرترین بازارهای هنر جهان محسوب می ‌شود. در این نمایشگاه ۲۰۰ گالری از ۲۴ کشور جهان آثار هنری خود را تا روز ۲۲ آوریل به نمایش و فروش می‌گذارند.

 آثاری که در بازار کلن عرضه می‌شود، بسیار متنوع است و به دوره ‌های مختلف تعلق دارد. در کنار آثار هنری، تازه ‌ترین وسایل و تکنیکهای مربوط به نقاشی، مجسمه‌سازی، طراحی و گرافیک نیز توسط شرکتها و موسسه ‌های بین‌المللی به علاقمندان معرفی می‌شود.
یکی از گرانترین کارهایی امسال، تابلویی از "لودویک کیرشمر" و متعلق به سال ۱۹۱۹ میلادی است که ۳ میلیون یورو قیمت‌گذاری شده است.

"آرت کولون" از سال ۱۹۸۰ یک جایزه‌ ی ویژه به اشخاصی اهدا می‌کند که در معرفی هنر مدرن تلاشهای ارزنده‌ای داشته‌اند.


سانسور در چین و نمایشگاه کتاب لندن

نمایشگاه کتاب لندن، یکی از بزرگترین و معتبرترین نمایشگاههای کتاب جهان، در ماه آوریل به مدت سه روز دایر بود. این نمایشگاه ۴۱ سال از فعالیت اش میگذرد و هر ساله صدها ناشر و متخصص صنعت نشر برای شرکت در آن با هم رقابت میکنند. امسال نیز بیش از ۱۵۰۰ موسسه بینالمللی مرتبط با صنعت نشر و ۲۴ هزار و ۵۰۰ ناشر در آن شرکت داشتند.

ناشران مختلف از سرتاسر دنیا در لندن جمع میشوند تا کتابهای جدید و در دست چاپ شان را در معرض دید عموم بگذارند و برای ترجمه و چاپ کتابهای غیرانگلیسی زیان با هم رایزنی کنند. نمایشگاه کتاب لندن یکی از بهترین فرصتها برای ناشران غیرانگلیسی زبان است.

مهمان افتخاری بخش "شناسایی و معرفی بازارهای تازه" امسال کشور چین بود. چین از مهمترین بازارهای صنعت چاپ و نشر کتاب وب رزرگترین ناشر دنیا بر حسب تیراژ شناخته می شود.

انتخاب چین به عنوان مهمان افتخاری در این بخش با انتقادهای بسیاری از سوی نویسندگان چینی، مطبوعات انگلیسی و اعضای کمپینهای حقوق بشری و آزادی بیان همراه بوده است. به همین دلیل هیچ کدام از نویسندگان مخالف یا تبعیدی چینی در این نمایشگاه حضور نداشتند

 

عربستان سعودی و آزادی بیان هنرمندان!؟

عربستان سعودی، کشوری که نام آن در جهان بعد از نفت، فقدان آزادی را تداعی می‌کند، به تازگی و برای اولین بار به هنرمندان جوان این کشور مجوز برپایی نمایشگاه داده است. بخش بزرگی از این آثار انتقادی است.

برپایی نمایشگاهی با موضوعاتی چون آزادی بیان و حقوق زنان در کشوری که در آن حقوق بشر به آسانی زیر پا گذاشته می‌شود، قانون شریعت حاکم است و زنان حتی حق رانندگی ندارند، بسیار تعجب ‌انگیز بود و توجه بسیاری از رسانه ‌های جمعی را جلب کرد. این نمایشگاه با پی ‌گیری و تلاش چندساله هنرمندان امکان ‌پذیر شد.

"ورنر بلوخ"، خبرنگار روزنامه اینترنتی "تسایت آنلاین" اولین قدم در این راه را به هم پیوستن تعدادی از هنرمندان سعودی در قالب یک گروه هنری به نام Edge of Arabia می ‌داند. این گروه که در لندن مستقر است، موفق به شرکت در نمایشگاههای زیادی از جمله "دوسالانه ونیز" شد؛ موفقیتی که نه تنها توجه علاقه‌مندان خارجی بلکه، مقامات سعودی را نیز به خود جلب کرد.

"احمد عنقاوی"، هنرمندی که می‌خواهد آزادی بیان در این کشور تبلیغ کند، کره ‌ای ساخته است که سطح آن را تعداد زیادی میکروفون پوشانده است. وی همچنین ۳۶۰ میکروفون دیگر در نقاط مختلف شهر جده نصب کرده است. هر بازدید‌کننده می‌تواند در صورت تمایل در طول پنج دقیقه هرچه می‌خواهد پشت یکی از این میکروفونها بگوید.

یکی دیگر از کارها بر روی عکس رادیولوژی، در یک پروسه تصویری تبدیل یک دستگاه پمپ بنزین به انسانی که هفت ‌تیری روی شقیقه‌ ی خود گرفته را به تصویر کشیده است. طرح این موضوع آن هم در بزرگترین کشور صادر کننده نفت کم اهمیت نیست.

"احمد مطر" بدون هیچ ملاحظه ‌ای به مبارزه با شبه ‌ارزشهای دنیای اسلام می‌رود. قسمتی دیگر از کارهای او عکسهایی از شهر مکه است؛ عکسهایی‌ تکان ‌دهنده از یک کلان‌شهر زشت و پوشیده از هتل‌؛ جایی که در آن دیگر آسمان را نمی‌توان دید؛ شهری که تمام معنویت خود را از دست داده است.

"منال الضویان" یکی از 9 زنی است که در این نمایشگاه شرکت کرده است. وی در اثر هنری خود از زنان ‌خواسته نام خویش را روی یک دانه بزرگ تسبیح بنویسند. وی از این دانه‌ها، تسبیح بزرگی ساخته است که در جده از سقف سالن نمایشگاه آویخته شده بود و به زمین می‌رسید.

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق