بار بحران اقتصادی بر دوش کارگران و مزدبگیران

 

زینت میرهاشمی

 

در روزهای پایانی سال 90، حداقل دستمزد از طرف شورای عالی کار تعیین و ابلاغ شد. شورای عالی کار متشکل از نماینده دولت، نماینده کارفرمایان و نماینده انتصابی کارگران، حداقل دستمزد برای سال 1391 را  389 هزار و 754 تومان  اعلام کرد.

ناهمخوانی مبلغ تعیین شده با نرخ تورم و سبد هزینه خانوار کارگری، نمایی از یک اقتصاد ورشکسته و بحرانی در ایران است. حاکمیت برای ادامه حیات خود، علاوه بر حمایت از سرمایه داران در تشدید استثمار، هزینه بحران اقتصادی را از سفره کارگران و مزدبگیران می پردازد. به عبارت دیگر، بهای سیاستهای ارتجاعی و ماجراجویانه رژیم و بهای صدور ترور و بنیادگرایی به کشورهای دیگر، به مردم ایران تحمیل می شود.

تحریمهای اعمال شده از طرف آمریکا، اروپا و دیگر کشورها،  نتیجه رفتار و سیاستهای تحریک کننده رژیم است. مردم ایران در پیشبرد این سیاستها نه نقشی دارند و نه موافق آن هستند.

احمدی نژاد جای فقر و نفت را با هم عوض کرد. او در بردن فقر و تنگدستی بر سفره های مردم موفق بود. وضع اقتصادی آنچنان خراب است که از طرف نهادهای دولتی هیچگاه آمار واقعی اعلام نمی شود. و در صورت دادن آمار، با رقمهای متضاد روبرو هستیم. بر همین منظر هدف از آمارهای داده شده کتمان وضعیت اقتصاد بحرانی است. با این حال بعضی آمار ارایه شده می تواند گوشه ای از وضعیت فاجعه بار زندگی کارگران و مزدبگیران را آشکار کند.

 

بر اساس گفته های نماینده فرمایشی کارگران در شورای عالی کار، افزایش 18 درصد دستمزد کارگران هم به زحمت تصویب شده است. نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار، در گفتگویی با ایلنا 20 اسفند، اعلام کرده است که کارفرمایان توانایی پرداخت افزایش حتا یک درصدی دستمزد را ندارند. وی دلایل آن را «نوسانات ارزی، مشکلات تحریم، عدم پرداخت یارانه از سوی دولت به واحدهای تولیدی و قفل شدن تسهیلات بانکی» اعلام کرد.

عباس وطن پرور، نماینده سابق کارفرمایان در سازمان بین المللی کار قبلا گفته بود که «نرخ خط فقر در شهرهای بزرگ ایران یک میلیون و 600 هزار تومان است».

بر اساس گزارش ایلنا، این کارشناس اقتصادی رژیم، در پایان سال جاری خط فقر را 2 میلیون برآورد کرده است.

جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، افزایش فقر را «15 تا 20 درصد» نسبت به سال گذشته و خط فقر را حدود 960 هزار تومان ارزیابی کرده است.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایلنا، کمیته دستمزد خانه دولتی کارگر، حداقل هزنیه یک خانوار چهار نفره در ایران برای زندکی در سال جاری بیش از 638 هزار تومان اعلام کرده است.

 

قبل از تعیین حداقل دستمزد در شورای عالی کار، محمد احمدی نماینده پیش ساخته کارگران، در گفتگویی با خبرگزاری حکومتی ایلنا گفت که «کمیته مزد نرخ سبد هزینه خانوار را بر اساس حداقلها 800 هزار تومان تعیین کرده است». این نماینده تحمیلی کارگران، در رابطه با شایعات مزد 400 هزار تومانی تاکید کرد که این مبلغ حتا «پاسخگوی اجاره بهای مسکن هم نخواهد بود».

علی اکبر عیوضی مسئول کمیته مزد،  نرخ سبد هزینه خانوار کارگری در سال 1391 را  795 هزار و 595 تومان برآورده کرده بود. فرامرز توفیقی عضو کمیته مزد این رقم را 920 هزار تومان اعلام کرده بود.

مسئول کمیته مزد استان تهران، طبق معیارهای بهداشت جهانی، نرخ خط فقر شدید در کشور را 575 هزار و 400 تومان براورده کرده بود.

افرادی که خود را نماینده کارگران در شورای عالی کار می دانند، قبل از به تصویب رسیدن حداقل دستمزد ارقام و آمارهایی ارایه می دهند و ظاهراً خود را پیگیر حقوق کارگران نشان می دهند. سرانجام عددی که جهت دستمزد از طرف شورای عالی کار تعین می شود، نشان دهنده بی اثر بودن نطر به اصلاح نماینده های کارگران در شورای مربوطه است. این افراد نماینده واقعی کارگران نیستند و به همین دلیل امکان بسیج نیروی کار برای فشار بر شورای عالی کار را ندارند و حتا منافعشان در حفظ ترکیب شورای عالی کار است.

میزان تعیین شده دستمزد فاصله طبقاتی و فقر را همچنان افزایش خواهد داد. مبلغ تعیین شده با توجه به رشد قیمتها در استانداردهای زندگی کارگران و مزدبگیران در شرایط کنونی همخوانی ندارد. بر همین منظر رقم تعیین شده، اعتراضهای کارگری در سال 1391 را رقم می زند.  

 

سال 1390 که خامنه ای آن را سال «جهاد اقتصادی» نامیده بود، با گسترش بحران اقتصادی، افزایش فقر و تعرض به سطح زندگی کارگران و مزدبگیران به پایان رسید. خامنه ای در پیام نوروزی خود سال 1391 را سال تولید ملی نامید. یکی از نمودهای توجه به تولید، افزایش اشتغال است. در حالی که روند کنونی نشان می دهد که واحدهای تولیدی روز به روز تعطیل و کارگران این واحدها به لشگر بیکاران روانه می شوند.

احمدی نژاد در جهت اشغالزایی و حل معضل بیکاری، وعده ایجاد  2 میلیون و 500 هزار شغل در سال 1390 را داده بود. در روزهای پایانی سال پوچی این وعده از طرف همکاران او بر ملا شد. وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی در گفتگو با خبرگزاری حکومتی ایلنا 24 اسفند به عدم تحقق وعده احمدی نژاد اعتراف کرد. عبدالرضا شیخ الاسلامی گفت:«فکر نمی کنم تا پایان سال 2 میلیون و 500 هزار فرصت شغلی ایجاد شود». وی در برابر عملی نشدن وعده احمدی نژاد، گفت «دولت هم در این زمینه قول نداده و قسم نخورده است».

وزیر مربوطه یکی از دلایل عدم تحقق «فرصتهای شغلی» را «اختلاس 3 هزار میلیارد تومانی» در کند شدن روند سیاست اشتغالزایی دانست. با توجه به این که باند احمدی نژاد از جمله متهمان این اختلاس است، بنابر استدلال این وزیر، باند احمدی نژاد در ایجاد این میزان از اشتغال فرصت سوزی کرده است.

ایجاد اشتغال مستلزم سرمایه گذاری برای پروژه های تولیدی است. رژیم در سال گذشته برای سرکوبی، پروژه اتمی و صدور تروریسم و بنیادگرایی اسلامی بیشترین هزینه را به اقتصاد کشور تحمیل کرده است. این هزینه در کنار اختلاسهای بزرگ و رانت خواری سبب سقوط اقتصاد و تعطیلی هرچه بیشتر واحدهای تولیدی شده است. در مقابل این وضعیت فاجعه بار، کارگران و مزدبگیران به مبارزه برای دستیابی به حقوق اولیه خود به مبارزه ادامه می دهند.

 

برخی از مهمترین حرکتهای اعتراضی کارگران و مزدبگیران در اسفند 1390

 

*روز شنبه 29 بهمن، تعدادی از کارگران جوشکار شرکت نقش و نمای محیط شهر سنندج در اعتراض به عدم دریافت حقوق معوقه‌ و وضعیت معیشتی نامساعدشان، دست به اعتصاب زدند.
به گزارش کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکلهای کارگری، کارگران اعتصابی اعلام داشتند تا وصول حقوق معوقهٔ خود بر سر کار باز نخواهند گشت.
 
*به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، روز دوشنبه 1 اسفند، کارگران اخراجی قرارگاه  خاتم در مقابل درب این قرارگاه دست به تجمع زدند و خواهان دریافت مطالبات خود شدند. به دنبال این تجمع چند تن از مسئولان قرارگاه به میان کارگران آمدند و با تهدید آنان مبنی بر این که این کار شما اغتشاش است، تلاش کردند کارگران را متفرق کنند اما کارگران با ادامه تجمع خواهان پرداخت مطالبات خود شدند.
 
*بیش از ۱۵۰ کارگر کارخانه پارسیلون خرم آباد، بزرگ‌ترین تولید کننده نخ آسیا در اعتراض به عدم دریافت 12 ماه حقوق، روز دوشنبه 1 اسفند در مقابل درب ورودی کارخانه تجمع کردند.
به گزارش ایلنا این کارخانه دارای ۲۵۰ کارگر رسمی و ۲۶۰ کارگر قرار دادی است که همگی بیکار شده‌اند. این کارخانه اگر به طور کامل احیاء شود گنجایش اشتغال ۲۵۰۰ کارگر را دارد. در سال 1357، این کارخانه از باکیفیت ترین صنایع ایران به شمار می رفت و طی سالهای اخیر و در پروسه خصوصی سازی با قیمتی بسیار پائین تر از قیمت واقعی به اطرافیان حکومت واگذار شد.
 
*روز دوشنبه 1 اسفند، کارگران شرکت پیمانکار خط 3 مترو تهران در اعتراض به عدم دریافت 6 ماه حقوق دست به اعتصاب زدند. سایت قانون روز سه شنبه 2 اسفند گزارش کرد که؛ حفاری خط 3 مترو که تا حوالی خیابان مختاری رسیده است با وارد شدن اعتصاب این کارگران به دومین روز خود کاملاً متوقف شده است.
 
*به گزارش کمیته‌ هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، روز دوشنبه 1 اسفند تعدادی از اعضای کانون بازنشستگی کشوری که اکثر آنان از معلمان بازنشسته و بازنشسته ‌گان اداره‌ راه ‌آهن بودند، در مقابل دفتر ریاست جمهوری تجمع کرده و نسبت به سنوات معوقه ‌ی خود که از سال 1386 پرداخت نشده و هم‌ چنین عدم افزایش پلکانی حقوق خود اعتراض کردند.
 

*به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، به دنبال راهپیمایی کارگران چینی اسپیدار در روز 24 بهمن و در پی وعده فرمانده انتظامی شهرستان ساوه برای پیگیری خواستهای این کارگران، نمایندگان کارگران این کارخانه روزهای 29 و 30 بهمن با حضور در ساختمان فرمانداری پیگیر مطالبات خود شدند. بنابر این گزارش علیرغم قولی که به این کارگران داده شده بود، بار دیگر در روز 2 اسفند، کارفرما از دادن سرویس ایاب و ذهاب به کارگران خودداری کرد و همین امر موجب شد تا آنان با پای پیاده از شهر صنعتی کاوه به سمت شهر ساوه حرکت کنند. به دنبال این حرکت از سوی کارگران در نیمه راه سرویسها خود را به کارگران رسانده و آنان را سوار کردند، اما کارگران به جای رفتن به خانه هایشان مستقیم به فرمانداری ساوه رفتند و خواهان رسیدگی به خواستهای خود شدند و سرانجام در فرمانداری به کارگران اعلام شد مطالبات آنان از طریق وصول محصولات چینی از کارفرما و دادن آن به کارگران تسویه خواهد شد که این پیشنهاد اعتراض کارگران را بر انگیخت.

 

*روز سه شنبه 2 اسفند، کارگران شرکت تعاونی اعتبار شهرداری منطقه 8 اهواز در مقابل درب استانداری خوزستان تجمع کردند.

به گزارش حبرگزاری دولتی فارس، نداشتن اضافه کاری، بیمه نبودن، حقوق پایین و تاخیر در دریافت حقوق از جمله مشکلات  کارگران معترض بود.

 

کارگران کارخانه قند و تصفیه شکر اهواز روز چهارشنبه 3 اسفند در مقابل استانداری تجمع اعتراض ‌آمیزی برگزار کردند. به گزارش ایلنا، این کارگران از آذر سال گذشته تاکنون حقوق، عیدی و پاداش خود را دریافت نکرده‌اند.

کارخانه قند و تصفیه شکر اهواز حدود170 کارگر دارد كه كارگران اين واحد توليدي به جهت بلا تكليفي در وضعيتشان براي چندمين بار دست به تجمع زده اند.

 

*روز چهارشنبه 3 اسفند، کارمندان مرکز اطلاعات تلفنی ۱۱۸ کرمان به علت عدم پرداخت حقوق و عیدی و مزایای سال گذشته در محوطه مرکز مخابرات تجمع کردند.

به گزارش ایلنا در پی اعتراض کارکنان به عدم پرداخت حقوق،مرکز اطلاعات تلفنی مخابرات کرمان (118) تعطیل شد

 

*روز شنبه 6 اسفند، جمعي از کارکنان شركت خدماتي هواپيمايي كشور در اعتراض به نحوه عقد قراردادشان مقابل وزارت راه و شهرسازي تجمع كردند.

به گزارش ایلنا، 70 تن از کارکنان شركت خدماتي «هاس» كه تحت نظارت هواپيمايي ايران فعاليت مي‌كنند، با توجه به مصوبه هيات وزيران مبني بر عقد قرارداد مستقيم با نهادهاي دولتي و حدف شركتهاي پيمانكاري، صبح در مقابل دفتر معاونت نيروي انساني رياست جمهوري دست به تجمع اعتراضي زدند و ظهر همان روز نيز در مقابل وزارت راه و شهرسازي تجمعي برگزار كردند.

2000 نيروي خدماتي در سطح كشور براي اين شركت در واحدهاي ترافيك، خدمات پاسخگويي، بارگيري، كابين سرويس، اپراتور وسايل سنگين، كارمندان زير پرواز و واحد ترافيك خدمات مشغول به كارند.

 

*روز شنبه 6 اسفند، به علت پرداخت نشدن حقوق رانندگان سرویسهای مدارس استثنایی، برخی از این مدارس تعطیل شد. به گزارش سایت قانون، رانندگانی که بیش از 4 ماه است حقوق نگرفته‌اند در اعتراض به این امر از سرویس دهی به دانش ‌آموزان معلول برخی مدارس استثنایی در جنوب تهران خودداری کردند. از ابتدای سال تحصیلی جاری تنها حقوق مهر و آبان رانندگان واریز شده و بیش از 4 ماه است که حقوق آنها به تعویق افتاده است.

مادر یک دانش ‌آموز معلول به خبرنگار قانون می‌گوید:«بیش از 90 درصد والدین ماشین شخصی ندارند و تنها امیدشان برای رفت ‌و ‌آمد بچه ‌هایشان به مدرسه سرویس مدارس بوده است. از طرفی جابجایی این بچه ‌ها به دلیل معلولیت و سنگین بودن وزن آنها تنها با کمک این رانندگان میسر است.»

 

*به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، کارگران نورد لوله صفا در اعتراض به عدم پرداخت چهار ماه از دستمزد خود به مدت دو ساعت در روز شنبه 6 اسفند و روز یکشنبه 7 اسفند دست به اعتصاب در شیفت صبح زدند. همچنین شیفت شب این کارخانه نیز یکشنبه شب در قسمت پوشش(کوتینگ) کار را خواباند.

به دنبال این حرکت متحدانه کارفرما ناچار شد دستمزد آبان این کارگران را به حسابهای آنان واریز کند. بر اساس وعده ای که کارفرما داده است قرار است تا پایان سال یکماه دیگر از دستمزدهای معوقه کارگران به همراه عیدی و پاداش آنان پرداخت شود.

گروه صنعتي صفا توليد كننده انواع لوله واقع در آزاد راه ساوه-تهران بيش از 1100 كارگر دارد.

 

*جمعی از کارگران صنایع مخابراتی راه دور شیراز، به نمایندگی از ۳۸۲ کارگر این واحد، از صبح روز سه شنبه 9 اسفند در اعتراض به عدم دریافت بیش از ۲۴ ماه حقوق معوقه خود در مقابل وزارت صنایع تجمع کرده‌اند.

به گزارش ایلنا نماینده این کارگران اظهار داشت؛ ما نماینده کارگرانی هستیم که همزمان در مقابل استانداری شیراز دست به تجمع زده‌اند. تجمع اعتراضی نمایندگان کارگران صنایع مخابراتی راه دور شیراز در تهران در روز جهارشنبه 10 اسفند ادامه پیدا کرد.

 

*جمعی از اعضای تعاونی مسکن کانون بازنشستگان صنعت نفت در اعتراض به بلاتکلیفی ۳ ساله در اجرای پروژه ساخت مسکن توسط این تعاونی روز دوشنبه 15 اسفند در دفتر این کانون تجمع کردند.

به گزارش خبرگزاری فارس یکی از معترضان اظهار داشت؛ حدود ۳ سال پیش برای خرید مسکن از طریق کانون بازنشستگان صنعت نفت اقدام و مبلغ ۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به حساب این کانون واریز کردیم.پس از گذشت مدتی اعضای هیأت مدیره تعاونی مسکن کانون بازنشستگان نفت اعلام کردند که در تحویل زمین مورد نظر برای ساخت مسکن مشکل حقوقی ایجاد شده است.

 

*کارگران ذوب آهن اسدآباد در اعتراض به عدم پرداخت حقوق معوقه خود در روز چهارشنبه 17 اسفند در مقابل استانداری همدان تجمع کردند.

به گزارش ایلنا از همدان، كارگران دليل اعتراض خود را تحميل قراردادي در هفته اول بهمن‌ از سوي مسئولان ذوب آهن عنوان كردند كه بر اساس آن نه ‌تنها هیچ‌ گونه حقی نسبت به 4 ماه حقوق معوقه خود نخواهند داشت، بلکه حقوق و مزایای عادلانه ‌ای هم برای ادامه کار در آن قرارداد دیده نمی ‌شود.

 

*جمعی از مربیان پیش دبستانی شهرستان زنجان در روز پنجشنبه 18 اسفند در مقابل استانداری زنجان تجمع کرده و به استثنا شدن مربیان پیش دبستانی از قانون تبدیل وضعیت کارکنان دولتی اعتراض کردند.

به گزارش خبرگزاری فارس، این مربیان که اغلب سابقه طولانی در این شغل دارند اعلام کردند که آموزش و پرورش فقط آنها را از قانون تبدیل وضعیت کارکنان دولتی استثنا کرده است که این امر غیر عادلانه محسوب می‌شود.

 

*تعدادی از بازنشستگان تحت پوشش تأمین اجتماعی روز چهارشنبه 17 اسفند در مقابل وزارت کار تجمع کردند و به بیان مشکلات و مطالبات خود پرداختند.

به گزارش خبرگزاری فارس، از طرف مسئولان وزارت کار چند نفر از بازنشستگان به عنوان نماینده به داخل وزارت کار فراخوانده شدند تا مطالبات خود را طرح کنند. پس از حضور عده ای به عنوان نماینده؛ مأمورین انتظامی و حراست و اطلاعات  در بین تجمع کنندگان حضور یافته و تراکتها را پاره کردند و شروع فیلمبرداری و تهدید حاضران کردند تا محل را ترک نمایند. اما بازنشستگان منتظر نتیجه مذاکره بودند و همگی به تداوم تجمع در سه شنبه 23 اسفند در محل کانون بازنشستگان و پیگیری مطالبات خود تأکید کردند.

 

*روز چهارشنبه 24 اسفند کلیه کارگران و پرسنل شاغل در پروژه سد گاوشان کامیاران در اعتراض به عدم دریافت 6 ماه حقوق و دستمزد خود دست از کار کشیده و اقدام به اعتصاب نمودند.

به گزارش پیام، اعتصاب کارگران سد گاوشان به طور متحد و تا ساعت 16 عصر روز چهارشنبه ادامه داشت و سرانجام کارفرما و مدیریت پروژه احداث این سد وادار به عقب نشینی و قبول بخشی از مطالبات کارگران شد و به آنان اعلام گردید، ظرف سه روز آینده مبالغ مربوط به 3 ماه از حقوق و دستمزدهای آنان و همچنین عیدی و سنوات سال گذشته کارگران پرداخت خواهد شد.

 

*تعدادی از کارگران کارخانه قند و تصفیه شکر اهواز روز جهارشنبه 24 اسفند به دليل عدم دریافت حقوق و مزایای و سایر مطالبات یک سال گذشته خود در مقابل درب ورودی ساختمان استانداری اهواز تجمع کردند.

به گزارش ایلنا، کارخانه قند و تصفیه شکر اهواز به جهت مشکلات مدیریتی و مهم ‌تر از آن واردات بی‌رویه قند شکر و همچنین بی‌ توجهی مسئولان استانی تعطیل شده است.

مالکیت این کارخانه در گذشته بر عهده بانک ملی و ملت بوده که با افزایش مشکلات این واحد تولیدی با تصویب هیات دولت به وزارت صنایع جهت راه اندازی مجدد واگذار شد.

 

*روز چهارشنبه 24 اسفند، بازنشستگان صندوق هواپیمایی هما در مقابل ساختمان اداره مرکزی هما به جهت عدم دریافت مطالبات چند ساله اخیر خود دست به تجمع اعتراض آمیز زدند.

به گزارش ایلنا یکی از بازنشستگان گفت؛ به رغم این که صندوق بازنشستگي هواپیمایی يكي از بزرگ ‌ترین صندوقهاي بازنشستگی كشور است متاسفانه به جهت خالی بودن صندوق از پرداخت سنوات و مطالبات چند ساله بازنشستگان خود خودداری می‌‌شود.

 

*به گزارش روز شنبه 27 اسفند خبرگزاری دولتی فارس، تعدادی از کارکنان نیروگاه رامین برای تحقق مطالبات خود اعتصاب غذای چند روزه ای در هفته گذشته داشتند.

نیروگاه رامین بزرگ ‌ترین نیروگاه حرارتی (بخاری) کشور در کیلومتر 20 جاده اهوازـمسجدسلیمان در نزدیکی رودخانه کارون و شمال شرقی اهواز قرار دارد.

 

*به گزارش کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، تعدادی از کارگران خدماتی بیمارستان بعثت سنندج که با شرکت پیمانکاری «ارمغان جوانان کردستان» طرف قرارداد بودند، به دلیل عدم دریافت حقوق دو ماه گذشته و عیدی از طرف کارفرما، از روز شنبه 27 اسفند به مدت دو روز اعتصاب کرده و خواهان دریافت حقوق معوقه ی خود شدند.

کارفرما نیز با استناد به اینکه دانشگاه علوم پزشکی کردستان به تعهدات مالی خود عمل ننموده و صورت وضعیت های مالی شرکت را پرداخت نکرده است، با پرداخت قسمتی از مطالبات کارگران و دادن تعهد به آنان مبنی بر تسویه ی مطالبات، کارگران را موقتا راضی به بازگشت به کار نمود.

 

*روزهای یکشنبه 21 اسفند و دوشنبه 22 اسفند، 2000 تن از کارگران فصلی کشت و صنعت نی بر شوشتر دست به اعتصاب زدند.
به گزارش ایلنا، عدم اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل که از سال 1372 قرار بود توسط صاحبان این واحد تولیدی اجرایی شود، علت اعتصاب 2روزه این کارگران بود که با پادرمیانی مسئولان استان عصر روز دوشنبه به پایان رسید.
بنا به اطلاع گزارشگران هرانا از شوشتر، ۸ تن از کارگران شرکت کشت و صنعت نی‌بر یک روز قبل از برگزاری اعتصاب در روز شنبه ۲۰ اسفند به اتهام برنامه ریزی برای برگزاری اعتصاب توسط اداره اطلاعات شوشتر احضار، بازجویی و با اخذ تعهد آزاد شدند.
 

سرکوب، آزار، پرونده سازی، دستگیری، شکنجه و محاکمه فعالان کارگری در ایران را به شدت محکوم می کنیم.

 

بازگشت به صفحه اول ایران نبرد

بازگشت به صفحه نبردخلق