برخی از مهمترین حرکتهای اعتراضی کارگران و مزدبگیران در بهمن 1390

گردآوری و تنظیم: زینت میرهاشمی

 

*كارگران كارخانه شيشه ايمني طوس در مشهد به علت عدم دريافت 18 ماه حقوق، روز يكشنبه 9بهمن در مقابل استانداري خراسان تجمع كردند.

به گزارش ایسنا، تجمع‌كنندگان خواستار پيگيري مسئولان مربوطه جهت پرداخت حقوق معوقه خود شدند. همچنين تعدادي از بازنشستگان اين كارخانه مدعي بودند كه حقوق بازنشستگي خود را دريافت نكرده‌اند.

 

*روز دوشنبه  17 بهمن، کارگران متروی مهرآباد با خاموش کردن دستگاهها دست به اعتصاب زدند. به گزارش کمیته هماهنگی، این کارگران که در ۵ ایستگاه مختلف مشغول ساخت تونل برای مترو هستند، در اعتراض به ۵ ماه حقوق معوقهٔ خود دست از کار کشیدند.

بعد از چند ساعت کارگران هر ۵ ایستگاه در یکی از ایستگاهها جمع شدند و به اعتصاب خود ادامه دادند. در ‌‌نهایت با دخالت حراست و نیروهای ضد‌شورش کارگران ایستگاههای مختلف را مجبور کردند که به ایستگاههای خود برگردند،

روز یکشنبه 23 بهمن، کارگران مترو مهرآباد که از تاریخ 17 بهمن در پی اعتصاب به مرخصی اجباری فرستاده شده بودند، به محل کار خود بازگشتند اما کارفرما آنها را دو باره به مرخصی اجباری فرستاد و اعلام کرد که تا تاریخ ۲۹ بهمن کار را شروع نخواهد کرد.

 

*روز دوشنبه ١٧ بهمن، کارگران قراردادی نواحی و مناطق مختلف شهرداری رشت به استانداری گیلان واقع در خیابان معلم رشت رفتند. این کارگران نسبت به عدم امنیت شغلی و بی ثباتی کارشان و عدم تجدید قراردادهایشان با شرکتهای خدماتی طرف قرارداد اعتراض کردند.

به گزارش فعالان کارگری ضد سرمایه داری گیلان، بیشتر این کارگران زحمتکش خدمات شهری با شرکتهای خدماتی مانند شهرباران، نیل آبی، زرجوب، نور تابان و ... طرف قرارداد و مورد استثمار هستند. این کارگران در ازای اضافه کاری نه اضافه کار می گیرند نه بن کارگری نه پاداش و نه سایر مزایا.

 

*به گزارش ایسنا، روز  سه شنبه 18 بهمن جمعي از بهداشت كاران زن در اصفهان با تجمع در مقابل مجلس خواستار تبديل وضعيت از پيماني به رسمي شدند.

 

*روز یکشنبه 23 بهمن، کارگران شهرداری تبریز در اعتراض به عدم حذف شرکتهای پیمانکاری، در مقابل ساختمان فرمانداری تبریز دست به یک تجمع زدند.

به گزارش ایلنا، در این تجمع کارگران خواستار تعیین تکلیف وضعیت استخدامی خود و پاسخ قاطع مسئولان در این زمینه شدند. مطابق قانون در مشاغلی که ماهیت مستمر دارند باید نسبت به عقد قرارداد مستقیم با کارگر اقدام کرد تا امنیت شغلی کارگر تامین شود

 

*روز دوشنبه 24 بهمن، کارگران صنایع فلزی شماره ۱ و ۲ در اعتراض به عدم پرداخت دستمزدهای خود، خیابان هفده شهریور را به مدت چهار ساعت مسدود کردند و جلوی تردد خودروها در این مسیر که به بازار آهن منتهی می شود را بستند. به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، به دنبال این حرکت اعتراضی، نیروهای پلیس امنیت و گارد ویژه در محل حاضر شدند و تلاش کردند با تهدید و امنیتی خواندن اقدام کارگران، آنان را وادار به عقب نشینی و باز کردن خیابان کنند اما کارگران با اظهار این که هیچکس در این مملکت به ما جواب نمی دهد و به داد ما نمی رسد به تجمع اعتراضی خود ادامه دادند.

به گفته کارگران، خریداران جدید کارخانه مرتبط با پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی هستند و مالک قبلی نیز حاضر به پذیرش هیچ مسئولیتی نیست. کارگران این کارخانه ها اعتقاد دارند معامله کارخانه صوری بوده است و مالک قبلی، مسئول اصلی وضعیت حاضر در این کارخانه هاست.

 

*کارگران کارخانه چینی اسپیدار، روز دوشنبه 24 بهمن، در اعتراض به عدم پرداخت دستمزدهای خود، از شهر صنعتی کاوه دست به راهپیمایی به سمت شهر ساوه زدند و در نتیجه اقدام آنان جاده قدیم ساوه تهران مدتی مسدود شد.

به گزارش اتحادیه آزاد کارگران ایران، به دنبال این حرکت اعتراضی از سوی کارگران، فرمانده انتظامی شهرستان ساوه در میان آنان حاضر شد و با قول رسیدگی به خواستهای کارگران از آنها خواست نمایندگان خود را به فرمانداری ساوه بفرستند.

140 کارگر رسمی چینی اسپیدار از مرداد ماه سالجاری تاکنون دستمزدها و عیدی و پاداش سال گذشته خود را دریافت نکرده اند و شکایت آنها به نهاد ریاست جمهوری و اداره کار استان مرکزی و دیگر نهادهای مسئول نتیجه ای نداده است.

 

*روز شنبه 29 بهمن تعدادی از پرستاران بیمارستان فوق تخصصی قلب تهران در اعتراض به نحوه محاسبات عیدی سالانه خود دست به تجمع زدند.

به گزارش ایلنا، پرستاران معترض اعلام کردند: ما پرستاران به جهت این که هنوز به صورت شرکتی فعالیم و همانند پرستاران دولتی از حقوق مزایای دولتی برخوردار نیستیم در نتیجه نسبت به پرداخت عیدی خود بر مبنای دولتی ۳۵۰ هزار تومان معترض بوده و خواستار دریافت عیدی همانند سالهای گذشته بر مبنای دو پایه حقوق هستیم.

شایان ذکر است این تحصن توسط پرستاران غیر شیفت صورت گرفت وهیچ مشکلی در ارائه خدمت رسانی پرستاران شیفت بیماران ایجاد نشد.

 

*روز شنبه 29 بهمن، جمع کثیری از کارگران شرکتی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان در مقابل معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست جمهوری دست به تجمع اعتراض آمیز زدند.

به گزارش ایلنا، این کارگران به عنوان بازرس و کار‌شناس جهت رسیدگی به تخلفات اقتصادی و تنظیم بازار استان تهران مشغول به کار بوده‌اند که به دلیل عدم اجرای مصوبهٔ اخیر هیات وزیران مبنی بر تبدیل وضعیت قرار داد کارشان از حالت شرکتی به قرار داد مستقیم و نیز نارساییهایی از قبیل تاخیر چند ماهه در دریافت حقوق مزایا دست به تجمع زدند.

 

*روز شنبه 29 بهمن تجمع كارگران كارخانه لوله سازي خوزستان وارد پنجمين هفته خود شد. كارگران براي بيست و نهمين روز  در مقابل استانداري خوزستان تجمع كرده و خواهان پرداخت حقوق عقب افتاده خود شدند. روي يكي از پلاكاردهاي كارگران نوشته شده بود:«پنج كليه مربوط به كارگران لوله سازي خوزستان به فروش مي رسد.»

 

*كارگران نساجي مازندران روز شنبه 29 بهمن دراعتراض به پرداخت نشدن 13ماه حقوق معوقه و همچنين حل و فصل نشدن بازنشستگي آنها، جلو استانداري مازندران دست به تجمع اعتراضي زدند ، كارگران نساجي شماره 3 و 2 مازندران عليرغم همه تهديدات نيروهاي امنيتي هرهفته جلو فرمانداري يا استانداري دست به تجمع اعتراضي مي زنند و يك ماه پيش نيز همراه با خانواده هايشان جلو استانداري تجمع كرده و جاده را نيز بستند. يكي ازكارگران اين كارخانه گفت اين قدر وعده و وعيد دروغ و پوشالي به ما داده اند كه ما ديگر تا حقوق خود را دريافت نكنيم ازتجمعات مستمر خود دست برنخواهيم داشت.

 

*روز شنبه 29 بهمن، تعدادی از کارگران شرکت مهندسی و ساخت پستهای فشار قوی و صنعتی -ساپتا- در اعتراض به پرداخت نشدن دستمزدهایشان در داخل ساختمان شرکت واقع در خیابان خرمشهر در تهران تجمع کردند.

به گزارش کارگران نیروگاه های ایران، در این تجمع مدیر عامل جدید شرکت با اعلام این که شرکت نقدینگی و پول کافی در اختیار ندارد از کارگران معترضی که بین ٣ تا ١١ ماه طلب دارند، خواست در صورت ناراضی بودن شرکت را ترک کنند.

 

اعتصاب لوکوموتیورانان

اعتصاب برخی از لوکوموتیورانان در راه آهن شمال شرق در اعتراض به مشکلات معیشتی و حقوقی خود طی در ماه بهمن باعث ایجاد اختلال در حرکت قطارها و تاخیرهای چندساعته قطارهای مسافربری شد.

به گزارش رسانه های حکومتی، برخی لوکوموتیورانان پس از حرکت قطارها در برخی از ایستگاههای بین راهی با خروج از قطار باعث توقف چند ساعته‌ی قطار می‌شوند.

در پي درج اخباري در خصوص اعتصاب لوكوموتيورانان برخي از خطوط راه ‌آهن كشور، یک منبع آگاه به ایلنا خبر داد:کارکنان معترض خواستار آن هستند که نسبت به احکام حقوقی و دستمزد آنان بازنگری صورت بگیرد.

به گزارش روز  13بهمن سایت قانون، اعتصاب برخی لوکوموتیوران‌ها و مهمانداران قطارها موجب شده تا مسافران شاهد تاخیرهای گاه تا 5 ساعته نیز باشند. رییس قطار خط تهران-مشهد که با 3 ساعت تاخیر ایستگاه را ترک کرد به خبرنگار قانون گفته که او و همکارانش جندین ماه حقوق و مطالبات معوقه دارند که شرکتهای حمل ‌و‌ نقل ریلی تاکنون پاسخگوی آن نبوده و به همین دلیل آنها در اعتراض به این موضوع به صورت کامل در محل انجام وظیفه خود حاضر نمی‌شوند.

بنا به همین گزارش در مسیرهای تهران-اهواز، تهران-ساری و تهران-مشهد بیشترین تاخیرها وجود داشته است، به‌گونه ‌ای که قطار تهران-اهواز نیز با 3 ساعت تاخیر به سوی مقصد به راه افتاده است. این تاخیرها شامل قطارهای عادی و غزال بوده و شرکتهایی چون پلور سبز، بنیاد و وانیاریل بیشترین تاخیرها را داشته‌اند. هیچ مقام مسئولی حاضر نشده بابت این بی‌نظمی و تاخیر پاسخگوی مسافران باشد و تنها جوابی که در پاسخ به اعتراض مسافران داده شده، آماده نبودن قطارها بوده است.

 

تعدادی از کارگران زندانی

مهدی فراحی شاندیز، معلم و فعال کارگری،

میثم نجاتی عارف، فعال کارگری و دانشجوی دانشگاه آزاد کرج

صدیق کریمی، از اعضای اتحادیه آزاد کارگران ایران

شیث امانی، از اعضای اتحادیه آزاد کارگران ایران

ابراهیم مددی، از اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه

علی نجاتی، از اعضای سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه

بهنام ابراهیم زاده، فعال کارگری و حقوق کودک

مهرداد امین وزیری، عضو کمیته هماهنگی و از فعالان کارگری شهر سنندج

رضا شهابی کارگر زندانی، عضو هیئت‌مدیره و مسئول مالی سندیکای کارگران شرکت واحد

علی اخوان، از یاران کانون مدافعان حقوق کارگر

صدیق کریمی،

شاهرخ زمانی،

علی اخوان،

نیما پور یعقوب،

ساسان واهبی وش،

محمد حسینی،

 

خودسوزی یک کارگر

مصطفی علیزاده، کارگر کارگاه صنعتی خودروسازی بهمن (مزدا)، بعد از ظهر روز چهارشنبه ۱۲بهمن  پس از اطلاع از آن که نامش در فهرست اخراجیهای کارخانه قرار گرفته است، در محوطه کارخانه دست به خودکشی ‌زد و جان ‌سپرد.

 

 

سرکوب، آزار، پرونده سازی، دستگیری، شکنجه و محاکمه فعالان کارگری در ایران را به شدت محکوم می کنیم.