برخی از مهمترین حرکتهای اعتراضی کارگران و مزدبگیران در شهریور 1390

 

کارگران شرکت پیمانکار کیسون، طرف قرارداد با متروی اهواز به دلیل عدم پرداخت ۷ ماه حقوق خود از روز شنبه 5 شهریور دست از کار کشیدند. تعداد کارگران شرکت کننده در این حرکت اعتراضی 400 تن می باشد. به گزارش ایلنا، این اعتصاب روز یکشنبه 6 شهریور در محل دپو جنب فرودگاه اهواز ادامه یافت.

کارگران متروی اهواز، عدم دریافت فیش حقوقی، مغایر بودن لیست بیمه با میزان حقوق دریافتی، به روز نبودن قرارداد‌ها، عدم امکان استفاده از ساعات استراحت بین کار، اعمال نشدن اضافه حقوق و تبعیض بین کارگران بومی و غیربومی را از تخلفات پیمانکار خود (شرکت کیسون) عنوان کردند.

 

بر اساس خبر ارسالي به كميته هماهنگي براي كمك به ايجاد تشكلهاي كارگري، بيش از 200 نفر از كارگران كارخانه ي كاغذ پارس به دليل عدم پرداخت چند ماهه ي دستمزد صبح روز دوشنبه 7 شهريور ماه تجمع اعتراضي اي مقابل فرمانداري شهرستان شوش در خوزستان برپاكردند.

كارخانه ي كاغذ سازي پارس كه مواد اوليه ي خود (تفاله ي نيشكر) را از كارخانه ي نيشكر هفت تپه تامين مي كند، در سالهاي قبل بيش از 3000 كارگر رسمي و قراردادي داشته است كه اكثر آنها رسمي بوده اند و اكنون به دليل «تعديل نيرو» كمتر از 700 کارگر در آن مشغول به كار هستند.

 

روز سه شنبه 8 شهریور، کارگران شرکتی شهرداری ارومیه در مقابل شهرداری تجمع کردند. علت اعتراض کارگران، بیکار سازی و عدم پرداخت بدهیها از سوی شهرداری ارومیه است.

شهردار ارومیه ضمن تایید تجمعات اعتراضی کارگران دراین رابطه به خبرنگار ایسنا گفت؛ شرکت جدیدی که برنده مناقصه شهرداری شده است، تمایلی به استفاده از نیروهای شرکت قبلی نداشت که این موضوع اعتراض کارگران طرف قرارداد شرکت پیشین را در پی داشت.

 

اعتصاب کارگران متروی اهواز که از روز شنبه ۵ شهریور آغاز شده بود، در روز چهار شنبه ۹ شهريور نیز ادامه یافت.

به گزارش ايسنا، كارگران پروژه قطار شهري اهواز به دليل تاخير هفت‌ماهه در پرداخت حقوق، دست از كار كشيدند و كارگاههاي متروي اهواز را تعطيل کردند

 

به گزارش اتحادیه مستقل کارگری شمال خوزستان، بیکاران شهرستان اندیمشک در روز چهارشنبه 9 شهریور در مقابل اداره کار این شهر تجمع کردند. تجمع کنندگان  عنوان کردند؛ ما بیکاران به واسطه یبیکاری از همه حقوق اجتماعی و شهروندی محروم شده ایم.

 

کارگران سد مخزنی ژاوه واقع در استان کردستان از روز چهارشنبه 9 شهریور در محل کارشان دست به اعتصاب زدند.

به گزارش سایت موکریان، مطالبات کارگران معترض عدم پرداخت ۶ ماه حقوق و دستمزد ماهیانه خود و پرداخت کامل حقوق و مزایای معوقه عنوان شده است.

 

معلمان حق التدریسی در ادامه اعتراضات خود در روز جمعه 11 شهریور برای چندمین روز در مقابل معاونت منابع انسانی ریاست جمهوری دست به تحصن زدند. این گروه از معلمان پیش از این بارها در برابر مجلس و دفتر ریاست جهموری دست به تحصن و اعتراض زده بودند که اعتراضشان راه به جایی نبرده بود.

یکی از تحصن کنندگان در گفت و گو با خبرنگار ایلنا گفت؛ نزدیک به ۲۷ هزار نفر از نیروهای حق التدریسی آموزش و پرورش در اعتراض به اخراج از محل کار خود و همچنین مخدوش بودن آزمون پذیرش این نیروها که در 3 تیر سال جاری برگزار شد، در اینجا حضور پیدا کردند تا بتوانند با معاون منابع انسانی رئیس جمهور دیدار کنند. وی افزود؛ در حال حاضر ما چند روز است که درتهران حضور داریم و هر روز دربرابر یکی از نهادهای دولتی حضور پیدا می کنیم و شبها برای خواب به مرقد امام می رویم که هر بار برخورد نامناسبی با ما صورت می گیرد و برخی مسئولان و نمایندگان به ما می گویند که ما بی سواد هستیم.

 

روز دوشنبه 14 شهریور، کارگران سد مخزنی ژاوه واقع در استان کردستان در محل کارشان دست به اعتصاب زدند. بنا به خبر رسیده به آژانس خبری موکریان، مطالبات کارگران معترض که در اعتراض به عدم پرداخت ۶ ماه حقوق و دستمزد ماهیانه خود از روز نهم شهریور ماه دست به اعتصاب زده اند پرداخت کامل حقوق و مزایای معوقه عنوان شده است.

 

روز دوشنبه 14 شهریور، کارگران کارخانه ذوب فلزات ابهر در اعتراض به عدم دریافت حقوق خود طی دو سال گذشته مقابل استانداری زنجان تجمع کردند.

به گزارش فارس تجمع کنندگان اظهار ‌کردند، کارگران کارخانه ذوب فلزات ابهر همه مراحل قانونی را طی کرده‌ و نتیجه‌ قابل محسوسی دریافت نشده است، چرا که مرتب به کارگران وعده حل مشکل داده می‌شود.

 

روز دوشنبه 14 شهریور، کارگران بخشهای مختلف تولیدی در شرکت قطعات توربین شهریار در اعتراض به دستمزدهای معوقه خود دست به اعتصاب و اعتراض زدند.

به گزارش سایت پیام، کارگران اعتصابی با تجمع در مقابل مسجد کارخانه خواستار گفتگو با کارفرما شده بودند. با وجود گذشت 2 ساعت از برپایی اعتراض و تجمع در این کارخانه کارفرما از رویارویی با کارگران خودداری ورزیده بود، اما در نتیجه ادامه اعتصاب کارفرما مجبور شد تا به خواست کارگران گردن نهاده و بخشی از دستمزدهای معوقه آنان را پرداخت کند .

این چندمین بار است که کارگران این کارخانه، که حدود 300 نفر هستند برای مطالبات خود دست به اعتصاب و تجمع اعتراضی می زنند.

 

به دنبال تعطیلی کارخانه آرد ونشاسته یاسوج، کارگران این واحد تولیدی تجمع اعتراضی در رابطه با وضعیت شان برپا داشتند. خبرگزاری دولتی فارس در روز سه شنبه ۱۵ شهریور طی گزارشی نوشت؛ کارخانه آرد و نشاسه قبلاً یک واحد بسیار فعال بوده ولی به ‌دلیل این ‌که سیستم و تجهیزات آن به‌روز نشده اکنون مستهلک شده و قادر به پرداخت مطالبات کارگران خود نیست.

 

صبح روز چهارشنبه 16 شهریور گروهی از کارگران ایران خودرو دیزل در برابر ساختمان دیوان عدالت ادرای تجمع کردند.

به گزارش سایت تابناک، این تجمع به نمایندگی از 10 هزار کارگر ایران خودرو دیزل و در اعتراض به صدور احکامی از سوی دیوان عدالت اداری برای شرکت ایران خودرو دیزل است که آسیب آن به جای مدیرانی که در گذشته مرتکب اشتباه یا تخلف شده‌اند، دامن کارگرانی را می‌گیرد که هم اکنون در حال خدمت‌رسانی در خطوط تولید هستند.

 

در پی اعتصاب جمعی از کارگران رسمی و قراردادی شرکت آهنگری تراکتورسازی تبریز، تعدادی از کارگران توسط نیروهای امنیتی بازداشت و با اتهامات سنگینی روبه رو شدند.

به گزارش روز چهارشنبه 16 شهریور هرانا، حدود دو هفته پیش کارگران رسمی و قراردادی شرکت آهنگری تراکتور سازی تبریز، در اعتراض به وضعیت اقتصادی خانواده‌های خود و عدم دریافت چندین ماه حقوق، دست از کار کشیده و اعتصاب کردند.

در پی این اعتصاب، نیروهای امنیتی- اطلاعاتی وارد کارخانه شده و عده‌ای از معترضان را با برخوردی بسیار نامناسب دستگیر نموده و به اداره اطلاعات تبریز انتقال دادند.

کارگران بازداشتی در حین بازجویی با اتهامات سنگینی چون «فعالیتهای ضد نظام»، «اقدام علیه امنیت ملی»، «حمایت از سوی بیگانگان»، «اختلال در امنیت ملی»، «توهین به مقدسات نظام» و... مواجه شدند. هم چنین پیرو وارد آوردن فشارهای روحی و جسمی بر بازداشت شدگان، ماموران اقدام به کوتاه کردن موی سر آنها به طرز بسیار تحقیر آمیزی نمودند.

گفتنی است که بازداشت شدگان پس از سه روز بازداشت در سلولهای انفرادی، تا زمان تشکیل دادگاه به طور موقت و به قید وثیقه آزاد شدند.

لازم به یادآوریست که حدود ۸۰۰ تن از کارگران شرکت آهنگری تراکنور سازی تبریز برای احقاق خواسته‌هایی نظیر پرداخت به موقع حق بیمه کارگران، محسوب کردن شرایط سخت و زیان آور هنگام بازنشستگی، اضافه کردن مدت قرارداد کارگران و کارکنان قراردادی شرکت، پرداخت بهره وری‌های معوقه، پرداخت کامل حقوق در پایان هر ماه در اواسط مرداد سال جاری دست به اعتصاب زده‌ بودند.

 

روز شنبه ۱۹شهریور جمعی از کارگران مجتمع گوشت فارس واقع در  مرودشت در مقابل استانداری و اداره جهاد کشاورزی  شیراز دست به تجمع اعتراضی زدند. کارگران معترض با در دست داشتن پلاکاردهایی خواستار مطالبات وحقوقهای معوقه خود شدند.

 

دو هفته از اعتصاب کارگران متروی اهواز گذشت. به گزارش روز بکشنبه 20 شهریور اتحاد بین المللی در حمایت از کارگران ایران، پیش شرط اولیه کارگران اعتصابی متروی اهواز دریافت حداقل ۵ ماه دستمزدشان است. این در حالیست که مدیران شرکت کیسون (پیمانکار پروژه متروی اهواز) بدلیل اختلافی که با کارفرما (سازمان قطار شهری اهواز) در زمینه مالی دارند به این خواسته برحق کارگران تن در نمی دهند و دستمزد کارگران را پرداخت نمی کنند.

مدیران قطارشهری اهواز و شرکت کیسون کماکان ادعاهایشان را تکرار میکنند و این کارگران و خانواده هایشان هستند که بدلیل عدم دریافت ۶ ماه حقوقشان تحت فشار کمرشکن اقتصادی قرار دارند. کارفرما و پیمانکار را در این میان ملالی نیست و به خیمه شب بازیشان ادامه می دهند.

 

کارگران شهرداری جزیره قشم روزهای دوشنبه 21 و سه شنبه 22 شهریورماه در اعتراض به عدم دریافت 4 ماه دستمزدهای معوقه خود، دست به اعتصاب زدند.

به گزارش سایت پیام، کارگران اعتصابی شهرداری جزیره قشم با تجمع در مقابل فرمانداری این جزیره خواستار دریافت دستمزدهای معوقه خود شدند، اما مقامات رژیم هیچ اقدامی در این خصوص انجام ندادند.

 

گزارش رسیده از ایرانشهر گویای آن است که بیش از صد تن از کارگران نساجی بافت بلوچ در ادامه اعتراضهای خود مبنی بر عدم پرداخت مطالبات شان, روز دوشنبه صبح ۲۱شهریور درخانه امام جمعه اهل سنت ایرانشهر تجمع اعتراضی برپاکردند. قابل توجه اینکه ۵۴۰ تن ازکارگران نساجی بافت بلوچ ۹ سال است که حقوق بازنشستگی خود را دریافت نکرده و در شرایط سخت معیشتی قرار دارند.

 

کارگران سد مخزنی ژاوه واقع در استان کردستان به دلیل عدم پرداخت ۶ ماه حقوق از طرف کارفرما و در اعتراض به این امر از تاریخ 9 شهریور اعتصاب خود را شروع کرده و تاکنون به اعتصاب خود ادامه داده­اند.

بر اساس گزارش روز پنجشنبه 24 شهریور سایت کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، در پی این اعتصاب، کارفرما به آن­ها قول پرداخت ۱ ماه حقوق­شان را داده است اما کارگران پرداخت تمامی مطالبات خود را خواستار شده­ و اعلام کرده اند تا زمان دریافت تمام مطالبات به اعتصاب ادامه خواهند داد .

 

روز پنجشنبه 24 شهریور، پس از گذشت ۱۹ روز از اعتصاب کارگران متروی اهواز و گم شدن خواست ابتدایی کارگران یعنی پرداخت دستمزدشان در میان اختلافات مالی كارگران پروژه قطار شهري اهواز از 20 روز پيش به دليل تاخير در پرداخت حقوق، دست به اعتصاب زده‌اند.

به گزارش ايسنا، كارگران پروژه متروي اهواز از روز شنبه 5 شهريور، دست از كار كشيدند و علت آن را تاخير 6 ماهه در پرداخت حقوق عنوان كرده‌اند.

 

روز شنبه 26 شهریور، كارگران مجتمع گوشت فارس در مقابل دفتر امام جمعه شيراز تجمع اعتراضي برپا كردند. به گزارش سایت ایران کارگر، كارگران معترض خواهان بازنشسته شدن كارگران واجد شرايط بازنشستگي، احقاق حقوق معوقه كارگران اين شركت و همچنين راه اندازي شركت و برگشت به كار بودند. كارگران با دادن شعار مطالبات خود را در مقابل دفترامام جمعه مطرح كردند اما پس از آن كه هيچ پاسخ و واكنشي از جانب امام جمعه شيراز نگرفته بودند، به سمت استانداري فارس حركت كردند و سپس با سر دادن شعارهايي در مقابل استانداري فارس ، مطالبات خود را پيگير شدند.

 

روز بکشنبه 27 شهریور، شرکت حفاری و اکتشاف انرژی گستر پارس (پدکس)، ۷۵ نفر از کارگران خود را که در اعتراض به عدم دریافت حقوق معوقه خود دست به اعتراض زده بودند، از کار اخراج کرد. به گزارش هرانا این کارگران بعد از ۷ روز اعتصاب توسط کارفرما اخراج شدند.

شرکت حفاری و اکتشاف انرژی گستر پارس، پدکس (Pedex)، سازندهٔ دکلهای نفتی، که در سال ۱۳۶۰ تاسیس شد، از شرکتهای حفاری «خصوصی» وابسته به بنیاد مستضعفان است.

 

روز یکشنبه 27 شهریور، کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری اعلام کرد؛ هزاران کارگر شرکت واحد اتوبوسرانی با امضای طوماری خطاب به وزیر کار رژیم اعتراض و مخالفت خود را نسبت به اصلاحیه قانون کار اعلام کردند. متن اصلاحیه قانون کار توسط وزارت کار جمهوری اسلامی در 74 ماده تدوین شده و قرار است در مجلس شورای اسلامی تصویب شود.

 

سرکوب، آزار، پرونده سازی، دستگیری، شکنجه و محاکمه فعالان کارگری در ایران را به شدت محکوم می کنیم.